Samsung Galaxy Y
recenze

Samsung Galaxy Y

Vstříc rychlým datům

Samsung Galaxy Y při zapnutí ukáže slovo Young. Je tak jasné, kterou cílovou skupinu chce oslovit. Zaujme bohatovou datovou konektivitou, slušným fotoaparátem? Překvapivě dobrým dílenským zpracováním? Potěší i výkonný internetový prohlížeč. Ovšem má i pár nedostatků, o jak závažné se jedná se dočtete v recenzi.

Samsung Galaxy Y - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy Y

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 58 × 11,5 mm, 97,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 290 MB, vnitřní paměť: 190 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 2 600 Kč

Samsung Galaxy Y – videopohled

Největší prodeje dnes výrobcům zajišťují tzv. low-endy a mid-end telefony. Samsung si je toho vědom a připravil zařízení, které vzhledem ke své cenové kategorii dokáže ve finálním výsledku výbavou zcela zastínit svoji cenu. Galaxy Y není designovým telefonem. Co se mu ale narámně daří, alespoň podle parametrů, jsou funkce, aplikace i hardware. Překvapí svým výkonným procesorem 830 MHz a pamětí RAM o velikosti 290 MB. Prohlížení stránek není žádným oříškem díky přítomnosti rozmanitého portfolia datových technologií, včetně Wi-Fi a 3G sítě. Uživatelé, preferující multimediální oblast uvítají hudební přehrávač.

Obsah balení

  • datový kabel MicroUSB
  • nabíječka
  • paměťová karta MicroSD 2GB s redukcí na SD kartu
  • manuál v CZ jazyce

Obsah prodejního balení bohužel postrádá sluchátka

Design a konstrukce: Kov? Zdání klame

Samsung Galaxy Y je telefon dvou tváří, alespoň ve smyslu vzhledu. V České republice totiž jsou distribuovány dvě verze, které se liší vzhledem prostřední hardwarové klávesy. Verze pro operátora O2 má obdélníkovou klávesu, verze určená pro volnou distribuci klávesu kulatého tvaru. O2 verze má navíc jinou povrchovou úpravu zadního krytu. Tím však odchylky týkající se vzhledu končí. Telefon díky svým rozměrům 104 x 58 x 11,5 mm padne do dlaně jako ušitý. Hmotnost činí příjemných 97,5 gramů.

Galaxy Y má kompaktní rozměry, díky zadnímu hladkému krytu ale hrozní snadné vyklouznutí

Design a vzhled telefonu nabízí zaběhlý standard, na který jsme zvyklí u jiných zařízení výrobce Samsung s Androidem. Přední strana je vyplněna dotykovým displejem úhlopříčky 3 palce. Ve spodní části se o oslovo hlásí dvě senzorové klávesy, kterým chybí jak podsvětlení, tak i vibrační odezva. Mezi ně se vtěsnala hardwarová obdélníková klávesa, vykonávající funkci multitaskingu.

Zadní kryt evokuje dojem, že je vyrobený z kartáčovaného kovu. Jedná se pouze o zdařilou imitaci, kryt je plastový

Nad displejem se pak nachází kromě sluchátka, krytého stříbrnou mřížkou i proximity senzor pro uzamčení displeje b ěhem hlasového hovoru. Na bocích telefonu se line stříbrno-chromový proužek vyhotovený z plastu. Na levý bok výrobce vměstnal kolébkovou klávesu pro korigování hlasitosti. Pravý bok je místem, kde kraluje samotná klávesa pro vypnutí/zapnutí telefonu a zamknutí displeje. Vrchní bok je baštou konektoru microUSB, který je před nečistotami a prachem chráněn plastovou záslepkou. Vedle konektoru pak nesmí chybět sluchátkový 3,5 mm hudební jack.

Vrchní bok nabízí pohled na krytkou chráněný MicroUSB konektor spolu s 3,5 mm jackem

Na celém telefonu, což se mi dlouho nestalo, mě zaujala nejvíce zadní strana. Zadní kryt je příkladně pevný a u verze pro operátora O2 působí dojmem, že je vyrobený z kovových materiálů. Tomu značně napomáhá i skutečnost, že je stříbrného odstínu s kovovou texturou. I po silnějším promačkávání se nedočkáme žádných pazvuků. Celkově mohu dílenské zpracování zhodnotit jako vynikající, zvlášť jedná-li se o třídu low-endových telefonů, kde není pravidlem dobře zpracovaný telefon.

Baterie a výdrž: v malém těle silný duch

Novinka nás mile překvapila, co se týče samotné výdrže. Baterie o kapacitě 1 200 mAh dokáže telefon i při silnějším zápřahu udržet při životě 1,5 dne. Tím zápřahem myslím aktivovanou synchronizaci, aktivovaná data v síti 3G, prohlížení webových stránek skrze Wi-Fi 30-40 minut, půl hodiny poslechu hudby do sluchátek a 30 textových zpráv. Vedle toho jsme měli aktivovanou i push synchonizaci Gmailu – 100 e-mailů. Při standardním používání není problém dosáhnout 2-3 dny, při velmi mírném provozu i 4 dny na jedno nabitý baterie. To je mezi Androidy ojedinělé.

Když jsme se zaměřili na samotnou výdrž v konkrétních oblastech. Tak například při prohlížení internetových stránek jsme dosáhli hodnoty 635 minut, při přehrávání YouTube videí vydržela 535 minut a hudební přehrávač s hlasitostí na 50% do sluchátek dokázal přehrávat hudbu rekordních 3000 minut!. Tyto hodnoty jsou mezi zařízeními s Android systém ojedinělé.

Zvuk: vyšší hlasitost mi nedělá dobře

Zvukové možnosti začneme zhodnocením kvalit reproduktoru, který má své místo na zadní straně telefonu. Kvalita zvukového výstupu odpovídá standardnímu výstupu telefonu této třídy. Mohu zmínit poměrně hlasitý projev, ale vyšší stupně hlasitosti už doprovází rezonance a zhoršování kvality zvuku. Samotná kvalita zvuku není nijak oslnivá.

Zvukový výstup ve sluchátku hodnotím jako slušný, kvalita hlasu je dobrá, nemám žádných připomínek . V balení nejsou výrobce dodávána žádná sluchátka, museli jsme tak použít vlastní. Zvukový výstup bude pro většinu posluchačů dostatečný, ocenil bych ale vyšší dynamiku zvuku a maximální hlasitost, která často pro mé potřeby byla nedostatečná.

Displej: snadno zranitelný

Dotykový displej v novince přichází s velikostí 3 palce a kapacitní technologií. Displej není chráněný nepoškrabatelným sklem, proto doporučuji aplikaci ochranné folie. Při silnějším stlačení navíc dochází k vyobrazení map a artefaktů na displeji, krycí plast je totiž poměrně měkký. Vůči velikosti displeje nemám výhrady, ale nezamrzí pouze rozlišení QVGA 240 x 320 pixelů. Rastr je viditelný již z větší vzdálenosti a displej na tom není nejlépe ani při rychlosti vykreslování grafiky.

Pozorovací úhly nejsou nejlepší, již při menším náklonu či změně úhlu dochází ke změně barevného podání a ztráty čitelnosti. Abych jen nekritizoval, chválím dobrou čitelnost na přímém slunci. Dotyková vrstva je citlivá a není tak potřeba vyvíjet větší tlak, než je nezbytně nutné.

Uživatelské prostředí: nač zbytečné čekání?

Galaxy Y běží na Androidu Gingerbread 2.3.6 s nadstavbou TouchWiz 4.0. Hardwarová výbava zahrnuje jedno-jádrový procesor s taktem 830 MHz. Grafický 3D akcelerátor byl výrobce opomenut. Konečné slovo pak má paměť RAM o kapacitě 290 MB. Kombinace těchto prvků zajišťuje svižné a plynulé reakce. Jednotlivé úkony jsou prováděny takřka okamžitě a k žádnému viditelnému zpomalení během testování nedošlo.

Pohovostních obrazovek může být až sedm, přeinstalovaná nabídka widgetů není moc bohatá

Nechybí ani multitasking a správce úloh, který můžeme aktivovat podržením prostřední klávesy. Můžeme ukončit jednotlivé aplikace nebo všechny aplikace naráz. Pokud dojde k zahlcení paměti RAM, můžeme volbou vymazat paměť odstranit procesy, běžící na pozadí. Po zapnutí telefonu je k dispozici kolem 145 MB volné paměti.

Nechybí ani správce úloh, kde můžeme aplikace jednotlivě ukončit nebo všechny naráz.

Pohotovostní obrazovky můžeme osadit libovolným widgetem z předinstalované nabídky výrobce. Můžeme přidávat i nové pohotovostní obrazovky, do maximálního počtu sedm. Notifikační lišta podává informace o přijatých událostech a zároveň nabízí pět zkratek pro aktivace funkcí Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuku nebo automatického otočení displeje. Hlavní menu se nese ve zvyklostech jiných zařízení s Androidem výrobce Samsung. Jednotlivé aplikace můžeme přesouvat, přenášet do složek nebo je odinstalovat . Prostředí hlavního menu je uspořádáno do vertikálního rozpoložení.

Fotoaparát: nižší rozlišení neznamená horší kvalitu

Fotografické funkce novinky zřejmě nebudou předzvěstí snímků určených pro vystavování v galeriích. Nicméně fotoaparát o rozlišení 2 Mpx se nemusí stydět. I přes nižší rozlišení překvapí slušnou obrazovou kvalitou, kde nechybí detaily ani ostrost. Nutno však podotknout, že se tyto pozitivní výsledky dostavily až po updatu firmwaru. Bohužel automatické zaostření i přisvětlovací dioda schází. Pořizování videí zvládá Galaxy Y také, ale v menším rozlišení 240 x 320 bodů při snímkovací frekvenci 15 snímků za vteřinu.

Fotoaparát produkuje na svoji třídu celkem obstojné snímky

Multimédia: od všeho něco

Novinku zřejmě nejvíce oceníme po hudební stránce. Nechybí totiž 3,5 mm jack, slušný hudební přehrávač i slot na paměťové karty, kde můžeme uložit dostatek hudebního obsahu. Náročnější posluchači ocení přítomnost několika pásmového ekvalizéru s napevno přednastavenými volbami. Vlastní volby ale přítomny nejsou. K dispozici je i prostorový zvuk, který může být aktivní pouze po připojení sluchátek.

Uživatelé naleznou bohatou nabídku aplikací a her v Android Marketu a Samsung Apps marketu

Z Android Marketu můžeme stáhnout početné množství různých her, na náročnější 3D tituly však doporučuji zapomenout, kvůli omezené hardwarové výbavě. Opomenout nesmíme ani market Samsung Apps, kde nalezneme také řadu zajímavých her a aplikací v placené verzi i zdarma. Kvůli rozlišení samotného displeje QVGA 240 x 320 však často narážíme na nekompatibilitu aplikací.

Asphalt Urban 6 a Princ of Persia: Forgotten Sands

Vyzkoušeli jsme některé hry, tyto hry bez problému zvládaly i toto nižší rozlišení, jedná se o Asphalt 6 Adrenaline, Prince of Persia The Forgotten Sands, Asassin´s Creed Revelations, Angry Birds, Asterix a Obelix, Crazy Penguin Assault, Drag Racing, The Sims 3, Gangstar Rio: City of Saints, Lord of the Rings: Middle-Earth, Guitar Hero 6. Naopak mezi nekompatibilní hru patřil Driver San Francisco (tato hra se sice spustila, ale pravidelně padala).

Angry Birds

I v případě této novinky se setkáme s výrazem „Hub“. Ovšem přivítáme pouze jediný hub, kterým je Social Hub. Zobrazuje veškerou příchozí komunikaci z textových zpráv ale především komunitních serverů a sociálních stránek. Příznivci elektronických knih mohou využít vestavěné čtečky knih Wooky. Její služby se otevřou pouze registrovaným uživatelům. Vzhledem k interní paměti 190 MB, jsme se již po několika nainstalovaných aplikacích a hrách setkali s hláškou, nedostatek paměti. Řešením je přesun aplikací a her na paměťovou kartu, ne každá hra či aplikace to ale umožňuje.

Videopřehrávač si neporadí s formátem avi a kodeky DivX či xVid. Spokojit se budeme muset pouze s běžnými formáty MP4 a 3GP.

Telefonní funkce: bezpečná jistota

Při vstupu do telefonního seznamu nalezneme v horním panelu čtyři kategorie. Tou nejdůležitější kategorií jsou bezesporu kontakty. Jednotlivé kontakty mohou být synchronizovány s Google účtem, u každého kontaktu vidíme historii ze sociálních sítí, naší aktivitu s daným kontaktem (uskutečněná volání, zprávy) nebo přidružený multimediální obsah, získaný opět ze sociálních sítí za předpokladu, že jsme se v účtech přihlásili do dané sociální sítě.

Ke každému novému kontaktu můžeme přiřadit vlastní obrázek, vyzvánění. Můžeme jej zařadit do kategorie, buď předefinované či nové

Další kategorie jsou představovány skupinami. které lze upravovat, vytvářet nové a přiřazovat jim kontakty. Každá skupina může obsahovat námi předefinované vyzvánění, stejná situace platí pro jednotlivé kontakty. Historie supluje funkci protokolů, ukazuje nám veškerou příchozí a odchozí komunikaci. A poslední kategorie je aktivita, která je provázána s událostmi týkající se sociálních sítí.

Zprávy: domluvím se všude možně

Prostředí zpráv je na chlup stejné, jako u jiných Android zařízení výrobce Samsung. Příchozí zprávy jsou seskupovány ve formě konverzací. Můžeme si navolit limit přijatých zpráv na konverzaci a nastavit vlastní vyzváněcí melodii příchozí zprávě. V editoru zpráv můžeme při zadávání kontaktů využít volby posledního kontaktu, můžeme vybrat kontakt z telefonního seznamu nebo skupiny. Stačí také vyťukat začáteční číslice kontaktu a ihned nám vyskočí návrhy, které se pojí k příslušnému kontaktu či kontaktům.

Softwarové klávesnice mají poměrně malé rozměry, často v mém případě docházelo k překlepům

Při psaní zprávy si můžeme zvolit, zda chceme alfanumerickou klávesnici, QWERTZ klávesnici nebo Swype klávesnici pro rychlejší psaní. Opomenut nebyl ani prediktivní slovník T9. V nastavení je pak možné deaktivovat diakritiku.

Gmail klient a Social hub

Nechybí ani dvojice e-mailových klientů. První vestavěný podporuje široké množství typů účtů a protokolů imap, pop 3, smtp. Je možné stahovat došlé zprávy na pozadí, pracovat s přílohami a nastavit si push notifikaci. Dalším klientem je Gmail , který je výchozím klientem telefonů s Androidem. Podporuje složky, priority, koncepty, můžeme vytvářet nové kategorie, přidávat více příloh v jedné zprávě.

Organizační funkce a GPS: ztratit se? nehrozí

Kancelářské funkce jsou svěřeny pevnému základu, který je představován kalendářem. Ten je provázaný s Google účtem. Podporuje samozřejmě i zobrazení více kalendářů. Můžeme si nechat zobrazit agendu i zvolit, zda chceme denní, týdenní nebo měsíční náhled. Své myšlenky můžeme svěřit poznámkám, kde každá poznámka může být barevně odlišena. Můžeme ji sdílet s ostatními zařízeními pomocí technologie Bluetooth.

Prostředí kalendáře nabízí několik typů náhledů

S dokumenty si hravě poradí aplikace Quickoffice. Po vstupu do této aplikace, spatříme čtyři základní odkazy, rozdělené podle toho, jaký dokument si chceme přečíst nebo ho editovat. Vlastní dokumenty si nevytvoříme.. Můžeme pracovat s dokumenty ve wordu (Quickword), excelu (Quicksheet), powerpointu (Quickpoint) nebo s elektronickými dokumenty v PDF (QuickPDF).

Kancelářské dokumenty můžeme prohlížet a editovat díky programu QuickOffice

Příjemným bonusem u takto cenově dostupného zařízení je přítomnost GPS modulu, jehož využití oceníme především ve spolupráci s aplikací Google Mapy. Google mapy již v dnešní době nahradí plnohodnotnou automobilovou navigaci, stále je ale potřeba mít datové připojení. Fixace satelitů je okamžitá, kdy první satelity jsou zafixovány již kolem 5 sekund (se staženými daty, podílející se na rychlejší fixaci pomocí A-GPS).

Datové funkce: předčí i dražší přístroje

Ač je Galaxy Y low-endovým zařízením, dokáže překvapit nabídkou svých technologií. Málokdo by očekával přítomnost bezdrátových sítí Wi-Fi b/g/n, sítě 3G a nástavbou HSDPA až do rychlosti 7,2 Mbps nebo Bluetooth verze 3.0. Hravě tak zastíní kdejaké zařízení vyšší třídy. Chválím i vestavěný internetový prohlížeč, který umí plynule vykreslovat stránky a dokonce ani náročnější stránky nepředstavovaly žádný problém.

Z telefonu je možné udělat hotspot a můžeme sdílet internetové připojení

Paradoxní bylo moje porovnání například s prohlížečem Nokie N8 s verzí systému Nokia Belle. V případě Galaxy Y byl prohlížeč podstatně plynulejší v otázce rychlosti načítání stránek, plynulého přibližování a celkového komfortu. Abychom nepřechválili, prohlížeč si neporadí s přehráním Flashe ani ve verzi Flash lite. Například přehrání YouTube videí je řešeno skrze externí aplikaci, u množství obsahu ale budete mít zcela smůlu. Omezením je možnost otevřít maximálně 4 okna najednou.

Internetový prohlížeč přehraje YouTube videa, ale pouze v externí aplikaci. Prohlížeč umí pracovat pouze se 4 otevřenými okny současně

Zhodnocení: sympatické překvapení

Vzhledem ke svému cílovému určení mě nový Samsung více než mile překvapil. Za cenu kolem dvou a půl tisíc totiž nabízí přímo skvělou konektivitu na úrovni třikrát tak dražších zařízení. Dotykový displej svým rozlišením sice nenadchne, ale vzhledem k úhlopříčce displeje se jedná o únosnou mez. Zamrzí pak jen horší pozorovací úhly. Mezi běžné parametry nepatří ani poměrně výkonný 832 MHz procesor, jehož přítomnost je znát. Zařízení je příjemně svižné a poměrně rychlé.

Chválím i kvalitní dílenské zpracování, vzhledem k tomu, že jsou použité výhradně plastové kryty. Slabou stránkou je fotoaparát, který má nízké rozlišení a chybí mu autofocus i LED dioda. Tomuto telefonu ale vzhledem k jeho nízké ceně nemohu jinak moc vyčítat.

Kolem této cenové laťky není moc konkurentů s operačním systémem Android, tudíž Galaxy Y bude mít velmi snadnou pozici. Nicméně největší hrozba paradoxně hrozí z vlastní stáje. Samsung Galaxy Mini nabízí velmi podobnou výbavu. Nabídne 3,14 palcový displej s rozlišením 320 x 240 bodů, fotoaparát s vyšším rozlišením 3 Mpx, podobně výkonný procesor 800 MHz nebo větší kapacitu paměti RAM 384 MB. V oficiální distribuci se přitom prodává za cenu kolem 2 800 Kč s daní.

Samsung Galaxy Mini S5570 - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy Mini – Můj první smartphone

Pokud jsme ochotni připlatit pár stovek, čeká nás za cenu kolem 3 400 Kč Nokia C5-03. Ta nabídne v leckterých oblastech podstatně lepší výbavu. Disponuje dotykovým displejem 3,2 palce s rozlišením 360 x 640 bodů, plnou datovou konektivitou nebo fotoaparátem s podstatně vyšším rozlišením 5 Mpx. Naopak ztrácí ve slabší paměti RAM 128 MB a pro někoho rozhodujícím faktorem může být stará verze operačního systému Symbian, u kterého není ani zdaleka tak pohodlné prohlížení webu a některé další funkce. Naopak řidiči ocení přítomnost GPS modulu spolu bezplatnou hlasovou navigací off-line pro celý svět v rámci aplikace Nokia Mapy.

Nokia C5-03 - oficiální fotografie

Recenze Nokia C5-03: recenze uhlazeného bojovníka střední třídy

samsung-galaxy-y
Klady
  • GPS modul
  • Dobře optimalizované prostředí, které je rychlé a svižné
  • Dobrá pohotovostní výdrž
  • Slušné fotografie z fotoaparátu za dobrých podmínek
  • Bohatá nabídka datových technologií
  • Velmi slušné dílenské zpracování
Zápory
  • Slabší rozlišení dotykového displeje
  • Reproduktor ve vyšších frekvencích rezonuje
  • Dotykový displej je náchylný na poškrábání
  • Internetový prohlížeč nepodporuje Flash
  • V prodejním balení chybí sluchátka
  • Fotoaparátu chybí autofocus i LED dioda
Diskuze ke článku
Robbie
Pěkná recenze :) Nepřipravujete do budoucna další duel mezi low-endovými telefony, například u samsungu Galaxy Y a Wave Y?
Míra
Pěkná recenze prosím vás mohli biste mi poradit mezi xperia x8 vs galaxy y
prosím odpověste
Míra
Dobrý den používal bich ho hlavně na net k hudbě a k hraní hrám jaký biste mi doporučil Děkuji za odpověď
Míra
a prosím vás je samsung galaxy y dobrý k poslouchání hudbě?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze