Vyzkoušeli jsme Sony Xperia P: první dojmy a fotografie

Do naší redakce na krátkou chvíli zavítala Sony Xperia P. Jedná se sice zatím o prototyp, i tak na nás ale udělala velmi dobrý dojem. Novinku jsme vyzkoušeli a výsledkem jsou podrobné první dojmy. Co vše se povedlo?

Design a zpracování

Xperia P nabídne tzv. unibody tělo, které je vyhotoveno z hliníkové konstrukce. Baterie není bohužel uživateli zpřístupněna, její výměna je tak nemožná. V horní části je plastový vršek, který v případě našeho kusu vykazoval mírnou vůli a povrzával a najdeme v něm 3,5 mm jack konektor. Dalším plastovým prvkem je spodní brada, která je oddělena průsvitným proužkem. V něm je umístěná trojice senzorových kláves. Plastová brada je stejně jako u Xperie S poměrně nestabilní s drobnou vůlí. Senzorové klávesy jsou velmi citlivé a často jsem omylem jen letmým zavaděním o ně aktivoval jejich funkci.

Sony Xperia P - oficiální fotografie

TIP: Sony Xperia P: kovové unibody s nejjasnějším displejem

Na levém boku je plastová či spíše bakelitová záslepka slotu pro microSIM kartu a dále dvojice nechráněných microUSB a microHDMI konektorů. MicroUSB konektor podporuje funkci USB Host, přes patřičnou redukci jsem se pokusil o připojení čtyř různých flash disků s kapacitami 2,4,8 a 16 GB a bez výsledku. Telefon dokonce nedokázal rozpoznat, že došlo k připojení příslušenství.

Pozorovací úhly displeje jsou mnohem lepší než je tomu u současných ostatních Xperií (Arc, Ray, Xperia S)

Na pravém boku je v horní části mřížka reproduktoru, ten je opravdu výkonný a hlasitý. Z posledních Xperií podává jednoznačně nejhlasitější reprodukci. Dále jsou tu klávesy pro hlasitost, zapnutí telefonu a dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Kovové zpracování telefonu zaslouží jedničku. Kovy jsou kvalitní, neprohýbají se, ani nevržou.

Displej

Dotykový displej úhlopříčky 4 palce s rozlišením 540 x 960 bodů vyniká především inovativní technologií White Magic. Sony vylepšilo standardní matici RGB nově o bílý subpixel. Matice RGBW tak obsahuje rovnou čtyři subpixely. V praxi to znamená podstatně vyšší jas a věrohodnější zobrazení bílých odstínů. V nastavení telefonu se nachází volba zobrazení, kde můžeme zvolit automatický jas, úsporný režim či jasný režim. Standardně jsem nastavil automatický režim, při slunečném počasí byly zobrazovací schopnosti nadprůměrné a osobně jsem neviděl displej, který by podával lepší výsledky a byl tak dobře čitelný. Pokud jsem zvolil jasný režim nebo maximální hodnotu jasu, úroveň byla taková, že mě osobně až bolely oči a ve svém okolí jsem se setkal se stejnými ohlasy. Kromě samotné technologie se zlepšily i pozorovací úhly a nedochází k degradaci barevného spektra. Displej je opravdu kontrastní a špičkový a bude velkým lákadlem nového modelu.

TIP: Podívejte se, jak funguje WhiteMagic displej v Sony Xperia P

Dále jsem zaregistroval, že dotyková vrstva je velmi citlivá. Co mě nepříjemně zarazilo je, že při vyvinutí většího tlaku se objevovaly na displeji barevné mapy. Krycí sklíčko displeje tak není příliš pevné a lze jej snadno promáčknout.

Dílenské zpracování je perfektní, možnou slabinou je pouze spodní plastová brada, která vrže a není stabilní. Finální verze telefonu ovšem může mít jiné vlastnosti.

Na pravém boku najdeme všechny klávesy (hlasitost, zapnutí telefonu a spoušť fotoaparátu)

Ostatní funkčnost

Nefinální verze softwaru v sobě nese Android 2.3.7 Gingerbread. Co bych nečekal ani v těch nejrůžovějších představách je, že prototyp nabídne opravdu bleskurychlé reakce a rychlý multitasking. Osobně Xperia P patří mezi nejrychlejší zařízení s Androidem, které jsem kdy držel v ruce. V porovnání s Xperií S má mnohem rychlejší odezvu.

Sony Xperia P – preview

U takto špičkového telefonu mě mrzí opravdu nízká kapacita interní paměti. Pro aplikace a hry je vyhrazena kapacita 2 GB a pro ostatní soubory je k dispozici 11,3 GB. Což je z mého pohledu pro takto multimediální zařízení vyšší střední třídy prostě malá kapacita.

Výsledky v Benchmark testech zleva - Quadrant, AnTuTu, Linpack - single thread a multithread, Smartbench 2012 a CF-Bench

Vzhledem k rané verzi softwaru a prototypu celkově jsou výsledky v benchmarku překvapením. Za zmínku stojí zejména skóre v programu Smartbench 2012 gaming index 5512 bodů. Tímto skóre poráží rivaly napříč všemi kategoriemi.

Fotoaparát

Jako samotnou kapitolu zmíním fotoaparát. První snímek ve mně vyvolal reakce typu „nevěřím vlastním očím“. Sony v Xperii P s největší pravděpodobností použilo nový senzor. Proč? Na rozdíl od všech Xperií roku 2011 a Xperie S novinka neví, co znamená přílišná komprese. Co víc, snímky jsou prokreslené, detailní a ostré.

Úroveň detailů je přímo excelentní a možná to bude znít přehnaně ale Xperie P zařadí možná mezi nejlepší fotomobily po bok Nokie N8 či iPhone 4S. Na snímcích je sice patrná vyšší hladina šumu, ale obrazová kvalita řadí telefon mezi nejlepší fotomobily na trhu. A lze očekávat, že s finální verzí softwaru by se mohla kvalita změnit, doufejme k lepšímu a že Sony těsně před uvedením na trhu nepřidá již zmíněnou nešetrnou kompresi.

Rychlost pořízení snímků není tak okamžitá, jako je tomu u Xperie S, ale pořád se řadí mezi nejrychlejší fotomobily. Prostředí fotoaparátu je shodné.

Závěrečné dojmy

Možná mé první dojmy někomu budou připadat jako příliš optimistické, neobjektivní či vychvalující. Sony se ale opravdu podařilo špičkové a perfektní zařízení. Z čeho pramení mé nadšení? Z použitého hardwaru – dvoujádrový procesor a grafika Mali-400MP, z hlasitého a kvalitního reproduktoru, z výborného dotykového displeje, z úžasně rychlých reakcí a celkové rychlosti telefonu, z excelentního fotoaparátu i výborného dílenského zpracování. Pokud překousnete menší interní paměť a možný neduh v podobě vrzající spodní brady, dostane se vám vynikajícího zařízení, který vše zvládá na jedničku. Nicméně jak jsem na začátku řekl, berte první dojmy s rezervou vzhledem k tomu, že se jedná o prototyp a funkčnost telefonu tak není finální. Vše se může změnit jak k lepšímu, tak k horšímu.

Diskuze ke článku
Andreno
Bude i Xperia U?Jinak jak je na tom výkon?Utáhne i náročnější 3D hry?
JaroB
Tak konečne..;)
Je to môj vysnený telefón ktorý nahradí moju Xperiu ARC.Čakal som na hodnotenie toho unikátneho displeja a keď čítam tu,že je nádherný a špičkový tak neváham už ani sekundu.A fotky pokiaľ sú bez kompresie tak to bude nádherné.Prekusnem aj to,že to nemá SD slot pokiaľ je tak ako tu píšete : displej špička,fotky špička,unibody hliník,rýchlosť špičková tak nieje čo riešiť.
Ešte jedna vec by ma zaújmala ako je to s výdržou na baterku,predsa je tam malá baterka.ale určite ten chipset NovaThor nepapá tak veľa.A tie dotykové senzori sú vraj priamo v priesvitnom pásiku?
Ďakujem za prvý pohľad už som sa nevedel dočkať...;D
Horatius
Tak myslím, že příští telefon nebude Xperia S,ale asi Xperia P :-). Ještě si počkám na recenzi Xperie Ion :-). Přijde mi, že modely hned po vlajkových lodích jsou vyladěnější, mají někdy lepší hardware a celkově jsou použitelnější :-). Škoda té menší paměti u Péčka :-/.
Smash
Tak sem se presne hodi "Shut up and take my money!" :) Tenhle mobil ocekavam uz od jeho predstaveni a pokud ten fotak nepos* kompresi, tak je to presne to, co od nej ocekavam a pozaduji! Super display, hlinikove telo, super fotak, hdmi vystup...super, tak uvidime. Jeste mam furt ale trochu strach i z te baterky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze