Samsung mění označování modelů, vládnout budou písmena

3

Není tomu tak dávno, co se ke změně označení svých modelů uchýlila Nokia. Nyní ji bude následovat i jihokorejský Samsung, ale rozhodl se jít zcela jinou cestou. Rozlišit velké množství telefonů má pomoci přiřazení nových písmen a číslic.

Jak jsme vás před několika dny informovali, chystá Samsung na podzim celkem slušnou porci novinek. V poslední době se mnoho modelů pyšní svým vlastním jménem. Takovému luxusu by však mělo již brzy odzvonit. Samsung se i nadále bude držet názvů Galaxy pro telefony s Androidem, Wave pro telefony s Badou a Omnia pro telefony s Windows Phone. K témto názvům bude ale vždy příslušet jedno z pěti písmen. O jaké půjde? Zachováno zůstane již dnes známé S. K němu přibude R, W, M a Y. Za jednotlivá písmena se postupně budou přidávat ještě čísla, která budou označovat novější generaci.

Nové značení telefonů Samsung

Top modely patří do kategorie S a R

Nejdražší telefony by se měly řadit do kategorie S a R. Pokud tedy narazíte u modelu na písmeno S, vězte, že vám daný telefon nabídne to nejlepší. Nezodpovězenou otázku prozatím zůstává, zda bude písmeno S samostatné, nebo vždy doplněné o další z nově založené čtveřice. Kategorie R (Royale) totiž značí prémiové telefony nabízející špičkovou výbavu bez kompromisů. Cenově by se měly pohybovat mezi 300 – 400 eury bez daně. Zatím tedy nemůžeme s jistotou říci, zda se špičkové telefony dočkají označení SR1 nebo S1 / R1.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

Střední třída využije písmena W a M

Řada W (Wonder) by se cenově měla pohybovat v rozmezí 200 – 300 eur bez daně. Už samotné pojmenování dává tušit, že stále půjde o velmi dobře vybavené telefony s výkonnými procesory.

Samsung Galaxy Ace - nástupce možná ponese název Galaxy W1

TIP! Recenze Samsung Galaxy Ace – Svěží vítr ve střední třídě

Střední třídu bude zastupovat řada M (magical, mid-tier). Ceny telefonů by se měly pohybovat od 130 do 200 eur bez daně. Typickým zástupcem této kategorie by z dnešních modelů mohl být Galaxy Ace. Jeho nástupce tak možná ponese název Galaxy M1.

Poslední písmeno Y (young minded) bude značit nejzákladnější modely s operačním systémem s cenou do 130 eur bez daně. Ze současných modelů by se v této kategorii zcela jistě nacházel model Galaxy Mini. Pokud se dočká nástupce, ponese zřejmě název Galaxy Y1.

Přečtěte si: Nokia mění označování svých modelů: Series jsou minulostí

Plus, Pro a LTE

Písmeno a číslo bude možné obohatit o přívlastek charakterizující nějakou vlastnost telefonu. Dočkáme se tedy například modelu Galaxy S3 Plus. Ono Plus v názvu bude vždy znamenat nějaké vylepšení funkci u stávajícího modelu. Půjde například o přítomnost nové funkce či zrychlení procesoru. Zatímco vnitřek telefonu se změnit bude moci, zevnějšek zůstane zachován.

Modely s výsuvnou klávesnicí k písmenu a číslu připojí přívlastek Pro. (na obrázku fiktivní model Galaxy S Plus)

Dalším přívlastkem bude již všem známé Pro, které používá například Sony Ericsson k označení telefonů s hardwarovou QWERTY klávesnicí. Stejný přístup volí i Samsung. Posledním prozatím známým přívlastkem bude LTE, díky kterému bude zákazník okamžitě vědět, že si daný telefon rozumí se sítěmi čtvrté generace, tedy LTE.

Čtěte: Samsung chystá na podzim příval novinek s Androidem i Badou

Změny u Bady a Windows Phone

Nové značení se dotkne i platformy Bada a Windows Phone.Začněme Badou. Nejvybavenější modely se budou značit pouze názvem Wave a pořadovým číslem. Zde se tedy nic nemění a zůstává od počátku nastolené značení. Méně vybavené telefony s Badou pak k označení Wave přidají písmeno M nebo Y a případně jeden z možných přívlastků. Ve výsledku bychom se tak měli setkávat například modely Wave M1, Wave Y2, Wave M2 Pro a podobně.

Samsung Wave 723 - nástupce by mohl nést název Wave M1

Velmi podobná pravidla budou platit i v případě telefonů s operačním systémem Windows Phone. Špičkově vybavené přístroje si vystačí pouze s označením Omnia a číslem. Méně vybavené kousky budou využívat písmen W, M, Y a samozřejmě opět přívlastků dle potřeby. Nové levnější modely s Windows Phone by se tak mohly jmenovat například Omnia W3 nebo Omnia Y1.

Nástupce Samsungu Omnia 7 by se mohl jmenovat Omnia W1

TIP! Recenze Samsung Omnia 7: recenze WP7 se Super AMOLEDem

Kdy se dočkáme nasazení nového značení prozatím není oznámeno. Otázkou také zůstává, zda-li se tento systém osvědčí a přijmou ho zákazníci. Na první pohled je zřejmé, že současné značení s konkrétními jmény je hezčí a svým způsobem možná i přehlednější. Někteří si lépe zapamatují jména. Na druhou stranu jiní zase spíše čísla a písmena. Však tomu není tak dávno, kdy používali čísla a písmena v různých kombinacích všichni výrobci. Jak se vám nový systém zamlouvá?

Zdroje: unwiredview.com

Diskuze ke článku
VOK
jo, to už minulý týden vyšlo na Palmserveru
sousek5
Doufám, že Samsung na toto značení opravdu přejde a nechá si ho, líbí se mi. :-))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze