Zklamání dekády? iPhone 14 sbírá nejhorší uživatelská hodnocení za dlouhou dobu

1
Zklamání dekády? iPhone 14 sbírá nejhorší uživatelská hodnocení za dlouhou dobu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Od roku 2012 byl každý nový iPhone hodnocen lépe než předchůdce
  • To se změnilo s příchodem iPhonu 14, a to výrazně
  • Za nespokojeností by mohly stát nevýrazné inovace v kombinaci s rostoucí cenou

Prodeje telefonů jsou do jisté míry ovlivněny reklamou, marketingem a také náladou na trhu. Znamená to ale, že jsou všichni kupující se svým telefonem spokojeni? A lze vůbec měřit něco jako „index spotřebitelské spokojenosti“? Pokouší se o to ekonomové a datoví vědci z webové stránky PerfectRec, která se zabývá recenzemi produktů. Ti analyzovali 13 let uživatelských recenzí iPhonu a sledovali, jak spotřebitelé v průběhu času mění své vnímání jednoho z nejúspěšnějších technologických produktů na světě.

Apple iPhone 14

Apple vždy při představování nového modelu zdůrazňuje, že toto je ten nejlepší iPhone, jaký byl kdy vyroben. S tímto názorem se ztotožňují i jeho zákazníci. Vědci zjistili, že od roku 2012 do roku 2021, počínaje iPhonem 5, hodnotili spotřebitelé každou novou generaci iPhonů lépe než tu předchozí.

Metaanalýza více než 669 000 uživatelských recenzí však zjistila, že hodnocení nejnovějšího iPhonu se oproti předchozí generaci poprvé od roku 2012 prudce snížilo. Poprvé po deseti letech se zhoršily spotřebitelské recenze nejnovějšího iPhonu oproti předchozí generaci, a to výrazně. Údaje ukazují, že se to netýkalo pouze základního modelu, ale i jeho větších sourozenců.

Co se stalo?

Analytici se shodují, že společným jmenovatelem řady negativních recenzí je fakt, že rozdíl od předchozí generace je opravdu malý, což opravdu vynikne s navýšením ceny na většině trhů. Zákazníkům údajně chybí nějaká zásadní nová funkce, která by dělala lidem radost. Satelitní SOS volání je pro většinu lidí zbytečné, automatické volání záchrany po nehodě je nezřídka zdrojem problémů.

Jinými slovy, záchrana života v krizových situacích nebo ochrana před následky toxického vztahu sice mohou být nanejvýš užitečné, není to však něco, co by člověku dělalo každý den radost.

Apple iPhone 14 512 GB

Rozměry146,7 × 71,5 × 7,8 mm, 172 g
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor3 279 mAh
Diskuze ke článku
al pp
al pp
Zcela logicky se potvrzuje, že Apple se stává zajatce ve vlastním uzavřeném ekosystemu, který léta buduje a jeho ovce léta blahořečí tomuto.
Samozřejmě, má své výhody ale jak je vidět, už nemá co přinést a tak zbývá jenom šponovat ceny a vytěžit maximum že stávajícího možného řešení. Viz povinnost implementace USB-C v unijních státech a tlak na použití pouze originálního příslušenství z toho vyplývajícího.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze