První dojmy ze Sony VAIO Fit: zlomte notebook, dostanete tablet

Blíží se konec roku a Sony si pro vánoční trh připravilo nové hybridní notebooky, které mají za úkol konkurovat dalším konvertibilním zařízením na trhu. Jedná se o Sony VAIO Fit multi-flip nebo také Sony VAIO Fit 13A, 14A a 15A a jejich konstrukce je opravdu unikátní.

Nové počítače Sony VAIO Fit multi-flip jsou hodně inovativní, v jednom těle spojují tablet a notebook. Takových zařízení už tu bylo mnoho, ale řada VAIO multi-flip je unikátní v tom, že má netypickou konstrukci. U těchto počítačů lze totiž „zlomit“ displej.

Počítače se takto snadno „zlomí“ a je z nich tablet

Když se dá notebook zlomit

Počítače mají konstrukci převážně z hliníku a jsou to především stále notebooky, z čehož vyplívají dvě nevýhody. První je, že počítače jsou poměrně těžké a tím se snižuje jejich použitelnost jako tabletů. Notebooky váží od 1,3kg u 13" varianty přes 1,96kg u 14" varianty, až po 2,2kg u 15" varianty. Druhá nevýhoda tkví v tom, že pokud si v chladné místnosti položíte ruce na klávesnici, tak vám začne mrznout předloktí. Výhodou je však vyšší odolnost než je tomu u plastů a mnohem exkluzivnější a luxusnější vzhled než u plastového šasi.

V otevřeném stavu působí všechny notebooky z řady Sony VAIO Fit multi-flip jako klasické laptopy s dotykovým displejem. Nicméně pokud přepnete posuvník pod displejem, odemkne se „lámací“ mechanismus, a notebooky se snadno mohou změnit v tablet. Zajímavé a hodně originální je provedení. Displej se uvolní a vy jej v podstatě otočíte, zároveň se konstrukce za displejem zlomí a složí pod displej, který tak můžete položit na klávesnici. Mnohem lepší obrázek si ale uděláte z našich fotografií. Udržení ve stavu tabletu zajišťují magnety, které jsou umístěny ve víku. Konstrukce působí odolně a snad by vše mělo vydržet běžné namáhání.

Bližší pohled na mechanizmus počítače

Podsvícená klávesnice a povedený displej

Pohodlná je také klávesnice, jejíž největší výhodou je, že má podsvícené klávesy. Jen je problém s čitelností za denního světla. Pokud by byla klávesnice černá, tak by takovým problémem zřejmě netrpěla. Pod klávesnicí se taktéž nachází klasický touchpad, který lze stisknout po celé ploše.

Displej využívá u všech tří modelů technologie TRILUMINOS a jedná se o typ IPS. Barvy na něm jsou opravdu pěkné a i svítivost byla na první pohled slušná. Samozřejmostí je dotyková vrstva s podporou až 10 prstů a dotykového pera. Ovšem to si budete si muset dokoupit zvlášť, ve standardním balení se nacházet na rozdíl od modelů DUO nebude. Rozlišení je u všech modelů dnes už standardní FullHD.

Displej je opravdu velice pěkný

Nad displejem také najdete malou webkamerku o rozlišení 720p a u 13" varianty i 8MPx fotoaparát. Webkamera disponuje technologií Exmor R, ale hlavní fotoaparát u VAIO Fit 13A disponuje navíc technologií Exmor RS for PC. Fotoaparát fotí vcelku obstojně, ale na běžné focení to není.

Čočka hlavního fotoaparátu u Sony VAIO Fit 13A

Výbava bude bohatá, ceny vyšší

Konektorová výbava počítače je celkem strohá. Jsou zde k dispozici 3× USB 3.0 (VAIO Fit 13A pouze 2×), HDMI, kombinovaný Jack 3,5mm, slot na SD kartu, u VAIO Fit 14A a VAIO Fit 15A dokonce naleznete i ethernetový konektor. Nic víc na počítači nenaleznete.

Co se týče hardwaru, tak Sony osadilo to nejlepší, co mělo k dispozici. V počítači sviští procesory Intel, přičemž si můžete vybrat mezi všemi možnými modely. Procesoru sekunduje 8GB operační paměti, také zde najdete SSD o kapacitě 128GB až 512GB, u větších variant bude dostupný i klasický pevný disk nebo SSHD. Grafický čip je samozřejmě integrovaný v procesoru a jedná se o Intel HD4400. Ovšem v případě VAIO Fit 15A to může být i NVIDIA GeForce GT735M se 2GB vlastní paměti.

Počítače mají zabudovanou podporu NFC, čímž snadno spárujete laptop s dalšími zařízeními nebo můžete rychle sdílet soubory, typicky například URL adresy nebo vizitky. Jako nešťastné však vnímám umístění antény, která se nachází ve spod počítačů. Proč ji Sony neumístilo u displeje? Připojení k sítím WiFi je dnes už samozřejmostí, podpora Bluetooth také. Jakýkoliv 3G modul a tím pádem i slot na SIM kartu bohužel chybí.

Nešťastně umístěná anténa NFC

Všechny varianty budou dostupné ve stříbrné barvě na začátku listopadu 2013, přičemž Sony VAIO Fit 13A bude k dispozici za cenu od 29 690,- Kč do 39 990,- Kč, Sony VAIO Fit 14A za cenu od 19 990,- Kč a Sony VAIO Fit 15A za cenu od 24 990,- Kč do 32 990,- Kč.

Diskuze ke článku
Jab
Základní idea těchto hybridů je v tom, že za cenu dvojnásobnou oproti normálnímu notebooku chtějí výrobci udat kombinaci notebooku a tabletu (který je mimochodem pro většinu uživatelů naprosto nepotřebným zařízením). Dokud to nebudou umět (resp. nebudou chtít) vyrobit a prodávat za cenu v hladinách oněch (třebas dotykových) notebooků, tak ať si škubnou pedálem. Přidaná hodnota oproti normálnímu notebooku je jen velmi malá a najde se jen omezené množství frýkůlínů, kteří budou vlastní blbostí plnit vlhké sny velkých firem.

Tablet koupíte za babku. Notebooky s nejnovějšími i3, 5, 7 procesory také nejsou vůbec drahé. Tak ať mi nikdo neříká, že u těchto zařízení to nepůjde. Možná kdyby si Acer (a další) nevyplakal tenkráte na Microsoftu praštěné ceny prvního Surfacu, tak už mohl být nějaký iPad (či tablety s Androidem) jen trapnou vzpomínkou.
Pepa
Podivný kočkopes jako většina těchto zařízení, ale alespoň s plnými win ne jako surface a podobné RTnesmysly. Kdo chce noťas jsou zde lehké ultrabooky, mnohým bohatě stačí tablet, tito obojetníci jsou moc kostrbatá řešení a drahá.
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Já zase naopak jsem rád, že se výrobci v tomto segmentu snaží. Jasně, ceny jsou vyšší, ale líbí se mi, když mohu z ultrabooka udělat tablet, třeba jen na nějký film, nebo internet. Pokud potřebuji pracovat, CVAK, a mám klávesnici, další porty (někde i HDD)...
Kneblis
Než drahý krám od sony, tak si raději pořídím takovéto transformery třeba od HP. Za 1. ušetřím za 2. lepší značka s tradicí. Nebo se podívám na Lenovo, které má poměrně slušné ceny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze