Vodafone příští rok vypne 3G síť. Téměř nikdo ji nepoužívá

7
Vodafone příští rok vypne 3G síť. Téměř nikdo ji nepoužívá
Fotografie: Vodafone
  • Zákazníci využívající internet skrze 3G budou muset vyměnit svá zařízení
  • Dle operátora se to týká asi 1 % uživatelů v jeho síti
  • Volné kmitočty Vodafone využije pro 4G a 5G

Doba běží neúprosně kupředu a letos uběhne 15 let od chvíle, kdy český EuroTel (dnešní O2) spustil sítě 3. generace UMTS. Tehdy šlo o velkou slávu. Pokud si však myslíte, že jsme i tehdy obdivovali vyšší rychlosti stahování dat, jste na omylu. Hlavním lákadlem měly být videohovory. Čas však ukázal, že o všem rozhodnou uživatelé a ti videhovory poslali k ledu. Za vše mohl také nezvykle vlažný nástup těchto sítí. K EuroTelu se totiž téměř 5 let žádný další operátor nepřipojil a ani náš nejstarší operátor se nijak neměl k rozšiřování pokrytí.

V praxi se tak sítě 3G staly použitelné až po roce 2010, kdy došlo k pokrytí většiny větších měst. Jakmile jste se však dostali za hranice města, rychlost rychle spadla a na displeji jste hypnotizovali písmeno E symbolizující připojení skrze EDGE.

Náš nejmladší operátor Vodafone spustil svou 3G síť 30. března 2010. Tehdy slavnostně pokryl celé Brno a 70 % území Prahy. V příštím roce se tato technologická kapitola uzavře. Operátor dnes oznámil, že v březnu 2021, tedy po 11 letech, hodlá 3G síť zcela vypnout. Kmitočty, na kterých funguje starší mobilní síť 3G, Vodafone uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. Díky této změně bude možné využívat frekvence efektivněji a začít pokrývat větší česká města sítí páté generace.

„Ze statistik víme, že využití 3G dlouhodobě klesá. Navíc kdo chce pouze telefonovat nebo psát SMS, telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává. Výměna zařízení se proto týká jen těch, kteří využívají mobilní internet a jsou dnes v síti 3G. Mluvíme o jednom procentu našich zákazníků,“ dodává Milan Zíka. K vypnutí 3G sítě v Česku dojde podle plánů ke konci března 2021.

Pokud tedy využíváte telefon pouze k volání a psaní SMS, změna se vás nijak nedotkne. Tyto služby fungují v síti 2G, která zůstane nadále v provozu. Mizivý počet uživatelů, vycházíme-li z 1%, půjde o zhruba 40 tisíc SIM karet (uživatelů), však může mít ve starých telefonech či tabletech pouze 3G připojení a bude nucen pořídit modernější hardware a rovněž vyměnit SIM kartu. Nový typ bude podporovat síť LTE. Operátor o všem informuje přímo na svých stránkách a během následujících měsíců hodlá firmy i jednotlivce oslovit s nabídkou nových služeb.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Honza M
Honza M
Týká se to i HSDPA? Protože ta je především ve vlacích stále nutná. Zkuste si někdy projet třeba trasu z Ostravy do Prahy. Za Olomoucí budete rádi že HSDPA existuje. Wifi ve většině převážně kupečkových vagonů stále chybí.
Miroslav Kadraba
Miroslav Kadraba
A jak je to u ostatních operátorů? Že bych ho vyměnil místo telefonu..
marek selinger
marek selinger
DOBRÝ DEN. MÁM MOTOROLU. MOTO G LENOVO k 42 OBČAS PROHLÍŽÍM INTERNET. KOLIK BUDE STÁT INTERNET NA MĚSÍC,

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze