Samsungy Galaxy S22 Ultra s Exynosem a Snapdragonem poměřily síly v benchmarku

19
Samsungy Galaxy S22 Ultra s Exynosem a Snapdragonem poměřily síly v benchmarku
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Samsung opět bude prodávat dvě varianty vlajkových lodí
  • Geekbench ukázal jen minimální rozdíly ve výkonu

Samsung se drží tradice a své vlajkové modely osazuje jak vlastními čipsety Exynos, tak i konkurenčními Snapdragony. Jejich dostupnost se pak obvykle liší na základě cílového trhu. Zmíněná dualita pak obvykle vyvolává otázky, jestli náhodou není druhá varianta v něčem lepší. Jiné to nebude ani u letošní řady a jejího vrcholného modelu Galaxy S22 Ultra. Jeho varianta SM-S908U je poháněna čipsetem Exynos 2200, zatímco SM-S908B sází na Snapdragon 8 Gen1. Obě varianty se ještě před svým uvedením objevily v benchmarku Geekbench, a tak je možné srovnávat jejich výkony.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Z hlediska výkonu procesorové části jsou obě varianty srovnatelné.

Z podrobných výsledků pak vyplývá, že zatímco verze s Exynosem lehce vede ve výkonu na jedno jádro, Snapdragon je lepší ve vícejádrových úlohách. V obou případech jde ale o rozdíly v řádu procentních bodů, které jsou prakticky zanedbatelné. A není divu, oba čipsety jsou založeny na 4nm výrobním procesu a mají téměř totožnou architekturu.

Geekbench se zaměřuje hlavně na výkon procesorové části, o celkovém výkonu tak ještě může rozhodnout použitá grafika. Stejně tak vám benchmarky nic neřeknou o dalších uživatelských vlastnostech, jako je spotřeba energie nebo produkované teplo, to si budeme muset počkat na reálné testy. Oficiálně stanovené datum premiéry nové řady S22 je 9. února 2022, do prodeje by se pak první kousky mohly dostat ještě před koncem měsíce.

Diskuze ke článku
Martin Vinduška
Martin Vinduška
Volba chipsetu má vliv i na kvalitu zpracování fotek.
Ben Ben
Ben Ben
No spis sem zvedavej na zahrivani. 8 Gen1 je peknej pruser. Sem zvedavej jestli Exynos pojede v kolejich povedeneho 2100 nebo naopak predchoziho failu...
Patrik Čech
Patrik Čech
Co jsem tak četl a viděl tak asi budou hřát všechny procesory s jádry Cortex X2.
Janek Fanek
Janek Fanek
Pořád se srovnává čip s rozdílným taktem, Snapdragon má cca 3 GHz , Exynos cca 2,80 Ghz. Tento rozdíl určitě přinese určitý % rozdíl. Rovněž je těžké posoudit přednosti GPU, AMD s architekturou RDNA 2 u Exynos má být přínosem u vykreslování světel a stínů, ale co když to umí i Adreno Snapdragonu? Do takové hloubky téměř žádné recenze nejdou, tak uživatel stejně nemá žádné srovnání. Podobně je to i u úložiště a nebo zvukového čipu či USB , zde informace zcela chybí. Uživatel je takto deklasován na užitečného hlupáka, pokud si výrobek koupí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze