Samsung Wave M: středem oceánu

Samsung Wave M je druhou novinkou, kterou Samsung dnes představil. Svou premiéru si odbude na veletrhu IFA 2011 již za pár dnů a my si zde řekneme, co bychom od ní mohli očekávat. Zaujme zákazníky kovové tělo s 5Mpx fotoaparátem, procesorem o taktu 832 MHz a operačním systémem Bada 2.0?

Samsung Wave M se v novém triu od Samsungu výbavou řadí zhruba uprostřed, možná spíše do nižší střední třídy. To však neznamená, že by se nejednalo o slibně vypadající telefon, který by s příznivou cenou mohl oslovit nemalou část uživatelů. U modelu Wave M si můžeme již všimnout nového značení, kde písmeno M znamená Magical a řadí telefon právě do střední třídy, nad model Y.

Kovová kapesní dotykova

Co uživatele jistě velmi potěší, je konstrukce nového dotykáče. S rozměry 113 × 63 × 12,2 mm se telefon jistě vejde do každé kapsy, hmotnost 121 gramů pak jistě kapsu moc nezatíží. Pevnost a elegance konstrukce je zajištěna tělem z broušeného hliníku, což je rozhodně velké plus.

Samsung Wave M

Na přední straně se nám usadil displej s úhlopříčkou 3,65 palce, který je dotykový s kapacitní dotykovou vrstvou. Je vyroben technologií TFT, což je vcelku podstatný rozdíl oproti 4palcovému Super AMOLED displeji u vybavenějšího sourozence Wave 3. Posledními parametry displeje, které je potřeba zmínit je rozlišení HVGA (320 × 480 px) a schopnost zobrazit 16 milionů barev. Vždy když vidím počet barev, které dokáží dnešní displeje zobrazit, vzpomenu si na Siemens S55 z roku 2002 s 256 barvami, nebo na staré telefony Sony s displejem schopným zobrazit několik odstínů šedi. To jen taková historická vsuvka.

Ale zpět k Samsungu. Na přední straně nalezneme ještě kromě displeje také jedno hardwarové tlačítko. Z fotografie není poznat, zda se kolem něj nachází senzorová tlačítka pro ovládání hovorů. Nad displejem pak nalezneme VGA kamerku pro videohovory a sadu senzorů. Zadní strana nabídne čočku fotoaparátu, jehož rozlišení činí rovných 5Mpx. Nechybí mu autofocus a dokáže nahrávat video v rozlišení HVGA . Krom fotoaparátu na zádech přístroje můžeme vidět ještě přisvětlovací LED a otvor reproduktoru. Boky pak obsahují pouze tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu a kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Nová Bada a NFC

Uvnitř přístroje nalezneme jedno-jádrový procesor s taktem 832 MHz, který působí v dnešním světě gigahertzů poněkud nezvykle. Na druhou stranu v telefonu neběžá "žravý" Android a jedná se o model střední třídy, takže by nižší takt nemusel být problémem. Energii mu dodává akumulátor s kapacitou 1350 mAh, u kterého výrobce neuvádí, jak dlouho by měl udržet telefon v chodu. Jak už název napovídá, tak v telefonu běží operační systém Bada (korejsky oceán), a to rovnou v nejnovější verzi 2.0. O novinkách v OS Bada 2.0 jsme vás informovali před několika týdny. Jedná se zejména o vylepšený multitasking, multimediální funkce nebo podporu NFC.

TIP! Podívejte se, jak bude vypadat Bada 2.0 pro Samsungy Wave

A podpora NFC nechybí ani modelu Wave M. Zajmavé je, že Samsung tuto technologii uvádí jako "volitelnou". Na některých trzích a u některých operátorů se setkáme možná jak s různými variantami s/bez NFC. Kromě toho dále disponuje technologií Bluetooth 3.0 a na internet se můžete připojit pomocí Wi-Fi 802.11b,g,n. Nechybí ani nová technologie Wi-Fi Direct nebo podpora sítí 3G. Pomocí technologie HSDPA můžete stahovat data v 3G sítích až rychlostí 7,2 Mbps. Milovníky hudby jistě potěší 3,5mm jack konektor a integrované FM rádio s RDS. Konektivitu uzavírá microUSB konektor pro nabíjení a spojení telefonu s počítačem.

Kdy bude Samsung Wave M uveden na trh, ještě není upřesněno. Očekávat bychom ho mohli ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Vzhledem ke slabší výbavě očekáváme cenu kolem 6 000 Kč.

Technické parametry Samsung Wave M

Konstrukce113,8 × 63,3 × 12,2 mm, 121 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,65" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 480 × 320 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz
Paměťvnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémBada OS
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2011, ?
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze