Sony VAIO Tap 11 naživo: tenký tablet s Windows 8 nás zaujal

Ani ryba, ani rak. Takové jsou dnes rozmáhající se hybridy s Windows 8, mezi které patří i nové VAIO TAP 11, které má ale přeci jen blíže k tabletu. Připojit ale lze dodávaná klávesnice a stylus, zaujme velmi elegantní design s praktickým stojánkem a v neposlední řadě i špičková výbava,

Tablety s Windows 8 se rozmáhají a výrobci si začínají uvědomovat, že taková zařízení mají smysl a mohly by oslovit uživatele. Do rozjíždějícího vlaku nastoupilo také Sony, které představilo podle svých slov nejtenčí tablet s plnohodnotným (x86 i5/i7) procesorem. Přidalo k němu klávesnici, zabalilo jej do velice elegantního těla a přidalo slušnou výbavu i některé softwarové vychytávky. Celkově tak může mít Tap 11 opravdu smysl.

Sony VAIO Tap 11 – první pohled

Tenké linie, stojánek a větráček

Hodně nás upoutal design, který je elegantní a mnoho prvků přebírá z telefonů a tabletů s Androidem s OmbiBalance designem. Máme tu stejné boční lišty, ikonické vypínací tlačítko a další podobné prvky. Jinak si jde al tablet vlastní cestou a je vidět, že oproti takové Xperii Tablet Z je zaměřen spíše na práci. Vzadu má velmi dobře provedený a pevný stojánek, který lze aretovat prakticky v každé pozici a zakončen je pryží. Celkové zpracování je výborné, Sony si vyhrálo s detaily designu a výsledný dojem je velmi dobrý.

Na to, že je tablet vybaven plnohodnotnými Windows 8 s výkonným, až Intel Core i7 procesorem s architekturou Haswell, je překvapivě tenký. Bohužel stále obsahuje větráček, takto výkonný procesor se prostě chladit musí. Potěší slot na microSD karty nebo plnohodnotný USB port, leč pouze jeden. Horní hrana hostí i infračervený port pro ovládání domácí elektroniky. Nechybí ani microHDMI a stereo reproduktor nebo NFC na zadní straně. Tam se nachází i 8megapixelový fotoaparát s Exmor-RS snímačem. Pod kapotou můžete mít až procesor Core I7, 512GB SSD disk nebo 8 GB RAM.

Je libo klávesy?

Velkým lákadlem je 11-ti palcový FullHD displej, který v praxi vypadá velmi dobře. Tap 11 ale nebude jen pro typické tabletové konzumování obsahu, Sony totiž novinku pozicuje i pro pracovní využití. K tomu dopomůže přídavná klávesnice s touchpadem, která na evropském trhu bude přímo přibalená k tabletu. Klávesnice se připojí přes Bluetooth a má vlastní baterii, která vydrží až týden. Nabíjení je prováděno přímo z tabletu v situaci, kdy jednoduše displej přiklopíte na klávesnici tak, že se spojí magnetickým konektorem v rohu. Díky němu se klávesnice od tabletu v zavřeném stavu neodděluje a Tap 11 vypadá vlastně jako ultrabook. Že by ale v této poloze klávesnice nějak dobře na těle držela, říci nemůžeme. Drží totiž vlastně jen v jednom rohu a zbytek celkem plave. Klávesnice má spodní stranu kompletně kovovou a i přes její tenkost se na ní velmi dobře píše.

Sony přidalo také stylus, který dodává už k hybridům VAIO DUO 11 a DUO 13. S ním můžete ovládat například Photoshop, včetně citlivosti na tlak. K dispozici je i několik bonusových aplikací, které ukazujeme na videu.

Sony VAIO Tap 11 je zajímavý přístroj, který může v podstatě ve velké míře nahradit notebook, zaujme krásným designem a pohodlnou klávesnicí. Rozhodující ale bude cena, která zatím oznámena nebyla. Pokud by byla příliš vysoká, nebude mít tablet v konkurenci Androidu a iOS i přes některé nesporné výhody (ale i nevýhody, jako je výdrž baterie) šanci a prodeje velké nebudou. Tablet se v Asii začne prodávat už koncem září, do České republiky se dostane zřejmě později.

Klávesnice má kovový spodek a velmi dobře se n ní píše. Nechybí stylus

Technické parametry Sony VAIO Tap 11

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × 9,9 mm, 780 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448)
ChipsetIntel Core i5, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 512 GB / 256 GB / 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, ?
Diskuze ke článku
mm
Dobré ráno, nelze přehrát video - Píše,že video je soukromé!:(
René
Velmi líbivý desing,velmi pěkná výbava,no ale ta cena bude stát určitě za to....Kdyby u 128GB verze byla cenovka kolem 11000,- 256GB za 13000,- a 512 GB za 15-16000,- tak bych o něm uvažoval,ale moje úvaha o ceně je asi pěkně naivní co?
Arnold
Hm, zajímavé, zajímalo by mne srovnání s nějakým laptopem s podobnou vnitřní konfigurací.
mental.disease
Nokia bude mať aj tak lepšie tablety s windows :-|

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze