Samsung ATIV Smart PC: první dojmy z velkého konvertiblu

Začínají se bořit hranice mezi jednotlivými kategoriemi mobilních zařízeních. Z telefonu se může stát tablet, notebook lze rozložit na dvě části nebo jej různě otáčet a transformovat tak, aby se z něj stal tablet a uživatel si tak může mnohem lépe nakombinovat vše přesně tak, jak mu to právě vyhovuje. Příkladem nového přístupu je i Samsung ATIV Smart PC, tablet s konstrukcí Asusu Transformer, který lze přeměnit na notebook.

Nový Samsung ATIV Smart PC, který patří do rychle se rozrůstající rodinky takzvaných konvertiblů, následuje oblíbenou a osvědčenou konstrukci, kterou kdysi zahájil Asus se svými Transformery. Tuto konstrukci si dnes dokonce vybral Intel jako referenční pro podobná zařízení, a tak není divu, že takřka každý výrobce s něčím podobným nyní přichází. Jak se ale dnes dozvíte v našem videu a prvních dojmech, ne každý na to jde stejně. Jaké jsou tedy naše první dojmy z ATIVu Smart PC?

Samsung ATIV Smart PC – videopohled

Nový ATIV Smart PC, který jsme si vyzkoušeli už před několika měsíci v Berlíně, spadá do rodinky ATIV, kterou Samsung založil pro své tablety, konvertibly a telefony běžící na platformě Windows nebo Windows Phone. Série ATIV tak koexistuje s řadou Galaxy, která naopak zahrnuje mobily a tablety s Androidem. Co se výbavy a velikost týče, spadá nový ATIV Smart PC doprostřed nové řady a plusem je, že běží na klasickém procesoru architektury x86 a plnohodnotných Windows 8, nikoliv na ARMových Windows RT, jako menší bratříček ATIV Tab.

Tablet je větší a těžší, než běžné desítipalcové modely s Androidem, hmotnost 744 gramů je pro držení v jedné ruce už mnohdy hodně namáhavé. Za větší rozměry a vyšší hmotnost může větší displej, který nám narostl až na notebookových 11,6 palců, a také jeho rozlišení je známé spíše ze světa počítačů – 1366 × 768 pixelů. Nechybí dotykové pero S-Pen. Tablet pohání dvoujádrový procesor Intel Atom Z2760 s taktem 1,8 GHz, k dispozici jsou pak 2 GB RAM a 64GB vnitřní paměť. Tablet se prodává ve dvou verzích - buď se zabudovaným 3G modulem nebo bez něj. Pokud si tedy trochu připlatíte, lze mít připojení k internetu opravdu všude.

K tabletu můžete připojit také klávesnici a mít tak k dispozici plnohodnotnou pracovní stanici pro pohodlné psaní textů a další úkony. I když vám ale klávesnice přidá k tabletu dalších 700 gramů a výsledná hmotnost se tak přehoupne přes 1,4 kg, baterii v klávesnici nehledejte. Tato samozřejmost, která se osvědčila právě například u tabletů ASUS řady Transformer, a díky které jste po zapojení dokovací klávesnice mohli mít až dvojnásobnou kapacitu baterie, zde z nepochopitelných důvodů chybí. V klávesnici jednoduše není nic dalšího kromě samotných kláves, touchpadu a dvou USB portů nenaleznete. Proč je tedy díl s klávesnicí tak těžký? Věřte tomu nebo ne, zřejmě to bude závaží. Pokud by byla část s klávesnicí příliš lehká, zařízení by se po zapojení tabletu poté překlápělo, a tak místo toho, aby Samsung integroval baterii, dal do klávesnice místo ní obyčejné závaží. Zajímavý přístup.

Dokovací klávesnice překvapivě neobsahuje baterii

Tablet jako takový je bohužel celý plastový, i když z obrázků může působit jako kovový. Jedná se však opravdu jen o běžné lesklé plasty s imitací broušeného kovu. Stejný materiál, i když už ne tak lesklý, používá také klávesnice, na které nalezneme také jediný kovový prvek celého setu, a sice kloub, do kterého se vkládá tablet. Kloub musíme pochválit, protože drží tablet v jakékoliv pozici. Ovšem maximální úhel otevření displeje není moc velký a pro pohodlnou práci na stole nám nepřišel dostatečný. Vyšší uživatelé si tak budou muset dávat notebook dále od sebe, což může být na úkor pohodlí. Pochválit můžeme ale klávesnici, která se celkem povedla a lze ji srovnat s běžnými takto velkými notebooky.

Stylus S-Pen

A jak je na tom tablet s výkonem? Při pohybu po novém tabletovém prostředí Modern UI výkon neschází, vše je plynulé a rychlé a uživatel si na nic stěžovat nebude. Pokud jste ale náročný uživatel pracující na klasické pracovní ploše, který spouští mnoho programů současně a je zvyklý pracovat například s Photoshopem a podobně, tak velmi rychle pozná omezení procesoru Intel Atom, která je zaměřený spíše na malou spotřebu. Pro nenáročné uživatele je však počítač jako celek použitelný dobře a nelze k němu mít v rámci prvních dojmů větší výhrady.

ATIV Smart PC v notebookovém módu

Na výkon a použitelnost se zaměříme v recenzi, jakmile tablet dostaneme na plnohodnotné testování. Zatím se nás můžete ptát, co vás ohledně Windows 8 nebo tohoto tabletu zajímá.

Technické parametry Samsung ATIV Smart PC

Kompletní specifikace
Konstrukce304 × 189,4 × 9,9 mm, 744 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 11,6" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2760, CPU: 2×1,8 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8
Akumulátor4 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 24 000 Kč
Diskuze ke článku
mohi
Velmi drahý netbook!!
Tomastus
No, počkám si na jiné tablety s Windows 8. Ty Samsungy se mi moc nelíbí, působí na mě strašně levně a odfláknutě. Ta zadní strana s tou imitací kovu je nejhorší. :D Jinak super recenze! Zase musím chválit. :)
RV
Nevypadá to špatně, ale já bych si to nikdy nekoupil - je to drahé, nevýkonné takže bez her. Ani kdybych potřeboval tablet pouze do školy, tak bych si nic takového nekoupil..
Tomastus
Tak teď jsem si všiml té ceny... Tím to teda zabili už úplně!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze