LG G5 představeno: kovové tělo, 5,3palcový displej a USB-C

68

Svůj nejdůležitější model pro nadcházející měsíce představilo před několika okamžiky jihokorejské LG. Řeč je samozřejmě o vlajkovém modelu G5, který přichází s řadou inovací. V prvé řadě tu máme celohliníkové tělo, avšak se zachováním vyměnitelné baterie. Displej nabízí šikovnou funkci AlwaysON a jeho úhlopříčka klesla na 5,3 palce. Menší je tak i samotný telefon. Samozřejmostí je výkonný hardware.

LG G5

Jihokorejské LG bylo v podstatě posledním výrobcem, který u svého důležitého modelu razil myšlenku plastových materiálů, které byly omlouvány nižší cenou. Uživatelé dražších telefonů si však zvykli na nějaký standard a z něj již nehodlají slevit. Z tohoto důvodu se zásadním způsobem nové LG G5 mění a my se nyní podíváme na to, jak.

Baterii nedáme, tlačítka ano.

Řekněme si to jednoduše, LG mělo dvě možnosti. Využít skleněné materiály nebo kov. Přednost dostala druhá možnost a nové LG G5 se chlubí hliníkovou unibody konstrukcí. Změnil se také základní tvar telefonu, kdy již nejde o prohnutý zadní kryt, nýbrž o zaoblení celé zadní strany, která tak přechází ke straně čelní. Někoho možná nepotěší, že je novinka ještě o něco vyšší. Výška narostla o půl milimetru na 149,4 milimetrů. Naopak ale o více než 2 milimetry klesla šířka (nyní je 73,9 milimetrů), což přinese pohodlnější držení v ruce. LG rovněž zapracovalo na tloušťce, která je pouhých 7,7 milimetrů. Dodejme, že hmotnost je stále solidních 159 gramů.

LG G5 – oficiální fotografie

Společným jmenovatelem většiny prémiových zařízení je nemožnost uživatelsky vyměnit baterii. Obava panovala také u LG G5, a to kvůli nasazení kovové konstrukce. Jenže jihokorejští inženýři na to šli od lesa a baterii do těla telefonu zasunete. Není zapotřebí odnímat velkou část krytu, jednoduše odklopíte „bradu“ telefonu a baterii vyměníte. Elegantní a rychlé řešení. Menší radost už udělá samotná baterie, jejíž kapacita klesla na 2 800 mAh oproti 3 000 mAh u předchůdce. Výdrž tak nebude o nic lepší, ale patrně ani horší, neboť se mírně zmenšil displej. Stále se budete moci spolehnout na rychlé nabíjení třetí generace, které je o 27 % rychlejší oproti generaci druhé. Stále se budeme muset obejít bez bezdrátového nabíjení, bohužel.

Nakousli jsme displej, který zabírá většinu čelní strany a jeho krycí sklo je mírně zaoblené ve svých krajích, čímž plynule navazuje na okolní kraje. Velmi efektně vše vypadá především u horní hrany telefonu. Displej se paradoxně zmenšil a jeho úhlopříčka činí 5,3 palce. Jedná se o IPS panel s s Quad HD rozlišením, díky kterému se můžete těšit na jemnost 554 ppi. Důležitým prvkem výbavy je však funkce displeje Always-on. Ta bude umět na displeji zobrazit čas a podstatné notifikace tak, aniž by musel svítit celý displej. Aktivace této funkce vyžaduje pouze 0,8 % plné baterie za hodinu, což je velmi málo. Odpadne totiž nutnost displej rozsvítit pro zjištění času či zmeškaných událostí. Dle LG to běžný uživatel udělá až 150krát za den.

LG G5 – oficiální fotografie

Z přiložených fotografií jste si jistě všimli jedné zásadní věci. LG patrně postupně upouští od tlačítek na zadní straně, byť ne zcela. Stěhování zažila tlačítka regulující hlasitost, a to na levý bok. Na zadní straně zůstala pouze čtečka otisků prstů sloužící k odemčení telefonu. Samozřejmě bude displej možné odemknout i oblíbeným poklepáním na displej.

LG G5

LG G5, transformuj se!

Novinka od LG nebude jen dalším obyčejným chytrým telefonem. Výrobce si je vědom, že uživatelé chtějí více možností a vychází jim vstříc. K LG G5 tak skrze slot na baterii bude možné připojit příslušenství v podobě LG CAM Plus. Jde samozřejmě o profesionální rozšíření fotoaparátu. Získáte jistější uchopení při záznamu videa či fotografování a dokonce i přísun energie v podobě další baterie s kapacitou 1 200 mAh. Na připojitelném modelu se nachází také ovládání pomocí klasických tlačítek, se kterými si nastavíte expozici, rysy, přisvětlení a další funkce známé spíše z profesionálních fotoaparátů. Samotná kamerka, která bude vystupovat pod názvem LG CAM 360 nabídne možnost záznamu až 2K videa, 5.1 zvuku a díky dvěma objektivům bude mít záběr až 200°. Nabídne i vlastní 4GB paměť a chybět nebude slot pro paměťové karty.

Mezi další prvky příslušenství se bude řadit také LG Hi-Fi Plus, který bude zaměřen na uživatele vyžadující kvalitní zvukový projev při poslechu. Přenosný audio přehrávač vyvinutý ve spolupráci se společností B & O PLAY bude možné propojit s počítačem nebo s jakýmkoliv smartphonem. Chlubí se například 32bitovou technologií převzorkování Hi-Fi DAC.

Dojde také na virtuální realitu díky brýlím LG 360 VR. Ty bude možné skrze kabel spojit s LG G5 a uživatel získá pocit, že sleduje 130palcovou televizi ze vzdálenosti 2 metrů. Potěší elegantní a především skládací design. Přenášet brýle tak nebude nic složitého. Výhodou LG 360 VR bude, že v nich nebude muset být telefon fyzicky vložen. To se pozitivně projeví na hmotnosti, celé brýle váží jen 118 gramů.

Pod kapotou jen to nejlepší

Výrobce nic neponechal náhodě a LG G5 osadil moderním hardwarem. Ten čítá procesor Snapdragon 820, kterému budou pomáhat 4 GB operační paměti a grafická akcelerace Adreno 530. Prostředí má pod palcem samozřejmě nejnovější Android 6.0 Marshmallow a nezbývá než doufat, že se výrobci optimalizace povedla lépe než loni. Pro vaše data bude připravena interní paměť o velikosti 32 GB a chybět nebude slot pro paměťové karty s maximální velikostí 2 TB.

Bezchybná je novinka také v rámci konektivity, kde se chlubí podporuje sítí LTE včetně všech u nás využívaných frekvencí. Obdivuhodná je také teoretická maximální rychlost, která pro účely stahování činí 600 Mb/s a pro nahrávání dat až 150 Mb/s. Dále se dostalo na podporu technologie NFC nebo Bluetooth 4.2. Velkou pochvalu si LG zaslouží za nasazení nového typu konektoru USB-C.

Dva fotoaparáty

Na zadní straně sice ubyla tlačítka, ale přibylo fotoaparátů. Nejprve však základní parametry. Rozlišení činí 16 megapixelů, nechybí dvojitá LED dioda, automatické ostření, laserové ostření či optická stabilizace obrazu. Proč ale dva fotoaparáty? Hlavní má závěr klasických 78°, avšak při použití obou fotoaparátů docílíte záběru 135°. To usnadní tvorbu fotografií krajin, vysokých budov nebo snímků s velkým počtem lidí. Při použití obou kamer však počítejte s rozlišením 8 megapixelů. Záznam videa bude umožněn v tradičním rozlišení 4K. Čelní kamerka pak operuje s rozlišením 8 megapixelů.

LG G5 se bude prodávat v čtyřech různých barevných variantách. Půjde o stříbrnou, zlatou, titanovou a růžovou. Na českém trhu se novinka objeví na přelomu března a dubna. Cena prozatím nebyla oznámena.

Technické parametry LG G5

Kompletní specifikace
Konstrukce149,4 × 73,9 × 7,7 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016,
Diskuze ke článku
Jakub
Nevím jak vám ale moc se mi nelíbí jeho záda :/
Lsn
Takhle, asi bych si to nekoupil :/
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Vůbec se mi nelíbí G4 byla krásnější mnohem. Jako koncept s tou vytahovací batérii ano, ale s designem si mohli pohrát lépe.
mmmmm
mam lg g3.. vzdy sa mi lg pacilo ale tento telefon docela fail..design podla mna hnusny taky hrackarsky... a ked som videl display len 5.3 palca hovorim si super bude o nejakych 5mm nizsi ideal pre mna..oni naopak z toho spravili este vacsiu opachu.diky ani zadara..o vydrzi baterie radsej pomlcim

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze