Sony Xperia P: jaké jsou naše dojmy z prodejního kusu?

66

Když k nám do redakce poprvé zavítal prototyp Xperie P, začal jsem spekulovat nad tím, co bude a nebude fungovat. Nakonec se ukázalo, že novinka je relativně funkčním vzorkem a bez problému funguje, až na některé aspekty jako problém s dotykovým displejem nebo pohotovostní výdrž. Naopak v mnoha ohledech prototyp překvapil a my jsme doufali, že u finálního vzorku bude vše stejné. Splnilo se to?

Nyní jsme do redakce obdrželi Xperii P tentokrát v černé barvě a ve finálním provedení. Co se týče konstrukce, nijak se neliší od prototypu. Naštěstí horní brada je již pevně ukotvena, nevrže a na svém místě drží jako přibitá. U prototypu jsem dále kritizoval spodní bradu, ta měla vůli a viklala se. Bohužel i v případě naší verze, která je určená do prodeje, se brada také hýbe. Z jedné strany navíc má opravdu znatelnou vůli a nepůsobí příliš pevným dojmem.

Sony Xperia P - oficiální fotografie

TIP: Vyzkoušeli jsme Sony Xperia P: první dojmy a fotografie

Celkové dílenské zpracování je ale jinak na jedničku. Hliníkové unibody tělo je pevné, neprohýbá se, ani nevrže. Co se týče dotykového displeje, ten nyní reaguje bez sebemenších problémů. Dotyková plocha správně vyhodnocuje prováděný dotyk. Zatím jsem nezaznamenal žádné problémy. Na přímém slunci je čitelnosti displeje přímo ukázková a svými schopnostmi i díky technologii White Magic zaslouží označení nejjasnější a nejlépe čitelný displej na trhu. Oproti ostatním Xperiím chválím i lepší pozorovací úhly a vynikající podání barev. Zkrátka napříč všemi technologiemi, z mého pohledu se jedná o nejlepší displej, ať už co do čitelnosti, tak i svým podáním barev.

Kovové unibody tělo zaručuje mimořádnou pevnost telefonu a vylučuje jakékoliv konstrukční neduhy, až na spodní bradu

Dále přejdu k vyladěnosti prostředí a výkonu finálního vzorku. Telefon se mi zdá svými reakcemi a svižností pomalejší, než tomu bylo u prototypu. Rychlost již není tak příkladná a například v hlubší nabídce telefonu, při rolování nabídkami je znát zpomalení. I přesto to se mi líbí rychlá odezva multitaskingu i vyvolání aplikací. Často se mi stalo, že některá aplikace, zvláště Foursquare, se zasekla a nezbývalo mi nic jiného, než ji ukončit. Při běžné práci s telefonem jsem se jednou setkal s tím, že telefon přestal reagovat. Dotykový displej nereagoval, pouze vibrovaly senzorové klávesy. Chtěl jsem vypnout telefon, naskočila vypínací animace a telefon se ne a ne vypnout ani po pěti minutách. Naštěstí pomohla kombinace kláves - vypínací tlačítko a klávesa nahoru.

Fotoaparát prototypu měl pomalejší prodlevu při pořizování snímků, tento nedostatek jsme mohli prominout díky tomu, jak kvalitní snímky dokázal produkovat, a to bez viditelných neduhů komprese se špičkovou úrovní detailů. Občas jsem jen pozoroval vyšší úroveň šumu. Také jsem zaregistroval, že snímek nebyl ostrý po celé své ploše. Xperia P kterou nyní testujeme má již o něco rychlejší odezvu, nepatrně se zlepšila dokonce i kvalita snímků. Snímky jsou krásně ostré, obsahují méně šumu a jejich kvalita je řadí hned bok rivalů Nokie N8 nebo iPhonu 4S. Rozhodně se tak Xperia P může pochlubit jedním z nejlepších fotoaparátů v telefonu na trhu.

Mezi to málo co bych prototypu vytkl, byla opravdu špatná pohotovostní výdrž, která z Xperie dělala skoro nepoužitelný telefon. Naštěstí u finální verze, která je v redakci, se výdrž viditelně zlepšila, i tak jsem ale zklamán. Při mém používání Androidích telefonů jsem zvyklý aspoň na jednodenní výdrž, respektive standby režim 8 - 10 hodin. Ovšem v případě Xperie P již v poledne bývá zvykem, že kapacita baterie je kolem 30%. Uvidíme, jak se výdrž ustálí po dalších dnech v redakci a s finálním verdiktem vás seznámíme v recenzi.

Na internetu se vedou poměrně vášnivé a mnohočetné diskuze o tzv. dead gripu. Jsou zde dva tábory, z nichž jeden říká, že nic takového se nekoná a jedná se o nafouklou bublinu a druzí říkají, že úbytek signálu pozorují. Za sebe mohu říct, že klesání signálu jsem pozoroval již u prototypu. Nejčastěji mi signál telefonu ukazoval dvě čárky. A to bylo v místech, kde na ostatních zařízeních mám plný signál, respektive tři čárky. Minimálně jednou za den se mi stalo, že doma v místě, kde mám výborné pokrytí, mi telefon ukáže pouze jednu čárku. Příjem signálu je tak slabší (porovnával jsem Xperii P se Samsung Galaxy S II a Samsungem Wave III).

Tímto jsem zmínil zhruba všechny odlišnosti a rozdíly, kterými se liší prototyp od finální verze telefonu. Funkčnost telefonu se až tak neliší. Bohužel výrobce si opět jako tomu bylo u Xperie S nedal záležet na vyladění softwaru. Pohotovostní výdrž by mohla být lepší, prostředí by mohlo být rychlejší. Občas je problém se zamrzáním aplikací a uživatelé na internetu jmenují další bugy a softwarové nedostatky. V době psaní tohoto článku pro vás intenzivně telefon testujeme a v brzké době se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi. Mezitím nám můžete pokládat do diskuze pod článkem vaše dotazy. Co vás zajímá? Co máme vyzkoušet?

Technické parametry Sony Xperia P

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 59,5 × 10,5 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 305 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012,
Diskuze ke článku
Martin
To je ta baterie vazne tak hrozna? V zahranicnich recenzich jsem se docetl, ze 2 dny celkem bez nejakyho vetsiho setreni.
april
takze mobil k nicemu, supr no, ja si ho chtel kupovat, tak ted to asi bude bud esko nebo nexus
Thomik
Telefon mám pár dní a musím konstatovat, že nepozoruji nic z problémů co autor píše. Spodní "brada" drží jak přibitá, rychlost excelentní, žádné záseky i při náročných hrách. Hodně věcí jsem ještě nezkoušel, ale zatím musím říci, že jsem velmi spokojen. Ztrátu signálu taky nepozoruji. Je pravda, že např. průhledná lišta mi přijde velmi špatně podsvícena. Co se týká baterie, hodnotit ještě nemohu, ale myslím, že se bude pohybovat někde v rozmezích ostatních smartphonů, tedy 2 dny při běžném používání. Pravdou také je, že toto velmi vyzdvihuje naprosto expresní nabíjení. Suma sumárům, o problémech, o kterých autor píše, jsem slyšel, nicméně pravděpodobně to nebude problém každého kusu a většina z nich bude časem doladěna aktualizacemi softwaru. Toliko můj názor.:-)
Petr
Mě by zajímala kvalita mp3 přehravače a zvuku všeobecně, předpokládám, že přiložená sluchátka budou tragická.
Dá se tel např. srovnat s iphone 4 popř. jiným tel. kterým? Hodnocení cena vs. výkon?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze