Samsung porazil Nokii, je největším výrobcem mobilů na světě

Korejská společnost může bouchat šampaňské a slavit, protože se dle nejnovější informací dvou analytických společností vyšoupla na vedoucí příčku světových prodejů mobilních telefonů. Samsung tak předběhl dosud vládnoucí Nokii. V oblasti smartphonů vede Samsung s Applem vyrovnaný souboj.

Samsung novým králem mobilů

Samsung na sebe může být hrdý. Od prvního čtvrtletí minulého roku se jeho podíl na trhu zvedl z 12,2% na slušných 30,6% v prvním čtvrtletí roku letošního, jak tvrdí společnost Strategy Analytics. V prvním čtvrtletí 2012 prodal Samsung celkově 92 milonů telefonu a po dlouhé době sesadil z trůnu dosud kralující Nokii, která ve stejném období prodala celosvětově pouze 83 milionů telefonů. Na první příčce v počtu prodejů telefonů se přitom Nokia vyhřívala neotřesitelně celý 14 let. S velkým odstupem tuto dvojku sleduje Apple, které svůj podíl na trhu vedl z 18,1% v Q1 roku 2011 na 24,1% za 1. čtvrtletí roku 2012

Samsung jedničkou i na trhu smartphonů

Samsung navíc může slavit rovnou i podruhé. Podle některých analytiků se totiž stal světovou jedničkou v počtu dodaných smartphonů a předběhl tak Apple a Nokii, která byla před rokem jasnou jedničkou na trhu smartphonů. Ze světového pohledu se prodeje smartphonů zvedly o vysokých 41% a celkově se do konce prvního čtvrtletí letošního roku prodalo 145 milionů smartphonů. Samsung a Apple spolu zabírají více jak poloviční podíl a někteří analytici se obávají, že se mobilní trh brzy zvrhne v duel.

Graf společnosti Strategy Analytics.

„Samsung a Apple hravě překonávají své rivaly a trh smartphonů se dost možná brzy stane závodem dvou jezdců,“ řekl Neil Mawston, výkonný ředitel ze Strategy Analytics.

Úspěch Samsungu hlásí také analytická společnost IHS iSuppli, která staví Samsung na první příčku celkových mobilních světových prodejů, zatímco Apple je ve vedoucím postavení v počtu prodaných smartphonů.

Samsungu k dobré pozici v počtu prodaných smartphonů pomohl zejména model Galaxy S II

Zatímco Apple může svým číslům děkovat především nejnovějším modelům iPhonu, Samsung se zvládl katapultovat na špičku díky řadě Galaxy, jmenovitě pak modelům Galaxy S II, Galaxy Note a Galaxy Y.

Grafy společnosti IHS iSuppli.

Naopak Nokia je na tom hodně špatně. Oproti 1. čtvrtletí roku 2011 ztratila podíl na trhu smartphonů a klesla z 23,5% na 8,2%, Jedná se o nejhorší situaci finského výrobce od roku 2002 a jediné, co jej může zachránit od ještě většího propadu, je řada Lumia, která zatím hlásí dobré prodeje. Její modely se však zatím nestihly natolik rozšířit a na výsledky si tedy budeme muset počkat ještě minimálně do druhého čtvrtletí.

Zdroje: news.cnet.com

Diskuze ke článku
freeman
Ono nejde ani tak o množstvo ale o skladbu typu predaných mobilov. A tu má Samsung v počte predaných smarphonov jasne na vrh pred Nokiou.
David
No jo smůla.... mám Nokii rád, ale nechala si ujet vlak a teď ho obtížně dohání. Největší chybu ale vidím ve WP7 a ne se spojením s Microsoftem. Kdyby udělala víc telefonů jako N8 byla by ještě stále na výslunní. :( Snad se vzpamatuje.
Vladik
Byla to jen otázka času. Kdyby se věnovaly více Symbianu a neházely ho přes palubu tak by to bylo všechno lepší, chtělo by to na něj více aplikací a navíc dělat nové modely se symbianem. Mám - měl jsem Nokii rád ale ted?
Nakonec může si za to sama kdyby nevsázela jen na Microsoft..........
Martas
A za pár let je všechny porazí Huawei...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze