Samsung ATIV Smart PC (Pro): dojmy z novinek s Windows 8

Jihokorejský výrobce se kromě velmi očekávaného Notu II pochlubil i několika novými tablety s Windows 8. V tomto článku se podíváme na tablety z řady ATIV, které zároveň spadají do kategorie Smart PC. Nabízejí velké displeje i připojitelné klávesnice.

Samsung už před začátkem veltrhu avizoval, že se dočkáme něčeho nového s Windows 8. Nakonec z toho jsou hned tři pěkné tablety a v tomto článku se podíváme na dva, které spojuje zařazení do kategorie Smart PC.

Samsung ATIV Smart PC

První na řadu přijde méně vybavený model. Hned po uchopení vás zamrzí několik věcí. Samsung se opět spolehl jen na plasty a navíc poměrně odbyl dílenské zpracování. Zadní palstový díl se značně prohýbá a na po stránach se při větší síle kroutí. Je pravdou, že na veletrhu nebyly zcela finální kousky a Samsing tak může něco pozměnit. V dalším momentě se jistě pozastavíte nad hmotností, která poskočila na 750 gramů. Ono to ale není nijak moc, protože ATIV Smart PC nabídně velký 11,6 palcový displej s notebookovým rozlišením 1366 × 768 pixelů. Očeklávat tak můžete pěknou podívanou. Příjemná je tloušťka necelý jeden centimetr.

Samsung ATIV Smart PC – první pohled z IFA

Jeden z větších tabletů

Po obvodu nás asi nejvíce potěšil klasický USB konektor, který bude možné pomocí redukce přeměnit na konektor ethernetový. Tento, výbavou nížě postavený ATIV, se také chlubí slotem na SIM kartu a kamarádí se tudíž sítěmí 3G a LTE. Integrovaný SSD disk nabízí kapacitu 128 GB a komu by to bylo málo, může si nějaký prostor přidat pomocí paměťové karty microSDHC. O pohon systému Windows 8 se stará 2GB paměť RAM a dvoujádrový procesor Intel Atom, tedy podobná výbava, jakou můžete znát z netbooků. Potěší, že Windows 8 je přítomný ve své plné verzi a vy si tak na tomto tabletu snadno spustíte všechny programy, na jaké jstě zvyklí ze stolního PC.


Tablet je velmi tenký, zadní plastový kryt se prohýbá

K tomuto tabletu bude také neodmyslitelně patřit klávesnice a dokovací stanice v jednom. Samsung využívá stejný princip jako Asus u své řady Transformer. Samotná klávesnice má dostatečně velká tlačítka a vhodně zvolené rozmístění kláves. Psaní je tak velmi pohodlné. Zbývá doplnit, že po připojení klávesnice dojde ke zdvojnásobení tloušťky i hmotnosti. Abych byl přesný, tloušťka činí 19,9 milimetrů a hmotnost 1,5 kilogramů. Menší výtku máme k úhlu otevření tabletu, který není nijak velký a v některých chvílích má uživatel horší pohled na displej. Málem bych zapomněl, že se v doku nachází i malý kulatý otvor, kam vždy umístíte speciální pero. S jeho pomocí si můžete zapisovat poznámky či něco kreslit. Celé prostředí s ním však ovládat nejde.





Samsung ATIV Smart PC Pro

Výše postavený tablet do názvu přidává přídomek Pro. Co se za ním skrývá? To si řekneme za malou chvíli, nejprve se na tablet podíváme. Svoji podobou, i takřka velikostí, je podbný nižšímu modelu. Všimnete si ale větší tloušťky, která činí 11,5 milimetru a rozhodně hmotnosti 884 gramů. V tomto tabletu se totiž už nacházejí klasické větráčky, které se starají o chlazení procesoru Intel Core i5. Ten se naopak spolu se 4 GB paměti RAM stará o pohon operačního systému Windows 8. A tím jsme v podstatě nakousli změny oproti nižšímu tabletu. Lepší procesor, dvojnásobná paměť RAM. Co tu máme dále?

Samsung ATIV Smart PC Pro – první pohled z IFA


Vyšší tablet se chlubí FullHD displejem

Dvakrát větší je i SSD disk a troufám si tvrdit, že 256 GB bude stačit již na témeř vše. Nicméně pro jistotu nechybí slot na paměťové katrty, se kterým úzce souvisí i slot na SIM kartu, díky kterému můžete mít k dispozici sítě 3G a LTE. Velká škoda, že se zlepšení nedotklo také použitých materiálů. I na nejvyšším tabletu Samsung použil prachobyčejné plasty. Naštěstí se už tolik neprohýbají a lépe sedí. Další odlišností od nižšího modelu je displej. Ten je sice stejně velký a nabízí tedy úhlopříčku 11,6 palce, ale rozlišení se vyhouplo až na hodnotu 1920 × 1080 pixelů, tedy FullHD. Jemnost je naprosto perfektní. Jenže i skvělé věci mají stinné stránky. V tomto případě narážím na moment, kdy se přepnete do podoby klasických Windows. Všechna tlačítka jsou tak titěrná, že se prstem hůře ovládají.


Bohatá konektorová výbava a pero je samozřejmostí

I k nevyššímu modelu půjde připojit klávesnice a dock v jednom. Její kvalita je shodná jako u níže postaveného modelu. Kromě pohodlného psaní a další zásoby energie přináší i další dva standardní USB konektory, což rozhodně potěší. Zároveň se v docku nachází i domovina pro pero, který můžete ovládat vybrané aplikace. Bohužel jej nelze použít pro ovládnutí celého prostředí. S klávesnicí naroste tloušťka celého zařízení na 21,9 milimetrů a hmotnost na 1,6 kilogramů, což už je opravdu hodně. Je třeba se ale na tento tablet dívat tak, že v podstatě nahradí váš notebook.


Vyšší tablet už potřebuje k chlazení větráčky

Jak se vám nové tablety od Samsungu řady Smart PC líbí? Vydává se Samsung správným směrem nebo se měl raději držet Androidu, kde si již vydobil stabilní pozici? Podělte se s námi o své názory v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
jozo
"Zároveň se v docku nachází i domovina pro pero, který můžete ovládat vybrané aplikace. Bohužel jej nelze použít pro ovládnutí celého prostředí." to mate odkud? Protoze s wacom perom sa da ovladat vsetko (mal som tablet pc) a pozn. pero nie je v doku ale v tele tabletu.
Roman
Super zařízení, s tímto mám Windows 8 zmysel.Dvoji prostředí na dvoji využití.Lepší než klasický notebook.
Mají klávesnice i baterie, nikde se o tom nepíše a ani ve video se o tom jasne nezmínujete?
Patrik
co by bez asusu dělali
Cestmir
Kdyby jenom Samsung :-) Ostatně je to skvělý koncept, tak proč by ho neměli využít i ostatní výrobci :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze