Nokia N85: když legenda omládne
recenze

Nokia N85: když legenda omládne

15

Nokia N85 je odlehčenou variantou vlajkového modelu N96. Paradoxně však přináší o kus lepší výbavu, tedy až na pár výjimek. Model N85 běží na operačním systému Symbian S60 3rd Edition a disponuje špičkovým OLED displejem, 5 Mpx fotoaparátem, GPS navigací, podporou HSDPA a Wi-Fi. V balení s telefonem výrobce dodává 8GB paměťovou kartu microSD. Celkové srovnání s podobnými modely N95, N95 8GB a N96 najdete uvnitř recenze.

Finský výrobce představil model N85 na konci srpna 2008. Telefon prezentoval jako odlehčenou variantu multimediální Nokie N96. Model N85 tak má za úkol uspokojit náročné uživatele, kteří si chtějí dopřát špičkově vybavený telefon, ale nehodlají si kupovat přímo vlajkovou loď výrobce za cenu o několik tisíc vyšší.

 


Nokia N85 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 103 x 50 x 16 mm
Hmotnost 128 gramů
Konstrukce výsuvná na obě strany
Barevné provedení černo-hnědé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej OLED s aktivní matricí, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,6"
Procesor procesor ARM11 s frekvencí 369 MHz
Paměť 70 MB vnitřní + paměťové karty microSD (v balení 8GB karta)
Otevřený operační systém ano, Symbian 9.3 S60 3rd Edition, Feature Pack 2
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, Push-to-Talk, prohlížeč Office dokumentů, flight-mód
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio, FM vysílač, video přehrávač Real Player (MPEG-4, H.263 a H.264), akcelerometr, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Safari, 3,5 mm konektor Jack, stereo reproduktory, N-Gage hry, hudební a herní tlačítka, Navi Wheel
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), optika Carl Zeiss, objektiv Tessar, autofocus, 2x LED dioda, až 20x digitální zoom, geotagging, redukce červených očí, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s)
přední QVGA kamerka (320 x 240 px) pro videohovory, focení a nahrávání videa
Navigace GPS GPS přijímač, A-GPS, navigační software Nokia Mapy 2.0 s mapami ČR, Slovenska, Maďarska a Polska na paměťové kartě, zdarma 3-měsíční licence na hlasovou navigaci
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor, Mass Storage, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Ion 1200 mAh
Doba hovoru: až 7 hod, pohotovostní režim: až 360 hod, přehrávání hudby: 30 hod
Cena a dostupnost 13 000 Kč
2. polovina listopadu 2008


Nokia N85 - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD se softwarem Nokia PC Suite + další programy
  • mobilní telefon Nokia N85
  • stereo headset s peckovými sluchátky
  • audiovizuální kabel CA-75U (TV-out – video, zvuk L/R)
  • datový USB kabel
  • nabíječku


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia N85

Nokia N85 demo video

Design a konstrukce: kompaktní dual-slider

Nokia N85 je v současnosti již čtvrtým modelem finského výrobce, který přináší výsuvnou konstrukci na obě strany, jedná se tedy o tzv. dual-slider. Po vysunutí přední části nahoru se objeví klasická numerická klávesnice, po vysunutí na druhou stranu čtveřice hudebních tlačítek, které poslouží také pro ovládání N-Gage her či pro přiblížení/oddálení obrázků, webových stránek a map v GPS navigaci. Po designové stránce vychází Nokia N85 převážně z modelu N81 (resp. N81 8GB). Rozměry telefonu jsou chvályhodné, 103 x 50 x 16 milimetrů, naopak hmotnost telefonu, 128 gramů, je poněkud vyšší. To má však na svědomí baterie s vyšší kapacitou. Nokia N85 se v současné době prodává pouze v černo-hnědém barevném provedení.


Nokia N85 zepředu a zezadu ... v porovnání s platební kartou

Výrobce použil lesklé plasty. Na přední straně se proto otisky prstů a další nežádané nečistoty uchycují celkem dobře. Zadní strana a boky přístroje jsou na tom alespoň o trochu lépe. To ale v žádném případě nezachraňuje výrobce. Velkým mínusem je konstrukční zpracování telefonu. Kryt baterie z měkkého plastu se značně prohýbal, výsuvná konstrukce projevovala značnou vůli do stran a některá tlačítka byla velmi tuhá na stisk. Doufejme, že šlo pouze o vadu jednoho, konkrétně námi testovaného, kusu. Rozhodně si dejte pozor a telefon si raději předem vyzkoušejte, abyste předešli případnému zklamání. Za výsuvný mechanismus si Finové přeci jen zaslouží i nějaké to slovíčko chvály. Stejně jako u vlajkové Nokie N96 totiž není téměř vůbec slyšet pověstné cvaknutí, kdy telefon dosedne do jedné ze tří poloh. To přidělávalo a stále jistě přidělává vrásky na čele uživatelům starších modelů N95 a N95 8GB. Za tento pokrok tedy musíme finského výrobce pochválit. Do horní úvratě i zpět pomáhá poměrně silná pružina.


Telefon díky svým rozměrům padne krásně do ruky ... zamrzí pouze vyšší hmotnost 128 gramů

Pojďme se nyní podívat na rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Na přední straně se rozprostírá 2,6“ OLED displej, nad nímž najdeme QVGA kamerku pro videohovory, světelné čidlo, reproduktor a označení modelu. Pod displejem nemůže chybět název výrobce a ovládací blok. Na pravém boku si své místo našla dvojice stereo reproduktorů, tlačítka pro regulaci hlasitosti, posuvné tlačítko pro zamknutí/odemknutí klávesnice a dvoufázová spoušť fotoaparátu. Levý bok okupuje pouze slot pro paměťové karty microSD, který je krytý pevným plastem. Kartu šlo vyjmout velmi těžko, neboť je slot zapuštěný o pár milimetrů více, než u jiných modelů výrobce.


Pravý, levý a horní bok přístroje ... výrobce upustil od klasického 2,0 mm konektoru Jack pro nabíječku

Horní bok zahrnuje 3,5 mm konektor Jack, zdířku konektoru microUSB a vypínací tlačítko, kterým lze jednoduše měnit vyzváněcí profily, zamknout telefon, aktivovat úsporu energie a další. Na zakulacené hraně levého a horního boku se nachází dírka pro uchycení šňůrky. Spodní bok nepřináší žádný prvek. Oproti Nokii N96 telefon postrádá integrovaný stojánek, který by se hodil například pro sledování videa či při poslechu hudby v režimu na šířku. Na druhou stranu však Nokia N85 potěší posuvnou krytkou fotoaparátu, která modelu N96 citelně chybí.


Nokii N85 s konstrukcí tzv. dual-slider lze vysunout na obě strany

Baterie a výdrž: nářky vyslyšeny

Telefon přináší baterii typu Li-Ion s kapacitou 1200 mAh. Výrobce tedy přístroj vybavil baterií s vyšší kapacitou, než kterou disponovala stará N95 a také nová N96. Nokia N85 nabízí shodný údaj v kolonce kapacity baterie, jako vylepšená Nokia N95 8GB. K tomu dále přičtěme displej o menší úhlopříčce, než model N95 8GB, a především pak použitou technologii OLED. Dostáváme se tím pádem k mnohem zajímavějším hodnotám výdrže, než na jaké jsme byli zvyklí doposud. Nokia N85 vydrží s průměrnou denní zátěží, což znamená uskutečnění zhruba pětiminutového hovoru, půlhodinového poslechu hudby, připojení k internetu na několik minut přes Wi-Fi a příležitostného použití GPS navigace, zhruba 3 dny. Výdrž už tedy není největším bolístkem telefonu. Zajímavostí dále je, že výrobce nahradil klasický 2,0 mm konektor Jack, který sloužil pro připojení nabíječky, standardním systémovým konektorem microUSB. Při připojení k PC je telefon nabíjen přes dodávaný USB kabel.


Zadní strana telefonu bez plastového krytu baterie ... detail slotu pro paměťové karty microSD

Ovládací blok a klávesnice: nechybí Navi Wheel

Hlavním ovládacím prvkem u Nokie N85 je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Té sekunduje dvojice kontextových kláves, multimediální tlačítko, mazací tlačítko „c“, Symbianová klávesa pro vstup do menu či delším podržením pro přepínání činností a dvojice tlačítek pro přijmutí/ukončení hovoru. Navigační klávesa disponuje prvkem Navi Wheel, které se objevilo již u modelů: N81, N81 8GB, N82 a N78. Stačí rotovat prstem po navigační klávese, čímž v daném směru listuje v menu telefonu. Stejně jako u výše zmíněných modelů je však zklamáním nefunkčnost ve všech případech, kdy by se tato schopnost hodila.


Numerická klávesnice ve dne a v noci ... podsvícení je rovnoměrné s dostatečnou intenzitou

Nokii N85 nechybí režim „dýchání“, který lze aktivovat v nastavení kolečka Navi. Pokud je telefon v úsporném režimu, pak se vnitřní část kolečka Navi automaticky rozsvěcí a zhasíná po několika vteřinách, což má značit, že je telefon naživu, jakoby dýchá. Pokud máte zmeškanou událost (např. přijatá zpráva, nepřijatý hovor), tak se kolečko rozsvěcí dvakrát rychle za sebou. Nyní přejděme k numerické klávesnici. Ta se objeví až po vysunutí a je vyrobena z lesklého plastu. Uchycení otisků prstů tak téměř nic nebrání. Tlačítka jsou v jedné rovině, vzhledem k okolnímu povrchu nevyvýšená. Výrobce proto jednotlivé řady oddělil alespoň gumovou lištou. Podsvícení kláves je rovnoměrné a s dostatečnou intenzitou.


Speciální hudební, zoomovací a herní tlačítka na výsuvné části telefonu v noci

Displej: poprvé 2,6“ OLED displej s aktivní matricí

Ačkoliv Nokia N85 disponuje špičkovou výbavou a je v současné době jedním z nejvybavenějších modelů finského výrobce, mnoho lidí si tento model spojí především s použitou technologií u displeje. Ten je totiž vůbec poprvé typu OLED s aktivní matricí, někdy označovaný také jako AMOLED (zkratka Active Matrix Organic Light Emitting Diode). Rozlišení použitého OLED displeje je QVGA (240 x 320 px), dokáže zobrazit až 16 milionů barev a úhlopříčka činí 2,6 palce. Vzhledem k tomu, že není displej zapuštěn, hrozí jeho poškrábání. Proto každému doporučujeme raději zavčas dokoupit ochrannou fólii.


Aktivní pohotovostní režim a různé nastavení displeje

Výhody AMOLED displeje:

  • širší úhel prohlížení
  • odezva v mikrosekundách
  • nižší energetická náročnost
  • funguje i při nízkých venkovních teplotách
  • dobrá škála barev, kolem 100%, LCD 80%
  • vysoký kontrast 1:10 000, LCD 1:500
  • vysoký kontrast umožňuje viditelnost i v ostrém denním světle

Jak je z výše uvedeného textu zřejmé, displej je oproti klasickému TFT displeji především mnohem lépe čitelný na přímém slunečním světle. Úroveň podsvícení můžete „svěřit do rukou“ světelného čidla, které dokáže automaticky regulovat jas v závislosti na okolním světle. Při nastavení maximální hodnoty jasu zůstává světelné čidlo neaktivní. Velkým plusem je také nižší energetická náročnost displeje. Možná právě díky tomu se výrobce odhodlal k zavedení hodin úsporného režimu, které u některých nových modelů již scházejí.

Prostředí telefonu: Symbian S60, procesor 369 MHz a akcelerometr

Telefon je vybaven stejným operačním systémem, jako dříve testovaná dvojice modelů - N78 a N96. Psát jednu a tu samou věc dvakrát by bylo dosti zbytečné. Proto jsme následující text použili z obou předešlých recenzí a pouze patřičně upravili na míru testované Nokie N85. Multimediální Nokii N85 výrobce vybavil operačním systémem Symbian 9.3 S60 3rd Edition s Feature Packem 2. Rychlost odezvy je chvályhodná. Prostředí nabízí velmi povedenou grafiku. Po spuštění systému se zobrazí aktivní pohotovostní režim, který má klasické složení s pruhem záložek, hledáním obsahu v telefonu či na internetu, událostmi v kalendáři, úkoly, hledáním Wi-Fi sítí a přístupem ke sdílení souborů Share Online (Flick, Vox a Ovi). V případě hrajícího rádia či hudebního přehrávače se zde objeví také jejich informační pruhy.


Menu v Nokii N85 v různých variacích, resp. jde o různá témata

Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu, podkově či tvaru V. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Nechybí ani akcelerometr, který po zapnutí v nastavení displeje dokáže automaticky překlápět obsah na displeji mezi režimy na šířku a na výšku. Grafické přechody u Feature Packu 2, které nabízel model N78 či nabízí nová Nokia N79, testovaný telefon nepřináší. A to je podle mě dobře, neboť obsah displeje se tím pádem překlopí rychleji. Nokia N85 je poháněna procesorem taktovaným na frekvenci 369 MHz. Model N95 8GB přinášel procesor 332 MHz. Testovaná Nokia N85 předčí dokonce i vyšší model N96, u kterého výrobce použil pouze procesor 264 MHz. Pro sledování videa či kvalitní hraní her N-Gage má tedy přístroj velmi dobrý předpoklad.


V nastavení lze změnit typ menu na seznam, tvar V, podkovu nebo matici

Nokia N85 přináší úložný prostor pro veškeré soubory v podobě vnitřní paměti o velikosti zhruba 70 MB. Tu je samozřejmě možné dále rozšířit paměťovými kartami microSD (microSDHC) až o maximální velikost 16GB. V balení výrobce přichystal kartu o velikosti 8GB, která bude jistě pro každého uživatele dostatečná. Soubory lze z PC kopírovat přes dodávaný datový USB kabel do vnitřní paměti telefonu rychlostí teoreticky až 50 Mb/s (HS-USB 2.0). Za vteřinu jsme tak zkopírovali zhruba 10 MB soubor. Škoda jen, že touto rychlostí je možné kopírovat soubory pouze do vnitřní paměti telefonu, která činí pouhých 70 MB. Na paměťovou kartu se soubory kopírují standardní rychlostí až 5 Mb/s. Většího využití vysokorychlostního přenosu dat v podobě HS-USB 2.0 tak jednoznačně přisuzujeme vyššímu modelu N96, u kterého se tento typ vztahuje na obří 16 GB flash disk.


Vyhledávání v telefonu ... pomocí akcelerometru se překlopí obraz do režimu na šířku

Hudební přehrávač, FM rádio a FM vysílač

Veškeré soubory se nacházejí v klasickém správci souborů, který zobrazuje zvlášť soubory nacházející se v paměti telefonu a na paměťové kartě. Pokud si budete chtít přehrát oblíbenou píseň, film či prohlédnout fotografie, pak je lepší volbou otevřít přímo hudební přehrávač či galerii. Jednou z možností je stříbrné mediální tlačítko napravo od navigační klávesy, které nás zavede odkudkoliv přímo do multimediální nabídky, kde najdeme hudební přehrávač, galerii obrázků, TV a videa, N-Gage hry, Web a Kontakty.


Prostředí hudebního přehrávače ... nechybí ekvalizér včetně ručního nastavení

Hudební přehrávač podporuje formáty MP3, AAC, eAAC+ a WMA. Telefon řadí skladby podle přidělených ID3 tagů na jednotlivé interprety a alba či podle žánrů a umí zobrazit obrázek alba, je-li k dispozici. Nechybí ani nabídka všech skladeb najednou, vytváření playlistů nebo vysílání podcast. Soubory je možné vyhledávat postupným zadáváním znaků. V hudebním přehrávači se jistě také hodí kolečko Navi Wheel. Listování je dále usnadněno tak, že stačí rychle stisknout a poté při druhém stisknutí přidržet směr nahoru/dolu a poté již seznamem listujete mnohem rychleji. Snadné ovládání hudby zajišťuje čtveřice speciálních hudebních tlačítek, které se objeví až po posunutí horní části dolu. Jejich stisk je jistý a podsvícení dostatečné, neboť musí být viditelná i za denního světla. V porovnání s Nokií N96 se u testované N85 na ovládacím bloku nenacházela čtveřice hudebních tlačítek, což ale rozhodně není žádný nedostatek.


Hudební přehrávač v režimu na šířku

Nastavení hudebního přehrávače nabízí opakování skladeb či náhodný výběr. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možností korekce zvuku. V nabídce nalezneme také několik vizualizací, které se v průběhu přehrávání zobrazují na celém displeji. Na okolí jistě také zapůsobí zabudované stereo reproduktory na bocích telefonu s 3D efekty. V nastavení se natrvalo zabydlela funkce rozšíření sterea, stereováha a fyziologická korekce. Kromě přehrávače, který najdeme v menu telefonu s nabídkou „hudba“, dále nechybí obchod, podcasting a rádio. Po výběru rádia musíte zvolit, zda-li chcete otevřít klasické Visual Radio či internetové rádio. Nokia N85 disponuje funkcí RDS. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa. K telefonu jsou přibalena sluchátka slušné kvality, na jejichž dálkovém ovladači najdeme redukci na 3,5 mm Jack. Ten se taktéž nachází přímo na těle telefonu. Připojení vlastních sluchátek tak naprosto nic nestojí v cestě. K Nokii N85 lze připojit i Bluetooth sluchátka díky přítomnosti A2DP profilu.


FM vysílač a ladění frekvence, na které se bude hudba vysílat

Nokia N85 je teprve třetím modelem výrobce se zabudovaným FM vysílačem. Ten již nabízí dvojice N78 a N79. Integrovaný FM vysílač umožňuje pohodlné přehrávání skladby uložené v přístroji prostřednictvím libovolného kompatibilního FM přijímače, například autorádia nebo domácí stereo soupravy. Rozsah provozních frekvencí aplikace je od 88,1 MHz do 107,9 MHz. FM přijímač musí být naladěn na stejnou frekvenci, jakou používá aplikace FM vysílač v přístroji. Provozní dosah FM vysílače se udává na maximálně 3 metry. Dobré je také vědět, že vyšší frekvence obvykle dávají lepší výsledky. Aplikaci FM vysílač nelze používat současně s FM rádiem v přístroji a taktéž ani v případě, že je k telefonu připojeno příslušenství (headset nebo datový USB kabel). Po nečinnosti se aplikace automaticky vypne.

Multimédia: N-Gage hry a další zábava

Multimediální Nokia N85 přináší podporu her N-Gage. Při hraní budou jistě každému vhod dvě herní klávesy, které se objeví po vysunutí přední části telefonu dolu. Jsou totiž použitelná pro ovládání her v režimu na šířku. V předinstalované aplikaci N-Gage se u Nokie N85 objevuje celkem 14 demo verzí her, mezi kterými najdeme například oblíbenou hru FIFA 08, dále ASPHALT3, Mile High Pinball, Tetris, World Series Of Poker (PRO Challenge) či Snakes Subsonic. Další demo verze her si můžete zdarma stáhnout z portálu N-Gage přímo do vašeho telefonu. Po vyzkoušení hry je pak jen a jen na vás, zda-li si koupíte také plnou verzi hry. V balení s telefonem výrobce dodává licenci na stažení jedné libovolné plné verze N-Gage hry.


Prostředí N-Gage arény, ve které se nachází vše ohledně N-Gage her

Velmi mě zajímalo, zda-li výrobce upustil od 3D grafického akcelerátoru, jako u vlajkového modelu N96. V technických parametrech se bohužel finský výrobce o akcelerátoru nezmiňuje. Z několika graficky náročných her usuzuji, že 3D grafický akcelerátor opět schází. Výsledný dojem z N-Gage her tak ani u Nokie N85 není úplně nejlepší. Do telefonu lze nainstalovat samozřejmě také JAVA hry a aplikace či hry určené pro Symbian S60 3rd Edition. Telefonu nechybí ani užitečný TV-out (PAL/NTSC). Stačí zapojit přibalený kabel do telefonu a na velké televizní obrazovce můžete sledovat vše, co na displeji mobilu. To se hodí, pokud chcete známým ukázat přímo z telefonu na televizi fotografie či videa. Ve spojení s N-Gage hry lze multimediální Nokii N85 proměnit například také v malou herní konzoli.


Velmi oblíbená N-Gage hra ASPHALT 3

GPS navigace: s telefonem zdarma 3-měsíční licence

Nokia N85 využívá vestavěného GPS přijímače prostřednictvím navigačního softwaru Nokia Mapy. V telefonu nalezneme standardní aplikaci Nokia Mapy ve verzi 2.0. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u dalších Nokií s operačním systémem Symbian S60. Navigační čip je citlivý a satelity hledá svižně. V porovnání s Nokií N96 se mi však zdálo, že po spuštění navigační aplikace telefon našel současnou pozici zhruba během půl minuty, místo pouhých deseti sekund. Pokud v nastavení povolíte asistované GPS (A-GPS) a metodu určování polohy podle sítě, pak telefon najde satelity o něco rychleji.


Prostředí navigačního softwaru Nokia Mapy 2.0

Mapy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska jsou již nahrány na dodávané 8 GB paměťové kartě. Další mapy si do telefonu můžete zdarma stáhnout přes GPRS, UMTS, Wi-Fi nebo z počítače pomocí programu Nokia Map Loader. Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což lze ale zakázat. Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D, satelitním či hybridním režimu mapy. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu, volba způsobu přepravy (pěšky, autem), denní či noční režim a také spuštění průvodce daným městem.


Noční režim zbarví mapu do tmavších odstínů ... různé nastavení GPS

Nokia N85 poslouží velmi dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého, samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině. Spolu s telefonem každý získá od finského výrobce zdarma 3-měsíční licenci na hlasovou navigaci autem a pěšky ve Střední Evropě. Po jejím vypršení je třeba licenci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Pro oblast ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko stojí roční licence na hlasovou navigaci 1750 Kč, pro celou Evropu kromě Ruska a Turecka pak vyjde měsíční licence na 350 Kč.

Fotoaparát: horší mezi nejlepšími

Finský výrobce vybavil model N85 fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. Objektiv Tessar je krytý posuvnou krytkou, u které však nedochází k samovolné aktivaci při vyndávání z kapsy. Optika nese věhlasnou značku Carl Zeiss. K dispozici je autofocus, dvojice přisvětlovacích LED diod, až 20x digitální zoom a další rozsáhlé možnosti v nastavení.


Zadní strana telefonu s objektivem fotoaparátu a krytkou ... podsvícení kláves

Lze volit režim snímání (automaticky, vlastní, makro, portrét, krajina, sport, noc a noční portrét), režim blesku (automaticky, vždy, redukce červených očí, vypnuto), samospoušť (2, 10 nebo 20 sekund, vypnuto) nebo režim sekvence (jeden snímek, série, 10 s, 30 s, 1 min, 5 min, 10 min, 30 min). Pokud zvolíte režim série, pak lze pořizovat snímky rychle za sebou až do vyčerpání paměti.


Prostředí fotoaparátu je v režimu na šířku

V nastavení dále můžeme zvolit barevný tón (normální, sépie, černobílý, živý, negativ), vyvážení bílé, kompenzace expozice, ostrost, kontrast, jas a také citlivost na světlo (ISO). Nechybí ani funkce geotagging, která přiřadí ke snímku či videu automaticky GPS souřadnice, kde byl pořízen. Následně se můžete na mapě v PC podívat na přesnou lokalitu. Postrádali jsme však na druhou stranu možnost vypnutí spouště fotoaparátu. To je možné pouze po úpravě vyzváněcího profilu, přesněji vypnutím tónů výstrahy či aktivací tichého profilu. V prostředí fotoaparátu je menu tvořené klasicky ikonkami na straně, po jejichž vybrání se zobrazí příslušná nabídka.

Zkušební fotografie – Nokia N85:


S interiérem si Nokia N85 poradí celkem bravurně


Telefon velmi dobře zvládá makro snímky


Na zkušebních fotografiích exteriéru je dobře vidět přepálení scény

Díky výše jmenovaným parametrům má Nokia N85 velký potenciál zařadit se mezi současné elitní fotomodely. Zkušební snímky to však zatím příliš nepotvrdily. Fotografie trpí horším podáním barev, což, doufejme, výrobce v další verzi firmware napraví. Ostrost snímků exteriéru za horších světelných podmínek také není rovna nejlepší. Dále by se pak pro focení interiéru za horšího osvětlení jistě hodil xenonový blesk. Na druhou stranu, telefon velmi dobře zvládá makro snímky. Nokia N85 se tedy prozatím zařazuje mezi horší elitní fotomodely. Telefon umí natáčet video v rozlišení VGA (640 x 480 bodů) a s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Kvalita videa je mezi mobilními telefony stále jedna z nejlepších. V rozlišení videa již však finského výrobce předběhlo korejské LG se svým modelem KC550, které zvládá nahrávání videa v rozlišení 720 x 480 px. Fotografie či video lze pořizovat i s přední kamerkou.

Telefonování a telefonní seznam: vylepšené vyzváněcí profily

Multimediální Nokia N85 je kvadrálním GSM telefonem, který si rozumí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí 3. generace UMTS na frekvencích 900, 1900 a 2100 MHz. To však u nás v současné době ocení pouze zákazníci operátora O2 a zároveň obyvatelé Prahy, Brna a Karlových Varů. Začátkem roku 2009 by se měli dočkat i zákazníci operátora Vodafone, žijící v Praze 9 a 10, a to včetně rychlé nadstavby HSDPA. Díky druhé kamerce na přední straně telefonu si lze dopřát v sítích UMTS videohovory. Telefonní seznam byl již u předchozích modelů řady Nseries velmi kvalitní. Nokia N85 není výjimkou. K dispozici je sdílená vnitřní paměť telefonu, takže jmen lze uložit statisíce. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí.


Telefonní seznam ... detail kontaktu ... přidání položky ke kontaktu

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Svému účelu dobře poslouží aplikace Nokia PC Suite. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Nokia N85 dále nabízí upravitelné vyzváněcí profily, mezi kterými nechybí ani offline režim, který se hodí například v letadle, kině, škole či nemocnici. Tichý režim lze rychle aktivovat v pohotovostním režimu stisknutím a přidržením „hvězdičky“. Vylepšením oproti předchozím modelům je možnost zapnutí dočasného vyzváněcího profilu. Jednoduše zvolíte profil a pak jen nastavíte čas, kdy se má zvolený profil automaticky ukončit. Telefon následně v daný čas sám od sebe zapne normální režim.

Zprávy: paměť na statisíce zpráv

Telefon pojme tolik zpráv, kolik se jich jen vejde na vnitřní paměť přístroje o velikosti zhruba 70 MB a lze využít případně i paměťovou kartu microSD (až 16GB). Zprávu můžeme vytvořit normální, zvukovou nebo email. Za editor zpráv finského výrobce chválíme. Je přehledný, v horní části zvolíme příjemce (či více příjemců najednou) nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 KB. Velikost písma se dá měnit. Na displej se vejde až 11 řádků textu nejmenší velikosti, až 10 řádku textu střední velikosti a až 9 řádků textu největší možné velikosti. Telefon nabízí slovník T9, který píše s českou diakritikou a výslednou zprávu nezkracuje. Lze tak poslat v jedné zprávě až 160 znaků. Příjemci dorazí zpráva již bez české diakritiky.


Prostředí editoru zpráv je přehledné, není co vytknout

V nastavení najdeme zapnutí/vypnutí doručenky, možnost uložení odeslaných zpráv, aktivaci informační služby či nastavení zvuku zpráv. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy. Kromě jazyku a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy, které si můžete v telefonu prohlédnout, v nabídce totiž nechybí prohlížeč Office a PDF dokumentů a dokonce ani program pro rozbalování ZIP souborů. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost.

Organizační funkce: stále stejné, stále výborné

Nokia N85 nepřináší nic nového v kategorii organizačních funkcí u modelů řady Nseries. Kalendář nabízí měsíční, týdenní i denní náhled, dále pak možnost zadat opakované i vícedenní události. Do rozhraní kalendáře jsou šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem. Ve výbavě lze nalézt také kvalitní budík s opakováním v určitých dnech týdne, avšak stále bez možnosti použití rádia jako budící melodie, dále světový čas nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti telefonu či paměťové karty. Další část organizační výbavy tvoří jednoduchá kalkulačka a konvertor jednotek.


Hodiny, budík, kalkulačka a kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením

Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu. Pro Nokii N85 není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů díky nové verzi Quickoffice. Potíže se však stále vyskytují v kompatibilitě souborů nové verze Office 2007 (přípona .xlsx a .docx), které aplikace nedokáže otevřít. Prohlížení dokumentů je zdarma, pokud si však v této aplikaci chcete vytvořit nový dokument či editovat stávající, pak si musíte zakoupit licenci. V kategorii organizace výrobce tradičně pozapomíná pouze na stopky, časovač a paměť kódů. Není však problém tyto funkce do telefonu dostat v podobě JAVA aplikací či aplikací pro Symbian S60.


Převodník, ZIP manager, Quickoffice, diktafon a prohlížeč PDF

Datové funkce: nadstandardní výbava

Výsuvná Nokia N85 disponuje téměř kompletní datovou výbavou. K dispozici je kvarteto služeb v podobě GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA s rychlostí download až 3,6 Mb/s. To je dále vhodně doplněno o bezdrátové Wi-Fi. Sítě Wi-Fi je možné nechat vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. V telefonu dále nechybí Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a rychlé HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s). V balení je přibalený datový USB kabel CA-101. Infraport se již v telefonu neobjevuje, což vůbec nevadí. Nokia N85 disponuje kvalitním internetovým prohlížečem Safari.


Internetový prohlížeč Safari je v současné době jeden z nejlepších pro mobilní telefony

Zhodnocení: lepší než Nokia N96?

Nokia N85 je multimediální telefon téměř bez slabin. Pokud ji porovnáme s vlajkovým modelem N96, pak se dočkáme jistě zajímavého výsledku. Testovaná N85 totiž navíc přináší krytku objektivu, baterii s vyšší kapacitou, OLED displej, FM vysílač, procesor s vyšší taktovací frekvencí a především pak kompaktnější rozměry spolu s nižší pořizovací cenou. Telefon oproti Nokii N96 postrádá jen přijímač digitální televize DVB-H, který je ovšem v ČR s největší pravděpodobností téměř pohřbený, dále pak 16 GB flash disk, stojánek a model N85 také nabízí displej s menší úhlopříčkou. Testovaná Nokia N85 nás však příliš nepřesvědčila po stránce konstrukčního zpracování. Použité krycí plasty, tuhá tlačítka a rozviklaný výsuvný mechanismus takto vybavenému telefonu vůbec nesluší. Proto si raději telefon osobně někde před koupí vyzkoušejte, ať předejdete případnému zklamání. To je však v recenzi naše jediné mínus, z čehož je vidět, že Nokia N85 patří mezi nejvybavenější mobilní telefony současné doby.

nokia-n85
Klady
  • kompaktní rozměry a konstrukce výsuvná na obě strany
  • špičkový OLED displej s QVGA rozlišením a 16 miliony barev
  • operační systém Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2
  • hudební a video přehrávač, FM rádio s RDS, FM vysílač, N-Gage hry
  • 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, 2x LED diodou a nahráváním VGA videa
  • GPS přijímač s navigačním softwarem Nokia Mapy 2.0
  • kvalitní organizační a datová výbava (HSDPA, Wi-Fi, HS-USB 2.0)
  • bohaté příslušenství v balení
Zápory
  • použité materiály a konstrukční zpracování
Diskuze ke článku
polas
Pozor N82 nemá hardwarové NaviWheel, a proto není ani ve firmwaru podporováno, info digitex 2008 od Nokie
Roland
Budete ještě recenzovat Nokii 6220 classic. Je to také špičkový smartphon, který jako jeden z mála disponuje xenonovým bleskem.
polas
Jinak pěkná recenze,konečně se liší od ostatních webů a informovala mě více o tomto telefonu,který mě zaujal
polas
Ten foun je pěknej,ale chybí mu wifi,a to je škoda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze