Sony Ericssony z říše snů: podívejte se na nejzajímavější koncepty

20

Střízlivé a hodné zamyšlení i totálně "šílené". Tak můžeme označit fanouškovské koncepty telefonů Sony Ericsson. V dnešním článku jsme z nich pro vás vybrali ty nejzajímavější, podívejte se.

Sony Ericsson logo

TIP! zkuste taky - Šílené i umírněné koncepty Nokia od fanoušků: podívejte se

Před několika týdny jsme vám přinesli přehled některých zajímavých konceptů telefonů finské značky Nokia. Podívat se na ně můžete zde. Ve volném pokračování se dnes se podíváme na pozoruhodné koncepty, které pocházejí z hlav fanoušků Švédsko-japonského Sony Ericssonu, které publikují na známém webu concept-phones.com. Jejich fantazie opravdu nezná meze. Pohodlně se usaďte, začínáme.

Sony Ericsson Nanami - vysouvák s otočným displejem a GPU od AMD

První koncept jménem Sony Ericsson Nanami pochází z roku 2009. Jeho výbava, která byla tehdy prakticky nemyslitelnou, je dnes prakticky totožná s těmi nejlepšími smartphony, a dobře ilustruje rychlost, s jakou jde vývoj celého odvětví Hi-tech kupředu. Koncept Nanami kombinuje ovládání pomocí alfanumerické klávesnice a 3,1", dotykového AMOLED displeje s rozlišením 1024×768 pixelů, který je navíc otočný podobně jako ten u Sony Ericssonu S700i z roku 2004.

Koncept jménem Nanami je zajímavou kombinací otočného displeje a výborného fotoaparátu

Sony Ericsson 3G - Sci-fi pro dálný východ

Singapurský návrhář Sonny Lim vymyslel zajímavý koncept "telefonu" s názvem Sony Ericsson 3G. Celé jeho ovládání je založeno na znalosti různých ovládacích gest, která mají být přirozenější a velmi intuitivní. Design je velice futuristický a originální, a provází jej příjemná nazelenalá barva. Tento přístroj by byl případě reálného prodeje určen uživatelům z Asie, kteří nepoužívají arabskou abecedu.

Podobného "telefonu" se asi na pultech obchodů nikdy nedočkáme, i když kdo ví...

Sony Ericsson WX1 a WS1 - návrat hig-endových Walkmanů

Designér Juris 15 z fóra esato.com představuje dva koncepty vycházející z části z legendárního a dosud nejvýkonnějšího hudebního telefonu výrobce, modelu W995. Sony Ericsson WX1 přichází s jasným 3 palcovým OLED dotykovým displejem, dále disponuje 32 GB vnitřní paměti, stereo reproduktory a 3,5 mm audio jack. Wi-Fi a 8,1 megapixelový fotoaparát je také na seznamu specifikací, a to spolu s nahráváním HD 720p videa a digitálním zesilovačem zvuku.

Výborně vybavené koncepty řady Walkman z pera návrháře Juris 15

Sony Ericsson WS1 je výsuvný QWERTY hudební telefon s 16 GB paměti, 3 "dotykový displej, stereo reproduktory, digitální vylepšení zvuku, technologií Clear Stereo a 8,1 megapixelový fotoaparát. Oba Walkmany by se v případě uvedení na trh nepochybně staly hitem mezi hloupými telefony se zaměřením na hudbu.

Sony Ericsson Xperia PSP - design Sony Mylo 2 a proměnná "klávesnice"

Další koncept je z doby před uvedením Xperie Play, kdy se na svět vždy jednou za čas dostávaly koncepty herních telefonů. Tento designově vychází z přístroje Sony Mylo 2. Hlavním triumfem celé výbavy je zajímavě řešená ze spodu výsuvná plocha, která je virtuální a lze přepínat mezi QWERTY klávesnicí a herním PSP gamepadem. Z dalších funkcí pak zaujme 5 palcový Super AMOLED displej, procesor Cortex-A9, fotoaparát s 8,1 Mpx rozlišením nebo podpora sítí 4G LTE.

Vyurtuální programovatelná plocha je určitě velice originálním řešením

Sony Ericsson Walkman UTA - stylová, hudební mini dotykovka pro masy

Tento mini Walkman jménem UTA si dovedeme lehce představit jako prodejní trhák. Má k tomu všechny předpoklady. Design je podobný na skutečný telefon Yendo, nebo na mini Xperie. Jinak nabídne 3,2 megapixelový fotoaparát, který z nepochopitelných důvodů umí nahrávat QVGA (240 x 320 pixelů) videa při rychlosti 120 fps. Jeho displej je 3,2 palcový, dotykový a kapacitní. Na palubě také najdeme akcelerometr, 3,5 mm audio jack, připojení 3G, podporu gest, a chytré Walkman logo vepředu, které funguje jako signalizační dioda.

Sony Ericsson Walkman UTA jakoby z oka vypadl nepříliš úspěšnému modelu Yendo

Sony Ericsson FH - otáčíme vertikálně i horitontálně

Hledáte inovativní smartphone? Pak vás jistě zaujme koncept Sony Ericsson FH. Design zařídil čínský návrhář jménem Du Jun. Tento "telefon" má opravdu velmi zajímavé provedení. Je zde možnost jeho otáčení jak horizontálně tak i vertikálně. Jeho boční rotací se rozšíří displej, který je ideální pro multimediální funkce a prohlížení webových stránek. Přístroj je lze rozdělit na dvě části, a je určen pro dva uživatele nebo pro páry. Velmi zajímavé také je, že designér použil operační systém Apple iOS. Kombinace Sony Ericssonu a Applu už zní jako opravdu velké Sci-fi i když to se říkalo i o spojení Microsoftu a Nokie...

Šílený koncept Sony Ericssonu FH zaujme širokou škálou otáčení díky multifunkčnímu kloubu

Sony Ericsson X Tab - malý šikovný tablet

Koncept tabletu s prostým jménem X Tab je přímou konkurencí pro první tablet Galaxy Tab jihokorejského Samsungu, kterému se ale podobá pouze co se týče velikosti a úhlopříčky displeje. Výbava tabletu do Sony Ericssonu sahá totiž mnohem dál. Základem je 7 palcový Reality Display s Bravia enginem pro vylepšení jasu. Nad ním je umístěna čočka 1,3 megapixelové kamerky pro videohovory, a vzadu potom hlavní 8 megapixelový snímač s duálním LED bleskem a technologií Exmor R. V případě prodeje by byly dostupné dvě verze s obvyklým paměťovým odlišením 32 a 64 GB.

Tablet X Tab je konkurencí pro malé 7 palcové tablety

Sony Ericsson X Tab 10 - ultra výkonné dvoujádro s Androidem 3.0

Další tablet s názvem X Tab 10 je větší verzí výše uvedeného konceptu s displejem orientovaným na šířku, který nabídne úhlopříčku 10.1 palce, opět je znát inspirace u Samsungu, který u tabletů zvolil podobnou strategii. Zmíněný displej má rozlišení 1280 x 800 pixelů, a opět mu pomáhá Bravia Engine. Tablet běží na Androidu 3.0, kterému dodává výkon dvoujádrový procesor od Qualcommu s taktem 1,2 GHz. Tablet také podporuje sítě 4G LTE. Největším překvapením jsou ale záda přístroje, kde nalezneme krytku fotoaparátu, pod kterou se skrývá čočka schopná pořizovat fotky v rozlišení až 16,2 megapixelů, a to s podporou Exmor R a Xenonového blesku. Dále pak nahrává video ve 1080p Full HD. Jedná se tedy s trochou nadsázky o "fototablet".

Po podobném tabletu od Sony Ericssou volají fanoušci po celém světě, dočkají se?

Sony Ericsson Xperia X3 - dvě kamery pro 3D

Sony Ericsson Xperia X3 je koncept inspirovaný kamerami Sony série Bloogie, a to konkrétně modelem Bloogie 3D. Jeho hlavním marketingovým tahákem je tedy schopnost natáčet trojrozměrně video. Pomáhá mu k tomu dvojice objektivů Sony Lens. Zepředu se potom jedná o klasický dotykový telefon s velkým displejem a trojicí tlačítek pro ovládání Androidu pod ním. Nad displejem se pak ještě sluší zmínit o kamerce pro videohovory.

Natáčet video ve 3D je hlavním úkolem konceptu Xperia X3

Sony Ericsson Xperia Ultima Classic - chytrý Touch and Type s "dělem" na zádech

Český návrhář J. Havrlant, mimo jiné autor českého webu seblog.cz, vytvořil velmi povedený koncept s názvem Xperia Ultima Classic. Jedná se tedy o telefon klasické konstrukce, který nabídne ovládání jak skrze dotykový displej, tak i skrze alfanumerickou klávesnici s velmi úzkými tlačítky. Celý přístroj je pak vyroben z leštěného kovu.

Klasická konstrukce a netradiční ovládání pod taktovkou Androidu, to je Xperia Ultima Classic

Zadní stranu okupuje 12,1 megapixelový fotoaparát s podporou Exmor R, HD videa a Xenonového blesku. V tomto případě nejde o hloupý telefon, ale o plnohodnotný smartphone s Androidem s tradiční nadstavbou UX Platform, která je dimenzovaná stejně jako u Xperií mini, tedy pomocí čtyř zkratkových ikon v každém rohu. V případě uvedení do praxe by šlo o první telefon s takto vyřešeným ovládáním na této platformě.

Sony Ericsson Xperia Ultima Symphony - "mpéčtyřka s 12 megovým foťákem"

Další koncept je opět od pana Havrlanta. Opět se jedná o Xperii Ultima, tentokrát však s přízviskem Symphony. Zepředu vypadá v podstatě jako běžný MP4 přehrávač. Zdání ale klame. Jedná se o plnohodnotný komunikátor s Androidem 2.3. Jako materiál by zvolen opět leštěný kov, který je však tentokráte zajímavě kombinován hnědou a černou barvou. Na zádech je opět umístěn 12,1 megapixelovým fotoaparát, který nemá problém se zachycením HD videa. Ovládání přístroje probíhá pomocí dotekového displeje a tlačítek pod ním, která také fungují jako ovladače v prostředí hudebního přehrávače.

Rozdíl mezi telefonem a hudebním přehrávačem je pro laika téměř nerozpoznatelný

Sony Ericsson DJone - Tomu říkám čistokrevný Walkman Phone!

Designér Victor Cao světu představuje koncept opravdu ryze hudebního telefonu ze série Walkman s označením Sony Ericsson DJone. Tento smartphone běží na Androidu 2.4 a podporuje sítě 4 generace LTE. Vzhledově se jedná o naprosto unikátní kousek. Základem ovládání je dotykový 3,6 palcový OLED displej. Pod ním se nachází klávesa s logem Walkmam, která slouží pro potvrzování různých voleb, a konečně pod ní najdeme ovládací půlkruh podobný diskům z DJských pultů, který je otočný, a lze s ním s pomocí znalosti růzých gest ovládat hudební přehrávač.

Telefon by nepochybně získal mnoho majitelů z početných řad hudebních nadšenců

Fotoaparát Walkmanu disponuje rozlišením 8 megapixelů, a podporuje autofocus. Dále je schopen nahrát video v HD rozlišení s 30 FPS. Z hardwaru pak stojí za zmínku ještě HDMI port, silná Li-pol baterie s kapacitou 1800 mAh a 32 gigabajtové interní úložiště. K hudebním funkcím Sony Ericssonu DJone patří také nejnovější verze přehrávače s označením Walkman 4.1, funkce Clear Bass, Clear audio, Sense Me, program DJ Editor a kvalitní stereo reproduktory. K dispozici jsou tři barevné varianty přístroje, a jako příslušenství autor navrhuje kvalitní špuntová sluchátka a externí reproduktor. Tento koncept ve mně opravdu vzbudil otázku. Měl by se Sony Ericsson vrátit k hig-endovému segmentu kdysi tak populární série Walkman? Podle mě jednoznačně ano a vůbec bych se nezlobil, kdyby byl tento koncept první vlaštovkou.

Sony Ericsson Eros 2 - Odolný retrophone s magnetem

Ronan Caer vymyslel koncept telefonu s názvem Eros 2. Jeho největší raritou jsou tři magnetické pásky pod displejem, které podle autora poslouží třeba k odložení na ledničku, a navíc zobrazí údaje jako čas nebo datum. Sony Ericsson Eros 2 by měl být také odolný vůči vodě, prachu a pádům z výšek. Zajímavým prvkem je také kruhový reproduktor, který vyčnívá na přední straně hned pod podsedním magnetickým páskem. Jako operační systém je použitá uzavřená platfroma A200. Nechybí HD přehrávání videa, stereofonní zvuk, FM rádio, GPS a slušný fotoaparát. Dále potom HDMI, 64GB paměti, a extrémně silná baterie s kapacitou 2000 mAh.

Co lze konceptu vytknout je jednoznačně nudná šedivá barva

Sony Ericsson Xperia Ace - vysněná vlajková loď s nejlepším fotoaparátem

Skalní fanoušci Sony Ericssonu často vytýkají, že doposud jako jediný z tradičních výrobců nepředstavil dvoujádrový telefon, který by se mohl s konkurencí v důstojném zápase utkat o místo krále smartphonů. Pokud výrobce chystá odpověď alespoň trochu podobnou konceptu Ace, pak nemáme o jeho úspěchu sebemenší pochybnosti. Dvěma hlavními taháky tak určitě jsou 2,5 GHz procesor se dvěma jádry, který je zde kvůli 16 MPx fotoaparátu s 26mm objektivem Sony Lens G, který disponuje 10× optickým zoomem, a je schopen natáčet Full HD 1080p video s rychlostí 60 FPS. Dále pak nepostrádá Autofocus a Xenonový blesk. To vše za podpory technologie Exmor R. Specifikace pak čítají ještě 4,3 palcový AMOLED displej Bravia, NFC, HDMI, 64GB paměti, 2000mAh baterií. K dispozici je také WiFi a Bluetooth 3.0. Vše pak řídí OS Android 2.4.

Hlavní devizou Xperie Ace je 16 megapixelový fotoaparát s optickým zoomem
Tip: přečtěte si také článek - BlackBerry Empatie: koncept s futuristickým designem (video)

Závěř

Přesto, že jsme v tomto článku publikovaly opravdu velké množství rozličných konceptů, jedná se jen o zlomek toho, co lze na concept-phones.com najít. Na závěr dnešního článku pro vás proto máme pár otázek- Líbil se vám dnešní obsáhlý článek o fanouškovských konceptech Sony Ericsson? Dokázali by jste si některý z nich představit jako svůj budoucí přístroj? Chtěly by jste další pokračování v podobě článku s koncepty Samsung, HTC, Apple nebo třeba LG? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi přímo pod tímto článkem.

Zdroje: concept-phones.com

Diskuze ke článku
kujon
SE už bude zanedlouho končit ne? Doba největší slávy s modely K750i a K800i je nenávratně pryč.
Vlastimil
Vše to vypadá reálně jen to uskutečnit :) GPU od AMD to by se mi líbilo konečně něco pořádného.
anawarr.cz
SE dojelo na to že na papíře umějí hezké a výkonné telefony vytvořit dlouhé měsíce před konkurencí. v době kdy dotáhnou vyjímečně některý model do finálního prodeje, je z něho průměrný a konkurence neschopný produkt
RadekS
Osobne bych ocenil dalsi clanek o konceptech HTC a Samsugu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze