Testujeme LG G5, vlajkovou loď od LG: ptejte se nás

103

Do naší redakce dorazila s mírným zpožděním aktuální vlajková loď společnosti LG. Model LG G5 je prvním smartphonem na trhu, který se dá označit za částečně modulární, ale ani zbytek výbavy rozhodně nezklame. Jedná se o plnohodnotného konkurenta aktuálních top modelů, ale odpovídá tomu i jeho cenovka. Ptejte se nás.

Když korejské LG na letošním MWC v Barceloně představilo svou vlajkovou loď pro letošní rok, podařilo se mu vzbudit vcelku velký zájem veřejnosti. LG G5 je totiž první smartphone na trhu, o kterém lze prohlásit, že je modulární. Cesta, kterou LG zvolilo, sice není úplně obvyklá, nicméně nedá se jim upřít snaha o inovace. V čem však LG absolutně propadlo, to je uvedení produktu na trh. Dostupnost je totiž stále trochu problém a více než tři měsíce po představení to není úplně dobrá vizitka.

LG G5, oficiální snímky

Chmury stranou, LG G5 je konečně tady, a to dokonce přímo u nás v redakci mobilenet.cz. Tento model jsem si osobně v redakci zamluvil již před několika měsíci, protože se mi od začátku velmi líbil a můžete se spolehnout, že mé hodnocení bude tak objektivní, jak jen to bude možné. Co se mi na LG G5 bude líbit, to pochválím. A co ne, tam nasypu LG do otevřené rány ještě trochu soli... Aktuální zkušenosti s testováním můžete sledovat na mém Twitter účtu @whiterabbit_cz.

První dojmy: velký pokrok

První dojmy z modelu LG G5 byly více než pozitivní. Telefon je skvěle zpracovaný, je vidět opravdu výrazný skok kupředu od plastových předchůdců. Vlaková loď je konečně kovová, i když je třeba zmínit, že LG skrývá kovové tělo pod tenkým plastovým nátěrem. Model G5 tak postrádá ten příjemný chladivý pocit kovu, což je trochu škoda. Na druhou stranu se ale mnohem lépe drží a zdaleka neklouže jako jeho celokovoví konkurenti. Otázkou však zůstává, jak bude tato povrchová úprava vypadat po několika měsících používání.

LG G5

Díky rozměrům 149,4 × 73,9 × 7,7 mm se telefon drží v ruce velmi dobře, ale dost mi vadí ostrá hrana po obvodu přístroje. Skoro bych řekl, že se jedná o výrobní vadu, protože dokáže nepříjemně řezat do ruky a určitě bude „skvěle “zachytávat různé oděrky, vrypy a podobně. Pochvalu si naopak zaslouží 5,3" IPS LCD displej s QHD rozlišení, který je prostě fantastický. Má skvělé zobrazovací schopnosti a díky zahnutému krycímu sklu Gorilla Glass 4 se podílí také na zajímavém designu. Neodpustím si poznámku, že LG G5 je na první pohled velmi podobné BlackBerry Z30, co myslíte?

Solidní hardware... A co software?

LG se velmi snaží, aby se jeho nejvyšší model dostal až na vrchol dnešní nabídky smartphonů. Zbraně mu k tomu nechybí, hardware nabízí prakticky to nejlepší, co dnes na trhu najdeme. Nachází se zde čipset Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB paměti RAM, grafický procesor Adreno 530, 32 GB vnitřní paměti a slot na paměťové karty. V benchmark testech se řadí po bok dnešních vlajkových lodí. Nechybí Wi-Fi, LTE, NFC, infraport, USB-C, čtečka otisků prstů, notifikační LED... je toho opravdu spousta a snad jediné, co trochu zamrzí, je absence odolnější konstrukce s nějakým druhem certifikace.

Předchozí vlajková loď, model G4, měla i přes výkonný hardware trochu problém s optimalizací a plynulostí prostředí. Můj kolega, Michal Pavlíček, s ním má svoje zkušenosti. S potěšením však mohu říct, že ničeho podobného jsem se zatím u G5 nedočkal. Vše běží naprosto skvěle, animace jsou rychlé a LG působí velmi jistě. Software je ale kromě optimalizace také hodně upraven a na první pohled těžko poznáte, že se jedná o Android M. LG jej do značné míry změnilo, uživatelské prostředí je jiné, jiné je nastavení, grafika a podobně. Uvidíme tedy, zda se po čase software nezačne například trochu sekat.

Duální kamery se množí

Velký důraz navíc výrobce klade na fotoaparát. LG u modelu G5 sáhlo po duálním fotoaparátu, který se velmi povedl. První fotoaparát má standardní optiku (f/1,8) a nabízí 16Mpx rozlišení, druhý sází na širokoúhlý objektiv (f/2,4) a rozlišení 8 Mpx. Samozřejmostí je automatické ostření, dokonce pomocí laseru, přisvětlovací LED a opravdu široké spektrum režimů, možností, nastavení a podobně. S fotoaparátem si opravdu vyhrajete a jeho výsledky se mi velmi líbí.

Fotografie mají plné barvy, vynikající úroveň detailů a díky duálnímu fotoaparátu dokáže LG také skvěle pracovat s hloubkou ostrosti. Na některých místech je vidět trochu výraznější softwarové vyhlazování, ale nejedná se o nic zásadního. Celkově patří G5 rozhodně k dnešní špičce, tak jsem zvědav, jestli mne v dalších dnech nezklame. Fotografie v plném rozlišení včetně EXIF detailů můžete sledovat na mém Flickr účtu.

Záběry za slunečného dne, porovnání fotografie z klasického a ze širokoúhlého objektivu
U detailu listu si všimněte perfektní kresby žilek listu
Klasický snímek, širokoúhlý a panoramatický
Večerní snímky jsou také vcelku povedené

Ptejte se nás v diskuzi

LG G5 již naplno testujeme a rádi vám zodpovíme veškeré případné dotazy. Ptejte se nás v diskuzi pod článkem, podělte se s námi o vaše dojmy z nového LG G5. Recenzi očekávejte již brzy!

Technické parametry LG G5

Kompletní specifikace
Konstrukce149,4 × 73,9 × 7,7 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2016,
Diskuze ke článku
petr
Má sice pár nedostatku jako každý telefon, ale má nejlepší fotoaparát a poráží i samsung agalaxy s7. Jestli nevěříte tak se podívejte na můj odkaz http://www.androidauthority.com/camera-shootout-results-690429/
Ondřej
Hlavně nezapomeňte natočit video, kde bude Pultzner papouškovat technické specifikace a jezdit pořád doprava/doleva mezi plochama a tahat notifikační lištu.
Hexagon
Ako je to s pevnostou modularnej brady? Drzi tam pevne alebo je tam vôla?
Lsn
žádná čekija!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze