Podrobné první dojmy ze Sony VAIO Tap 11: ten nejtenčí

8

Do redakce nám dorazil jeden z nejtenčích tabletů s Windows 8 a procesorem řady Intel Core. Jedná se o Sony VAIO Tap 11 a je opravdu tenký a jedná se o přímého konkurenta tabletu Surface Pro 2. K tabletu dostanete i bezdrátovou klávesnici, která je opravdu velice praktická.

Když jsem Sony VAIO Tap 11 viděl poprvé na tiskové konferenci, tak jsem si myslel, že nemá oproti tabletu Surface Pro 2 z Redmondu absolutně žádnou šanci, ale poté jsem dostal možnost si tablet blíže vyzkoušet a změnil jsem názor. Usoudil jsem, že Sony může s tímto modelem uspět lépe, jak Microsoft se svým Surface Pro 2.

Jednak proto, že Microsoft neprodává své tablety na velkém množství trhů a zadruhé proto, že má mnohem méně výkonnostních variant. I po vzhledové stránce vypadá počítač od Sony mnohem lépe, ale i Surface má svoji eleganci. Jinak si jsou počítače vesměs podobné. Doporučujeme vám se taktéž podívat na videopohled z veletrhu, který naleznete zde.

Mnoho variant s podivným displejem

Počítač disponuje 11,6palcovým displejem s rozlišením FullHD a přítomné je i vylepšení známé z televizí BRAVIA a nazývá se TRILUMINOS. Rozlišení považuji vzhledem k ceně přijatelné, ale Sony by mohlo vytvořit variantu s displejem o vyšším rozlišení. Panel je samozřejmě typu IPS a trpí stejným problémem jako Sony VAIO Duo 13, takže při pohledu z většího úhlu se snižuje jas a kontrast obrazu. Displej je dotykový a podporuje až 10 dotyků naráz. Výhodou je podpora stylusu, který můžete dosadit do držáku, který dostanete jako příslušenství.

Příslušenství je bohatšího rázu

Výkonnostních variant je mnoho a můžete si vybrat z celé škály procesorů, od Intel Pentium až po Intel Core i7. My jsme měli zapůjčenou variantu s procesorem Intel Pentium a nutno podotknout, že pro běžné používání zcela dostačuje. Samozřejmě se jedná o architekturu Haswell s integrovaným grafickým čipem Intel HD Graphics 4200.

Bohužel je pevně daná kapacita operační paměti a její hodnota činí 4 GB, což je pro běžné použití zcela dostačující, ale pro náročnější úkoly zcela nedostačující kapacita. Pro ukládání dat slouží samozřejmě SSD, které může mít kapacitu 128, ale i 512 GB. Díky tomu, že se jedná o disk bez pohyblivých částic, je systém velice rychlý a start je taktéž bleskový.

Počítač ze všech stran

Použitým systémem je Windows 8.1 a jeho funkčnost je zcela bezproblémová. Hardware mu dostačuje, takže si ani nemá systém na co stěžovat. Důležitou součástí je i klávesnice, která je v tomto případě bezdrátová a nabíjí se přímo z tabletu. Stačí ji jen přiložit na displej a začne se nabíjet. Mimo to, slouží dobře jako ochrana displeje. Součástí klávesnice je i klasický touchpad disponující dvěma tlačítky.

Počítač je tvořen převážně z plastu. Jediným kovovým prvkem je stojan, který umožňuje naklopení tabletu do požadovaného úhlu. Na rozdíl od Surface je zde možnost nastavit libovolný úhel a nejste omezeni pouze na dva jako je tomu u tabletu z Redmondu. Potěší hloubka počítače, která činí velice pěkných 9,9mm. Jedná se tak o unikát mezi tablet PC. Další rozměry činí 304,6mm na šířku a 188mm na výšku.

Detail stojanu

Hmotnost na výbornou s dobrou výdrží

A protože se jedná o přenosné zařízení, tak bychom neměli ani opomenout výdrž baterie, která je na rozměry počítače poměrně dobrá. Klasický pracovní den zvládne, ale zhruba jen z poloviny, pokud nebudete příliš nároční, tak se dostanete na výdrž 6 hodin. Oficiální materiály hovoří dokonce o 8,5 hodinách, ale pravděpodobně se jedná o velice nenáročnou práci. V tomto ohledu shledávám lepší Surface Pro 2, který umožňuje připojení přídavné baterie.

Stejně jako většina tabletů má i tento fotoaparát. Ten má 8 megapixelů a kvalitativně je zcela srovnatelný s tím, jenž se nachází v Sony VAIO Duo 13. Taktéž disponuje technologií Exmor RS for PC a automatické ostření je samozřejmostí. Přední kamera je taktéž celkem kvalitní, snímková frekvence je celkem stabilní, taktéž bych ji přirovnal k modelu Duo 13.

Standardní počet fotoaparátů

Nejlepší vlastností celého tabletu je jeho hmotnost. Ta činí pouhých 780 gramů. Asi se divíte, že píši pouhých, ale je to dáno tím, že v tomto tabletu je přítomné ještě chlazení procesoru, které celou váhu navyšuje, ale i výkon je díky mnohem vyšší.

Konektorová výbava tohoto počítače je spíše chudšího rázu. Nalezneme zde jeden USB 3.0, micro-HDMI a nabíjecí konektor. Taktéž je přítomný slot na microSD kartu pro případ, kdyby vám nedostačovalo integrované SSD. Nesmíme zapomenout na Jack 3,5 mm, který obstarává přenos audio signálu.

konektorů mnoho není

Z výčtu bezdrátové konektivity musíme zmínit WiFi a Bluetooth. Bezdrátové připojení k internetu bohužel není krom WiFi jinak nepřipojíte, naštěstí jeho citlivost je velice dobrá, což zjednodušuje jeho použití, ale 3G modem by určitě zvýšil mobilitu celého zařízení. Samozřejmě zde nalezneme i NFC, které má anténu umístěnou na zádech počítače.

Pokud byste si počítač chtěli pořídit, tak jeho nejlevnější varianta stojí 21 990 Kč v oficiálním obchodě Sony. Nutno podotknout, že Sony u tohoto modelu zpřístupnilo i konfigurátor, takže si můžete zvolit přesně takové specifikace, které se vám hodí.

Diskuze ke článku
Jack2310
Pěknej kousek, ještě aby bylo i pouzdro....
Filip Hoang
Filip Hoang
Je to hezký kousek, ale myslím, že za ty peníze se vyplatí připlatit si za Vaio Flip 15A (či menší uhlopříčky), kde při nejvyšší konfiguraci lze mít až WQHD rozlišení, i7 či grafickou kartu nVidie s 2GB pamětí...
N6600
Ja som sa rozhodol zaobstarat si Dell Venue 11 Pro. Sice je tam len Atom, ale i tak maximalna spokojnost. Myslim vsak, ze tento kusok od Sony je tiez skvela zalezitost
Knoxx
Píšete jak je tenký, ale číslo jsem se z článku nedočetl ?? Tak kdyby to někoho zajímalo tak je to 1 cm kdyby to někoho zajímalo...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze