Samsung Galaxy Tab 7.7
recenze

Samsung Galaxy Tab 7.7

Ve znamení špičkového displeje

Vybíráte nový tablet, a nemůžete se rozhodnout mezi mnoha velikostmi? Co takhle zkusit novinku od společnosti Samsung, kterou je tablet Samsung Galaxy Tab 7.7? Očekávat můžete precizní technické zpracování a špičkovou hardwarovou výbavu. Jak se nám malý a přitom výkonný tablet líbil? Má nějaké nedostatky?

U žádné jiné společnosti, než je Samsung, nemáte na výběr mezi tolika druhy tabletů s různou úhlopříčkou displeje. Pokud chcete opravdu něco velkého, sáhnete po modelu Galaxy Tab 10.1 či 8.9. Pokud naopak dáváte přednost kompaktním rozměrům, zvolíte si Galaxy Tab 2 (7.0) nebo ještě menší chytrý telefon Galaxy Note.

Samsung Galaxy Tab 7.7: oficiální fotografie

Když už tedy máte možnost výběru mezi tolika modely, proč si vybrat nový Galaxy Tab 7.7? Mezi jeho hlavní taháky patří špičkový 7,67 palcový displej s technologií Super AMOLED Plus a dvoujádrový procesor s frekvencí 1,4 GHz. Díky přítomnosti GSM/3G modulu ho lze bez problémů použít i pro telefonování, nemusíte mít ani sluchátka, dá se držet klasicky jako mobilní telefon. Jen se musíte naučit ignorovat nechápající pohledy kolemjdoucích...

Obsah balení

  • Tablet Samsung Galaxy Tab 7.7
  • USB kabel s 30 pinovým konektorem
  • Napájecí adaptér s 30 pinovým konektorem
  • Špuntová sluchátka

Samsung Galaxy Tab 7.7 – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 7.7

Kompletní specifikace
Konstrukce196,7 × 133 × 7,9 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 7,67" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4210, CPU: 2×1,4 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor5 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 15 000 Kč

Design a konstrukce

Řada tabletů Samsung Galaxy Tab si je na první pohled podobná jako vejce vejci, liší se jen rozměry. Tato novinka, Galaxy Tab 7.7, má 196,7 x 133 x 7,89 milimetrů. Jde tedy o příjemně malý a velmi tenký tablet, který nemám problém uchopit do jedné ruky, podobně jako se běžně drží mobilní telefon. Hmotnost tabletu je snesitelných 340 gramů, ruka vás z něj bolet nebude, to je výhoda těchto menších tabletů oproti větším desetipalcovým.

Všechny strany a hrany jsou zaoblené, nehrozí tedy, že by vás něco řezalo do rukou, jako tomu bývá u jiných tabletů. Konstrukční zpracování je precizní, nikde nic nevrže, všechny díly na sebe perfektně lícují. Přední strana je tvořena sklem Gorilla Glass, boční a zadní strana je až na horní a spodní část z kartáčovaného kovu.

Tato dvě místa na zadní straně, které jsou z plastu, ukrývají v útrobách pravděpodobně Wi-Fi, Bluetooth, GPS a GSM/3G anténu. Pokud by celá zadní část tabletu byla kovová, nastal by patrně problém se signálem, čehož jsme byli nedávno svědky u tabletu Asus Transformer Prime, jehož kovový kryt výrazně zeslabuje GPS a Wi-Fi. Barva těchto dvou plastových částí však kov věrně imituje a o tom, že je to plast, se dozvíte, až když si na ně sáhnete.

Zadní strana je z kovu

Zadní kryt se nedá snímat, a pokud tedy po pár letech zatoužíte po nové baterii, budete muset navštívit servis. Na zadní straně najdeme jen čočku fotoaparátu a přisvětlovací diodu. Čočka je chráněna před poškrábáním vystouplým hliníkovým kolečkem. Pokud budu opravdu zabíhat do velkých detailů, pak mi trochu vadí vystouplé logo Samsung na této zadní straně. Se svými ostrými hranami a vroubkovaným profilem na dotyk připomíná pilník či jemný smirkový papír - nic příjemného, pokud se ho mnohokrát denně dotýkáte.

Reproduktory a datový konektor na spodní straně

Horní strana obsahuje 3,5 mm zdířku pro sluchátka a otvor druhého mikrofonu, který potlačuje ruchy okolí. Mikrofon, který snímá váš hlas při volání, je na straně spodní, společně se stereo reproduktory. Na straně pravé najdeme tlačítko pro zapnutí / vypnutí a kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti. A ještě nám zbývá strana levá, zde je pod krytkou umístěn slot na SIM kartu a pod druhou krytkou slot na microSD kartu.

Displej a kvalita zobrazení

Jak jsem psal na začátku recenze, právě displej patří k hlavním tahákům tohoto nového tabletu. Jde o první tablet na světě, který je vybaven displejem Super AMOLED Plus. Na podobné displeje jsme zatím byli zvyklí jen z telefonů, při podstatně nižších rozměrech. Zdá se, že technologická bariéra pomalu ale jistě padá, a možná to nebude ani dlouho trvat, kdy se se Super AMOLED Plus displeji setkáme například v noteboocích nebo televizích.

Špičkový Super AMOLED Plus displej

Samsung Galaxy Tab 7.7 má Super AMOLED Plus displej s úhlopříčkou 7,67 palců a rozlišením 1280 x 800 bodů (WXGA). Stejné rozlišení mají běžně desetipalcové tablety, takže se můžete těšit na jemný obraz s hustotou 196 bodů na palec, Mezi tablety je to jeden z nejjemnějších displejů, o něco jemnější displej má jen několik sedmipalcových modelů. To se ale zanedlouho změní, již brzy bude představen iPad 3 s Retina displejem. Jen pro srovnání, takový iPad 2 má hustotu 132 bodů, ASUS Eee Pad Transformer zase 149 PPI.

Podívali jsme se na displej i pod mikroskopem. Při 200x zvětšení je pěkně vidět matice displeje a s potěšením můžeme konstatovat, že jde o plnohodnotný AMOLED displej s maticí RGB. Nejde tedy o "ošizený" Pentile displej s rozložením bodů RG-BG, který používá například telefon Samsung Galaxy Nexus.

Displej pod mikroskopem

Displej je samozřejmě kapacitní a multidotykový, krytý odolným sklem Gorilla Glass, dle našeho testu v aplikaci Multitouch Visible Test jsme zjistili možnost detekce až deseti dotyků najednou. Více ani není potřeba vzhledem k počtu prstů na našich rukou.

U telefonů nevadí, když je displej od strany ke straně, u tabletů by to ale takto nešlo. Je potřeba vždy mít kolem displeje plochu, za kterou by se tablet dal pohodlně uchopit, platí pravidlo, že čím je tablet větší, tím tento "bezdotykový rámeček" bývá širší. Samsung Galaxy Tax 7.7 má šířku tohoto rámečku 15 mm.

Prostor kolem displeje toho moc nenabízí, nenajdeme zde žádné hardwarové tlačítko, jako v případě iPadu. Pod displejem je malé logo Samsung, nad displejem otvor reproduktoru, vedle něj je kamerka pro videohovory, snímač intenzity osvětlení a senzor přiblížení k uchu.

Baterie a výdrž

Tablety potřebují hlavně kvůli většímu displeji lepší baterii, než mají mobilní telefony. Galaxy Tab 7.7 napájí Li-Pol baterie s kapacitou 5100 mAh. Jak už jsem psal dříve, není bohužel uživatelsky vyměnitelná.

Výrobce udává výdrž při hovoru až 1200 minut v 3G síti a 2050 minut v 2G síti. V pohotovostním režimu by měl vydržet až 1100 hodin (3G) nebo 1200 hodin (2G). Přehrávat video by měl zvládnout 9 hodin. Jak už ale praxe napovídá, tyto údaje výrobců bývají velmi nadhodnocené, a měřené v laboratorních podmínkách, které v běžném provozu stejně nenapodobíte.

Není nad to si udělat testy vlastní. Nejprve jsem zkusil na tabletu přehrávat video z interní paměti, při plném podsvícení displeje. Průměrná doba přehrávání z několika opakování tohoto testu činila 650 minut (10h 50min).

Druhým testem bylo hraní 3D hry (Shine Runner). To je pro tablet už mnohem náročnější, než přehrávání videa, výdrž tabletu v tomto testu byla 285 minut (4h 45min).

Hra Shine Runner

Při přehrávání videa se tablet nijak nezahříval, hraní 3D hry už mu dalo ale zabrat mnohem více. Jeho pravá strana byla výrazně teplejší než zbytek tabletu, ale stále se dal bez sebemenších problémů držet v ruce, vyloženě horký rozhodně nebyl.

Při normálním provozu, kdy vám jen tak leží doma, přes wi-fi stahuje e-maily, a občas si ho večer zapnete na prohlížení webu, vydrží na jedno nabití i týden.

Procesor a paměť, výkon

Samsung Galaxy Tab 7.7 obsahuje dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9 Exynos 4210, běžící na frekvenci 1,4 GHz. Tomuto procesoru asistuje ještě grafický čip Mali-400 MP. Operační paměti (RAM) má tablet celý 1 GB.

Obsah balení

Tablet obsahuje 16 GB interní úložné paměti, kterou můžete rozšířit paměťovou kartou microSD, maximálně o velikosti 32 GB. Celkem tak pro instalaci aplikací a pro uložení dat můžete mít až 48 GB místa.

Jelikož tablet neobsahuje čipovou sadu nVidia Tegra, tak na něm nespustíte mnoho povedených 3D her, které jsou přímo pro platformu Tegra určené, ale i tak je na Android Marketu dost jiných 3D her, na kterých může tablet demonstrovat svůj slušný výkon v 3D hrách. Nesetkal jsem se s žádnou hrou, která by na něm byla pomalá, bez problémů vám tedy nahradí i herní konzoli, výkon na to má.

Uživatelské prostředí

Samsung Galaxy Tab 7.7 běží na operačním systému Android 3.2 (Honeycomb). Jde o speciální verzi Androidu, která je určená výhradně pro tablety. Nové verze, kterou je Android 4.0 Ice Cream Sandwich, bychom se měli dočkat v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku, společnost Samsung to ještě ale oficiálně nepotvrdila.

Pohotovostní obrazovka

Základní část uživatelského prostředí tvoří pohotovostní obrazovka. Na tu si můžete umístit ikony vašich oblíbených aplikací a her. Mimo ikon mohou být na pohotovostní ploše i takzvané widgety, což jsou jakési miniaplikace, které například zobrazují hodiny, počasí, kalendář, informace z Facebooku a podobně.

Widgety

Pohotovostních ploch je celkem pět. Ve spodní části každé z nich je lišta, podobná té, kterou máte například ve Windows. Nejde nijak skrýt, pouze při přehrávání videa z ní zmizí všechny ikony, aby vás nerozptylovala.

Na této liště najdete v levé části čtyři ikony, které suplují hardwarová tlačítka, které drtivá většina tabletů nemá. Jsou to ikony pro funkce Zpět, Domů, Přepínání aplikací a Screenshot. V pravé části lišty vidíte čas, stav baterie, Wi-Fi, mobilního signálu a různé další informace, v závislosti na spuštěných agendách.

Nastavení

Po dotyku prstu v této pravé části lišty vyjede nahoru stavové okno, kde máte rychlý přístup k vybraným nastavením (například regulace jasu displeje, zapnutí / vypnutí Wi-Fi, GPS a podobně). Též se zde zobrazují stavové zprávy z aplikací a systému.

Do menu, kde jsou vidět všechny aplikace a hry, se dostanete stiskem ikonky "Aplikace" v pravém horním rohu. Můžete si zobrazit všechny, pouze vámi nainstalované, či ty nejčastěji používané.

Android Market

Na můj vkus je prostředí tabletu trochu pomalejší, ne vždy zareaguje okamžitě na váš dotyk. Oproti ostatním tabletům od Samsungu, jejichž rychlost byla místy velmi špatná, je na tom ale nový Galaxy Tab 7.7 nejlépe. Widgety se překreslují rychleji a při rotaci obrazovky není potřeba čekat několik vteřin na jejich zobrazení, ale jen 1-2 vteřiny. I tak jsou zde ale velké rezervy a vzhledem k výkonu hardwaru by vše mělo být bleskurychlé. Věřím, že to do budoucna spraví aktualizace na Ice Cream Sandwich, která dokázala výrazně urychlit i prostředí například v prvním modelu tabletu Asus Transformer.

TouchWiz UX

Pokud bychom popisovali základní prostředí OS Android, pak bychom už mohli s popisem skončit. Ovšem Samsung k němu přidává nadstavbu s názvem TouchWiz UX. Skládá se z těchto elementů:

  • L!ve panely - sada doplňkových widgetů, můžete u nich měnit dynamicky velikost
  • Mini lišta s aplikacemi - po stisknutí spodní lišty se zobrazí jakýsi dock s užitečnými aplikacemi. Ty se spouští v okně, můžete si jich tedy najednou spustit více, a umístit je vedle sebe, podobně jako okna ve Windows. Těchto aplikací tu ale moc není, musíte vzít za vděk jen těm, co připravil Samsung (například e-mail, telefon, správce úloh, kalkulačka a podobně), nelze tam přidat libovolnou, protože základní Android běh aplikací v okně neumí. Musí jít o speciálně připravenou aplikaci přímo pro tuto lištu.
  • Social Hub - aplikace, která integruje různé sociální sítě do jednoho seznamu zpráv
  • Readers Hub - obchod, kde si můžete zakoupit okolo 2 milionů knih a dostupné jsou i stovky novin (včetně českých) a časopisů
  • Media Hub - video služba, dostupná jen v US
  • Music Hub - hudební služba, opět dostupná jen v US

Social Hub, Readers Hub

Konektivita

Pokud chcete tablet připojit k počítači kabelem, musíte použít ten dodávaný, který má na jedné straně 30-ti pinový konektor a na té druhé klasické USB. Je škoda, že zde není mimo tohoto velkého konektoru ještě microUSB, které by mohlo být použito právě jen pro připojení, nabíjení by mohlo být stále v režii konektoru většího. Klasický microUSB-USB kabel má kdekdo, kdežto tento speciální prakticky nikdo.

Když jsem připojil tablet k počítači, nemile mě překvapila možnost kopírování dat pouze přes MTP (Media Transfer Protokol), připojení přes Mass Storage není podporováno. No budiž, poslední dobou se to začíná stávat u Androidu standardem, jedině tak mohou aplikace i při připojení k počítači používat data v úložné paměti. Naštěstí i přes MTP máte přístup k celé interní paměti, nejste omezeni, jako třeba u iOS, jen na obrázky a videa. Jen mi vadilo, že přenos přes MTP byl na můj vkus hodně pomalý, nějakých 200 MB dat se z tabletu do počítače kopírovalo v řádu minut. Opačným směrem, z PC to tabletu byla rychlost přenosu výrazně rychlejší.

Pokud byste chtěli tablet tímto USB kabelem z počítače nebo notebooku dobíjet, obrňte se trpělivostí. Jde to, i když u baterie svítí v tomto případě červeně přeškrtnutá ikonka blesku, což by mělo znamenat, že dobíjení neprobíhá. Dobíjení je velmi pomalé, v mém případě zhruba jedno procento za půl hodiny. V případě nouze to ale možné je.

Z bezdrátových připojení umí tablet Wi-Fi b/g/a/n a HT40, podporuje technologii Wi-Fi Channel Bonding, kdy pro přenos jsou použity dva kanály najednou, čímž se dvojnásobně zrychlí přenosová rychlost. Pro rychlé kopírování dat mezi dvěma zařízeními poslouží Wi-Fi Direct.

Nechcete-li použít Wi-Fi, máte ještě jednu možnost, a tou je Bluetooth 3.0

Zvuk a kvalita reprodukce

Jistě se mnou budete souhlasit, když řeknu, že tablety nejsou primárně určené na práci, ale na zábavu. A jedna z druhů zábavy je i poslouchání hudby. Na toto je Samsung Galaxy Tab 7.7 velmi dobře připravený. Obsahuje dva reproduktory, umístěné na spodní straně, jsou řešené podobně jako například na telefonu Apple iPhone 4. Jen s tím rozdílem, že na tomto tabletu hrají oba a jsou stereo, u iPhone jeden z reproduktorů není totiž reproduktor, ale mikrofon.

Hudební přehrávač

Kvalita přehrávání je špičková, díky kovovému tělu nikde nic nerezonuje i při nejvyšší hlasitosti a bez problémů si můžete pustit hudbu na tabletu místo rádia, s kvalitou přednesu budete určitě spokojeni.

To samé platí i při poslechu přes sluchátka Celé frekvenční spektrum je dobře vyvážené, můžete si ho upravit použitím ekvalizéru. Potěšilo mě, že tablet utáhne i nízké frekvence (basy). To ale není vše, co ohledně úpravy zvuku tento tablet nabízí. Umí totiž i simulaci prostorového zvuku, a to jak na sluchátkách, tak i při hlasitém poslechu.

Hudební přehrávač

Jakmile jednou toto "magické" tlačítko s označením "5.1 Ch" v hudebním nebo video přehrávači stisknete, tak mi věřte, že se už nebudete chtít vrátit zpět k obyčejnému "2D" zvuku. Tuto simulaci prostorového zvuku zvládnul Samsung na jedničku, vynikne hlavně při sledování filmů. Pokud nepoužíváte sluchátka, tak podmínkou ovšem je, abyste film sledovali s vertikální orientací displeje, protože jedině tak máte každý z reproduktorů na správném místě. Když tablet otočíte do režimu horizontálního, tak oba reproduktory budou vlevo či vpravo, a iluze 3D zvuku bude ta tam.

Standardní hudební přehrávač podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, FLAC, WMA, Vorbis, Midi, AMR NB, WB, AC3 (pouze s videem) a WAV.

Fotoaparát a video

Tablet Samsung Galaxy Tab 7.7 má integrovány dva fotoaparáty. První se nachází nad displejem na přední straně, má rozlišení 2 Mpx, a primárně slouží pro videohovory. Neumí automaticky zaostřovat, je zaostřen fixně, též neobsahuje přisvětlovací diodu. Můžete s ním pořizovat snímky v maximálním rozlišení 1600 x 1200 bodů a nahrávat video v rozlišení 1280 x 720 či 640 x 480.

Druhý fotoaparát je na zadní straně a má rozlišení o megapixel větší, čili 3 Mpx. Technologicky je na tom o mnoho lépe než fotoaparát přední, umí automaticky zaostřovat, v šeru a tmě využijete přisvětlovací diodu, fungující jako blesk. Video ale umí nahrávat též maximálně v kvalitě 720p.

První snímek je z předního fotoaparátu

Fotoaparát lze přepnout do režimu detekce úsměvu, panorama nebo akčního snímku. Můžete kompenzovat hodnotu expozice v rozsahu +2 až -2, měnit vyvážení bílé barvy, či aplikovat na snímek jeden ze tří efektů (negativ, sépie, černobílý). Pokud fotografujete za jasného dne, využijete funkci "Viditelnost venku", která ještě o něco zvýší intenzitu jasu displeje.

Prostředí fotoaparátu

Samsung Galaxy Tab 7.7 (testovací video) – exteriér, 720p

Kvalita videa i fotografií mě mile překvapila, snímky jsou ostré, prokreslené, jen občas jsou světlé barvy poněkud přepálené. Každopádně mezi tablety patří video a snímky z Galaxy Tab 7.7 k těm nejlepším.

Multimédia

Mimo přehrávání hudby, kterou jsme probrali v samostatném odstavci, umí Samsung Galaxy Tab 7.7 přehrávat i video. Standardně zvládá formáty 3GPP, H.263, H.264, MPEG4, WMV a DivX, můžete tedy do něj bez jakékoli konverze zkopírovat AVI film z počítače a bez instalace čehokoli dalšího ho rovnou přehrát. Tablet výkonnostně stačí i na filmy ve formátu MKV a kvalitě 1080p.

Video přehrávač

Rozhraní aplikace pro přehrávání videa je jednoduché, obsahuje tlačítka pro přehrávání, lištu s ukazatelem průběhu filmu, po které se můžete posouvat, grafickou regulaci hlasitosti, tlačítko pro změnu velikosti videa (originál, roztažené, celá obrazovka) a další tlačítko pro přepnutí videa na televizor (musíte ho mít připojen přes HDMI).

Co se týče přehrávání videa, mám tu pro vás jeden zajímavý tip, který patrně bude fungovat i na jiných tabletech a telefonech s Androidem - pokud během full screen videa stisknete tlačítko pro vypnutí, tak se tablet neuspí, ale aktivuje se zámek displeje. Můžete se pak během přehrávání videa dotýkat displeje, bez obav, že byste si film třeba omylem přetočili. Tato funkce je skvělá například v okamžiku, kdy pustíte dětem nějakou pohádku nebo film, a nechcete, aby si ji omylem vypnula (jen jim musíte zatajit, kterým že tlačítkem se tento zámek vypne).

Galerie obrázků

K multimédiím patří i fotografie, na ty se můžete podívat v interním prohlížeči obrázků, v menu ho najdete pod ikonkou Galerie. Kromě obrázků a fotek, které máte uložené v tabletu, umí zobrazit i snímky z fotoalba Picasa, které je navázané k vašemu Google účtu.

Telefonování, adresář

Navzdory své velikosti lze tablet Galaxy Tab 7.7 použít i běžně pro telefonování. Nepotřebujete k tomu dokonce ani headset s mikrofonem, při telefonování tablet držíte stejně, jako telefon. Na dlouhé hovory to sice není (už po pár minutách držení takové "placky" u ucha začíná být nepříjemné), ale je bez problémů realizovatelné. Kdybych telefonoval jen občas, tak bych si tento tablet dovedl představit i jako plnohodnotnou náhradu telefonu.

Telefon

Při telefonování se díky senzoru přiblížení vypne displej, nemusíte se tedy bát, že byste tváří na něm něco zmáčkli.

S tabletem se dovoláte v sítích GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a v sítích 3G 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz. Podporovány jsou i rychlá data HSPA+ 21 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Kvalita zvuku při telefonování je dobrá, díky dvěma mikrofonům umí tablet odrušit nežádoucí zvuky z okolí.

Aplikace pro telefonování je téměř stejná, jako u běžných telefonů s Androidem, liší se jen v grafických detailech. Číslo můžete vytočit buď na numerickém číselníku, nebo si jednoduše vybrat jen konkrétní kontakt z kalendáře. Kontakty se synchronizují s Google účtem, takže i když používáte více telefonů nebo tabletů, máte je v každém z těchto zařízení aktuální.

Kontakty

U každého kontaktu se standardně eviduje jméno, příjmení, telefonní číslo a e-mail, můžete si ale přidat mnoho dalších dostupných položek. Každému kontaktu lze přiřadit jiné vyzvánění. Kontakty nejsou propojeny se sociálními sítěmi.

Organizační funkce

Pro organizaci času slouží primárně aplikace Kalendář, která je propojená s vaším Google účtem. Stačí pak v telefonu kalendář spustit, a hned vidíte, jaké máte události, které jste vytvořili na PC nebo jiných zařízeních. To samé platí i po vytvoření nové události v tabletu, která se ihned promítne do Google kalendáře. Kalendář tak máte synchronizovaný mezi počítačem, tabletem nebo telefonem a nemusíte se bát o data - ty jsou uložená v cloudu na serverech Google.

Kalendář

Kalendář umí měsíční, týdenní a denní pohled, nechybí ani přehled ve stylu agendy. Aplikace pro evidenci úkolů v Androidu chybí. Pokud se bez ní neobejdete, musíte se poohlédnou po nějaké aplikaci třetí strany na Android Marketu.

Zprávy a internet

Stejně jako můžete v tomto tabletu telefonovat, tak lze samozřejmě posílat i přijímat SMS a MMS zprávy, je to stejné, jako na telefonech s Androidem. Pro e-mailovou komunikaci najdete v tabletu 2 různé aplikace. První z nich je E-mail, v němž si můžete nakonfigurovat libovolný POP3, IMAP nebo Exchange účet. Druhou aplikací je Gmail, který slouží pouze pro přístup k vaší Gmail schránce, navázané ke Google účtu.

Zprávy

E-mail

Internetový prohlížeč se skrývá pod ikonkou Internet. Umí otevírat stránky ve více záložkách, podobně jako to umí běžný prohlížeč na počítači. Potěší i synchronizace oblíbených položek s prohlížečem Google Chrome. Samozřejmostí je podpora všech současných standardů, jako je například Javascript nebo Flash. Díky velkému rozlišení displeje se stránky ani nemusí přizpůsobovat mobilnímu zobrazení, vidíte je přesně takové, jako jsou ve skutečnosti. Pokud si přece jen chcete text přiblížit, můžete tak učinit prostým poklepáním na konkrétní odstavec textu, který se automaticky přiblíží tak, aby vyplnil celou plochu displeje. Mimo tento způsob lze použít i klasické gesto roztažení nebo přiblížení dvou prstů.

Web

Na Android Marketu pak najdete množství alternativních prohlížečů, včetně Opery a Firefoxu.

Navigace a GPS

Samsung Galaxy Tab 7.7 je vybaven i GPS přijímačem, můžete ho tedy využít v autě nebo při chůzi pro navigaci. Díky velkému displeji je navigace opravdu luxusní, jen si musíte do auta pořídit nějaký šikovný držák, v balení nic takového nenajdete.

Mapy

Totéž platí o aplikaci pro navigování, v telefonu jsou sice zdarma Google Mapy, pokud to ale s použitím tabletu jako navigace myslíte vážně, bude se vám hodit nějaká profesionální offline navigace, která má mapy uložené v paměti tabletu a nestahuje je průběžně z internetu, jako Google Mapy. Tuto offline navigaci můžete zakoupit v Android Marketu. Ceny začínají na zhruba 30 eurech.

Závěr a zhodnocení

Samsung Galaxy Tab 7.7 je špičkový tablet, se skvělým dílenským zpracováním, to je bez debat. Výborná je nízká hmotnost a kompaktní rozměry, díky kterým ho můžete oproti desetipalcovým modelům docela pohodlně držet v jedné ruce. Nabídne stejné rozlišení displeje, jako zmiňované desetipalcové tablety, zároveň jako vůbec první tablet i kvalitnější Super AMOLED Plus displej. Obsahuje slot na běžnou SIM kartu, můžete tedy přes mobilní datovou síť kdykoli a kdekoli na internet, nebo volat stejně jednoduše, jako z běžného telefonu, nejsou potřeba sluchátka s mikrofonem.

Na druhou stranu, najdou se samozřejmě i negativa, například nestandardní 30-ti pinový konektor, kvůli kterému budete muset vozit jednu nabíječku navíc, pokud vyrazíte na více dní někam pryč. Běžnou microUSB nabíječkou, co máte k vašemu telefonu, tento tablet bohužel nedobijete. Rychlost prostředí by také mohla být lepší, vezmeme-li v úvahu, že tablet má dvoujádrový 1,4 GHz procesor. To je ale spíše problém Samsungu a jeho optimalizaci.

A kdo patří k největším konkurentům tabletu Samsung Galaxy Tab 7.7? V kategorii tabletů s 7,7 palcovou obrazovkou žádné konkurenty nemá, jelikož tuto úhlopříčku má pouze on. Zabrousit musíme k nejbližším příbuzným, což jsou tablety sedmipalcové.

Největší konkurenti: Samsung Galaxy 7.0 Plus, Huawei Mediapad, Vodafone Smart Tab 7

Z vlastní stáje je hlavním konkurentem Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus, má však slabší procesor, nižší rozlišení displeje, a menší baterii. Z jiných značek stojí za pozornost například Huawei Mediapad se stejným rozlišením displeje, ovšem jen s poloviční interní pamětí. Za zmínku stojí i Vodafone Smart Tab 7, který lehce horší hardwarové parametry vyvažuje poloviční cenou.

samsung-galaxy-tab-77
Klady
  • Kvalitní fotoaparát
  • Slot na SIM kartu
  • Hliníkový zadní kryt
  • Špičkový displej
Zápory
  • Občas pomalejší uživatelské rozhraní
  • Nestandardní 30-ti pinový konektor
  • Chybí Mass Storage při připojení k PC
Diskuze ke článku
Akyra
Zkousel jsem tento tablet v nejmenovanem obchode (obchod drahy nikdy bych ho tam nezakoupil) a musim rici, ze je prijemny. Rozmerove lze opravdu drzet v jedne ruce a je hodne tenky. Co me zaujalo je, ze me subjektivne prislo zobrazeni na displeji stejne jako na tabletu 8,9 a 7,0, ma to dokonce menci jas, coz je nekdy celkem neprijemne. Pri velkem okolnim svetle me prislo zobrazeni na 7.0 dokonce lepsi. Ovsem je to jen subjektivni, nekomu bude vyhovovat pekny kontrast. Ale co tu v recenzi nepadlo, tak dost zajimavy je povrch displeje. Ten je jednoznacne nejhladci ze vsech tabletu a dotyk po nem jezdi jak namazany nejakym volejickem..fakt prijemne a tim padem nejsou i diky nemu na nem otisky od prstu..ipad2 v tom na nej jasne nema. Kdyby to nemelo tak blbe repracky na vysku, tak bych ho i koupil...ale takhle..:)
Kuba
Kolik teda má RAM paměť? v tabulce máte 1 GB a když otevřete správce úloh tak vám to píše 766 MB... Tak kolik ?
Petr
Zeptám se k tomuto výroku v recenzi: "Při normálním provozu, kdy vám jen tak leží doma, přes wi-fi stahuje e-maily, a občas si ho večer zapnete na prohlížení webu, vydrží na jedno nabití i týden."

Skutečně jste to zkusili a nebo je to jen dohad. Moje praktická zkušenost s tímto tabletem je bohužel úplně jíná. V podstatě dobíjet každý druhý, maximálně třetí den.
Jobi
Nema FM radio ! :-(
Opravte si popisek !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze