Nokia mění označování svých modelů: Series jsou minulostí

S příchodem nového ředitele Stephena Elopa nezůstává v Nokii kámen na kameni. Nokie má před sebou další změny, které se tentokrát dotknou označení zařízení. Současnému označování řad Series (N,E Series) zvoní umíráček. Nastupuje nové označení stovkovými čísly (100,200,300...). Jak to bude fungovat?

Dlouholetá tradice v označování zařízení a jejich třídění do kategorií typu N-Series (špičková multimediální ale i pracovní zařízení), E-Series (především zařízení určena pro práci) a ostatních budou brzy minulostí. Kategorie budou nyní představovány číselným označováním. Označení budou trojmístná a co "stovka", to specifické zařízení pro danou třídu. Nokia tak po několika letech opět od základu mění systém označování svých modelů. Z původního ryze čtyřmístného číselného označování se přes kombinaci písmen a čísel (C6-01, N8, E6) dostáváme tedy zpět k číslům, tentokrát ale pouze třímístným. Pomůže to Nokii?

Co se tedy chystá? Přehled novinek a jejich vysvětlení

Nokia již nechce škatulkovat zařízení do kategorií, nechce je oddělovat a určovat tak, jak zařízení používat. Nechce rozdělovat zařízení například na hudební (XpressMusic) nebo pro práci (E-Series). Opět se Nokia opakuje a tvrdí, že řady jako N, C, E Series a XpressMusic je těžké diferencovat v otázce funkcí a jejich porovnání navzájem není vůbec snadné.

Podle průzkumu Finů mají navíc lidé v oblibě číselná označení. Pokud se ohlédneme zpět k čtyřmístnému číselnému označení, ustálil se zde standard, kdy většinou vyšší jednotka číselného označení znamená lépe vybavené zařízení. Například Nokia 1100 je low-end se základní výbavou. Z druhé stránky pak můžeme třeba jmenovat Nokii 6220, která nabídla vyspělou výbavu, včetně operačního systému Symbian.

Vzpomínáte ještě na některé z těchto telefonů se čtyřmi číslicemi (3310,6610,6230,1100)?

Různých číselných kombinací však bylo opravdu mnoho, nebyl v nich jasný systém a Nokia se rozhodla označování změnit. Nejdříve založila takzvané Series (N-Series, E-Series), do kterých zařazovala nejvybavenější specializované multimediální a pracovní přístroje. Takové zařízení byly označeny písmenem a dvěma číslicemi (N93, N95, E61 apod.). Souběžně však stále existovalo i čtyřmístné číselné označení, které Finové využívali zejména pro méně vybavené telefony. I v tomto novém systému existovalo jednoduché pravidlo, že vyšší číslo znamená vybavenější zařízení. Podle našeho názoru měly kategorie Series smysl. Kupující alespoň věděl podle svých požadavků, kterou třídu zvolit a ta pak nabídla funkce odpovídající svému zaměření.

Jedny z prvních telefonů ze Series (E60, N91, N80, N73)

Nokia poté kompletně přesedlala na označování pomocí kombinace písmen a čísel, avšak s tou změnou, že za písmenem se již nachází pouze jedna číslice (N8, C7, E6 apod.). Vedle zařízení v řadách E a N se navíc objevila řada C pro běžné telefony. Problémem však byla malá možnost kombinace označení a tak Nokia přistoupila ke značně nešťastnému kroku, kdy telefony ještě odlišovala dvojicí číslic za pomlčkou. Vznikly tak telefony jako C5-03, C6-01 a podobně. Problémem však je, že vedle modelu C6-01 existuje ještě model C6-00 a přímo na obou telefonech je napsáno jen C6. Také řada prodejců mohla uvádět a uváděla zaměnitelné označení. V konečném důsledku tak došlo ke zmatení kupujících, kteří se v označení nevyznali. Původní zjednodušení tak v konečném důsledku vedlo ke stejnému výsledku, jako nepřehledné čtyřčíselné kombinace z dřívějších časů.

Nokie C6-01 a C6-00. Na těle nesou stejné jméno, ale rozdíl je velký. Zmatení kupujícího je snadné

Nokia se tak nyní opět odhodlala ke změně číslování. Zatím není jasné, zda se nový systém použije pro kompletně všechny telefony nebo ještě nějaký čas budou přežívat takzvané "Series". Nokia ale systém naznačila jasně. Jak se tedy nové Nokie budou jmenovat?

  • označení bude sestávat ze tří číslic
  • čím vyšší stovková řada, tím vyšší výbava. Nejvybavenější telefony tak budeme vídat v řadách 800 a 900.
  • V každé stovkové řadě je navíc prostor pro 99 telefonů. Zdá se logické, aby Nokia pojmenovávala telefony nejdříve po desítkách (500,510,550) a jednotky by poté mohly značit nástupce konkrétního modelu (501 bude nástupce modelu 500 a podobně). Strategii v tomto bodě však Nokia nepotvrdila a možná se dočkáme méně přehledného označování

Uvidíme, jak se nové označování Nokií zažije a zejména, jak disciplinovaně budou Finové toto označování používat. Jak jsme si totiž nastínili výše, po určitém čase se vždy označování stane nepřehledným a je nutné zvolit nějaké nové. Snad to současné vydrží déle, než jen několik let.

Příklady nových značení

Nokia 700

Další adept ze stáje zařízení s novým operačním systémem Symbian Belle bude patřit mezi nejvybavenější zařízení výrobce. V čele bude 1 GHz jednojádrový procesor. Zadní strana nabídne 8,1 MPx fotoaparát. Výrobce ve svých neoficiálních specifikacích hovoří o tenkém těle, dokonce se bude jednat o jedno z nejtenčích chytrých zařízení. Hlavním ovládacím prvkem bude dotykový displej 3,2" AMOLED.

Nokia 700 Zeta - oficiální fotografie
TIP: Čtěte představení Tajná Nokia 700 zeta: první oficiální fotografie (aktualizováno)

Nokia 500

S konkurencí ve střední třídě chce zatočit tato novinka. Bodovat bude opět 1 GHz procesorem, ovšem bez asistence grafického čipu. Výsledná rychlost tak zůstává otazníkem. Dotykový displej TFT 3,2" s rozlišením 360 x 640 bodů je průměrem. Vestavěný fotoaparát nabídne 5 MPx rozlišení, leč bez automatického zaostřování a přisvětlovací diody.

Nokia 500 - oficiální fotografie
TIP: Čtěte detailní preview Nová Nokia 500: nejvýkonnější Symbian s 1 GHz procesorem

Zdroje: mynokiablog.com, conversations.nokia.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Norek
Jak je to s tou Zetou??? Na obrázku je 5MPX foťák. Autofocus už asi očekávat nemůžeme:( Na fotkách to nevypadalo ani na CB displej. Prostě co má Nokia dobrý, to raději dá pryč. Má hůl nad Nokií se pomalu láme:(
marczous33
500 ve stredni tride? Si delaj srandu? 1GHz procesor t nezachrani. Fotak bez AF a blesku? 640 x 360 display? Ach jo. To vypada, ze ex MS direktor chce Nokii potopit, aby ji MS pak moh levneji koupit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze