Samsung Galaxy S4 Zoom v redakci: test fotoaparátu (fotografie)

19

Odstranil Samsung u druhé generace chytrého fotomobilu neduhy z jeho loňského předchůdce a zaměřil se na zvýšení kvality snímků? Bude znamenat vysoké rozlišení překážku a projeví se to na výsledných snímcích? Odpovědi najdete v našem dnešním článku plném fotografií v různých situacích a rozdílných scénách.

Samsung chce konkurovat se svým modelem S4 Zoom těm nejlepším fotomobilům, kterými jsou Nokie PureView 808 a již brzo dostupná Lumia 1020. Nástupce navazuje na vybavenějšího a většího sourozence s označením Galaxy Camera. Jaké jsou hlavní rysy novinky? Zejména lesklé tělo, dvoujádrový procesor, horší rozlišení displeje a brada již není pogumovaná. Nyní se tak zamýšlím, skutečně se jedná o nástupce? Spíše opravdu ne a jde o jakousi alternativu. Největším tahákem je fotoaparát s astronomickým rozlišením 16,2 megapixelů a optickým zoomem.

Samsung Galaxy S4 Zoom - oficiální fotografie

Nyní k samotnému fotoaparátu, kolem něhož se točí náš článek. Jak jsem uvedl, senzor je typu CMOS BSI o velikosti 1/2,33" s rozlišením 16 megapixelů. Tak nějak jsem doufal, že bude větší už s přihlédnutím k tomu, jak velké rozlišení nabídne. Můžeme se tak domnívat, že výsledné snímky budou trpět na šum. Dále je tu přítomna optická stabilizace a objektiv disponuje 10násobným optickým zoomem. Na nejkratším ohnisku nabídne horší světelnost f/3.1 a na nejdelším ohnisku to také není žádná sláva - f/6.3. Objektiv je širokoúhlý 24 mm, hodí se tak pro focení v krajině. Při maximálním přiblížení se dočkáme hodnoty 240 mm.

Napsali jsme:

Snímky za denního světla mají vyvážené podání barev. Líbila se nám úroveň barev i kontrast. Ovšem neduhem je neostrost až rozmazanost snímků v rozích. Také úroveň detailů by mohla být vyšší. Pokud je tento mobil především určený k focení, tak bych čekal výsledky, ze kterých budu skutečně na větvi. Navíc i za optimálních světelných podmínek můžete vidět, že scéna v horizontu má výrazný úbytek detailů a třeba travnaté plochy a stromy působí jako jedna velká zelená plocha bez detailů.

V čem evidentně boduje jsou kvalitní makro snímky a zdařilý bokeh. Většinou jsem neměl problém s tím, aby hlavní objekt byl na první pokus zaostřen a zbylá scéna byla rozmazána.

Jakmile se však zhorší světelné podmínky, nastupuje neduh malého senzoru s velkým rozlišením. Všudypřítomný šum. Na snímcích pořízených v metru je úroveň šumu tak vysoká, že samotný text je jen obtížně čitelný. Například slovo "Zličín". Pokud budeme hovořit o detailech, je to poměrně bída. Šum se zdařile stará o to, aby ostrost přišla vniveč. Mnozí konkurenti v takto špatných podmínkách dokáží scénu vyfotit mnohem lépe a na Nokie Lumia 920, 925 nebo 1020 či HTC One se Samsung nechytá. Ti scénu vyfotí s menším množstvím šumu a vyšší úrovní detailů.

Na delších ohniscích nabídne objektiv horší světelnost, pokud se k tomu přičte špatné světlo, nemůže z toho vzejít nic dobrého. Co můžeme očekávat? Buď rozmazané snímky, a když se povede ostrý snímek, tak je vidět jako by lehký opar. A opět detaily uvolňují cestu k nástupu šumu. Ostrost je pouze průměrná s tím, že směrem k okrajům výrazně klesá.

Pořizování nočních snímků se jeví jako mrhání časem. Detaily se zcela vytrácí, a šum je do očí bijící. Nyní se sejde množství příspěvků s argumenty, co očekáváme od mobilního telefonu? Navíc v nočních podmínkách. Očekáváme alespoň nějakou úroveň. Nečekáme perfektní detaily bez šumu, ale ze zkušeností víme, že jiné fotomobily fotí lépe. Třeba Nokia Lumia 920/925 či 808 PureView, a rozdíl je skutečně znatelný.

Za slunečných podmínek, při největším přiblížení s přimhouřením oka, jsou snímky poměrně dobré. Bez šumu se sice neobejdou, ale ostrost a detaily jsou obstojné. V náhledu jsou pořízené snímky pěkné.

Dnešní foto test S4 Zoomu skončil. Vyzněl poměrně kriticky, protože jsme očekávali výbornou kvalitu snímků, která by byla srovnatelná nebo lepší, než u špičkových fotomobilů. To se ale bohužel nestalo a Galaxy S4 Zoom fotí spíše průměrně. Snímky nejsou celkově špatné, to vůbec ne, ale na kvalitní fotomobily to nestačí. Oproti nim má samozřejmě velkou výhodu v xenonovém blesku, diky kterému se hodí na noční focení portrétů, to je ale asi jediná oblast, ve které vyniká. V příštím článku můžeme očekávat první dojmy, které se budou týkat tentokrát primární funkce tohoto zařízení, a to telefonování a zbylých funkcí, které tato novinka nabízí. V recenzi se budeme fotoaparátem zaobírat ještě podrobněji a detailně vyzkoušíme například právě xenonový blesk v různých podmínkách. Chystáme také srovnání s jinými fotomobily. Jak se vám pořízené snímky líbí? Jak hodnotíte jejich kvalitu?

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce125,5 × 63,5 × 15,4 mm, 208 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4212, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 12 000 Kč
Diskuze ke článku
Terenc
Další důkaz že čísla kvalitní foťák nedělají připadá mi že i obyčejná S4 fotí v některých situacích líp.
Jura
Díky za pěknou fotorecenzi.
Výsledek je opravdu nic moc. Samsung Galaxy Camera byl propadák a jeho nástupce jde stále stejnou pěšinou. Žádné ponaučení si Samsung nevzal. Kdyby měl větší čip, tak by bylo určitě dosaženo lepších výsledků. Takto je porovnání s Nokií Lumií 1020 naprosto zbytečné, protože na ni se Samsung Galaxy S4 Zoom vůbec nechtá.
mental.disease
Po S4 Active, další fail..
Ale aby to nevyznelo (ako z článku), že Samsung "fotomobily" nevie a je to cisto vysada Nokie. Tak S4, S3.. robia za denného svetla lepšie snímky ako napr. L920. Opäť sa ukázalo aký enormný vplyv na kvalitu má veľkosť snímača..

V podstate ani nie je dôvod na kúpu tohto prístroja ani namiesto S4 mini (z ktorého vychádza) nevidím pridanu hodnotu vzhľadom na to že ide o "Big Mac" :D
Jozef
Nesekol sa potom autor v texte? nema byt velkost cipu 1/2,33" ? 2,33" cip by bol naopak neporovnatelne väcsi nez ma akykolvek dnesny fotomobil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze