Samsung Galaxy S22 Ultra: vrcholový predátor se zabudovaným perem a 4nm procesorem

Včetně videa
8
Samsung Galaxy S22 Ultra: vrcholový predátor se zabudovaným perem a 4nm procesorem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Novinka snoubí to nejlepší z řad Galaxy Note a Galaxy S
  • Mezigeneračně nabídne vyšší výkon i výkonnější nabíjení
  • K jakým změnám došlo v oblasti fotoaparátů a displeje?

Nový rok značí příchod nové série Galaxy S22, které i tentokrát dominuje vlajkový model s označením Ultra. Co nového tento „vrcholový predátor“ v říši smartphonů s Androidem nabízí a jaké jsou mé první dojmy z nejlépe vybaveného zástupce letošní řady Galaxy S?

Samsung Galaxy S22 Ultra – první dojmy a představení

Dlouhé čekání se vyplatilo

Začněme letos úplně nejzásadnější změnou, kterou nemůže být nic jiného než chytré pero S Pen. Samsung Galaxy S22 Ultra je prvním smartphonem řady Galaxy S se zabudovaným perem v těle, a to na levé straně. Osobně bych preferoval, kdyby byl S Pen schován na pravém boku, současné umístění však ocení třeba alespoň leváci. Chytré pero S Pen má mít alespoň nově nižší latenci než kdy dřív, a to pouhých 2,8 milisekund, díky čemuž je pohyb hrotu pera po obrazovce zase o něco plynulejší. Líbí se mi, že výrobce využívá i umělou inteligenci k tomu, aby telefon predikoval a odhadl, jakým směrem se bude pero pohybovat, což má přispět k ještě svižnější odezvě.

Praktická mi rovněž přijde možnost provázání s tablety řady Galaxy S8, kdy můžete kreslit na displeji tabletu, zatímco na obrazovce S22 Ultra máte otevřené nastavení barev, tloušťky pera a všech dalších atributů, k nimž máte okamžitý přístup. S perem S Pen navíc můžete klidně psát i na obrazovce tabletu Galaxy S8 (a naopak), pero totiž nevyužívá žádnou speciální technologii, jako je tomu v případě pera určeného pro Galaxy Z Fold3.

Všechno výše uvedené tak znamená jediné – fanoušci řady Note mají konečně možnost si zase jednou pořídit skvěle vybavený smartphone s integrovaným S Penem, který je vždy po ruce a je takřka nemožné jej ztratit.

S vyšším jasem a „odhalenou“ selfie kamerkou

Novinka je vybavena 4nm procesorem Exynos 2200 a také upraveným designem zad, která chrání Gorilla Glass Victus+ (stejně jako čelní stranu). Pochopitelně neschází ani certifikace zvýšené odolnosti IP68. Jedná se mimochodem o první smartphony společně s Galaxy S22 a S22+, které Glass Victus+ používají. Displej má stále 6,8" a nově by měl mít ještě o pár set nitů vyšší maximální jas (na automatiku až 1 750 nitů), na první pohled si však při srovnání s Galaxy S21 Ultra asi žádných zásadních rozdílů nevšimnete. Například taková selfie kamerka umístěná pod zobrazovacím panelem, jakou jsme viděli u Galaxy Z Fold3, se prozatím nekoná. Displej je schopen dynamicky měnit obnovovací frekvenci mezi 1 až 120 Hz, což je jeden z rozdílů oproti zbylým smartphonům Galaxy S22, které mění frekvenci v rozmezí 10 až 120 Hz.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Stále skvělá fotovýbava, stále 5 000mAh baterie

Po stránce výdrže se můžeme těšit na 5 000mAh baterii, kterou je podle výrobce možné nabít z 0 na 50 % za 20 minut, a to maximálním výkonem 45 W. V balení klasicky už žádný adaptér nenajdete, nic vám však nebrání v tom fungovat čistě na bázi maximálně 15W bezdrátového nabíjení. Samozřejmě neschází ani reverzní bezdrátové nabíjení, které Samsung nazývá Wireless PowerShare.

Hlavní snímač má nově 1,23× větší pixely

Zmínit si zaslouží i fotovýbava, která na první pohled letos není nijak podstatně inovovaná, doznala však některých menších vylepšení spojených zejména s novým procesorem. Jedná se například o nový neurální processing, který má podstatně vylepšit kvalitu videí natáčených ve zhoršených světelných podmínkách. Během natáčení zvládne telefon trackovat a rozpoznat až 10 osob najednou na vzdálenost maximálně 5 metrů. Majitelé domácích mazlíčků zase ocení vylepšený portrétní režim pro focení zvířat. Náročné uživatele, kteří chtějí provádět pokročilejší úpravy snímků, možná zaujme aplikace Expert RAW, která je však dostupná i pro starší starší Galaxy. Nakonec uvedu, že ve výbavě stále najdeme 108Mpx fotoaparát, tentokrát má mít však 1,23× větší pixely, než měl S21 Ultra. Dále pak 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů, 10Mpx trojnásobný teleobjektiv, 10Mpx desetinásobný teleobjektiv a 40Mpx selfie kamerku.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Rozdílů oproti předchůdci je tedy opravdu minimum, zástupce společnosti nám však prozradil, že by se mělo jednat o nové senzory (stejných specifikací s výjimkou hlavního senzoru).

Ceny a dostupnost

Novinka bude na našem trhu dostupná v bílé, černé, zelené a vínové barvě za cenu 31 999 Kč v případě verze s 8 GB RAM a 128GB úložištěm. Osobně bych si však raději připlatil 2,5 tisíce korun, za které dostanete 12 GB RAM a dvojnásobné úložiště. Pro ty úplně nejnáročnější bude k dispozici varianta s 512GB úložištěm a 12 GB RAM za 37 tisíc korun.

Jako vždy má i tentokrát Samsung přichystané slevové akce spojené s výkupem starého zařízení, k jehož hodnotě obdržíte výkupní bonus až 5 000 Kč a také máte možnost získat povedená sluchátka Galaxy Buds Pro zdarma. Do klasického prodeje Ultra zamíří 25. února, předobjednávky běží od dnešního dne (9. února) až do 24. února. Novinka bude dostupná u všech významných prodejců, včetně MP.cz, Alza.cz nebo CZC.cz.

Samsung Galaxy S22 Ultra 512+12 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Samsung Galaxy S22 Ultra 512+12 GB

Napište nám do komentářů, co na Galaxy S22 Ultra říkáte. Jste nadšení z implementace pera S Pen, nebo vás naopak tak trochu zklamala mezigeneračně velmi podobná fotovýbava?

Samsung Galaxy S22 Ultra 512+12 GB

Rozměry163,3 × 77,9 × 8,9 mm, 229 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 080 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
M. T.
M. T.
Jako dosavadní fanoušek jiné android značky musím uznat, že Samsung letos zvolil hodně nahlodávají kampaň s bonusy,výkupy a profi sluchátkami.

S22 Ultra ve 256 GB verzi je za tu cenu fakt na zvážení...🤔

No nic...asi to bude chtít jen studenou sprchu a froté ručníky...🤣
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Takže 8\128GB základ u Ultra je úsměvné..
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Na gsmarena mají S22 Ultra parametry s 16\512GB a 16\1TB... :D divné ne.
Janek Fanek
Janek Fanek
Jako uživatel řady "note" se musím spokojit s tím co je, tzn S22 ultra, pokud je pravda, že řada "note" definitivně skončila. Prošel jsem tedy nabídky českého trhu a překvapení se nekoná. Jako obvykle není k dispozici výběr barvy (zelená), příslušenství ( kryty na mobil clear view, nabíjecí adapter 45W), a v neposlední řadě podivné podmínky bonusu (sluchátka buds pro). Pokud bude dodávka mobilu opožděna, lze očekávat, že bonus propadne, protože je vázán na přesně stanovené termíny registrace. Samsung cz na svých stránkách u nedostupných dodávek dodává - lakonicky "již brzy. "Chápu potíže s dodávkami vzhledem k okolnostem (covid, výroba, nedostatek dílů a pod), to však výrobce měl vědět a připravit dodávku, až bude kompletní nabídka. Tohle nelze považovat za solidní jednání, zejména pokud se týká lídra v oboru, jako je firma Samsung.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze