Samsung Galaxy S7 vs. LG G5: srovnali jsme TOP smartphony

82

V redakci se nám sešly hned dva TOP smartphony pro rok 2016 – Samsung Galaxy S7 a LG G5. Samsung Galaxy S7 již nějaký ten den můžete sledovat v našem redakčním blogu, LG G5 k nám zavítalo poprvé. Je tedy jasné, že vás nemůžeme ochudit o srovnání. Chcete vědět, jaký model nás zaujal více?

LG G5 a Samsung Galaxy S7
LG G5 a Samsung Galaxy S7

V propagačních materiálech je k sobě konkurence neúprosná, nic však nepotvrdí deklarované benefity tak kvalitně, jako osobní setkání. A právě nastalo, v redakci se nám totiž sešel jak špičkový Samsung Galaxy S7, tak také modulární smartphone LG G5. Oba smartphony se honosí moderními vnitřnostmi, kvalitním zpracováním a samozřejmě také puncem exkluzivity, který novinkám vydrží minimálně v průběhu tohoto roku. Od obou novinek jsme měli velká očekávání, nebudeme se tedy zdržovat a rovnou se podíváme na jejich hlavní rozdíly a přednosti.

Samsung Galaxy S7 vs. LG G5 – srovnání

Nepřehlédněte

Design a konstrukční zpracování: hleďte na detaily

Trendem roku 2016 je zakulacení hran a celkové zaoblení konstrukce, tedy především rohů a různých přechodů. Trendu se držel jak Samsung, který svůj model Galaxy S7 výrazněji zakulatil a zaoblil, tak také LG, které oproti modelu G4 výrazněji zakulatilo hrany. Zatímco Samsung stále sází na ověřenou klasiku v podobě kovovo-skleněného zpracování, LG opustilo svůj směr v podobě kožených zad a vsadilo na kovovou konstrukci. V čem je ovšem LG G5 unikátní je způsob umístění baterie. Ta je totiž i přes přítomnost kovového krytu stále uživatelsky vyměnitelná, a to díky spodní bradě, kterou lze celou sejmout a baterii tak z těla jednoduše vyjmete.

LG G5 a Samsung Galaxy S7

To u Samsungu se musíte spolehnout na servis, baterii si totiž doma nevyměníte. Zadní kryt lícující s kovovým rámem je k tělu zařízení přilepen, sejmout jej zvládne jen autorizovaný servis. Vzhledem k tomu, že se novinka pyšní voděodolností dle certifikace IP68 bychom měli varovat i všechny, kteří by pomýšleli nad odlepení krytu fénem a domáckou opravou. V takovém případě se téměř se 100% jistotou vytratí i zmíněný benefit voděodolnosti, což by byla škoda.

LG G5 voděodolné není, a tak modulární systém není na překážku. Spodní bradu drží na svém místě pouze jedna západka. Uvolníte ji speciálním tlačítkem na levém boku. Baterie na svém místě drží jen díky zpětnému tlaku brady, žádný další úchytný mechanismus tedy nehledejte. Samovolného stisknutí tlačítka a tedy i uvolnění spodní části se rozhodně bát nemusíte. Tlačítko klade velký odpor a k sejmutí spodní části je zapotřebí i trochu síly, jen samotný stisk tlačítka tedy pro uvolnění nestačí. Za toto LG chválíme, ergonomie neutrpěla. Ještě větší sílu je poté zapotřebí investovat do opětovného zacvaknutí brady zpět k zařízení. Občas jsme si ověřovali, jestli jsme baterii do těla vložili správným směrem, zacvaknutí je totiž opravdu vcelku náročné. Jsme zvědavi, jak bude mechanismus vypadat například po dvou letech používání. Zatím vše naznačuje tomu, že vydrží, strach ovšem máme o případné poškrábání či poškození dílů, které místo brady bude uživatel do těla zařízení nasouvat (například náhradní kit pro fotografování).

Samsung Galaxy S7

Co se týče ovládání systému, Samsung zůstal opět u uvěřené klasiky. Uprostřed pod displejem tedy nalezneme hardwarové HOME tlačítko (se senzorem čtečky otisků prstů), po levém boku se nachází tlačítko kontextové nabídky a napravo poté šipka zpět. LG tyto tlačítka integrovalo do prostředí systému. LG však zásadně překopalo svůj styl umístění tlačítek pro regulaci hlasitosti. Ta se ze zadního krytu přestěhovala na bok zařízení a my musíme uznat, že je to celkem škoda. Za ty dlouhá léta jsme si na umístění na zadním krytu zvykli a jednalo se o příjemné odlišení značky LG vůči konkurenci.

Rychle a rychleji

Na zadním krytu tedy už nalezneme pouze tlačítko se senzorem čtečky otisků prstů. A i u srovnání čteček se na chvíli zastavíme. Obě čtečky jsou pochopitelně nového typu, senzoru se tedy stačí dotknout v jakémkoliv úhlu. Rozdíly však přesto existují. Zatímco senzor LG je v neustálé pohotovosti, u Samsungu je nejdříve nutné rozsvítit displej (a to ať už zámkem obrazovky, nebo samotným tlačítkem home). Rychlost rozpoznání je však ve výsledku podobná, u LG i Samsungu se jedná o zhruba 1,5 až 2 sekundy. U LG je ještě odlišnost v tom, že jakmile prst na senzor přiložíte, rozpoznání indikuje lehké zavibrování. To však může být trochu matoucí, například u Matu 8 toto zavibrování informuje o přiložení nesprávného prstu.

LG G5 a Samsung Galaxy S7

Za co si však LG zaslouží velkou pochvalu je rychlost ukládání nového otisku. U LG je to otázkou 5 až 7 vteřin, u Samsungu budete prst přikládat mnohem častěji, zhruba po dobu 20 vteřin. Odlišnost ve čtečkách nalezneme také v designu. U LG je senzor kruhový, u Samsungu je senzor oválný. Lepších výsledků tak dosáhnete u LG, kruhový tvar je pro senzor čtečky lepší volbou a rozpoznání proběhlo vždy úspěšně. U Samsungu se čas od času stalo, že bylo nutné autorizaci opakovat.

Když už jsme u detailů, vrátíme se ještě na okamžik ke zpracování. U Samsungu tvoří dělící čáry 4 nenápadné plastové lišty na obvodu kovového rámečku, ty nikterak nevystupují nad okolní povrch a celek působí kvalitním dojmem. LG na to šlo trochu jinak a využilo mezery po obvodu zařízení. Pod touto mezerou jdou jasně vidět plastové předěly, na první pohled tak průřez působí přerušovaně, což bychom u TOP smartphonu nečekali.

LG G5

Z celkového pojetí se nám více líbí konstrukční zpracování Samsungu. Zde vše lícuje jak má, sklo je krásně zaoblené směrem k rámečku a celkově se tedy hledělo téměř na každý detail. U LG se některé věci příliš nepovedly, na druhou stranu, kovový skelet dodává pocit luxusu. Obě novinky jsou tedy kvalitní, my se však musíme soustředit na každou drobnost. Výhodou u LG může být také větší pevnost, kovový kryt totiž zřejmě vydrží více, než odolné sklo u Samsungu. I zde tedy bude záležet na preferencích daného uživatele. Za nás má navrch Samsung, a to i přes extrémně zajímavé a inovované pojetí LG.

Displej: QHD a různá úhlopříčka

Samsung vsadil na 5,1palcový QHD displej s technologií Super AMOLED, LG vyměnilo 5,5palcový displej za úhlopříčku 5,3 palců, rozlišení QHD a technologie IPS se od předchozí generace neliší. Oba displeje nabídnou jemnost přes 500 pixelů na palec, u Samsungu konkrétně 577, u LG 554 ppi. Obě hodnoty jsou špičkové a lidské oko nemá šanci poznat, jaký displej je jemnější, logicky však může poznat barevné podání. To je mnohem sytější u Samsungu, k čemuž ho předurčuje technologie Super AMOLED. Díky té je černá opravdu černou a barvy působí mnohem živějším dojmem. TFT IPS panel u LG však dává reálnější pohled na věc, barvy jsou umírněnější a nejsou tak přerastrované. I zde tedy budou hrát roli osobní preference, oba displeje jsou totiž špičkové.

LG G5 a Samsung Galaxy S7

Obě novinky disponují technologií Always On, kdy nejdůležitější informace naleznete na displeji i při jeho uspání. Tato funkce je u obou novinek volitelná, v nastavení ji samozřejmě můžete vypnout. Zatímco u Samsungu jsou informace opravdu velké a jas displeje je poměrně výrazný, u LG se všechny informace schovaly do malého obdélníčku, při velmi silném světle jsou navíc téměř nečitelné. Nejsme si jisti, jaká varianta je pro bezproblémové soužití lepší volbou. U LG oceňujeme nastavení nižšího jasu, u Samsungu poté možnost většího uživatelského zásahu (nastavení doprovodného obrázku, změna typu informací atd.)

Hardware a výkon: smrtící Exynos a Snapdragon

Na tuzemském trhu se bude prodávat Samsung Galaxy S7 s osmijádrovým procesorem Exynos 8890 (4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz) a se 4 GB operační paměti . LG vsadilo na čtyřjádrový procesor Snapdragon 820 (2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz) se 4 GB pamětí RAM. Oba procesory jsou vyrobené moderní 14nm technologií. U Samsungu je k dispozici 32GB paměťová varianta, stejně je tomu také u LG. Oba smartphony podporují paměťové karty, a to až do velikosti 200 GB. Na podrobné výkonnostní srovnání je ještě brzy, v testu AnTuTu jsou výsledky srovnatelné (129 000 bodů u Samsungu s Exynosem, 133 000 bodů u LG se Snapdragonem 820). Oba smartphony s přehledem zvládají náročný multitasking, hraní náročných her a mnohé další, na testy z dlouhodobého hlediska si však ještě budeme muset chvíli počkat. Dodáme, že uvnitř obou novinek nalezneme Android ve verzi Marshmallow.

Srovnání

Samsung Galaxy S7 LG G5
Rozměry 142,4 × 69,6 × 7,9 mm 149,4 × 73,9 × 7,7 mm
Hmotnost 152 gramů 159 gramů
Displej Super AMOLED, 5,1 palců, 2 560 × 1 440 px TFT IPS, 5,3 palců, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 577 ppi 554 ppi
Procesor Exynos 8890; 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, 14 nm Qualcomm Snapdragon 820 MSM8994; 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, 14 nm
Operační paměť RAM 4 GB 4 GB
Interní paměť 32 GB / 64 GB 32 GB
Paměťové karty ano ano
Operační systém Android 6.0 Android 6.0
Kapacita baterie 3 000 mAh 2 800 mAh
Bezdrátové nabíjení ano ne
Čtečka otisků prstů ano ano
Zadní fotoaparát 12 Mpx + OIS 16 Mpx + OIS, laserový autofocus
Čelní fotoaparát 5 Mpx 8 Mpx
Zvýšená odolnost ano – IP68 ne
Konektor micro USB USB-C
Cena 20 000 Kč ?

TIP! Podívejte se na kompletní srovnání v našem katalogu

Obě novinky se snaží zaujmout také fotoaparáty, u LG jde o duální snímač, rozlišení primárního fotoaparátu je 16 Mpx. Tomu samozřejmě nechybí optická stabilizace obrazu, laserové ostření a dvojtónová LED dioda, světelnost se ustálila na hodnotě f/1,8. Vedle primárního snímače však LG G5 disponuje ještě jedním. Ten nabídne rozlišení 8 Mpx a právě díky němu lze s telefonem pořizovat snímky o záběru 135°. Samsung v tomto ohledu vsadil na 12Mpx snímač s optickou stabilizací obrazu, dvojtónovou LED diodou a světelností f/1,7. V tomto ohledu tedy nepatrně vyhrává nad LG. Samsung se hodně chlubil novou technologií Dual Pixels – všechny pixely jsou určeny k zaostřování a zároveň i k přijímání obrazových informací. Už nyní můžeme prozradit, že Samsung Galaxy S7 pořizuje opravdu špičkové snímky, na výsledky LG si však budeme muset ještě počkat. Do redakce dorazila verze s nefinálním softwarem, porovnání si však pro vás přichystáme v nejbližší době.

LG G5 a Samsung Galaxy S7

Co se týče dalšího srovnání, Samsung vyhrává kapacitou baterie, ta nabídne 3 000 mAh, tedy o 200 mAh více, než u modelu G5 od LG. Potěší také bezdrátovým nabíjením, to LG bohužel neumí. Co ovšem chválíme u LG je přítomnost USB konektoru typu C. Ten nabídne skvělé vlastnosti a u LG i špičkově rychlé nabíjení. Samsung se stále drží klasiky v podobě microUSB konektoru.

LG G5 a Samsung Galaxy S7

Zhodnocení? Záleží na preferencích...

Zhodnotit oba modely je prozatím těžké. LG nedorazilo s finálním softwarem, každopádně už teď můžeme říci, že bude pro Samsung dobrým konkurentem. Oba modely potěší špičkovým displejem a čtečkou otisků prstů. U Samsungu oceňujeme voděodolnou konstrukci, u LG zase modulární tělo. U LG však ještě není stanovena cena a to by mohl být háček. Samsung se začíná prodávat počínaje dnešním dnem, na oficiální prodej LG G5 si ještě chvíli počkáme. Jaká novinka zaujala vás?

Technické parametry LG G5

Kompletní specifikace
Konstrukce149,4 × 73,9 × 7,7 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016,

Technické parametry Samsung Galaxy S7

Kompletní specifikace
Konstrukce142,4 × 69,6 × 7,9 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostbřezen 2016,
Diskuze ke článku
PapaVN
Pokud, cena LG G5 nebude kolem 15k Kč, tak nemá šanci uspět na trhu.
Filip
Zpracování G5 na mě působí celkem dost fušersky. Viděl jsem i fotky, kde se už teď odlupuje materiál okolo té modulární brady. Cena bude muset být hodně dole, aby to mělo šanci uspět.
romek
jsem z lg g5 totálně zklamanej, současnou G3 nahradí G4
Mirutomaru Matroska
Mirutomaru Matroska
jsem zvědavý jak to bude s vypalovaním času na displeji u Samsungu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze