Skládačky od Samsungu jsou zase odolnější. Proti čemu je ochrání IP48?

13
Skládačky od Samsungu jsou zase odolnější. Proti čemu je ochrání IP48?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • První generace skládaček nedisponovala žádnou ochranou dle IP
  • Samsung opět nasadil laťku v oblasti odolnosti IP pořádně vysoko

Jednou z méně opěvovaných, avšak velmi důležitých novinek u dnes představené generace tzv. foldables je zvýšená odolnost. Samsungu se opět podařilo nastavit laťku pořádně vysoko a motivovat tak konkurenci, aby jej dohnala. Zatímco první generace ohebného Foldu neměla žádnou odolnost dle IP, předchozí řada spoléhala na odolnost IPX8, díky níž se uživatelé nemuseli obávat vody. Číslo „8“ konkrétně umožňuje ponořit zařízení do (sladké) vody až do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. U letošní (celkem již šesté generace) šel však Samsung ještě o kousek dál a jako první se může pochlubit odolností nejen vůči tekutinám, ale také pevným částicím. Co pro uživatele tedy přesně znamená nová ochrana dle IP48 a je snad i důvodem k mezigenerační obměně?

Čím vyšší číslo, tím lépe

Za regulérní vlajkovou odolnost je označována ochrana IP68, a v tomto kontextu jsou tedy novinky od Samsungu jen krůček od této pomyslné laťky. Číslice čtyři označuje stupeň ochrany před vniknutím cizích předmětů o velikosti větší než 1 milimetr. Z toho vyplývá, že jemný prach do konstrukce zařízení stále může proniknout, ale hrubší nečistoty o velikosti větší než 1 milimetr již nikoliv.

V tomto ohledu je zároveň vhodné zmínit, že i v rámci našich prvních dojmů jsme byli potěšeni tím, jak dobře utěsněná je oblast pantu. Zatímco u prvních generací ohebných telefonů zde zpravidla bylo spoustu prostoru pro špínu a prach, která se do této oblasti mohla velmi snadno dostat, v tomto případě je vše příkladně zakrytované. Samsung se zároveň pochlubil tím, že došlo k vylepšením v oblasti pantu, jehož design upravil, a právě to zřejmě umožnilo zvýšit odolnost na IP48. Lze předpokládat, že se dozvíme více o konstrukci pantu i jeho utěsnění již během několika dní, kdy jsme zpravidla svědky různých „rozborek“ a kompletních demontáží.

Pro zákazníky, kteří chtějí mít klid na duši, může být nová odolnost IP48 jedním z důvodů, proč přejít ze staršího ohebného telefonu. Pokud máte smartphone s ochranou IPX8, doporučujeme spíše (bereme-li v potaz čistě odolnost) počkat na další generaci. Pro ty, kteří však používají starší „skládačky“ bez jakékoliv odolnosti, se může jednat o zajímavou výhodu. Samsung navíc k novinkám nabízí roční pojištění Samsung Care+ zdarma a možnost si během dvou let až dvakrát ročně vyměnit ochrannou fólii ohebného panelu za novou, rovněž zdarma.

Samsung Galaxy Z Fold6

Rozměry153,5 × 68,1 × 12,1 mm, 239 g
DisplejAMOLED, 7,6" (2 160 × 1 856 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 1 024 GBne
Akumulátor4 400 mAh

Samsung Galaxy Z Flip6

Rozměry85,1 × 71,9 × 14,9 mm, 187 g
DisplejAMOLED, 6,7" (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB / 512 GBne
Akumulátor4 000 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Fold 6 měl mít Mil-STD 810G a kdepak je?
Ben Ben
Ben Ben
Bezplatné výměny fólií, dlouhá podpora, pomalejší nabíjení oproti konkurenci a teď opět velký skok v odolnosti. Je jasný, kterým směrem se Samsung ubírá.
Pc Wifi
Pc Wifi
Supr, vlajkam S24 dame ten odporny Eksyhnus a tomuhle QSD... ty blaho v tom samsungu jsou bud tezce preletavy a nebo už nevím... drazsi model lepsi cpu ? No a jestli bude v nejakem S25 i MTK... to budou tezce hozeny widle... S25 - Exy, S25+ MTK, S25U - QSD :o))))) nikdo jiny snad nedela takovej chaos v tom. Citim chut prosazovani Exy ale... stale nemastne neslane. At to cpou do A rady a daji s tim pokoj.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze