Samsung pracuje na „nulových rámečcích“ kolem displeje a vylepšené UDC kameře

1
Samsung pracuje na „nulových rámečcích“ kolem displeje a vylepšené UDC kameře
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Kameru schovanou pod panelem (UDC) nyní označuje jako UPC neboli Under Display Camera
  • Nově má nabídnout o 50 % vyšší světelnou propustnost

Samsung je v současnosti největším výrobcem OLED panelů pro chytré telefony, které najdeme v nejen v iPhonech . Logicky tak má s jejich vývojem značné zkušenosti a snaží se je neustále vylepšovat, což se projevuje například v oblasti maximálního jasu a šetrností pro lidský zrak.

Jedním z diskutovaných atributů je rovněž tloušťka rámečků, která víceméně udává, o jak prémiové zařízení se jedná. Například nedávno představený ZenFone 10, jenž přejal tloušťku rámečků od ZenFonu 9, je v tomto ohledu zklamáním, naopak Infinix Note 30 Pro má navzdory tomu, o jak cenově dostupné zařízení se jedná, tenčí rámečky a ve své třídě je jasným premiantem. U vlajkových modelů, jako jsou iPhony (Pro) či řada Galaxy S, je pak vysněným ideálem mít rámečky co nejtenčí, respektive téměř žádné, čehož se i Samsung snaží podle informací uživatele s přezdívkou Revegnus dosáhnout.


Během prezentace, z níž pořídil dotyčný snímek, je patrné, že Samsung pracuje na „Zero Bezel“ neboli nulových rámečcích OLED obrazovek, ale také tzv. „All around full screen“, u které je patrné zaoblení nejen na bocích, ale po všech stranách. Obrazovka tak v podstatě „obtéká“ boky telefonu až do poloviny tloušťky zařízení, kde nastupuje rámeček. U takovéhoto řešení pak pochopitelně vyvstává otázka ohledně odolnosti, ovšem minimálně z hlediska používání gest by se jednalo o velmi povedené řešení a na trhu již jsou i smartphony se zaoblením na všech stranách (tedy nahoře i dole), ačkoliv ne takto výrazným. „Nulové rámečky“ by pak měly využívat 3D laminovací technologii.

Na stránce z prezentace lze zahlédnout i zmínku o UPC neboli „Under Panel Camera“, což je mírně rozdílné značení oproti UDC (Under Display Camera) u ohebného Z Foldu, lze však předpokládat, že se jedná o stejnou technologii. U těchto kamerek má být optimalizována struktura pixelů pro co nejvyšší světelnou propustnost, konkrétně by se mělo jednat o 50% navýšení, zřejmě oproti Z Foldu5, což však není zcela jasné.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Místo žádných rámečků, by se mohli výrobci zaměřit na schovaní fotočipů do těla telefonů aby tam nebyl žádný hrb.. Jak to kdysi mělo LG.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze