Nejlepší inovace Galaxy S24 Ultra se týká displeje, ale špičkový jas to není

14
Nejlepší inovace Galaxy S24 Ultra se týká displeje, ale špičkový jas to není
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Výrobce u řady Galaxy S24 letos výrazně navýšil maximální jas
  • Změnil se však také typ ochranného skla

Stalo se již jakousi tradicí, že souběžně s uvedením nové vlajkové řady Galaxy S se každoročně dočkáme představení zbrusu nového odolného skla Corning. Obvykle se mluví o vyšší odolnosti vůči prasknutí, častokrát však slýcháme rovněž o tom, jak nový typ skla lépe odolá škrábancům (zvýšení odolnosti proti prasknutí i poškrábání současně je přitom poměrně obtížné dosáhnout), letošní model skla Corning však přinesl ještě jednu výhodu.

Jak zřejmě již víte, Samsung včera uvedl tři telefony řady Galaxy S24, ovšem nový typ ochranného skla Corning Gorilla Glass Armor se podívá pouze na Galaxy S24 Ultra. Důvod? Podle informací produktového manažera české pobočky Samsungu, Petra Holého, jehož jsme si pozvali do speciálního dílu pořadu mobilecast, je to cena. Ta je údajně u Corning Gorilla Glass Armor relativně vysoká. Jak konkrétně, to nevíme, známe však alespoň přednosti tohoto nového typu ochranného skla.

Dejte odleskům sbohem

Začněme oficiálním výrokem, který během uvedení novinek padl, podle něhož se jedná o doposud nejtvrdší sklo Corning. Je tak jen otázkou času, kdy se na YouTube vyrojí první droptesty, jež budou odolnost skla i zbrusu nového titanového rámečku Galaxy S24 Ultra důkladně testovat. Pokud však nosíte telefon v pouzdru, stejně jako většina uživatelů, a nehodláte jej úmyslně „droptestovat“, mnohem více vás potěší příslib, že má Corning Gorilla Glass Armor nabídnout nejvyšší možnou proti škrábancům a být dokonce čtyřikrát odolnější proti poškrábání než konkurenční ochranná skla. Je otázkou, zda tím Corning odkazuje na Ceramic Shield u iPhonů (jenž pro Apple rovněž vyrábí) nebo třeba Kunlun Glass, jež využívá Huawei. Vyšší odolnost proti poškrábání však považuji za velmi vítanou a ocení ji naprosto každý.

Titanový Samsung Galaxy S24 Ultra láká na AI, nový teleobjektiv i displej bez odrazů

Zcela nejzásadnější inovací však podle mě není vyšší odolnost proti prasknutí či poškrábání, ale schopnost eliminovat odlesky. Sklo Corning Gorilla Glass Armor podle výrobce sníží odrazivost až o 75 %, což znamená lepší čitelnost a zkrátka méně rušivých odlesků. Zatímco odolnost vůči prasknutí či poškrábání u běžného uživatele otestuje až čas, menší odrazivost je viditelná okamžitě a všem doporučuji si i z tohoto důvodu jít vyzkoušet Galaxy S24 Ultra naživo. Již během prebriefingu k novým modelům Galaxy S24 jsem si tak u velkého proskleného okna vedle sebe podržel Galaxy S24 Ultra a Galaxy S24+ a rozdíl v odlescích byl obrovský. Domnívám se, že to je alespoň částečně patrné i ve videu k představení (k vidění třeba hned na začátku od 35. sekundy). Za mě se jedná o menší revoluci, která i spolu s mezigeneračně vyšším jasem 2 600 nitů zajistí skutečně špičkovou čitelnost u Galaxy S24 Ultra. Ještě více mě však těší, že se nepochybně dříve či později toto sklo objeví i v dalších telefonech.

Samsung Galaxy S24 Ultra 1 TB

Rozměry162,3 × 79 × 8,6 mm, 232 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorSnapdragon 8 Gen3 for Galaxy, + ?×2,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 1 024 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jerabek
Martin Jerabek
Naposledy upraveno: 18. 1. 18:53
Uvidíme jaká bude v HBM, 2600nit bude jen při HDR a testování. Oppo Find X7 series má 2300 resp. 2600 v HBM.
Ben Ben
Ben Ben
Sem zvedavej na to GG Armor. To je správná cesta. Rušit odlesky než se to snažit přesvítit. Sem zvědavej kdo s tím ještě přijde ale za tohle palec. Zrcadlo na displayi je to nejhorší, co může být.
Lukas Klima
Lukas Klima
Nakonec se i Ultra dočkala rovného displeje. Ještě bych v budoucnu rád viděl trochu zaoblené rohy, dnes je to hranaté, neergonomické, řekl bych úplně zbytečně. Titan na rámu je zbytečnost, jen hloupé kopírování Applu, co ale nechápu, je nenasazení "nového" standardu bezdr. nabíjení qi2. Ani jeden model to nemá, přitom věc, která by měla význam, za tohle velký palec dolů. Tak třeba S25.
JP
JP
Ultra opět hranatější, základní S24 už vypadá jako iphone. Hranatý neergonomický kvádr. Za mě je toto špatná cesta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze