Samsung Galaxy S4 Zoom
recenze

Samsung Galaxy S4 Zoom

Tlouštík fotografem

Dokáže si Zoom obhájit svoji tloušťku i hmotnost? Odpustíme mu to, kvůli jeho fotoaparátu nebo jeho výsledky budou nepřesvědčivé? Co zbylé funkce? Dokážou vykoupit poměrně vysokou zahajovací prodejní částku? Překvapí i baterie s nevídanou kapacitou? Nabídne výbornou výdrž? V čem může zklamat? Odpovědi naleznete v recenzi.

Spojení telefonu a fotoaparátu podruhé od Samsungu, tentokrát plnohodnotně. Dokáže si Galaxy Zoom obhájit svoji tloušťku i hmotnost? Jak si povede fotoaparát s optickým zoomem a odpustíme telefonu díky skvělým fotkám jeho velkou tloušťku? Jaká bude výdrž baterie a odhalili jsme po dobu dlouhého testování nějaká negativa? Odpovědi naleznete v recenzi.

Úvod

Samsung Galaxy S4 Zoom je po předchozí premiéře Galaxy Camera druhou generací kompaktního fotoaparátu, který v sobě tentokrát zahrnuje nejen Android s TouchWizem a všemi funkcemi, ale tentokrát i telefonní modul. Stává se tak i plnohodnotným mobilním telefonem, se kterým lze klasicky telefonovat a využívat všechny funkce tak, jak jsme zvyklí a navíc využít slibně vypadající fotparát. První generace „kompaktu“ však nepřinesla kdovíjak skvělé fotografické výsledky a zařízení bylo určené zejména pro hračičky a nadšence. Jak si poradil Samsung s generací druhou?

Samsung Galaxy S4 Zoom - oficiální fotografie

Od druhé generace se očekávaly větší inovace. Některé novinky tu jsou, ale některé nové vlastnosti jsou spíše krokem zpět, zejména za účelem snížení hmotnosti, rozměrů a také ceny zařízení. Především se zmenšil displej i jeho rozlišení. Naopak vzrostlo rozlišení fotoparátu, čip je stále malý. Potěší silná baterie i líbivý vzhled a ani 10 násobný optický zoom nezní špatně. Pojďme se podívat na to, jak to celé funguje v praxi.

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér s USB vstupem
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová sluchátka s vyměnitelnými nástavci

Samsung Galaxy S4 Zoom – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce125,5 × 63,5 × 15,4 mm, 208 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4212, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 12 000 Kč

Design a konstrukce

Samsung Galaxy S4 Zoom je z přední strany k nerozeznání od mobilního telefonu. Přední strana jako by vypadla z oka modelu S4 mini a Galaxy S4 Zoom samozřejmě nese všechny známé designové rysy všech ostatních Samsungů. Otočíme-li zařízení, rázem před sebou máme kompaktní fotoaparát a myšlenky na mobilní telefon jsou v tu chvíli zapomenuty.

Koncept je to skvělý, ovšem ne zcela dotažený. Chci mít „all in one“ zařízení, ale s rozumnými rozměry, tady už ale velikost překročila běžné hranice velikosti mobilní telefonu. Zařízení je těžké, což se dá přežít, ale také velmi tlusté, navíc s výrazně vystouplou optikou a výraznou spodní bradou. Nosit toto zařízení v kapsách? Nic pohodlného. Dá se to, ale i ve větší kapse vytvoří hodně velkou bouli.

Zoom není ani nejmenší ani nejlehčí zařízení, je to daň za přítomnost výsuvného objektivu

Když už jsem se rozhovořil o rozměrech, měl bych nastínit konkrétní čísla. Výška zařízení 125,5 milimetrů je celkem v pořádku, proti šířce 63,5 milimetrů také nic nenamítám. Tloušťka 15,5 milimetrů už je ale mimo běžné hodnoty. Také hmotnost 208 gramů dává najevo, že v ruce nedržíme žádné „tintítko“. Zepředu se ale jedná opravdu o skvělou imitaci Galaxy S4 mini nebo jiných menších Samsungů, nad displejem je charakteristická mřížka sluchátka s celou řadou nezbytných senzorů (proximity, světločivný) a najdeme zde i přední kameru s rozlišením 1,9megapixelů. Hlavní plocha je vyhrazena hlavnímu ovládacímu prvku, kterým je 4,3palcový dotykový displej. Pod ním se rozprostírá dvojice senzorových podsvícených kláves s citlivou a vibrační odezvou a mezi nimi je jedna hardwarová klávesa „home“. Její chod doprovází příjemné cvaknutí. Ta ale není podsvícená.

Na levé straně je závit pro připojení zařízení ke stativu což je mezi mobily naprostý a ceněný unikát. Jeho plastová záslepka nedrží nijak jistě a není šroubovací, stačí ji nehtem pouze vyjmout. V budoucnosti tak není vyloučené její ztracení. Ve spodní části je pak slot na microSDHC kartu do velikosti 32 GB. Jeho chráněncem je plastová krytka držící pevně a nemající tendence se otevírat. A aby toho nebylo málo, pod krytkou je i otvor pro provlečení poutka. V horní straně se setkáme s infraportem pro ovládání televize, sluchátkovým 3,5mm Jackem a druhým mikrofonem. Pravá strana nás pohostí klávesami pro vypnutí telefonu a pro ovládání hlasitosti. Provedení kláves se mi líbí. Vypadají jako vyrobené z kovu, nemají vůli a vypadají velmi elegantně.

Ve spodní straně je i dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Je poměrně prostorná, pracuje se s ní dobře a obávat se tak nemusí ani uživatelé s většími prsty. A ve spodní části je pak to nejdůležitější. Je zde masivní krytka, pod níž svůj poklad chrání posuvný jezdec. Po jeho odsunutí lze vysunout baterii, která se nachází netradičně těsně pod displejem. Na vlastní oči se tak můžete po vyjmutí baterie přesvědčit, jak tenké dnes displeje jsou. Pod jezdcem je nenápadně uschován také slot na microSIM kartu. Při silnějším promačkání krytka trochu povrzává. Jinak ale drží a ani se nehne.

A možná to nejzajímavější z celého zařízení je zadní strana. Ve spodní straně nechybí masivní „brada“ napomáhající snazšímu držení při focení. Je to sice řešení, které opravdu usnadňuje manipulaci při focení se zařízením, jakmile se ale vaše zařízení ocitne v kapse, budete tento „grip“ proklínat všude, kudy budete chodit. Dále je tu xenonový výkonný blesk, přisvětlovací asistenční světlo a masivní optika fotoaparátu s výsuvným objektivem a prstencem „ring“. Pomocí něj buď pracujeme s optickým zoomem nebo otáčením přepínáme mezi volbami fotoaparátu. O tom ale až dále. A asi si říkáte, kde se asi nachází reproduktor? Hned vedle objektivu. Je totiž hodně nenápadný.

Samotné provedení výsuvného objektivu není stoprocentní a má lehkou vůli, na to jsme si ale u kompaktních fotoapárů zvykli a nejde o nic neobvyklého. Samotný objektiv se jen tak nepoškrábe, je totiž chráněný plastem. Ovšem již po krátké době se pod plastovým krytem začíná objevovat množství prachu. Objektiv má tak pravděpodobně vážné problémy s utěsněním. Jak už jsme několikrát zmínili, vzhled telefonu si nese společné prvky z celé letošní řady Galaxy S4. Asi tím nejhlavnějším poznávacím znakem je postranní chromová lišta vyrobená z polykarbonátového plastu. U takto drahých zařízení bych sice raději viděl kov, nicméně plast je mimořádně pevný, neprohýbá se ani nevrže. Celkové dílenské zpracování je špičkové. Celá konstrukce je pevná, nikde jsem nenašel slabá místa, prohýbání plastů jsem také nezaznamenal.

Baterie a výdrž

Kombinace 4,3palcového displeje a baterie typu Li-ion s kapacitou 2 330 mAh zní přímo pohádkově, ale z mých bohatých zkušeností vím, že ani silná kapacita baterie notně nemusí přinést zázračné hodnoty, okud je špatně optimalizován software nebo je použit neúsporný čipset.

Realita je taková, že bych se za delší výdrž nezlobil, přesto je Galaxy S4 Zoom po dlouhé době zařízení, které mi s přehledem vydrželo celý den a večer jsem dával telefon na nabíječku když měl stále slušnou rezervu. Při aktivním používání, které zahrnuje desítky sms, volání, hodinu prohlížení internetu, synchronizaci dat na pozadí, padesát příchozích a odchozích e-mailů, plus desítky fotek bylo výsledkem procentuální stav baterie na konci dne 30 %. Tím koncem myslím přibližně 22:00 hodin. Pokud jsem své vášně „krotil“, dostal jsem se na celé dva dny, a to stačilo omezit pouze prohlížení internetu. I výsledky ve standardizovaných testech opravdu mile překvapily.

Při streamování 720p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením na Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 7 hodin a 72 minut. Tato hodnota je opravdu výborná a řadí tak Galaxy S4 zoom na první pozice ve výdrži telefonů s androidem. Zařízení se dokázalo nabít za 165 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 102 minut. Nabíjecí doba je tak již delší.

Displej

U zařízení, které je určené primárně pro focení, bych ocenil co nejjemnější rozlišení displeje. To se totiž hodí jak při focení samotné scény, tak i při následném prohlížení fotek. Při cenovce, která se dotýká hranice 11 tisíc korun, není rozlišení 960 x 540 bodů na úhlopříčce 4,3 palce nic velkolepého. Při bližším zkoumání je už patrný rastr, a to i vzhledem k matici Pentile.

Samotné zobrazovací schopnosti jsou představovány technologií Super AMOLED. Vyznačuje se špičkovým podáním barev a černých odstínů. Naproti tomu slabší stránky jsou představovány horší čitelností na přímém slunci a ne zcela věrohodným zobrazením bílých odstínů. Na displeji jsem často za přímého slunce opravdu skoro nic neviděl, a to ani při maximálním jasu. Ochranné nepoškrabatelné sklo má na svědomí výrobce Corning. Jedná se o třetí generaci Gorilla Glass 3 a za dobu testování se na displeji žádné škrábance neobjevily. Notifikační LED dioda bohužel schází.

Zvuk

Hlasitý reproduktor sídlí vedle optiky fotoaparátu. Charakterizují jej dvě mřížky, jinak je hodně nenápadný, to se ale zdaleka nedá říci o jeho zvukovém projevu. Co do hlasitosti, je totiž zdatným konkurentem i těch nejhlasitějších zařízení. Z pohledu kvality ale za průměrem zaostává, zvuk celkově není příliš kvalitní, působí plechovým dojmem, basy zcela chybí a vše je moc „vytahané“. Další kapitolou je zvuk během hlasového hovoru, který si můžeme přizpůsobit k obrazu svému. Ve volbách zvuku je například možnost „jasný“ nebo „tlumený“. Samotná kvalita je dobrá, občas jsem ale druhé straně hůř rozuměl, i když byla v klidném prostředí.

Nejvíce mne pak překvapil zvukový výstup do sluchátek, který je kvalitou měřitelný s vlajkovou lodí S4. Zvuk je špičkový, hlasitost akorát. Nechybí jak basy, tak i prokreslené středy. Určitě tak mohu kvalitu výstupu zařadit mezi špičku.

Hardware

I když nabídne zařízení slot na paměťovou kartu, tak bych zde raději viděl větší výchozí interní paměť, a to i vzhledem k cenovce , velikost paměti je 8 GB Stačilo nainstalovat pár aplikací, jednu hru, která má velikost 1,5 GB a vyfotit kolem stovky snímků a rázem je dostupná volná paměť je 500 MB. A to jsem nenahrál žádnou hudbu. Pokud jeden snímek může zabírat kolem 8 MB, pak bych přinejmenším ocenil kapacitu 16 GB. Jak tedy vidíte, paměťová karta bude takřka nutností. Po zapnutí v čistém stavu si systém pro sebe zabere 2,92 GB. Pro uživatele je tak vyhrazeno 5 GB.

Použitý hardware mě nijak neoslnil, byl totiž použit starší typ dvoujádrového procesoru o taktu 1,5 GHz založeného na architektuře Cortex A9.

Benchmark testy zleva - Quadrant, AnTuTu a SmartBench 2012

Samsung Galaxy S4 Zoom používá čipset Exynos 4212 . Jedná se o mírně inovovanou verzi čipsetu 4210 použitém v předloňském vlajkovém modelu Galaxy S II. Tento čipset je tedy už poměrně zastaralý. byl představený koncem září roku 2011 a vyrobený je 32 nm procesem. Nad čím jsem se skutečně pozastavil, je pouze jednojádrová grafika Mali-400MP. Máme tady tak obrázek toho, že Samsung se snaží recyklovat starší komponenty? Proč ne, ale u zařízení za 11 tisíc je to zvláštní jev. Rádi můžeme být alespoň za operační paměť RAM s kapacitou 1,5 GB. Ve skutečnosti je dostupná hodnota 1,21 GB, v běžném provozu si systém řekne přibližně o 600 MB a stále tak zůstane dost prostoru pro vaše aplikace.

Uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí charakterizuje Android Jelly Bean 4.2.2 s implementovanou grafickou nadstavbou TouchWiz UX. Mezi její klady patří široká škála personalizace. Možnost úprav začíná u notifikační lišty, ve které si můžeme libovolně upravit panel zkratek aplikací a nahradit je za vlastní. Oceňuji také procentuální zobrazení baterie ve stavové liště.

Pohotovostní i uzamykací obrazovka může být opatřena libovolnou tapetou nebo animací. U uzamykací obrazovky je přítomno pět zástupců. Jejich umístění není pevně dané, můžeme je kdykoliv propustit a nahradit je „novou krví“. Nejen základní obrazovky, ale také zamykací obrazovka je obohacena o widgety a aniž bychom odemkli přístroj, pohybem do stran můžeme různé widgety procházet a rychle zobrazit například zprávy, e-mailový klient, facebook a další.

V hlavním menu procházíme mezi nabídkou aplikací pohybem do stran, v rozložení 4 x 4. Samsung si neodpustil množství nadstandardních funkcí. Komu nevyhovuje výchozí barevné zobrazení nastavení displeje, může si zvolit méně agresivní nebo naopak přesaturované podání barev. V oblasti úprav se pak dočkáme i volby velikosti a typu písma, a to napříč celým prostředím.

Jestli chceme zapůsobit na okolí, přijdou vhod softwarová gesta. Smysluplné využití vidím třeba v inteligentním upozornění na příchozí událost pomocí vibrací. Uchopením zařízení do ruky ucítíme i při vypnutém displeji zavibrování vždy, když je něco nového. Dále za pomocí přední kamery zařízení snímá náš zrak a po danou dobu se postará o to, aby displej nezhasl, což je užitečná vychytávka. A nakonec jsem hodně využíval přímé volání. Psal jsem zprávu, ale rozmyslel jsem si to, tak jsem jednoduše uchopil telefon, a přiložil jej k uchu, načež došlo k zahájení hovoru. Jednoduché a praktické.

Samotná optimalizace prostředí není stoprocentní. Během testování se mi stalo, že se zařízení samo od sebe párkrát restartovalo, pak během psaní zpráv či jakéhokoliv textu došlo občas k výraznému zpomalení reakcí klávesnice, a to aniž bych na pozadí měl spuštěno hodně aplikací, jednoduše jen tak, bez zjevné příčiny. Celkově je ale vyladění dobré a až na několik výjimek jsou i reakce v menu slušné. Rezervy pro lepší optimalizaci tu však určitě jsou.

S pomocí aplikace WatchOn můžete díky integrovanému infraportu proměnit mobilní telefon v dálkové ovládání různých zařízení, například televizoru. V tuto chvíli ovšem mezi podporovanými regiony chybí Česká republika. Tato skutečnost pro nás není překážkou, manuálním nastavením je možné se dobrat k tomu, aby se telefon dorozuměl třeba s onou televizí. Nastavení ovšem chvíli trvá a je potřeba si s ním pohrát.

Fotoaparát

To největší lákadlo celého zařízení se týká samozřejmě fotoaparátu, který telefon vystavuje na odiv na zadní straně seč to jen jde. Objektiv nabídne 10× optický zoom, ohniskovou vzdálenost 24 x 240 mm, hodí se tak i pro focení přírody a krajin . Nechybí ani optická stabilizace, která je u mobilů stále spíše výjimkou. Čip je ale bohužel spíše menší, nabídne velikost 1/2.3 s rozlišením 16 Mpx. Můžeme tak očekávat relativně vysoký šum i za dobrých světelných podmínek. I světelnost na obou ohniscích je spíše horší f/3.1 až f/6.3.

Prostředí fotoaparátu vsází především na scénické režimy

Kolem objektivu se line otočný prstenec Smart Ring, který slouží k ovládání mnoha funkcí. Primárně pracuje s optickým zoomem, jednotlivé kroky k přiblížení scény nejsou zrovna vyvážené. (1,2 2, 1,4, 1,6, 1,8 – zde jsou přechody relativně vyvážené, ale pak už nastávají dramatické skoky 2,2, 3,1, 4,2, 5,6, 7,9, 10,0).

Další funkcí prstence je přechod mezi volbami. Samsung si dal opravdu záležet na propracovanosti funkcí a zejména režimech. Myslel na každého, i na úplné začátečníky co začínají s focením. Pro ně bude jako stvořený automatický režim, který pracuje v univerzálním režimu, čili všechna nastavení jako vyvážení bílé a nastavení ISO jsou ponechána automatice

Kdo tápe v nastaveních a není si jist, které nastavení zvolit pro danou scénu, uvítá inteligentní režim. . Ten umí vyhodnotit danou scénu a automaticky se přepnout na režim focení, který je potřeba. Budete chtít vyfotit třeba květinu? Režim fotoaparátu se přepne na makro režim. Při focení na větší vzdálenosti se zase aktivuje režim krajina. Zkušení fotografové půjdou na jisto. Čeká je totiž režim odborník.

Režim odborník se skládá ze tří podřízených režimů. Manuální režim podporuje prioritu času v rozpětí 16 vteřin až 1/2000. Priorita clony dává na výběr mezi hodnotami 3.1 nebo 8.8. Uvítal bych ale více možností, jak si zvolit úroveň zaclonění.

Dále programový režim obsahuje volby expozice, citlivosti ISO, vyvážení bílé, sekvenční režim či měření expozice. A režim průvodce barvami se stará o volbu ostrosti snímku, barevné efekty, jas a sytost barev. A nakonec nechybí známé scény. Jejich množství mne až překvapilo. Uživatel si může vybrat až z 25 scén. Mezi ty nejzajímavější a málo obvyklé řadím dětské foto, zastavená akce, potraviny, vodopád, siluetu nebo světelnou stopu.

A nyní to hlavní, hodnocení kvality snímků. Snímky za denního světla mají vyvážené podání barev, líbila se nám úroveň barev i kontrast. Ovšem neduhem je neostrost až rozmazanost snímků v rozích. Také úroveň detailů by mohla být vyšší. Pokud je tento mobil především určený k focení a má na zádech takto masivní optiku, tak bych čekal výsledky, ze kterých budu skutečně na větvi. Bohužel i za optimálních světelných podmínek můžete vidět, že scéna v horizontu trpí na výrazný úbytek detailů a třeba travnaté plochy a stromy působí jako jedna velká zelená plocha bez detailů.

Dále rychlost zaostřování i pořízení snímku je okamžitá. Spoušť reaguje s minimální prodlevou. Při pořizování snímků v noci, pomůže přisvětlovací červené světlo. To osvítí scénu ve vzdálenosti tří až čtyř metrů. Výkon xenonového blesku převyšuje klasický LED diodový blesk. Účinnost xenonového blesku je až do vzdálenosti osmi metrů.

Jakmile se však zhorší světelné podmínky, nastupuje neduh malého senzoru s velkým rozlišením, tedy všudypřítomný šum. Na snímcích pořízených v metru je úroveň šumu tak vysoká, že samotný text je jen obtížně čitelný - například slovo "Zličín". Pokud budeme hovořit o detailech, je to poměrně bída. Šum se zdařile stará o to, aby ostrost přišla vniveč. Mnozí konkurenti v takto špatných podmínkách dokáží scénu vyfotit mnohem lépe a na Nokie Lumia 920, 925 nebo 1020 či HTC One se Samsung nechytá. Ti scénu vyfotí s menším množstvím šumu a vyšší úrovní detailů .

Na delších ohniscích nabídne objektiv horší světelnost a pokud se k tomu přičte špatné světlo, nemůže z toho vzejít nic dobrého. Co můžeme očekávat? Buď rozmazané snímky, a když se povede ostrý snímek, tak je vidět jakoby lehký opar. A opět detaily uvolňují cestu k nástupu šumu. Ostrost je pouze průměrná s tím, že směrem k okrajům výrazně klesá.

Kvalita pořizovaných videí mně pozitivně překvapila. Maximální možné rozlišení nahrávaných videí je FullHD se stereo zvukem v kvalitě 230 kb/s. Datová stopa má 17 MB a snímkovací frekvence je 29 fps. Během nahrávání videí funguje kontinuální zaostřování. Motorek je tichý a nechybí ani možnost použít optický zoom. I při největším přiblížení byla kvalita obrazu více než dobrá. Samotná kvalita obrazu bez přiblížení je výborná a je pouze několik málo zařízení, která nahrávají lepší videa.

Multimédia

Hudební přehrávač přináší vše, na co si jen vzpomenete. Hudba je řazena hned podle několika atributů. Kromě třídění hudby podle alb, interpretů a žánrů ještě ve standardně nainstalovaných přehrávačích není běžné vybírat hudbu i podle složek. Zde to však možné je a to se nám líbí. Orientovat se můžete i podle své nálady, pak zvolíte volbu hudební ráj.

Přehrávači není cizí zobrazení náhledu alba, u reprodukované hudby nemohou chybět tradiční volby jako opakování, náhodný výběr a označení skladby jako oblíbené. Krkolomnější cestou je dohledání ekvalizéru. Musíme zvolit cestu přes nastavení a Sound Alive. Tady je pak na 16 zvukových profilů, z nichž jeden profil je zcela přizpůsobitelný podle vlastních představ. Jedním kliknutím pak může být hudba sdílena na televizor či jiná zařízení přes Allshare funkci.

Galerie obrázků má pěkné rozhraní, s rychlostí načítání obsahu na to male není nejlépe

Aplikace pro přehrávání videa vypadá podle mých představ. Nevybavuji si, že by postrádala jakoukoliv důležitou funkci. Hned v úvodu vidíme kategorie videí – stažená, nahrána a online. Každé video je zobrazováno svoji animovanou miniaturou. Během přehrávání je k dispozici celá řada funkcí – ořez obrazovky, rychlost přehrávání, manuální volba titulků či pořízení screenshotů. Nicméně hned u prvního videa ve formátu avi a rozlišení 480p jsem zaznamenal problém. České titulky se zobrazily korektně, obraz nikoliv. U jiných videí ve formátech mp4, avi s kontejnery divX a xVid problém nebyl. Ani u mkv v rozlišení 1080p. Přehrávání videí bylo konstantně plynulé.

Tentokrát šel pouze zvuk a titulky, údajně totiž soubor obsahoval nepodporovaný formát

Kdo dopředu přemýšlí, které hry a aplikace si do svého zařízení nainstaluje, bude mít ještě větší dilema. V základu jsou totiž nainstalovány dva markety s nabídkou her a aplikací. Obchod Play kde je největší obsah, a pak Samsung Apps. U obou marketů platí, že nabídka kvalitních aplikací je více než dostatečná.

K ukrácení dlouhých chvil i k zábavě slouží Samsung Hub, což je jakýsi rozcestník odkazující na filmový, hudební a knižní koutek. V těchto hubech můžete nakupovat hudbu, filmy a stahovat si knížky , Vzhledem ke slabší jednojádrové grafice nastává problém s hratelností nejnovějších her. Například hra GTA se často sekala, Asphalt 7 měl také problém s plynulostí. Jednodušší 3D hry a většinu klasických her typu Angry Birds si ale zahrajete bez problémů.

Telefonní seznam

TouchWiz chce uživateli zprostředkovat co nejtěsnější pouto mezi telefonním kontaktem a informacemi ze sociálních sítí. Jakmile se jednou přihlásíme na účet libovolné sociální sítě, máme to spočítané. Dojde k automatickému natažení informací – obrázky, statusy, kontaktní údaje, datum narozenin – to vše se objeví přímo v telefonním seznamu u daných kontaktů.

Každý kontakt pojme množství typů čísel, e-mailové adresy, poznámky a různá data. Odlišit jej můžeme za pomocí vlastní vyzváněcí melodie nebo obrázku. Zároveň funguje komfortní záloha na paměťové karty, do interní paměti či SIM karty.

Zprávy

Textovou komunikaci můžeme zahájit výběrem z několika předinstalovaných softwarových klávesnic. Zručnější uživatelé mohou zkusit QWERTZ klávesnici na výšku, méně odvážní pak v horizontálním režimu. Další alternativou je alfanumerická klávesnice. Tu jsem také často využíval, QWERTZ klávesnice v kombinaci s menší úhlopříčkou displeje totiž zde nejde příliš dohromady. Velikost kláves by mohla být lépe vyřešena.

Ve zprávách oceňuji možnost zvolení si různých klávesnic a přehledné konverzace

Při psaní probíhá odpočítávání znaků od 160. Občas se mi stalo, že reakce kláves při zadávání textu nebyly okamžité, což už jsem zmiňoval v části ohledně výkonu. Příchozí komunikace je sloučena klasicky do konverzací. Pro e-mailovou korespondenci jsou připraveny dvě aplikace, Gmail a výchozí klient, který umožňuje push přijímání zpráv, rozumí si se složkami, prioritou pošty, kategoriemi i přílohami.

Organizační funkce a GPS

Tradičně, jak je tomu u Samsungů zvykem, můžeme počítat s pestrou paletou různých nástrojů pro organizování a kancelářskou činnost. Pro mne jedním z nejlepších kalendářů je právě řešení připravené Samsungem, které se jmenuje S Plánovač. Jednotlivé události nemusí být rozkliknuty, abych viděl detail daného dne, vše je také přehledně rozlišeno. Součástí S Plánovače jsou také různé typy náhledů – měsíční, týdenní a denní. Ucelené zobrazení událostí formou seznamu či přehled úkolů, které jsou odlišeny důležitostí (vysoká, střední a nízká).

Až na chybějící prohlížeč kancelářských dokumentů, neschází nic podstatného.

Neméně zdařilé jsou i S poznámky. Při vkročení do hlavní nabídky je třeba si vybrat, zda chceme poznámku zadávat za pomocí softwarové klávesnice či budou znaky ručně „malované“. U poznámek můžeme měnit barevné pozadí, přidávat přílohy i slučovat je do složek. Výslednou poznámku pak uložíme, či exportujeme do jpg obrázku nebo pdf dokumentu. Bez zbytečných kliknutí pak může být sdílena. Ideální.

Zatímco ostatní Samsungy mají předinstalovaný kancelářský balíček Polaris Office, zde se v základu nenachází a musíte jej dodatečně stáhnout ze Samsung Apps. Stažená verze podporuje jak prohlížení tak i editaci dokumentů. GPS modul je dobrým a spolehlivým parťákem. Na venkovním prostranství bez asistence operátora zachytí kolem 10 satelitů v rozmezí 20 – 30 vteřin. Při zapnuté asistenci se pak doba krátí na 5 – 10 vteřin. GPS modul využijeme s nainstalovanou aplikací Google mapy, která disponuje také navigací, u které ale počítejte s nutností být neustále on-line, další alternativa pak schází.

Datové funkce

V datové oblasti se setkáme s lepším standardem. Chybí sice podpora LTE, ale zbylé funkce jsou zastoupeny v plné polní. Opomenuty nebyly bezdrátové sítě Wi-Fi a/b/g/n s pásmy 2 GHz a 5 GHz. Citlivost antény je dobrá a se signálem jsem neměl problémy. Pak to jsou datové nadstavby HSPA+ 21 Mb/s (možná bych k úplné spokojenosti raději viděl rychlejší konfiguraci) a zastaralejší technologie EDGE a GPRS. A pro nahrávání dat je tu HSUPA 5,76 Mb/s.

Prohlížení stránek je pohodlné, ale za větší displej a jemnější rozlišení bych se nezlobil, už jen prohlížení textu

Komunikace mezi počítačem a mobilními telefony probíhá hned několika cestami. Pomalejší cestou přes Bluetooth 3.0 nebo rychlejší alternativou přes Wi-Fi Direct. Na bližší vzdálenosti, mobilní placení, čtení tagů nebo posílání obsahu přijde vhod NFC anténa. Přes aplikace Group Play pak můžeme vytvořit komunitu až o pěti zařízeních (musí být ale značky Samsung). V této komunitě je pak možné sdílet multimediální obsah.

Prohlížení internetu mají na svědomí dva internetové prohlížeče. První Chrome, který v posledních verzích značně dospěl a koneckonců jej nyní nejvíce používám i pro svoji perfektní synchronizaci s počítačovou verzí, navíc je paradoxně o poznání rychlejší a výkonnější, i když na většině telefonů to bývá naopak. Druhý je standardně nainstalovaný prohlížeč. Stránky načítá rychle a okamžitě, přibližování i oddalování je plynulé a oproti Chromu zobrazí i Flash verze 10.

Zhodnocení

Výrobci začínají chápat, že fotoaparáty v mobilních telefonech mají větší přínos a den ode dne stoupá jejich význam. Nutno říct, že ať chceme nebo ne, kvalitou výstupu nikdy nevytlačí zrcadlovky ani profesionální fotoaparáty, ale už nyní není pochyb o tom, že mnohé fotomobily fotí lépe jak nejlevnější kompakty a ultrazoomy. Trendem poslední doby je ale honba ze megapixely, na ostatní parametry se ale tak moc nehledí.

Samsung měl dobrou vizi, nápad i myšlenku. Jenže přenesení myšlenky do praxe lehce pokulhává. Máme tady asi jeden z nejtlustších mobilních telefonů poslední doby, a také v kategorii s úhlopříčkou 4,3 palce i nejtěžší. Pokud by to bylo vyváženo špičkovými snímky z fotoaparátu, mělo by to své opodstatnění a řekli bychom si, proč ne.

Ale ono to vyvážené bohužel není. Podle parametrů bylo předem jasné, že tento fotomobil se nestane špičkou. Proč? Vysoké rozlišení, malý čip je jednoduchá rovnice, ve které není žádná neznámá a výsledkem nemohou být kvalitní snímky. Raději bych volil menší rozlišení s obřím čipem a špičkovou optikou s mírným příplatkem tak, aby se skutečně jednalo o výborný fotomobil. Výsledkem toho celého je u Galaxy S4 Zoom sice parádní optický zoom, ale se špatnou světelností, obří fotky plné šumu s ne tak dobrou kresbou a velmi špatné snímky za nočních podmínek. Aby to ale nevyznělo tak ultimativně, S4 Zoom produkuje v porovnání s většinou mobilních telefonů nadprůměrné snímky a řadě uživatelům dostačí. Ale některé, i dvakrát tenčí telefony fotí lépe. Tečka.

Zamrzí pak přítomnost zastaralého čipsetu s ne příliš výkonnou grafikou, 4,3 palcový displej s rozlišením qHD nezpůsobí davové šílenství, i když ten bychom ve finále špatně nehodnotili, Samsung zatím u zařízení v této cenové kategorii HD nenabízí. Zamrzí spíše špatná čitelnost na přímém slunci. Co hodnotím kladně, je použití silné kapacity baterie, špičkový zvukový výstup i telefonní funkce. Komu Galaxy S4 Zoom doporučit? Méně nároční lidé, kteří chtějí zařízení na focení momentek a nehledí ani tak na kvalitu výstupu, budou spokojeni. Pokud to ale někdo s focením telefonem myslí vážně a chce něco opravdu dobře fotícího, poohlédne se jinde.

Pokud totiž jde o kvalitu fotek, pak jsou na trhu jiná zařízení, která fotí lépe. Dokonce i Galaxy S4 s menším rozlišením fotí lépe, a co teprve Lumia 1020, která jde do prodeje? Její obrazové výsledky nemohu označit jinak, než za „dechberoucí“. Vypadá to, že i Xperia Z1 přes své vyšší rozlišení překvapí lepší obrazovou kvalitou, než S4 Zoom.

Samsung Galaxy S4, Lumia 1020 a Xperia Z1
samsung-galaxy-s4-zoom
Klady
  • nadstandardní pohotovostní výdrž
  • za dobrého světla celkem zdařilé snímky z fotoaparátu
  • 10x optický zoom
  • vynikající zvukový výstup do sluchátek
  • ochranné sklo Gorilla Glass 3
  • dostatek operační paměti RAM
  • podpora gest
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • pod optikou se zachytává prach
  • špatné snímky za nočních podmínek
  • nekvalitní reproduktor
  • zastaralý čipset a grafika
  • špatná čitelnost displeje na slunci
  • velká hmotnost zařízení
  • displej mohl mít větší úhlopříčku i jemnější rozlišení
  • vyladěnost prostředí má rezervy
  • velká tloušťka znesnadňující nošení v kapse
Diskuze ke článku
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
No čekal jsem od tohoto zařízení víc ,ale ty fotky jsou vážně velké zklamání. Koukal jsem a na jedné fotce pan redaktor fotil prsa :D
Ale za 10K si radši pořídím normální fotoaparát než toto. Tohle se Samsungu moc nepovedlo :(
marcus
Tloušťka znesnadňující nošení v kapse asi nebude plus ne? Pokud teda nejste zároveň prodejci tašek na mobily.
JoxY
Zdravim. Nechcem rypat, ale displej na danom telefone vazne neobsahuje PenTile maticu, ale RGB. Matica je rovnaka ako u klasickeho SGS4 mini. Prvykrat bol tento typ pouzity v modeli SG Note 2. :)
PaliHornak
PaliHornak
Taketo zariadenie vzdy vyvola kopec diskusii...ja som si prve mobily tiez vyberal kvoli fotaku, to bolo este na vyske...D750i a K810i fotili na svoju dobu dobre...teraz uz mam ine priority, poznamky, kalendar, maily. Ale stale su situacie, ked si rad cosi vyfotim, kedze mobil mam vzdy sebou (naposledy vcera vecer netopiera, ktory pristal na stene). Ale u mementiek sa kvalita tolko neriesi. Mam aj klasicky fotak, ale nosim ho len ked viem, ze sa bude asi cosi fotit (vylety, napr.). Trepat toto zariadenie kazdy den so sebou by ma otravovalo. Hodi sa mi to pre tych selfshhoot uzivatelov, ktori maju asi svoj prvy mobil a fotia vsetko doradu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze