Samsung S8500 Wave: Bada v rouše beránčím
recenze

Samsung S8500 Wave: Bada v rouše beránčím

35

Před nějakou dobou představil Samsung světu svůj nový mobilní operační systém - Bada OS. Nyní vstupuje na trh premiérový model, který se systémem poprvé pochlubí v celé své kráse. Kromě toho nabídne Samsung Wave kvalitní displej s technologií Super AMOLED, 5 MPx fotoaparát s LED diodou a v neposlední řadě bohatou nadílku funkcí a služeb všeho druhu. Přečtěte si naši recenzi Samsungu S8500 Wave.

Výrobce Samsung již má na trhu mobilních telefonů své nezastupitelné místo. Místo, které si vydobyl kromě implementace nejnovějších technologií především telefony, jež staví design a vzhled na první místo. I přístroje střední třídy tak v podání Samsungu vypadají jako luxusní kousky a není divu, proč si jej vybírají tisíce zákazníků po celém světě. Se svým nejnovějším přírůstkem, modelem S8500 Wave, ale hodlá výrobce zbořit hranice i v dalších oblastech. Za zmínku stojí nejen labužnický displej, ale především systém Bada, který slibuje mnoho. Má na to?

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Technické parametry

Rozměry 118 x 56 x 10,9 mm
Hmotnost 118 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, typu Super AMOLED, rozlišení 480 x 800 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,3", akcelerometr, ochrana proti poškrábání, multi-touch technologie, chytré zamykání
Paměť 1,5 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB)
Otevřený operační systém ano / Bada OS + uživatelské prostředí TouchWiz 3.0
Organizační funkce Organizér, grafický deník, světový čas, převodník jednotek, editor obrázků, prohlížeč dokumentů, diktafon, budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač, Facebook a Twitter klient, Gmail, Push mail, Palringo IM
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3/WAV/WMA/eAAC+), přehrávač videa (podporuje formáty MP4/H.263/H.264/WMV/Xvid/DivX), Java 2.0, Youtube prohlížeč, FM rádio s funkcí RDS + nahrávání vysílání
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus (touch focus), LED dioda, stabilizátor obrazu, detekce obličeje, úsměvu a mrknutí, funkce Panorama, Macro, Sport, šablony efektů
nahrávání HD (720p) videa, 30 snímků/s, režim zpomalení
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaný interní navigátor
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 3.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), 3G, HSDPA (až 7,2 Mb/s), Wi-Fi (až 802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž Li-Ion 1500 mAh
Doba hovoru: až 8 hodin (3G), pohotovostní režim: až 570 hodin (3G)
Cena a dostupnost 9 590 Kč s DPH
léto 2010

Pro koho je Samsung S8500 Wave?

  • pro pamětníky
  • pro milovníky nejnovějších technologií
  • pro technoidy
  • pro každého, kdo chce kvalitní inovativní přístroj

Konstrukce a vzhled: Samsung ve své čiré podobě

Pamatujete si na úspěšný vysouvací model U600? Jednalo se o následovníka robustního vysouváku D900 a jeden z nejtenčích přístrojů své doby. Wave se mu v mnohém podobá a jedná se rozhodně o podobu vítanou. I v současné době totiž se svými rozměry 118 x 56 x 10.9 mm patří mezi ty nejtenčí a nejuhlazenější telefony na trhu a stojí na ideální hranici mezi malými rozměry a pohodlným ovládáním. Design tentokrát postrádá řezané a ostré hrany, vše je tu hezky oblé a hladké. Matný kov nejen vypadá velmi elegantně a stylově, především ale nechytá otisky vašich prstů jako mnohé současné přístroje a v neposlední řadě se také skvěle drží v ruce. Spolu s dobře vymyšleným zadním krytem z hliníku a pevnou konstrukcí se tak Samsungu povedlo vyrobit brilantní kus.

Přední stranu již standardně zabírá nádherný Super AMOLED displej o úhlopříčce 3,3 palce, který díky elegantně sestaveným třem hardwarovým tlačítkům vespod zabírá téměř celou oblast. Jen nahoře je místo pro repráček, kamerku pro videohovory a fešné logo výrobce, dole jsou pak pěkně rozestavena tři nepostradatelná tlačítka – sluchátko pro ukončení a začátek hovoru a středová klávesa pro vstup (či návrat) do menu, která vám také po přidržení nabídne pohled na přepínač úloh. Ano, z toho můžete vyčíst, že je tu přítomen multitasking, a to v jeho nejlepší podobě. Při stisknutí se vám do pozadí uloží jakákoliv právě běžící aplikace, jejichž seznam si vyvoláte prostředním tlačítkem. Multitasking vydrží prakticky neomezený počet spuštěných aplikací (tolik, kolik toho máte nainstalováno) bez viditelného zpomalení systému, za což můžeme děkovat mocnému grafickému čipu a rychlému procesoru.

Horní plochá strana přístroje nabízí pouze pohled na mřížku integrovaného repráčku, konektor 3,5 mm Jack pro vlastní sluchátka a především microUSB port se skvěle vymyšleným zavíráním krytky, která trochu připomíná posuvné dveře. Postranní tlačítka, ať už regulace hlasitosti zleva či klávesy fotoaparátu a zamykání zprava, jsou příjemně zapuštěna do designu a nabízejí dostatečně komfortní stisky, aniž by zbytečně překážela. Dolní hrana už pak kromě mikrofonu nenabídne zhola nic. Opomenout bych nemohl ani stranu zadní s velmi chytře vymyšleným krytem a jeho držákem, se kterým máte jistotu dlouhé životnosti a pevnosti. Nahoře už se pak klasicky honosí originální kosočtvercová čočka fotoaparátu s LED diodou.

Ať už tedy koukáte na Samsung Wave z jakékoliv strany, nabízí všestranné využití. Pevnou konstrukci, elegantní design pro památníky v malých rozměrech, a přesto dostatečně velký displej pro pohodlné ovládání.

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Baterie a výdrž: díky bohu za AMOLED

Zadní kryt Wave skrývá Li-lon baterii o kapacitě 1500 mAh, jež papírově slibuje přes 400 hodin pohotovostního režimu, 8 hodin nepřetržitého hovoru a 35 hodin hudebního podkresu do vašich uší bez přestávky. Zmíněná čísla jsou samozřejmě vždy přehnaná, Wave ale nepřestával překvapovat. Ať už je to kapacitou baterie či využitou Super AMOLED technologií, přístroj mi bez problémů vydržel tři dny plné testování a zkoušení, což v dnešní době považuji za vysoce nadprůměrný výkon. Problémy mu nedělalo ani hojné využití Wi-Fi a natáčení HD videa. V maximálním vytížení (často zapnuté Wi-Fi, přehrávání hudby a filmů, focení, telefonování) se výdrž pohybuje na hranici dvou dnů, před čímž smekám.

Zvuk a kvalita reprodukce: k dokonalosti jen krůček

Vysokou kvalitu reprodukce a čistý audio výstup jsem u Samsungu očekával hned od začátku, Wave ale nabídl bezkonkurenční palebnou sílu. Nejen, že je Wave jedním z nejhlasitějších přístrojů na trhu, jedná se také o telefon s nejčistším audio výstupem. Podobně perfektnímu výsledku se v této kategorii přiblížila snad jen Nokia N91, ani ona však nenabídla natolik čistý zvuk v celkovém spektru. Jediné slabé místo, na které můžete u Wave narazit, je větší syčení repráčku při maximální hlasitosti, to je ale pochopitelné. Při nasazení kvalitních sluchátek přichází ta pravá pastva pro uši, a to bez jediného zkreslení a zbytečného šumu. Skvělé podání výšek i basů je pak u podobného přístroje samozřejmostí. Samsung Wave se ukázal jako všestranný hudební přehrávač i kvalitní telefon pro hovory, což bylo přesně to, co jsem od něj očekával.

Displej a uživatelské prostředí: na vlně Bada s TouchWiz 3.0 na přídi

Už suché statistiky poukazují na nadprůměrnou kvalitu dotykového kapacitního displeje Wave. Rozlišení 480 x 800 pixelů, 16 milionů barev a uhlopříčka solidních 3,3 palce jsou specifikace, jež samy o sobě dokáží nalákat dav uživatelů. Je to ale především jedna maličkost, díky které je u Wave rozdíl mezi displejem dobrým a výborným. Jedná se o technologii Super AMOLED, která dělá černou ještě černější, barevnou hloubku ještě barevnější a především nabízí široké pozorovací úhly. Displej Wave je zkrátka jeden z nejkvalitnějších na trhu. Nejedná se však o jednotlivé parametry, jako spíše o displej jako celek. Vysoké rozlišení, Super AMOLED technologie, podpora multi-touch a akcelerometru doplněné o skvělou citlivost, vše je tu v dokonalé symbióze, před kterou bledne i iPhone. A zcela právem. Jediné, co tu tak chybí je senzor, který by automaticky přizpůsobil osvětlení venkovním podmínkám.


Úvodní plochy prostředí TouchWiz

A jsme u hvězdy pořadu – operačního systému. Google vystoupil s Androidem, Microsoft inovuje Windows Phone, Nokia se snaží dostat do konkurence s MeeGo, bylo tedy na čase, aby se předvedl i Samsung. Ten na scénu vstupuje se sloganem „Smartphones for everyone“ a představuje Bada OS. Na první pohled je Bada jen hodně upravené TouchWizz prostředí, jde ale mnohem hlouběji. Slogan ale nelže, každý se totiž s Wave bude po chvíli cítit jako doma. Samsungu se povedlo do systému zapracovat obecnou jednoduchost a vstřícnost, kterou tak zbožňují např. majitelé iPhonů. Hlavním prostředím není jedna plocha, nejsou ani tři. Je jich rovnou deset, přičemž na každou můžete umístit tolik oblíbené widgety, které jsou již TouchWizzu vlastní. Tentokrát je jen nešoupete z postranní lišty, nýbrž z dolního sloupečku. V landscape režimu pak můžete všemi plochami jednoduše listovat a dokonce vypínat nepotřebné, čímž si zkrátíte počet ploch na vámi potřebný. Nepříjemnou pihou na kráse jinak velmi pohodlného rozhraní je velikost widgetů, která není stabilní a navržená pro tu kterou plochu, nýbrž vždy různorodá. Kvůli tomu máte občas na ploše velký bordel s několika ikonkami, okénky a dalšími vymoženostmi. Pokud se navíc nějaký widget nevejde byť o milimetr, automaticky se přehodí na další plochu, což nejen zbytečně zdržuje, ale i frustruje. Alespoň do té doby, než najdete ideální kombinace wigdetů na všech plochách. Bada je také bohužel systém čerstvý, a tak zatím nenabízí příliš velký sortiment widgetů a stažitelných aplikací. Těch bychom se měli dočkat v momentě jeho většího rozšíření.


Editor widgetů

Hojně využívanou pomůckou je informační lišta, která jako by z oka vypadla liště z Androidu. Není tak přizpůsobitelná a aktivní, rozhodně ale nabízí vše důležité, co se v telefonu děje. A ještě několik vychytávek navíc. Po vysunutí se dostanete k rychlému spouštění tří základních funkcí – Wi-Fi, Bluetooth a Zvonění. Rychle tak můžete vypínat i zapínat služby bez toho, abyste se museli zdlouhavě hrabat v menu. Také se zde objeví upomínky, právě přehrávaná skladba či přijaté emaily, takže máte opět vše po ruce. Velmi příjemnou funkcí je aktivní přehrávač při zamknutém telefonu, kde se objeví kousek CD, který po přejetí prstem odhalí jednoduché ovládání přímo na zamčené ploše. Jako přehrávač v kapse tedy Wave také poslouží.


Informační lišta a ovladač MP3 při zamknutí

Nesměl bych opomenout ani základní menu, jehož tři nejdůležitější ikonky vždy najdete v dolní části všech ploch. Menu je velmi podobné tomu z iPhonu, má i podobnou mřížku ikonek a způsob listování do stran. Podobné je dokonce i ve stahovaných aplikacích, jejichž ikonky se ihned objeví v menu a postupně se naplňují barvou, jak je aplikace stahována. Menu můžete opět upravit dle svého uvážení, přehodit ikonky ze strany na stranu a dokonce přidat několik dalších stránek, pokud hodně stahujete. Se systémem Bada si prostě Samsung vzal to nejlepší z ostatních, přidal trochu omáčky navrch a vytvořil systém vlastní. Za to se však stydět nemusí, Bada je totiž skvěle navržený, jednoduchý a uživatelsky přívětivý systém, který má rozhodně budoucnost. Teď už jen vychytat chybky a vylepšovat.


Multi-tasking a základní menu

Telefonování a seznam kontaktů: jednoduchost sama

U Samsungu se rozhodli nevymýšlet žádné zbytečné věci a nabízí velmi jednoduchý a praktický telefonní seznam rozdělený na tři základní lišty. První je již klasické abecední řazení kontaktů, které v pravé části doplňují malá písmenka pro rychlejší vyhledávání. U každého kontaktu najdete bohatou nabídku informací, od čísla a jména po email a další maličkosti, stejně jako možnost odeslat kontakt jako vizitku. Přímo luxusním nápadem je možnost po kterémkoliv kontaktu v seznamu přejet prstem do strany, což automaticky aktivuje možnost napsat zprávu, případně zavolat. Další dvě lišty jsou plně přizpůsobitelné. Jedná se totiž o třídění kontaktů do skupin, nebo oblíbených. Oblíbené kontakty, které musíte před využitím překopírovat do telefonu samotného, jsou potřebné pro jeden z widgetů na ploše, jenž v grafickém kolečku znázorňuje vámi vybrané osoby. Z obyčejného seznamu je vybrat bohužel nelze.


Telefonní seznam, profily a widget kontaktů

Velmi se mi líbilo znázornění číselníku pro vyťukání čísla, kde kromě samotné numerické klávesnice naleznete také tři doplňkové funkce. Je tu záznam všech hovorů a dvě rychlé zkratky do oblíbených kontaktů a celého seznamu. Do toho se tak dostanete hned ze dvou míst, což je praktické a usnadňující práci.

Zprávy a virtuální klávesnice: inspirace Androidem se nezapře

Bada si z Androidu půjčuje mnohé, což není vůbec na škodu. Téměř identicky vypadá editor zpráv. I zde máme oblíbené „thready“, kde se zprávy řadí podle příjemce a ukazují se jako konverzace v bublinkách, do kterých se můžete dostat i z telefonního seznamu, pokud v profilu osoby švihnete prstem doleva.


Zprávy, editor a klávesnice

Pro psaní máte v nabídce široké možnosti. Je tu jak QWERTY do obou směrů (tj. naležato i nastojato), numerický blok a nakonec i překvapení v podobě funkce rozpoznávající písmo psané rukou. Samotné psaní je dostatečně pohodlné, rozhodně by se ale slušelo věnovat velikosti písmen a jejich rozložení trochu více času a úsilí. Občas se totiž stane, že potřebnou klávesu minete či nezmáčknete vůbec. Chápeme, že není displej z největších na poli smartphonů, rozhodně by s tím ale něco udělat šlo. Naštěstí nabízí přístroj jednoduché přepínání mezi SMS a MMS, které najdete v jediném editoru.

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Internetový prohlížeč, GPS a Email: Wi-Fi + multitouch = smrtící kombinace

Stejně jako všechny současné high-endové přístroje i Wave nabízí plnohodnotný internetový prohlížeč HTML stránek. S integrovaným prohlížečem, který nabízí inteligentní vyhledávání (kromě Googlu je tu především systém dvojkliku, který vám ihned vyhledá zadaný výraz nejen v googlu, ale i twitteru a bingu, což je k nezaplacení) je prohlížení webu rychlé a intuitivní. Děkovat můžeme i skvělému displeji s funkcí multi-touch, která dělá ze surfování ještě intenzivnější zážitek. Žádné zdlouhavé klikání na lupu, jednoduše dáte prsty od sebe a stránka se vám přiblíží. Jediná nevýhoda této funkce je, že se text automaticky nepřizpůsobí displeji, ale zůstane stále stejně roztáhlý, což vás nutí posouvat stránku ze strany na stranu. Samsung Wave se dle všeho také honosí podporou Flashe, který ale v praxi funguje jaksi napůl. Některé stránky s ním nemají žádné problémy a zobrazují veškeré dění na webu, hned další ale ukáže ikonku chybějícího flashového přehrávače a člověk by se snažením přetrhl, avšak marně. Internetový zážitek se na Wave v blízké budoucnosti nepochybně zlepší, od tak silného procesoru a prvotřídního výrobce jsme však čekali více. Surfování je s využitím rychlého Wi-Fi (nově až 802.11n) i 3G rychlé a pohodlné, stránky se načítají bleskurychle a není problém v prohlížeči strávit nejedno odpoledne. Snad se v online obchodě brzy objeví i Opera Mini, která obohatí surfovací funkce přístroje. Wave má však ještě jedno eso v rukávu. Je jím podpora rychlého Bluetooth 3.0, což dělá spolu s novým Wi-Fi z přístroje první mobil na trhu s podporou kombinace těchto nejnovějších technologií.


Internetový prohlížeč v klasické poloze


Internetový prohlížeč v landscape režimu

Nebyl by to pořádný smartphone bez GPS navigace, takže ji najdeme i zde. Samsung se ale rozhodl vydat trochu jinou cestou, než většina současných přístrojů s Google Maps aplikací a nabízí vlastní navigaci. A co si myslíme my? Kéž by nenabízel. Možnosti nastavení a celková funkčnost je u integrované navigace dost chudá, nemluvě o několika nedotaženostech (ve 2D pohledu nelze zoomovat s pomocí multi-touch, ve 3D ale kupodivu ano). Také nalezení vaší polohy a vůbec celková doba odezvy je žalostně pomalá, načtení polohy tak trvá věčnost. K využití navigátoru navíc potřebujete téměř neustálé připojení k internetu, podobně jako je to u Google Maps. Když se prokoušete přes počáteční nedostatky, samotný navigátor nabízí dostatečné možnosti přizpůsobení a navede vás správným směrem. Také podporuje záložky typu „navigovat domů/do práce“, což je pro rychlé spuštění velmi užitečné. Má to však jeden háček. Veškeré vymoženosti aplikace jsou totiž placené, a to dokonce měsíčním/ročním tarifem, což je v dnešní době zdarma šiřitelného Google Maps, navigace od Nokie či levného iGo úder pod pás. S Wave tak za navigace odevzdáte měsíčně 5 EUR, ročně pak 20 (tarify speciálně pro Evropu ještě nebyly oznámeny). Není to drahé, proč ale zbytečně utrácet? Opět tak vzhlížíme k online obchodu, kde bychom rádi uviděli podstatně promakanější a hlavně levnější navigační software.


Integrovaná GPS navigace

Alespoň s emailovým klientem nemá Wave žádný problém a nabízí bohaté využití všemožných schránek a služeb. Můžete si vybrat z předem nastavených, mezi který patří např. Gmail, Hotmail, Yahoo a další. Pokud máte adresu na jiném serveru, můžete si nastavit libovolný počet vlastních schránek, kde ale budete muset trochu zápasit s nastavením. Po nastavení všeho potřebného již máte precizní propojení, emaily vám pravidelně přichází do horní aktivní lišty a máte vždy přehled o tom, kolik nepřečtených/příchozích emailů právě máte staženo v přístroji.


Emailový klient a nastavení připojení

Fotoaparát a video: Samsung opět kraluje, a k tomu v HD

Pokud jste někdy drželi v ruce telefon Samsung nejvyšší kategorie, dobře víte, že je jednou z jeho klíčových vlastností špičkový fotoaparát. Samsung i8910 HD, Samsung Pixon i Samsung Omnia jsou toho jasným důkazem. Korejci zkrátka umí dělat kvalitní foťáky. Tento trend pokračuje i s Wave, a to i přesto, že nabízí „pouze“ 5 Mpx rozlišení. Celková kvalita fotografií je velmi slušná, což spolu s nadprůměrnou úrovní detailů a rychlým focením dělá ve výsledku dobrý fotoaparát. Vlivem malého čipu optiky je pak podání detailů o něco horší, než by se slušelo, stále se ale jedná v kategorii 5 Mpx o nadprůměrný kousek. LED dioda vedle čočky vám pak pomůže v hůře osvětlených podmínkách, žádné zázraky ale nečekejte.


Prostředí fotoaparátu

Wave také velmi příjemně překvapil širokou škálou módů a funkcí fotoaparátu, kde kromě klasik (makro, detekce úsměvu) naleznete i skvělý panoramatický mód s využitím akcelerometru, detekci mrknutí či několik milých grafických efektů. Fotoaparát se automaticky přizpůsobuje i světelným podmínkám, ať už fotíte proti přímému slunečnímu světlu či v zatemněných prostorách a umí „vytáhnout“ detaily a barvy z takových scén, jako jsou např. ohňostroj či osvětlené město v noci.


Videokamera a režimy snímání

Zkušební fotografie se Samsung Wave:


Focení za dobrých světelných podmínek


Focení v Makro režimu

Zatímco fotoaparát náležitě těší, přítomnost HD videa slibuje mnohé. Je to skvělý dodatek k již beztak nabité multimediální nabídce přístroje a funguje překvapivě dobře. To vzhledem k celkovým rozměrům přístroje. Kromě natáčení videa v rozlišení 720p nabízí Wave několik bonusových funkcí. Velmi se mi líbila možnost natočit zpomalené video, se kterým si užijete spousty legrace. Nastavení saturace, barevné hloubky či kontrastu přizpůsobuje přístroj automaticky, můžete si s tím ale pohrát i na vlastní pěst. Samsung Wave rozhodně není nejlepším HD video-nahrávačem, patří ale mezi špičku.

Multimédia a zábava: konzole v kapse díky mocné grafické kartě

Nebyl by to multimediální přístroj bez pořádné nadílky zábavy pro chvilky nudy. Hudební přehrávač rozhodně patří mezi ty nadprůměrné, nabízí velmi přehledné rozdělení vaší hudební knihovny do skladeb, vlastních seznamů, alb, interpretů a žánrů. K dispozici je jednoduchý ekvalizér a také možnost prostorového 5.1 zvuku, ale pouze ve sluchátkách. Jako třešnička na dortu je pak možnost rozpoznání hudby, funkce velmi podobná té z Androida nebo ze Sony Ericssonů. Tleskám také dálkovému ovládání přehrávače na zamknuté obrazovce. Veleužitečné funkci, kterou v současné době postrádá tolik prvotřídních přístrojů.


Hudební přehrávač a dálkové ovládání zamykací plochy

Videopřehrávač se honosí hned dvěma výhodami. Jednak podporuje videokodeky DivX a XviD, druhak vám bez problémů přehraje film v HD kvalitě (720p). To jsem samozřejmě nemohl nevyzkoušet a dobré věci opět posloužil Avatar v HD rozlišení. Wave s přehráváním neměl žádné potíže, ba co více, na Super AMOLED displeji vypadal film vskutku luxusně. Občas je Wave lehce náladový a odmítá přehrát některé filmy, přitom další film se stejným videokodekem přehraje bez mrknutí. Díky integrovanému grafickému čipu nenarazíte na jediný cuk, nejdůležitějším jeho využitím je ale samozřejmě hraní 3D her. V přístroji naleznete kromě menších hříček především 3D závody Asphalt 5 a mohu s klidem prozradit, že jsem na telefonech zatím nehrál lépe vypadající hru.


Videopřehrávač + ukázka fullscreenu

V ohledu nabídky aplikací se Wave vůbec nemá za co stydět. Nabízí bohatý seznam, který čítá interaktivní deník, klienty Facebook a Twitter, SocialHub pro propojení s přáteli, YouTube klient, IM komunikátor a také klasické aplikace typu FM rádia, záznamníku a online denního přehledu zpráv ze světa. FM rádio mimo jiné podporuje funkci RDS a nabízí velké možnosti přizpůsobení vašich oblíbených stanic a dokonce nahrávání vysílání, bez sluchátek si jej ale nespustíte. Pokud vám však bude cokoliv chybět, stačí zabrousit do online obchodu Samsung Apps, který sice zatím nenabízí tolik aplikací, kolik bychom chtěli, rozhodně lze ale nalézt zajímavé kousky. Velmi mě zaujala aplikace s názvem iAspirin, ve které si během 15ti minutové relaxační chvilky pustíte do uší příjemnou hudbu se speciálními binárními zvuky, které ovlivňují frekvenci vašeho mozku a nabízejí tak uvolnění, odpočinek a dokonce odstranění bolestí hlavy. Po osobním vyzkoušení nemohu říci, že by mi aplikace výrazně pomohla, rozhodně jsem se ale dobře vyspal :).


Předinstalované aplikace a Samsung Apps obchod


Ukázka hry Asphalt 5

Hodnocení a závěr: Bada při síle, Samsung boduje

Úvod do nového operačního systému se Samsungu s modelem Wave velmi povedl. Samozřejmě tu narazíte na chyby, které jsou vlastní především začínajícím a novým systémům. Prostředí není natolik přizpůsobitelné, online obchod zatím nabízí velmi omezený počet aplikací, také odkrytá čočka fotoaparátu a slot pro microSD karty schovaný pod baterií moc nepotěší.

Jinak je však Samsung Wave řemeslně vyvedený telefon, který nabízí novátorský přístup na poli OS, nádherný AMOLED displej s uživatelsky příjemným a rychlým prostředím, kvalitní fotoaparát s HD videem a přehršel funkcí a služeb, se kterými se neztratí žádný uživatel. Doporučujeme a těšíme se na další modely, které nám Samsung s tímto systémem představí.

Druhý pohled redaktora Michala Kostky

Samsung S8500 Wave lze bez nadsázky hodnotit jen slovy chvály. Největší slabinou této novinky nejspíše bude nový operační systém Bada, který je stále v plenkách a má co zlepšovat. Nicméně se zaměřím na samotný telefon, za který si výrobce zaslouží velkou pochvalu. Dlouho jsem neměl v ruce dotykový telefon, který by plně uspokojoval mé potřeby. Sice svým zaměřením táhne spíše k multimédiím, ale to není na škodu. Nabídne skvělé multimediální funkce, kde lze jen sotva nalézt nedostatky. Nejvíce mě překvapil opravdu špičkový hudební výstup, který se jen tak nevidí nebo úžasný displej, který se okamžitě stane návykovou záležitostí. Jako správný multimediální telefon nabídne i stabilní výdrž, která nemá konkurenci. Ne často se stává, že při plném zatížení můžeme spoléhat na výdrž tří dní. Díky modernímu a výkonnému procesoru jsou reakce bleskurychlé a prodlevy mezi provedením jednotlivých úkonů zde neexistují. Poslední kladný dojem na mě pak udělalo příkladné zpracování, za což vděčí z drtivé většiny kovovým krytům.

Jako vlastník tento telefon můžu jen doporučit, avšak první dny mě nemile překvapily výrobní vady, které se projevily hned u dvou telefonů. Především se jednalo o problémy s displejem a sluchátkem, který podával nesrozumitelný a zkreslený zvuk. První verze nainstalovaného software JEF netrpí na bugy a telefon se nerestartuje, nyní už je k dispozici nová aktualizace na verzi JF1, kterou ale nedoporučuji, protože integrovaný appstore v telefonu se stává nefunkčním. Často je také kritizován samotný obchod appstore z důvodu nedostatku aplikací či her, což je bez diskuzí fakt. Nicméně každým dnem přibývá mnoho aplikací a her a již k dnešnímu dni se počet vyšplhal na hranici kolem 500.

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Samsung S8500 Wave můžete zakoupit na značkovém obchodě Samsung

samsung-s8500-wave
Klady
  • stylový design
  • nádherný Super AMOLED displej
  • nový, ale kvalitní systém Bada
  • praktický fotoaparát
  • podpora HD videa
  • bohatá základní nabídka
Zápory
  • malý počet stažitelných aplikací
  • placená navigace
  • slot pro microSD kartu pod baterií
  • absence světelného senzoru
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den, předem bych Vám chtěl poděkovat za obsáhlou recenzi, která je velice kvalitní a vydali jste ji jako úplně první!!! (což je největší plus). Mobilmania.cz nebo mobil.cz se můžou jít zahrabat:-))
Udělali jste mi velkou radost a jste fakt nejlepší!!
Jirka:-)
Martin
Recenzií je už viacero, za predpokladu že rozumiete slovenčine :-)
Omlouváme se, ale odkazy na konkurenční portály zde zveřejňovat nechceme :) (redakce)
Braunshwaik
Taky jsem mi udělali velikou radost,Mobilmania mě velice zklamala.Jen tak dál.

Martin
Ta recenze na mobilmania.sk je jen test systému Bada a ne přímo telefonu.
MM.cz
nudná a zdlouhavá recenze, plná nesmyslů a nepřesností, která přes svůj rozsah vůbec nic konkrétního neřekne :) takže se klidně můžete plácat po ramenou, že jste první ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze