Rodinka Galaxy S4 je kompletní: přivítejte fotografa Galaxy S4 Zoom

21

Jihokorejský výrobce Samsung si na dnešní dopoledne naplánoval premiéru pravděpodobně poslední odvozeniny v březnu představené vlajkové lodě Galaxy S4. Novinka s příznačným přídomkem Zoom bude zajímat především příznivce nově vznikajícího odvětví, takzvaných chytrých fotoaparátů.

Galaxy S4 Zoom je jednak už podle názvu odvozen od modelu Galaxy S4. Nesmíme však také zapomenout, že se jedná o přímého nástupce loňské Galaxy Camery. Oproti ní však dnešní novinka, alespoň zepředu vypadá více jako telefon. Některá zahraniční média ji celkem trefně označila jako Galaxy S4 mini, které má na zádech přilepený hledáček fotoaparátu.

A opravdu. Přední strana nejen jako telefon vypadá, ale také se tak bude i chovat. Je tvořena dotykovým displejem technologie Super AMOLED s úhlopříčkou 4,3 palce o rozlišení qHD (960×540 pixelů). Je oficiálně potvrzeno, že displej bude chráněn odolným sklíčkem Corning Gorilla Glass třetí generace, což by mu mělo zaručovat vysokou odolnost proti poškrábání.

Samsung Galaxy S4 Zoom - oficiální fotografie

Pod „kapotou“ najdeme standardní dvoujádrový procesor s taktem 2×1,5 GHz, 1,5 GB RAM a (s podivem) pouze 8 GB vnitřní paměti, které však naštěstí nechybí slot pro rozšiřující paměťové karty až do kapacity 64 GB. Přístroj bude pracovat s Androidem verze 4.2 s grafickou nadstavbou zcela totožnou, jakou najdeme již v úvodu zmiňovaných modelech řady Samsung Galaxy. Odlišné budou pochopitelně aplikace spojené s focením, sdílením a úpravou fotografií.

Tip! Samsung Galaxy S4 Active: odolná novinka se špičkovou výbavou

Pojďme už ale k samotnému fotoaparátu. Celý snímač se nachází na zadní straně, a může se pochlubit zajímavými specifikacemi. Mluvíme tu například o 24 mm, širokoúhlém objektivu s desetinásobným optickým zoomem. Ten je schopný pořizovat snímky v maximálním rozlišení 16 megapixelů. Na zadní straně se kromě objektivu vyjímá ještě xenonový blesk, který určitě přijde vhod při focení ve zhoršených světelných podmínkách.

Optický zoom bude velkou zbraní nového chytrého fotomobilu od Samsungu

Dále samozřejmě nesmějí chybět funkce typu automatického ostření, geotaggingu, detekce obličeje a úsměvu, pokročilejší, optická stabilizace obrazu, ostření dotykem, HDR a mnohé další.

Horní, respektive pravou hranu (záleží, jestli zařízení budete držet jako mobil nebo jako fotoaparát) již jako u loňské Galaxy Camery neobsazuje velké zoomovací tlačítko kombinované se spouští, ale pouze samotná spoušť, která je letos výrazně decentnější. Sestavu tlačítek zde doplňuje ještě již naprosto běžná (u telefonů) dvojice vypínací/zamykací tlačítko a kolébka pro regulaci hlasitosti.

Nový Samsung Galaxy S4 Zoom na živých fotografiích (Zdroj: gsmarena.com)
První fotografie z Galaxy S4 Zoom (Zdroj: hi-tech.mail.ru)

Celkově je design o něco více uhlazenější a sjednocenější. Nejvíce však potencionální zákazníky potěší fakt, že se Samsungu povedlo oproti minulé generaci výrazně zmenšit rozměry. Více již poví následující tabulka.

Samsung Galaxy Camera (2012) Samsung Galaxy S4 Zoom (2013)
Rozměry 128,7 × 70,8 × 19,1 mm 125,5 x 63,5 x 15,4 mm
Hmotnost 305 g 208 g

"To nejlepší z obou světů smartphonů a fotoaparátů", jak novinku nazval generální ředitel Samsungu JK Shin, dorazí do Evropy, konkrétně do Velké Británie letos v průběhu letních prázdnin za odhadovanou cenu v přepočtu necelých 12 tisíc korun. Informace o české dostupnosti zatím chybí, nicméně v nejbližších dnech je očekáváme spolu s doporučenou cenou pro náš trh v tiskové zprávě od tuzemského zastoupení.

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce125,5 × 63,5 × 15,4 mm, 208 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4212, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 12 000 Kč

Zdroje: engadget.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
jirka
co to je proboha? :D ještě že to nemá kávovar
Nightmare
Hm...ale foti to krasne no
Majo
no tak fotiť to fotí pekne.. to sa musí nechať, ale zas na druhu stranu ten design ? preboha to je čo ? ten kto to navrhoval, by odo mňa hneď dostal padáka... a ešte velikán ako samsung niečo takéto hnusné vypustí :D. v tomto prípade je jasná voľba Lumia 925 alebo 928. Vyzerajú skvelo a fotia skvelo.
Honza
V kritice se zrovna nevyžívám, ale nějak si moc nedovedu představit reálné používání. Pokud si tohle chlap dá do kapsy od kalhot tak v přecpané tramvaji dostane nemálo facek :D

Ne, ale teď vážně. Reálné využití vidím tak maximálně pro novináře, kteří potřebují být na drátě a zároveň fotit. Jenom bych se bál o baterku......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze