Testujeme špičkový Samsung Galaxy S7: průběžně aktualizovaný blog

156

Samsung Galaxy S7 jsme poprvé spatřili na veletrhu MWC 2016 v Barceloně, za pár dní se navíc novinka dostane do prodeje. Již dnes se však Galaxy S7 dostal k nám do kanceláře, a tak jsme si pro vás ještě před samotnou recenzí připravili aktualizovaný blog, ve kterém si zmíníme hlavní plusy a také mínusy. V diskuzi pod článkem se pak můžete ptát na to, co vás zajímá.

Samsung Galaxy S7 byl oficiálně představen přibližně před dvěma týdny, a to na veletrhu MWC 2016 v Barceloně. Do prodeje v České republice „S7čka“ vstoupí 11. března. Průběžně jsme vás zásobovali prvními dojmy a také rozsáhlou fotogalerií, nyní konečně nastal ten den, kdy novinka zavítala na delší dobu i k nám do kanceláře za účelem redakčního testu. Ještě před samotnou recenzí se však jako minulý rok zaměříme na různé funkce a dovednosti, které novinka zvládá. Tento blog budeme několikrát aktualizovat, v každé samostatné části se zaměříme vždy na jednu stránku věci a v té se vždy pokusíme prozradit a vyzdvihnout to nejzajímavější.

Samsung Galaxy S7

Během následujících dnů si tedy probereme designovou stránku věci, hardware, software a samozřejmě si neodpustíme i menší srovnání a zvláštnosti, na které v průběhu testování narážíme. I vy můžete pokládat otázky, a to rovnou v diskuzi pod článkem, na všechny se pokusíme odpovědět buď v tomto aktualizovaném blogu, případně v kompletní recenzi, na kterou se můžete těšit koncem příštího týdne.

Design a konstrukce: král dospěl

A začneme rovnou od podlahy, tedy designem a kvalitou konstrukčního zpracování. Pamatujete na představení Samsungu Galaxy S6? Ten byl po dlouhé době prvním TOP smartphonem od Samsungu, který byl širokou veřejností přijat i díky inovovanému designu a dosazení luxusnějších materiálů, než jakými je plast. Samsung Galaxy S6 nabídl hliníkový rám a skleněné plochy, které konečně navozovaly dojem exkluzivity a pocit luxusu. Je jasné, že u modelu Galaxy S7 nemohl Samsung udělat chybu, recept na úspěch byl již otestován a zbývalo jej jen vhodně upravit a aplikovat. Samsung Galaxy S7 se tedy svým designem opírá o Samsung Galaxy S6, rozdílů nalezneme jen málo. Přece jen ale nějaké existují, rovnou se podíváme na jejich výčet:

  • mírně inovovaný design tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku
  • zaoblená záda zadního krytu
  • odlišené umístění slotu pro nanoSIM a microSD kartu
  • zakulacenější obvodový rám z hliníku
  • méně vystouplá čočka primárního fotoaparátu
  • více odhalené vnitřnosti senzoru pro měření tepové frekvence
  • tmavší barva hliníkového rámu
  • nové barevné varianty

Pokud máte tu možnost a srovnáváte Samsung Galaxy S6 a S7 přímo vedle sebe, zaujme vás hned změna tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku. Samsung Galaxy S7 už upustil od chromového rámování, které tlačítko obklopovalo, díky tomu je tlačítko opticky lépe usazeno v prostoru a stává se součástí telefonu. U modelu Galaxy S6 na první pohled tlačítko nepřehlédnete, z estetického hlediska se nám však více líbí inovované řešení modelu Galaxy S7. Novinkou je také mírně odlišný tvar tlačítka. To už není tak oválné, na první pohled si toho ovšem všimne jen málokdo. Rozhodně potěší také fakt, že stisk domovského tlačítka nově nedoprovází tak citelné cvaknutí, ale pouze tiché „klepnutí“. Stejně jako u tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku, tak i u sluchátka Samsung upustil od chromového orámování. Opět je tedy sluchátko méně nápadné, a nenarušuje tak celistvost přední strany.

Samsung Galaxy S7

Další odlišností oproti předchozí generaci je zaoblení zadního skleněného krytu. Zatímco u modelu Galaxy S6 byla záda zcela rovná, u Galaxy S7 se krycí sklo směrem k bokům zařízení zaobluje, což působí nejenom velmi vkusně, ale jde také o praktické řešení. Do ruky totiž novinka padne o poznání lépe. Lepší úchop má na svědomí také zaoblení hliníkového rámu, který obepíná boky zařízení. U modelu Galaxy S6 byla lišta ve svém prostředku ostřejší, což působilo trochu nekompaktně, především při delším držení. Více zaoblené je také sklo na přední části, opět to dopomáhá lepšímu pohybu po displeji.

Samsung Galaxy S7

Další odlišeností je změna umístění slotu. Ten se z pravého boku přestěhoval na vrchní stranu, stejně jako u modelů Galaxy Galaxy S6 edge a S6 edge+. Toto umístění chválíme, slot si nezakryjete ani v případě, že si nasadíte kryt na bočnice zařízení. Samsung se však pro toto umístění musel rozhodnout i z ryze praktického hlediska, rám je po bokách zařízení tenčí, protože musí „uhýbat“ zakulaceným zádům, které stékají až do boků zařízení. Nejedná se o takový efekt, jako nabízí zahnutá varianta Galaxy S7 edge, přesto je zakulacení jasně znatelné. Rám telefonu doznal změny také v barevném tónu, ten je nově o poznání tmavší.

Samsung Galaxy S7

Pokud se přemístíme na záda, spatříme další změnu. Samsung razantně snížil vystoupnutí čočky integrovaného fotoaparátu, který nově vystupuje už pouze minimálně. Čočce opět chybí chromové orámování, i díky tomu fotoaparát novinky vypadá, jako by ze zad nevyčníval téměř vůbec. A to je ve své podstatě pravda, nově se bavíme zhruba o milimetru. Pokud se detailněji zaměříme na senzor tepové frekvence, který se nachází napravo od čočky fotoaparátu, spatříme, že Samsung nově více odhalil vnitřnosti senzoru. Opět, nic čeho by se dalo všimnout bez přímého srovnání, rozdíl to ovšem je.

Samsung Galaxy S7 a Galaxy S6 (vpravo)

Další novinkou je to, že tělo Samsungu Galaxy S7 je voděodolné dle certifikace IP68. Samsung by tedy měl bez problému vydrže v hloubce jeden a půl metru až po dobu třiceti minut. Konektory nekryjí žádné záslepky jako v případě Galaxy S5, voděodolnosti je dosaženo speciálními membránami. My už navíc víme, že vlhký konektor bude mít za následek to, že se novinka nezačne nabíjet. Vyřešit to však můžete použitím bezdrátové nabíječky.

Poslední novinkou jsou samozřejmě nové barevné varianty. Černá už není modrá ale tmavě šedá, dále je k dispozici stříbrno-šedá barva a samozřejmě také zlatá. Spolu se změnou barevných variant doznala také změna odlesků. Zatímco u původní úpravy byly odlesky opravdu velmi výrazné a barva přecházela od tmavě až po světle modrou, u Galaxy S7 jsou odlesky méně nápadné a šíří se v pruzích/pásech, což koneckonců můžete sami posoudit na přiložených fotografiích. Dodáme, že obě skla jsou bohužel stále velkými lapači otisků vašich prstů.

Samsung Galaxy S7

Samozřejmě stále platí, že Samsung Galaxy S7 je špičkově zpracovaný smartphone, který dává na vědomí, že se jedná o TOP smartphone. Design je celkově uhlazenější, to, že se Samsung vzdal chromového lemování u různých prvků pomohlo k tomu, že Galaxy S7 působí dospěleji a také hodnotněji. Ano, ač se jedná o drobnost, z celkového pojetí vypadá novinka lépe, stejně tak se i lépe drží. Co se týká rozměrů, novinka trochu povyrostla. Konkrétně na tloušťku zesílila o 1,1 milimetru, hmotnost narostla o 14 gramů. V ruce lze větší tloušťku detekovat celkem snadno, o estetický problém se však nejedná.

Specifika Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge Samsung Galaxy S7
Rozměry 142 × 70,5 × 8,1 mm 143,4 × 70,5 × 6,8 mm 142,1 × 70,1 × 7 mm 142,4 × 69,6 × 7,9 mm
Hmotnost 145 gramů 138 gramů 132 gramů 152 gramů
Použité materiály plast kov/sklo kov/sklo kov/sklo
Vodeodolnost/prachuvzodrnost ano/ano (IP67) ne ne ano/ano (IP68)
Vyměnitelná baterie ano ne ne ne

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu!

Jednu nectnost však přeci jenom zmíníme. Nejsme si jisti, jestli se jedná o chybu našeho kusu, případně se problém bude týkat více verzí, každopádně při bližším prozkoumání jsme si všimli, že okruží sekundární kamery pro videohovory přesně nekoresponduje s čočkou kamery. Respektive, čočka není přímo v okruží kamery. Někdo může namítnout, že se jedná o malichernou drobnost, u telefonu za 20 000 Kč by však neměly existovat kompromisy jakéhokoliv druhu. Na tento problém se zaměříme a zkusíme zjistit, jestli se problém týká i dalších kusů.

Plusy

  • špičkové konstrukční zpracování zajišťuje kýžený pocit luxusu
  • sklo vytváří nevšední odlesky
  • hmotnost je v ruce i v kapse velice příjemná – telefon jde cítit, kapsu ale rozhodně netrhá
  • znaky a označení na zadní straně jsou esteticky velice vhodně zapuštěny pod sklo, nejsou tedy tolik patrné
  • nikde nic neskřípe ani nevrže, a to i při maximální snaze
  • eliminace chromového lemování přidává novince na dospělosti
  • navrácena odolnost vůči vodě

Mínusy

  • otisky prstů budete muset leštit více, než byste chtěli
  • náchylnost skleněných materiálů na vlasové škrábance (především zadní kryt)
  • okruží sekundární kamery nelícuje s čočkou
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Displej: královská podívaná

I když se hojně debatuje o tom, jestli má Quad HD rozlišení u mobilních telefonů smysl, Samsung nehleděl na okolnosti a i novinka dostala do vínku toto rozlišení na 5,1palcové úhlopříčce. Zachováno zůstala také technologie Super AMOLED, která u novinky dostává další rozměr. O tom však až později. Vzhledem k zachování totožného rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů na stejné úhlopříčce dostáváme logicky také stejnou jemnost, a to 576 pixelů na palec. Jemnost je opravdu špičková, o tom, že jednotlivé pixely nemáte šanci zachytit, nemusíme ani hovořit. Dodáme, že displej je i v této generaci chráněn odolným sklem Gorilla Glass ve verzi 4.

Samsung Galaxy S7

Takto špičkový displej však najde využití i u virtuální reality, respektive u speciálního kitu Gear VR Lite, který bude k dispozici zdarma pro první šťastlivce, kteří si novinku předobjednali. Klasická cena tohoto doplňkového příslušenství pak činí 3 490 Kč. U virtuální reality musíme mít na paměti, že se na displej díváme z nepoměrně bližší vzdálenosti, proto se vysoké rozlišení hodí. U Samsungu Galaxy S7 je zážitek velmi dobrý, pochopitelně stejně kvalitní jako u modelu Galaxy S6. A jak již víme, vyšší rozlišení pro bezchybný zážitek by se stále hodilo, Samsung tedy do budoucna může spekulovat i nad dosazením 4K displeje. Ten jako jediný nabídne Xperia Z5 Premium od Sony. V tomto ohledu je tedy vysoké rozlišení výhodou a nejedná se pouze o „marketingovou taškařici“.

Specifikace Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge Samsung Galaxy S7
Úhlopříčka displeje 5,1 palců 5,1 palců 5,1 palců 5,1 palců
Rozlišení displeje FullHD (1 920 × 1 080 px) QHD (2 560 × 1 440 px) QHD (2 560 × 1 440 px) QHD (2 560 × 1 440 px)
Jemnost displeje 432 ppi 576 ppi 576 ppi 576 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Odolné sklo Gorilla Glass 3 Gorilla Glass 4 Gorilla Glass 4 Gorilla Glass 4

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu!

Super AMOLED neztratil nic ze své pověsti, jedná se tedy vyloženě o sytý zobrazovač, jehož výrazné barevné podání naštěstí lze v nastavení displeje „uměle“ oslabit, respektive vybrat si můžete mezi sytým a nebo adaptivním zobrazením (zobrazení, které se mění v závislosti na tom, co na smartphonu aktuálně děláte). Co říci o displeji novinky jako o celku? Displej je bezesporu špičkový, jasný, s příkladnými pozorovacími úhly a díky speciální vrstvě netrpí tolik ani na sluneční odlesky. Co dále můžeme vyloženě pochválit je nastavení intenzity jasu. To lze korigovat tak, že ve tmě displej oči nijak nedráždí a ve dne se naopak umí lusknutím prstu změnit ve velice zářivý, kdy novinkám nečiní problém ani ostré letní sluníčko.

Samsung Galaxy S7

Novinkou Samsungu Galaxy S7 je funkce Always On, kterou starší generace bohužel nedostanou. Jedná se o to, že po zhasnutí displeje se na něm rozsvítí aktuální čas, datum, kapacita baterie a zmeškané události (například zmeškaný hovor, SMS nebo e-mailová pošta), případně náhled kalendáře nebo jedna z přednastavených fotografií. Všechny dostupné varianty umožňují zobrazit příchozí notifikace, ihned si můžete udělat obrázek o tom, jestli je nutné telefon odemykat. Této funkce samozřejmě prozatím neumí využít všechny aplikace, občas je tedy nutné displej přeci jenom rozsvítit. Funkci Always On lze samozřejmě také vypnout. Po zhasnutí displeje trvá zhruba jednu vteřinu, než se Always On aktivuje, v této době telefon jako by „zamrzne“ a chvíli se stane neaktivním. Dalším benefitem funkce Always On je také možnost nastavit si jednoduchý barevný grafický motiv. Stále je ale nutné myslet na to, že technologie Super AMOLED umožňuje rozsvítit pouze používané pixely, čím více zobrazených pixelů, tím logicky i vyšší spotřeba funkce Always On. Pokud si tedy na různé geometrické tvary nepotrpíte, doporučujeme nechat pozadí bez výplně.

Funkce Inteligentní pohotovostní obrazovky a Always On

My funkci Always On hodnotíme kladně, jedna věc nás však trochu iritovala. Veškeré zobrazené informace čas od času „poskočí“ (změní svoje umístění) a uživatel má tak logicky tendenci zkoumat, co se změnilo. Bude zřejmě trvat dlouho, než si na to periferní pohled očí zvykne a nebude této změně věnovat pozornost. Pak ovšem funkce Always On trochu ztrácí smysl, nehledě na to, že při spánku svit může některé náchylnější jedince vyrušovat.

Otisk prstů: stále stejně (dobře)

Senzor otisků prstů jsme u modelu Galaxy S6 velmi chválili. Konečně totiž šlo přikládat prst z různých úhlů bez nutnosti po čtečce přejíždět, rychlost odemknutí se běžně pohybovala pod dvě sekundy. Byly jsme tedy zvědaví, co Samsung vylepší u novinky. A bohužel, kromě nepatrné změny tvaru se dalších změn moc neudálo. Ukládání samotného otisku je na dnešní dobu poměrně zdlouhavé, celý proces zabere zhruba 20 sekund. Například u Huawei Mate 8 celý proces zabere necelých 10 sekund. Rovněž se nezrychlila ani autorizace do zařízení, stále si tedy počkáte zhruba 2 sekundy do úplného odemčení. I v tomto ohledu je tedy konkurence dále. Samsung tak s velkou pravděpodobností dosadil stejný senzor, což se mu logicky nabízelo.

Samsung Galaxy S7

Doplníme, že senzorem můžete odemknout zařízení, ověřit Samsung účet nebo se přihlásit na web. Opět nic, co bychom neznali už z modelu Galaxy S6. Zamrzí také to, že čtečka není v neustálé pohotovosti, vždy je tedy nutné zmáčknout domovské tlačítko a počkat na to, než vás senzor rozpozná. Chválíme alespoň úspěšnost rozpoznání, průměrně vás senzor rozpozná v 9 z 10 případů. Citliví je pouze na mokré a mastné prsty, v takovém případě se o autorizaci nemusíte ani pokoušet.

Senzor tepové frekvence: hlásím problém

Jak už jsme zmínili, senzor tepové frekvence je nově více odhalen, než u Galaxy S6. Není to vůbec na škodu a Samsung chtěl zřejmě eliminovat problémy s měřením, to by ovšem nesměl odstranit chromové orámování, které udávalo správnou polohu prstu na senzoru. Nově se nám bohužel dost často stávalo, že senzor žádal o správné přiložení prstu. Většinou se totiž při pohledu na přední stranu těžko odhaduje, kde je správné umístění prstu. V tomto ohledu novinka tedy zaostává, občas je nutné měření opakovat hned několikrát, dokud si váš prst na polohu čtečky nezvykne. Následně je již měření stejně rychlé a přesné jako v případě Galaxy S6. Málokdo by ale očekával, že taková drobnost jako změna orámování senzoru bude mít za následek nutnost opakovat měření. Namísto čočky fotoaparátu bychom však u senzoru menší výstupek naopak ocenili.

Samsung Galaxy S7

Plusy

  • výborné pozorovací úhly displeje a antireflexní vrstva
  • variabilita podsvícení displeje
  • syté barevné podání s možností uživatelských úprav
  • funkce Always On
  • špičková jemnost displeje 576 ppi

Mínusy

  • funkce Always On občas trochu rozptyluje pozornost
  • senzor otisků prstů nedoznal žádné výrazné změny
  • senzor tepové frekvence nepracuje již tak precizně, je nutné častěji měnit polohu bříška prstu

Hardware a výkon: bez zaváhání

A pomalu se dostáváme k jedné z nejzajímavější části nového Sasmungu Galaxy S7 – výkonnostní složce. Evropská varianta modelu Galaxy S7 nabídne osmijádrový procesor Samsung Exynos 8 Octa 8890 s taktem 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz. Jak jistě víte, k dispozici bude ještě varianta se čtyřjádrovým procesorem od Qualcommu, konkrétně procesor Snapdragon 820 s taktem 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz. Ten se však prozatím dostane pouze na americký trh, o nasazení do evropské verze Samsung uvažuje, ale nejdříve až později v tomto roce. První informace odhalují, že Samsung Galaxy S7 s procesorem Snapdragon 820 je o trochu více výkonný, pokud vás zajímají obligátní výsledky z testu AnTuTu, model se Snapdragonem nabídne zhruba o 8 000 bodů více (129 tisíc bodů pro Exynos a necelých 137 tisíc bodů pro Snapdragon). Zatím však není jisté, jak se zvýšený výkon v reálném nasazení projeví na výdrži baterie.

TIP: Kdo s koho: srovnání procesorů Galaxy S7 v AnTuTu

Samsung Galaxy S7

Sláva paměťovým kartám

Procesoru v obou variantách sekundují 4 GB operační paměti, což je kromě inovovaného procesoru další významný benefit. Běžně je z paměti RAM dostupných zhruba 1,7 GB, což je hodnota dostatečná, přesto je stále TouchWiz na paměť velmi náročnou nadstavbou. Pomalu se dostáváme také k interní paměti, ta je u základního modelu nastavena na 32 GB, existovat však bude také 64GB paměťová varianta. Ta se však na našem trhu jen tak neobjeví. Velkým plusem novinky je tak podpora paměťových karet microSD (microSDXC), a to až do velikosti 200 GB. Na paměťovou kartu lze přenášet data aplikací, můžete na ni samozřejmě ukládat také fotografie a další multimediální obsah. Nevýhodou je snad jen to, že paměť nelze formátovat tak, aby se tvářila jako součást interní paměti. Samsung zablokování této funkce obhájil tak, že by případné formátování méně rychlých paměťových karet brzdilo samotný systém a takové tvrzení se nám zdá jako pochopitelné. Jistě se však dříve či později objeví možnost, jak toto omezení obejít.

Technické parametry Samsung Galaxy S7

Kompletní specifikace
Konstrukce142,4 × 69,6 × 7,9 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 8 Octa 8890, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostbřezen 2016,

Zastavíme se i u grafického výkonu. U evropské verze s procesorem Exynos nalezneme čip ARM Mali-T880 MP12, u americké verze s procesorem Snapdragon poté Adreno 530. Pokud vás opět zajímá srovnání z testu AnTuTu, model s procesorem Exynos nabídne zhruba 37 500 bodů, varianta se Snapdragonem 55 000 bodů. V tomto ohledu tedy varianta s procesorem od Samsungu strádá více, mezi oba procesory se dokonce dostal i procesor Apple A9, který nalezneme v nejnovějších iPhonech.

Výsledky benchmark testů

I když se oba procesory výkonnostně liší, stále je nutné mít na paměti, že se v obou případech jedná o maximálně výkonná zařízení, které nechávají nejbližší konkurenci daleko za sebou. Tedy až na zmíněné iPhony. Jistě tedy není zapotřebí soustředit se na to, jakou variantu si nakonec odnesete domů (tedy až budou obě k dispozici na tuzemském trhu). V diskuzích se nás často ptáte, jestli je implementace jiného procesoru důvodem k reklamaci. Odpověď je jednoduchá: nárok na reklamaci nevzniká.

Mnohé jistě nejvíce zajímá chlazení celého zařízení, které má být dle Samsungu řešeno speciální tekutinou. V útrobách opravdu bylo odhaleno velmi tenké měděné potrubí s menším množstvím tekutiny, které je umístěné kolem samotného procesoru i grafické karty a odvádí vytvořené teplo do dalších částí. Z reálných zkušeností musíme poznamenat, že se novinka opravdu nepřehřívá natolik, aby byla teplota nikterak nepříjemná a objektivně se Samsung Galaxy S7 přehřívá méně než Samsung Galaxy S6. To je určitě dobrá zpráva, které potěší nejednoho zájemce.

Samsung Galaxy S7

Stále se tu víceméně bavíme o tom, co si můžete přečíst i na internetu ve specifikacích. Nás zajímá to hlavní: jak je na tom Exynos 8890 ve srovnání s jeho největšími konkurenty? Samsung Galaxy S7 je špičkově rychlý a svižný, nedělá mu problém náročná práce s multitaskingem ani hraní 3D her na plné detaily. Zkrátka, výkonnostně aktuálně nemá novinka příliš velkou konkurenci. Jde o to, že i do budoucna bude Samsung Galaxy S7 patřit mezi nejvýkonnější zařízení, hardware tedy bude stárnout opravdu jen velmi pomalu a teprve postupně se začnou objevovat zařízení, která se výkonu Galaxy S7 přiblíží. Důležitým poznatkem může být také to, že Samsung Galaxy S7 zvládá svižný chod i v případě, že je až po okraj naplněný různými aplikacemi. Pro účely testování jsme do zařízení nahráli zhruba 150 různých aplikací a telefon se stále tvářil, jako bychom jej právě vyndali z krabice. To samé platilo i v případě, že jsme do telefonu vložili paměťovou kartu. Žádné zpomalení se nekonalo.

Specifika Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 edge Samsung Galaxy S7 edge
Procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC Exynos 7420 Exynos 7420 Exynos 8890
Takt procesoru 4x 2,5 GHz 4× 2,1 GHz + 4×1,5 GHz 4× 2,1 GHz + 4×1,5 GHz 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz
Architektura 32bitová 64bitová 64bitová 64bitová
Výrobní technologie 28nm 14nm 14nm 14nm
Grafický akcelerátor Adreno 330 Mali-T760MP8 Mali-T760MP8 Mali-T880 MP12
Operační systém Android 5.0 Lollipop Android 5.0.2 Lollipop Android 5.0.2 Lollipop Android 6.0.1 Marshmallow
Interní paměť 16/32 GB 32/64/128 GB 32/64/128 GB 32/64 GB
Paměť RAM 2 GB 3 GB DDR4 3 GB DDR4 4 GB DDR4
Paměťové karty ano ne ne ano

Stále náročný TouchWiz

Nebyl by to Samsung, aby v sobě neměl integrovanou nadstavbu TouchWiz. O té jsme již napsali mnohé, ne však o verzi, která je součástí Samsungu Galaxy S7. Ten totiž do prodeje přichází s Androidem 6.0 Marshmallow a je tedy jasné, že se udály změny i na poli nadstavby. Bohužel, ne všechny neduhy nadstavby se podařily vyřešit, kupříkladu už samotná paměťová náročnost je stále přítomna. Ze 4 GB paměti RAM si samotný systém ukousne zhruba 2,2 GB, což je opravdu velká hodnota. I některé modely z vyšší střední třídy nemají tak vysokou paměť, jaká je vůbec zapotřebí k plynulému běhu TouchWizu. Důležité ovšem je, že paměť RAM v Samsungu Galaxy S7 dostačuje a ještě poměrně velká část paměti zbývá pro uživatele.

Přesun dat na paměťovou kartu

Zaměříme se také na design. Ten doznal mírných úprav. Ikony nabídnou lehce odlišné ztvárnění i samotný tvar, potěší, že se Samsung stále drží toho, že do paměti neinstaloval žádný přebytečný software. V menu tak sice nalezneme ikonu aplikace Instagram a Facebook, jedná se však pouze o odkaz na stažení, ne o samotnou aplikaci, která by ubírala paměť zařízení. I tentokrát však v paměti nalezneme předinstalované aplikace od Microsoftu, jmenovitě se jedná o OneDrive, OneNote a Skype, Word, Power Point a Excel. Samozřejmě ale nechybí základní aplikační výbava, jako jsou aplikace od Googlu (které musí obsahovat každý telefon s operačním systémem Android), aplikace S Health a další nejdůležitější aplikace.

Změn doznalo i nastavení, to vsadilo na kompaktnější zobrazení, a tak se na jednu stránku bez posunu vejde více informací, než jak tomu bylo v případě TouchWizu na Androidu 5.1 Lollipop. Prostředí je nově světlejší, například karta s rychlými přepínači je zahalena do bílé barvy. To je možná trošku škoda, kdyby se Samsung držel černé, výhoda AMOLED displeje by pomohla k šetření potřebné energie.

Samsung Galaxy S7

Z novinek nadstavby zmíníme například integraci funkce Always On, o které jsme si již pověděli v předchozí kapitole, zachována zůstala i funkce Inteligentního pohotovostního režimu, kdy se displej neutlumí do té doby, pokud se na něj stále díváte. V tomto ohledu se nepřihlíží ani k nastavení časového limitu displeje. Novinkou je také Game Launcher, ten uspořádá automaticky všechny vaše hry na jedno místo. Funkce Game Tools pak zase umožní zablokovat tlačítko kontextové nabídky a tlačítko zpět v průběhu hraní her, stejně tak omezí i oznámení nových aktualizací a umožní jednoduše zaznamenat video obrazovky. Pro hráče tedy funkce jako stvořené.

I když 5,1palcový displej Samsungu Galaxy S7 nepatří mezi obrovské, Samsung umožní zmenšit velikost displeje trojitým zmáčknutím tlačítka pro návrat na domovskou obrazovku. Hodí se i možnost přiklonění klávesnice a číselníku k pravé nebo levé straně tak, aby bylo jednodušší zadávat znaky pouze jednou rukou. Samozřejmě nechybí i pohybové funkce, například možnost uložit screenshot přejetím dlaní po displeji a nebo funkce přímého volání.

V novém TouchWizu nechybí ani nové tapety a témata, těmi si tak snadno upravíte prostředí novinky k obrazu svému.

Plusy

  • špičkový osmijádrový procesor Exynos 8890 vyrobený 14nm technologií
  • 4 GB DDR4 paměti RAM
  • optimalizace grafické nadstavby i při zaplněném prostředí
  • možnost personalizace prostředí, chlazení
  • přítomnost slotu pro paměťové karty

Mínusy

  • grafická nadstavba TouchWiz je stále velice náročná na paměť
  • pro uživatele je dostupných zhruba 1 500 až 1 700 MB paměti RAM

Rozbalujeme Samsung Galaxy S7

Možná trochu nestandardně, každopádně ve čtvrté části našeho aktualizovaného redakčního blogu se zaměříme na unboxing Samsungu Galaxy S7.. A začneme jak jinak než základním balením. Samsung po delší době změnil tvar krabičky, stejně tak i její uchycení. Nově je krabička seskládaná tak, že všechny části drží při sobě a víko jednoduše zaklapne pomocí magnetů. Díky tomu se nemusíte strachovat, aby vám z krabičky něco nevypadlo, na efekt působí nová krabička také o poznání příjemněji.

Samsung Galaxy S7 – unboxing

Uvnitř balení nalezneme hned na samém vrchu samotný Samsung Galaxy S7 v plastové vaničce. Pod ním si své místo našla dokumentace, tedy rychlé příručky a záruční list. Své místo zde má také spona pro vyjmutí slotu, použít však můžete jakýkoliv tenký a špičatý nástroj, například tedy připínací špendlík. Hlouběji v krabičce se dostáváme k zajímavější části příslušenství, své místo si zde našel adaptér s podporou Fast Charging, synchronizační USB-microUSB kabel a také pecková sluchátka, která známe již z modelu Galaxy S6. Sluchátka jsou zahalena ještě v ochranné krabičce. Samsung si však do balení přichystal ještě jednu drobnost, a to USB OTG redukci. Ta poslouží jak pro připojení flash disku rovnou k telefonu, tak také při počáteční synchronizaci.

Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7

Pokud totiž Samsung Galaxy S7 poprvé zapnete, úvodní nastavení vám umožní přesunout data z vašeho starého smartphonu, a to právě za pomocí redukce a synchronizačního USB kabelu. Ten jednoduše zastrčíte do redukce a druhým koncem do vašeho původního smartphonu a jen počkáte, až se provede výměna dat. Z naší zkušenosti můžeme potvrdit, že data se synchronizují velmi rychle, čas ovšem zabere instalace aplikací právě na nový Samsung Galaxy S7. Samotný multimediální obsah je však zkopírován během pár minut.

Fungování aplikace Smart Switch

Dodáme, že podobným způsobem lze přenášet data z jiného Androidu, iOS nebo BlackBerry. Podpora Windows 10 Mobile (případně Windows Phone 8.1) chybí. Jako celek působí tedy i samotné balení velmi propracovaným dojmem, Samsung myslel na každou drobnost.

Diskuze ke článku
satai
Mate k nemu i QWERTY a dalsi prislusenstvi?

(A predpokladam, ze mate k dispozici versi s Exynem?)
Lukáš
Ta konstrukce to je opravdu pohádka a doby kýčovitých imitací jsou pryč. Samsung tímto model dospěl a i když se může zdát, že jde o S6, tak tento model je o třídu výše. Pro mě dokonalý design, navíc dohromady se zaobkrnými skly se bude krásně držet. Nezbývá než hodit do košíku, prorokuji Samsungu s těmito novými modely úspěch.
Tomáš Kunst
Tomáš Kunst
Dobrý den,
mě zajímá, jestli displej reaguje na prst už při jeho pouhém přiblížení (náhledy v galerii, přílohy emailu,...), jako to měla S4 a Note3 a jestli skutečně lze na paměťovou kartu přenést komplet aplikaci.
Díky.
Var-G
Ohledně sekundární kamerky: Na Galaxy S6 ji také nemám úplně uprostřed, ale mírně vpravo. Moc to vidět nejde, ale při bližším prozkoumání už ano.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze