Nokia je za Q4 2011 ve ztrátě a prodala přes milion Lumií

5

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia zveřejnil své finanční a hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí roku 2011. Vyplývá z nich mimo jiné třeba i fakt, že se výrobci podařilo prodat už více než jeden milion chytrých telefonů s Windows Phone řady Lumia.

Tip: přečtěte si také - Nokia slaví úspěch: prodala 1,5 miliardy telefonů řady Series 40

Shrnutí výsledků Nokie za čtvrtý kvartál loňského roku můžeme začít třeba úspěchem premiérových mobilních telefonů postavených na platformě Windows Phone 7, modelů Lumia 800 a Lumia 710. Dohromady se jich zatím za prvních několik měsíců prodalo něco přes milion, což Nokia v tiskovém prohlášení popsala jako solidní prodejní úspěch. Je to sice o několik set tisíc kusů méně, než výrobce sebevědomě předpokládal, na druhou stranu ale tak trochu vypálil rybník analytikům, kteří předpokládali pouhých 500 tisíc celosvětově prodaných Lumií. Lumie byly navíc v prodeji pouze v malém množství zemí a globálně se dostávají na trh až začátkem roku 2012. Vedení firmy ale hýří optimismem, a v tomto ohledu by se podle něj mělo společnosti už jen dařit.

Relativně úspěšné jsou první Nokie s OS Windows Phone
Čtěte také:

Testujeme Nokia Lumia 800: první s Windows Phone

Nokia Lumia 710: první dojmy z elegantní bílé krásky

Nokia uvádí Lumie s Windows Phone v ČR

Za poslední čtvrtletí roku 2011 zaznamenala Nokia červená čísla. Čistá ztráta činila 1,073 milionů eur (asi 27 miliard korun). Zisk na akcii klesl o 73% na 0,06 eur, což značí poměrně vysoký propad. Společnost zaznamenala pokles téměř ve všech odvětvích své činnosti, a to včetně celkového počtu prodaných telefonů, který činil 113,5 milionu kusů. Průměrná prodejní cena taktéž klesla, a to na 140 eur (cca 3500 Kč) za chytré telefony, tedy přístroje s některou s otevřených platforem, které výrobce používá (Symbian, Windows Phone, MeeGo) a 50 eur (cca 1260 Kč) za obyčejný feature phone (uzavřená proprietární platforma Series 40). Výrobce tak opět potvrzuje, že zatím ve srovnání s konkurencí nedosahuje příliš velkých marží a spíše se snaží bojovat nízkou cenou. To se ale nyní mění s nástupem Nokií Lumia, které se prodávají vzhledem k výbavě za vyšší ceny.

Nízkou průměrnou prodejní cenu mají na svědomí především levné hloupé modely na platformě Series 40
Čtěte také - Nokia slaví úspěch: prodala 1,5 miliardy telefonů řady Series 40

Nakonec ještě zmíníme, že akcie firmy na burze po zveřejnění výsledků reagovaly cca 8% růstem, což je sice pozitivní, ale opět nižší hodnota, než ve srovnání s minulými lety. Jsme zvědaví, jak se Nokii bude dařit v letošním roce. Co myslíte, dokáže se prosadit s množstvím komunikátorů na platformě Windows Phone a konečně po delší době zaznamená výrazný růst prodejů a nebo bude její tržní podíl i nadále zmenšovat?

Zdroje: mynokiablog.com