Siri prolomena, chystá se port na Android?

8

Vývojáři ze společnosti Applidium se rozhodli zjistit, jakým způsobem a jakým protokolem komunikuje se servery hlasový asistent Siri v iPhone 4S. Cílem bylo zjistit, zdali by se dalo do tohoto komunikačního protokolu nabourat, a použít ho například na jiné platformě.

Siri je hlasový asistent, který se objevil v novém iPhone 4S. Umožňuje pohodlnou obousměrnou komunikaci s telefonem prostřednictvím běžně používaných frází. Zanedlouho po jeho uvedení se na Androidu objevila podobná aplikace, s názvem Iris (Siri pozpátku), která ale je ale kvalitou svému vzoru velmi vzdálená. A tak vývojáře napadlo, zdali by se nedalo metodou reverzního inženýrství cracknout komunikační protokol, který Siri používá.

iPhone 4S

Přes lokální Wi-fi router vývojáři zjistili, s jakým serverem Siri komunikuje - jde o guzzoni.apple.com. Komunikace byla vedena přes HTTPS protokol, čili šifrovaně, nešlo proto použít klasické odchytávání paketů. Vytvořili proto falešný server, a dostali se tak k seznamu příkazů, které Siri používá. Každý z těchto příkazů byl ukončen “X-Ace-Host” řetězcem, což je unikátní identifikátor, který má každý iPhone jiný.

Hlavička HTTP požadavku

Následně se vývojářům podařilo vytvořit aplikaci, díky které na svém laptopu Siri nasimulovali, přes mikrofon zadávali hlasové příkazy, a ze serveru dostávali korektní odpovědi. Zdrojové kódy aplikace poskytli dalším vývojářům, takže je možné, že se neoficiálně pro iPhone 4S objeví aplikace třetích stran, které budou Siri využívat.

Siri

Určitě vás napadne, že by mělo být potom snadné vytvořit plnohodnotný klon Siri například pro telefony s Androidem. Ano, principiálně to možné je, jen bude problém s unikátním iPhone identifikátorem. Pokud by všichni uživatelé následně klon Siri používali s jedním stejným identifikačním řetězcem, zcela jistě by je díky enormnímu množství požadavků Apple odhalil, a zakázal službu Siri pro tento identifikátor.

Líbí se vám Siri? Chtěli byste její plnohodnotnou variantu na telefonech s Androidem?

Zdroje: applidium.com

Diskuze ke článku
Kubyk002
Siri...pro pobavení dobrá věcička, ale nějaký praktičtější význam určo nemá, pokud nejezdíte autem, ale i tak něco zadáte jednou dvakrát, a nebude si s mobilem vykládat celou cestu(i když, :D) no nic, pro mně zbytečnost...
Kubyk002
Siri...pro pobavení dobrá věcička, ale nějaký praktičtější význam určo nemá, pokud nejezdíte autem, ale i tak něco zadáte jednou dvakrát, a nebude si s mobilem vykládat celou cestu(i když, :D) no nic, pro mně zbytečnost...
petr
no ja se ze siri pouze bavim, od toho je to vymysleno, sranda nektere vychytane odpovedi, a pritelkyne uz si zvykla ze ji chodi sms v anglictine :-) apple je zabavni telefon, jednoduchy a tak at v tom apple pokracuje , zadne zbytecne funkce jen fun ))
Radim
Mně zase Siri přijde jako užitečný nástroj, nastavovat budík prstem na displeji mi teď připadá jako středověk a to nemluvě o připomínkách a kalendáři, funkce které využívám častěji než volání. Než to psát, tak to řeknu a je to. Za 10 let to bude mít každý za naprostou samozřejmost a vůbec se nad tím nebudeme pozastavovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze