Windows Phone 7.5 Refresh: Tango oficiálně

O připravované aktualizaci operačního systému Windows Phone s kódovým označením Tango jsme psali již mnohokrát. Kromě několika novinek, kde vládne především snížená hardwarová náročnost, se ale výrazné změny nechystají a jako zajímavé zpestření tak přichází odhalení oficiálního názvu nové verze.

Windows Phone 7 logo

Tango se nyní bude oficiálně jmenovat Windows Phone 7.5 Refresh, což číslovkou poukazuje na absenci výraznějších změn, jež se očekávají spíše od verze Apollo. Ta už by se mohla pochlubit číslovkou 8.0 a razantnějšími změnami.

Oficiální jméno odhalila Stefania Duico z Microsoftu v nedávném rozhovoru pro web Windows Phone Italy a kódové označení Tango tak mizí v nenávratnu.

TIP: Přečtěte si více o operačním systému Windows Phone 7.5 Refreshed.

Windows Phone 7.5 Refresh má přinést na trh především sníženou hardwarovou náročnost, což dovolí systému běžet i na slabších lowendových smartphonech. Microsoft tím chce co nejvíce rozšířit základnu uživatelů a ač zní větší rozpětí slibně, přichází s ním i určitá omezení. Systému nyní bude stačit 256 MB paměti a podporovány budou i slabší 3 Mpx fotoaparáty. Na druhou stranu ale bude smartphonu zamítnut přístup k aplikacím, jež jsou paměťově příliš náročné (označeny budou přímo na Marketplace) a sníží se i strop datového toku u streamovaného videa, který se zastaví na 4 Mb/s.

Microsoft nyní obesílá vývojáře aplikací, které jsou paměťově příliš náročné a zasílá doporučení a rady, jak aplikace optimalizovat. Nejvýraznějším omezením bude, že u Windows Phone 7.5 Refresh nebude dostupné rychlé přepínání aplikací Fast App switching. Aplikace tedy nebudou moci být v Dormant - spícím stavu. Po přepnutí na jinou aplikaci se tak bude spouštět vždy znovu, což může být někdy omezující. Bude na vývojářích, zda aplikace nastaví tak, aby si ukládaly poslední pozici uživatele a spustily se vždy tam, kde je uživatel opustil. Podpora push notifikací a aktualizace dlaždic však zůstane zachována. Mimo jiné se dočkáme i příjemných novinek, mezi které spadá například lepší práce s kontakty na SIM kartě, rozšířená lokalizace, vylepšená tvorba MMS zpráv a další menší záplaty.

Základním cílem aktualizace tedy bude přinést stabilní a dobře optimalizovaný systém na co největší počet smartphonů, což se rozhodně jeví jako dobrá strategie. Nejnovější aktualizace umožní rozšíření levnějších Windows Phone telefonů, což by mělo být mimo jiné klíčové pro zvýšení tržního podílu tohoto operačního systému. Už teď se ale těšíme na Windows Phone Apollo, který konečně umožní hardwarovou konkurenceschopnost Window Phone telefonů. Kromě vyšších rozlišení displejů přinese například také podporu dvoujádrových procesorů nebo NFC.

Zdroje: windowsphoneitaly.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze