Samsung Galaxy S4 Zoom v našich rukách: první dojmy a videopohled

14

Samsung podruhé vstupuje do stejné řeky a po modelu Galaxy Camera předvádí další spojení telefonu a fotoaparátu. V tomto případě už ale jde opravdu o telefon s výjimečným fotoaparátem, který se výbavou podobá modelu Galaxy S4 mini. Jaké jsou naše první dojmy z novinky se dozvíte v tomto článku, doplněném o podrobný videopohled.

Samsung se minulý rok společně s několika dalšími výrobci, kteří byli ale na tomto poli mnohem méně viditelní, pustil do nového odvětví - hybridů mezi fotoaparáty a mobily. Jeho Galaxy Camera byla ale spíše fotoaparátem s Androidem, a to jak rozměry, tak funkcionalitou, protože například neumožňovala telefonování. Samsung nyní vstupuje podruhé do stejné řeky a představil model Galaxy S4 Zoom, který na to ale jde jinak. Je menší a mnohem více připomíná telefon. Umí ostatně konečně i telefonovat. Jaké jsou naše první dojmy z novinky?

Samsung ve velkém využívá názvu Galaxy S4 a kolem své vlajkové lodě vytváří celou řadu derivátů. Kromě Galaxy S4 Active tu máme právě Galaxy S4 Zoom nebo Galaxy S4 mini Právě z posledně jmenovaného telefonu vychází i výbava nového foťákomobilu Galaxy S4 Zoom, jehož název je trochu zavádějící a mohl by evokovat, že nabídne podobnou výbavu, jako právě nejvyšší model Galaxy S4. Ale není tomu tak, máme zde totiž 4,3palcový displej s rozlišením 960x540 pixelů, dvoujádrový procesor a podobné půdorysné rozměry s modelem Galaxy S4 mini. Zaměření je ale zcela jiné, S4 Zoom bude pravý fotograf. Celé zařízení je totiž o hodně tlustší a těžší, než klasický telefon, a to proto, že tělo ukrývá 16Mpx fotoaparát s desetinásobným optickým zoomem, xenonovým bleskem a další fotografickou výbavou.

Samsung Galaxy S4 Zoom – první pohled

Ano, už je to telefon

Na rozdíl od předchozí Galaxy Camery je Galaxy S4 Zoom kompaktnější, ale naopak také hůře vybavený. Displej je menší a má horší rozlišení, procesor je pouze dvoujádrový a na těle přístroje už například nenalezneme microHDMI konektor. Horší je také světelnost objektivu. Pokud tedy někdo považuje Galaxy S4 Zoom za nástupce Galaxy Camery, bude spíše zklamán. Grip, za který bylo možno Galaxy Cameru dobře chytit, a který byl pogumovaný, je zde pouze z obyčejného lesklého plastu a jako fotoaparát se S4 Zoom zdaleka už nedrží tak jistě. Ostatně z celého přístroje máme hodně plastový pocit, více, než z jiných Samsungů. Zpracování je ale příkladné a nikde nic nevrže, což je hlavní. Pokud Galaxy S4 Zoom používáte na výšku jako klasický mobilní telefon, je držení nepoměrně pohodlnější, než u Galaxy Camery. Ano, objektiv v horní části maličko vadí, ale není to tak hrozné. Pohodlnému držení přispívají i kulaté boky, kvůli kterým ale na druhou stranu nestojí na hraně a překlápí se. Lovci autoportrétů si tak budou muset poradit podložením nebo zapřením telefonu o nějaký předmět.

Potěší závit na stativ, blesk integrovaný do přední strany nebo konečně klasická hardwarová tlačítka pod displejem. Nechybí dokonce například ani infračervený port pro ovládání domácí elektroniky a různé chytré funkce, které odlišují řadu Galaxy od konkurence, jako například nezhasínání displeje, pokud se na něj díváte nebo jeho orientace podle toho, zda se na něj díváte v orientaci na výšku nebo na šířku. Na druhou stranu chytrých funkcí je méně, než u vlajkového modelu Galaxy S4 a vycházejí z nižšího Galaxy S4 mini. Například bezdotykové ovládání gesty je zde výrazně ořezáno. Na druhou stranu měli jsme tu čest pouze s předprodukčním vzorkem, takže ve finále může být funkcí více. Oproti modelu Galaxy Camera potěší výrazně větší baterie a výdrž by tak mohla být konečně ucházející, a to i při focení. Za zmínku stojí mechanismus držící baterii, nacházející se pod displejem, na místě. Ostatně podívejte se na naše fotografie a video.

Detaily objektivu 16Mpx fotoaparátu s kroužkem Ring

Vše pro pohodlné focení

Jak se s Galaxy S4 Zoom fotí? Nepoměrně lépe, než s jakýmkoliv jiným telefonem (ano, i včetně Nokie 808 PureView). Grip na pravé straně (při držení naležato), velká spoušť fotoaparátu nebo závit na stativ na dolní straně jsou jednoduše něco, co konkurence nabídnout nedokáže. Oproti modelu Galaxy Camera jsme se dočkali také jedné novinky. Samsung ji říká Ring, a jedná se o otočné kolečko obkružující objektiv. Stejně, jako u některých kompaktních fotoaparátů nebo ultrazoomů, ovládá Ring 10-ti násobný optický zoom. Zoomování je poměrně pohodlné a rychlé, v podstatě srovnatelné s fotoaparáty. Ring má ale také další funkce. Pokud jste kdekoliv v prostředí telefonu, můžete jeho pootočením automaticky vyvolat nabídku volby režimů fotoaparátu, a ťuknutím na jeden z nich se rovnou spustí fotoaparát s daným režimem. Ring lze rovněž používat k procházení nabídek nebo například dlouhým seznamem kontaktů nebo zpráv. Ano, úplně slyším otázku, kterou si v duchu pokládáte. Samozřejmě lze aktivovat fotoaparát dlouhým podržením spouště, kdekoliv se v telefonu nacházíte.

Originální uložení baterie a další detaily modelu Samsung Galaxy S4 Zoom

Prostředí Galaxy S4 Zoom bylo plynulé stejně, jako u dalších Samsungů střední třídy, tu a tam se tedy se škubnutím setkáte, jinak ale běží vše svižně. Celé prostředí je výrazně přívětivější ve srovnání s Galaxy Camerou a je stejné, jako u telefonů, tedy koncipované zejména k práci na výšku a nikde vás neotravují různé dedikované nabídky pro fotografování. Aplikace pro fotografování byla také mírně přepracována, a to k lepšímu.

Srovnání s Galaxy Camerou

Zatím jsme neměli možnost vyzkoušet kvality samotného fotoaparátu vzhledem k tomu, že se jedná o prototyp s nefinálním softwarem. Jakmile se nám však do redakce dostane finální kousek, určitě se můžete těšit na podrobný fototest a srovnání s jinými špičkovými fotomobily. Na český trh se Galaxy S4 Zoom dostane během letních prázdnin, cena však zatím nebyla oznámena.

Technické parametry Samsung Galaxy S4 Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce125,5 × 63,5 × 15,4 mm, 208 g, konstrukce: ?, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4212, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 12 000 Kč
Diskuze ke článku
Metyn
pěkný kousek. Zvlášť závit na stativ je fajn nápad. Tenhle Samsung bych si klidně koupil. I když zde design asi ustupoval foťáku. Jsem zvědav jak to bude fotit. :-)
Tomáš
No niesom nejaký vašnivy fotograf ale SGS4 Zoom sa mi veľmi páči je prijemne komaktny a krajši a v v niečom aj lepší ako minuloročna galaxy camera ked bude cena okolo 400€ budem o ňom uvažovať už sa tešim na plnohodnotnú videorecenziu a písanu recenziu.
sargis
No a ked dam foto na stativ, tam samospust na kolektivnu foto alebo nejaku dlhsiu dobu uzavierky a niekto mi zavola, co potom? :-)
fry
parametre toho foťáka sú jednoznačne nastavené na nekvalitu. 16 mpx na tak malý snimač je doslova volovina a svetelnosť objektívu ani nehovorím kombinácia 16mpx a svetelnosť 6,3 na dlhom ohnisku vytvorí akurát tak riadnu machulu bez detailov a akejkoľvek ostrosti. a ešte treba pridať difrakciu, lebo pri snímačoch okolo 1/2,3 sa difrakcia prejavuje už pri clone 5. a tu je ešte menší snímač. vôbec nechápem, na čo to samsung vyrobil. ale ak tu čítam niektoré príspevky, tak mi je jasné, že sa nájde dostatok takých, čo naletia, lebo nič nevedia o digitálnej fotografií. komu čo len trochu záleží na kvalite fotky, tak to nekúpi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze