Jeden z nejmenších smartphonů na trhu. Testujeme Doogee Smini

4
Jeden z nejmenších smartphonů na trhu. Testujeme Doogee Smini
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Jde o vysoce odolný mobil
  • Nasazen je 4,5" IPS displej s HD+ rozlišením
  • Cena jen lehce převyšuje hranici 6 tisíc korun
  • V balení je kromě mobilu nabíječka s USB kabel

Dnešní doba příliš nepřeje kompaktním telefonům, které lze přenášet v kapse kalhot a současně i pohodlně ovládat palcem jedné ruky. Občas se však objeví světlá výjimka. Příkladem budiž Doogee Smini, což je telefon, který se snaží být nejen nebývale kompaktní, ale současně i opravdu odolný.

V prvé řadě si je ale nutné říci, že je telefon opravdu neuvěřitelně malý. Výška činí jen 133 mm a šířka 60 mm. Snadno jej uchopíte i do menší dlaně, takřka do ní i celý telefon schováte. Tloušťka 13,5 mm je sice vyšší, ale vše jde na vrub tomu, že je telefon pogumovaný a odolný. Plní i certifikaci IP69K, tudíž jej nerozhodí prach ani voda.

Doogee Smini
Vpravo typický dnešní telefon, vlevo legenda roku 2000, uprostřed Doogee Smini

Ergonomie je naprosto skvělá, displej protáhlý a s velkými rámečky, což jde opět na vrub odolnosti. Rozmístění tlačítek je ideální, obsluhu mobilu zvládnete snadno pomocí palce jedné ruky. Kaňkou na kráse je ale paradoxně onen malý 4,5" HD+ displej. Veškeré prvky na displeji jsou totiž hodně malé. Nejhorší je to s klávesnicí. Zpočátku budou vaše texty plné překlepů. Současný Android jednoduše není uzpůsoben takto malému displeji.

Doogee Smini
Malé rozměry komplikují psaní na klávesnici

Jedním dechem však musíme dodat, že čelní displej není jediný, který na mobilu naleznete. V modulu s hlavními fotoaparáty se nachází ještě digitální displej schopný zobrazit jen čísla a piktogram baterie. V nastavení, mimochodem ve zcela poslední položce, najdete možnosti personalizace. Můžete například nechat zobrazit jen baterii či čas a datum. Kromě toho telefon zobrazí ještě teplotu a vlhkost. Jde však o data z internetu, nikoliv naměřená samotným mobilem.

Doogee Smini
Na zadní straně je sekundární digitální displej

Prostředí zajišťuje bohužel starší Android 13. Jsou zde však zásadnější nedostatky. Tím prvním je špatná optimalizace, kdy se občas trhají animace. Potíže jsou také s lokalizací, některé prvky nastavení jsou anglicky, tu a tam se mísí české texty s anglickými. Alespoň že výrobce dbá na základní podporu a bezpečnostní záplaty jsou platné k březnu letošního roku.


Doogee Smini v redakci začínáme testovat. Pakliže vás o něm cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod tímto článkem.

Doogee Smini

Rozměry133 × 60 × 13,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 170 × 480 px)
Fotoaparát50 Mpx
ProcesorMediaTek helio G99,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
Diskuze ke článku
Miroslav Kadraba
Miroslav Kadraba
Dobrý den, hodně podobný mobil je king kong mini 3, tak by mě zajímaly rozdíly mezi těmito mobily..
Šimon Chaloupka
Šimon Chaloupka
Za mně je nejlepší malý mobil unihertz Jelly star. Má 3 palce. Je to drobeček oproti tomuto.
Pc Wifi
Pc Wifi
Doogee... kdyz chces aby se mozna dozil konce zaruky... ne diky. Dnes je problem i na 5,7" display potazmo SW klavesnici nedelat preklepy pokud nemas prsty jako anorektik nebo velmi mlady clovek...nastesti je tu hlasovy prepis textu. Na tomhle prckovi by byla snad nutna nejaka tuzka / pero.
Petara Pc - Petr Crha
Petara Pc - Petr Crha
Lze s telefonem fotit aspoň trochu noční oblohu. Mám na mysli jestli fotoaparát zaznamená aspoň hvězdy jako body.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze