Loňský Samsung Galaxy S22 Ultra ukázal možnou budoucnost satelitních hovorů

Loňský Samsung Galaxy S22 Ultra ukázal možnou budoucnost satelitních hovorů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Hovor byl uskutečněn mezi USA a Japonskem skrze satelit BlueWalker 3
  • Využit k němu byl obyčejný Samsung Galaxy S22 Ultra, který běžnou satelitní konektivitu nepodporuje
  • Tento druh satelitních hovorů jsou schopny zvládnout všechny telefony s podporou LTE

Satelitní konektivita je v posledních měsících velkým tématem, které je skloňované zejména v souvislosti s vlajkovými modely chytrých telefonů. Zatímco Apple se touto speciální funkcí (cílící především na uživatele pohybující se na skutečně odlehlých místech) pochlubil již v minulém roce u celé řady iPhonů 14, Samsung tuto funkcionalitu nepřinesl ani u letos představené řady Galaxy S23, přesto si však může připsat jedno zajímavé prvenství.


Server businesswire.com přišel s informací o tom, jak se stal již loňský model Galaxy S22 Ultra (ano, čtete správně) prvním smartphonem bez podpory populární satelitní konektivity, přes který se satelitní hovor přesto podařilo uskutečnit. K úspěchu, kterého bylo dosaženo za podpory klíčových partnerů, jako je AT&T, Rakuten a Vodafone, bylo použito nijak neupravené zařízení Galaxy S22 Ultra (které satelitní konektivitu nepodporuje) a hovor byl uskutečněn mezi americkým státem Texas a Japonskem.

Signál emitovaný z Galaxy S22 Ultra nejprve dorazil k satelitu BlueWalker 3, který jej poté přesměroval do jiného smartphonu v Japonsku, k čemuž bylo použito nespecifikované spektrum AT&T, což je také důvod, proč nebyl vyžadován žádný speciální hardware pro satelitní konektivitu, jako je tomu například u iPhonů 14. Prakticky to tak znamená, že jakýkoliv smartphone s podporou LTE by mohl provést satelitní hovory tímto způsobem bez nutnosti spoléhat se na pokrytí vysílači operátorů v dané oblasti.

Samsung Galaxy S22 Ultra 512+12 GB

Rozměry163,3 × 77,9 × 8,9 mm, 229 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 080 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze