Samsung Ativ Tab
recenze

Samsung Ativ Tab

Troufalý zelenáč mezi veterány

Po dlouhé době máme na trhu další alternativu k iPadům a Androidům. Novinka od Samsungu hned zkraje vyráží do boje s pěkným vzhledem a slušným hardwarem, kde nechybí výkonný dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus, 2 GB operační paměti, 5 Mpx fotoaparát a nový Windows RT. Dokáže však dohnat náskok konkurence?

Kromě premiérových pokusů Microsoftu na poli tabletů jménem Surface pomalu ale jistě začínají přidávat troškou do Windows mlýna i další světoví výrobci. Jedním z prvních zájemců o úspěch je Samsung se svou dvojicí tabletů Ativ. Nám se na recenzi podařilo obstarat levnější z nich, model Ativ Tab, který sice nenabídne plnohodnotnou verzi operačního systému Windows 8, stále však má v záloze několik překvapení, která by mu měla pomoci vyhrát několik zájemců. Jak si tedy debutový počin výrobce vede proti konkurenci s Androidem a iOS?

Technické parametry Samsung ATIV Tab

Kompletní specifikace
Konstrukce265,8 × 168,1 × 8,9 mm, 570 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus APQ8060A, CPU: 2×1,51 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8 RT
Akumulátor8 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2013, 17 990 Kč

Samsung ATIV Tab – videopohled

Obsah balení

Z hlediska balení se Ativ Tab nijak nevymyká klasice a nabízí jen to nejnutnější. Kromě tabletu samotného tak dostanete jen manuál a adaptér pro nabíjení zařízení. Nic víc.

Design a konstrukce: chudý luxus

Pokud by vám někdo neřekl, že se jedná o tablet s Windows 8, lehce byste nový Ativ spletli s oblíbenou sérií Galaxy Tab, od které si recenzovaný kousek půjčuje hned několik designových prvků. To rozhodně není na škodu, s rozměry 265 x 168 x 8,9 mm se totiž jedná o relativně tenký a velmi dobře tvarovaný tablet. Potěší také hmotnost 570 gramů, která sice nepatří mezi elitu, ale stále vyhrává nad nejnovějším iPadem, který je velmi těžký, i mnohými dalšími konkurenty s Androidem. Díky využité barevné kombinaci a stylizaci zadního krytu vypadá tablet velmi hodnotně a draze, avšak pouze do doby, než jej uchopíte do ruky. Ativ Tab je totiž vyroben výhradně z plastu a to je cítit od prvního doteku. Na druhou stranu je však tablet díky tomu dostatečně lehký.

Design se Samsungu vážně povedl

Celou přední stranu zabírá desetipalcový displej. Kolem už najdeme pouze několik prvků, jako je přední kamerka a logo v horní části, kovové tlačítko Windows pod displejem a nakonec dvojici stereo reproduktorů po stranách displeje, což je designový výstřelek, který si zařízení půjčuje z modelů Galaxy Note či Galaxy Tab 2. Jinak je přední strana čistá a nijak neruší. Hrany přístroje jsou naopak plné ovládacích prvků a konektorů. Dole nalezneme kromě zdířky pro napájecí adaptér především trojici konektorů a držáků, ke kterým se připojuje dokovací klávesnice. Ta bohužel v ČR zatím není v prodeji, v případě nutnosti je ale tablet vybaven schopností transformovat se na netbook ve stylu rodiny Transformer. Celá horní hrana je pak zaplněna rozličnými prvky. Je tu konektor 3,5 mm Jack, zamykací tlačítko, regulace hlasitosti a dvě krytky, pod kterými se skrývá slot pro paměťovou kartu microSD, HDMI port a plnohodnotné USB. To je velkou konkurenční výhodou oproti většině tabletů s Androidem, o iOS ani nemluvě. K tabletu můžete připojit bez redukce klávesnici, myš, flashku nebo externí disk a vše bez problému funguje.

Většina prvků se poschovávala po stranách tabletu

Velmi zajímavě působí zadní strana, která je stylizována jako leštěný hliník. Bohužel je opravdu jen plastová. Navíc je pokryta lesklou vrstvou, která velmi připomíná model Galaxy S III. V horní části se pouze schovává čočka fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda. Celkový vzhled se Samsungu rozhodně povedl, vypadá elegantně a stylově. Pokud vám navíc nevadí plastový pocit pod prsty, nebudete si stěžovat. Kvalitní je i celkové zpracování. Nic nevrže, neprohýbá se, navíc lícování je perfektní.

Zadní strana je zaoblená a simuluje leštěný hliník

Výdrž: trefa do černého

Ativ Tab rozhodně nemá největší baterii na trhu, s kapacitou 8200 mAh nestíhá například nejnovější Nexus 10 (9000 mAh) či iPad 4 (11560 mAh), to však nemění nic na faktu, že tablet disponuje jednou z nejlepších výdrží, na které jsem u těchto zařízení narazil.

Při relativně náročném používání, kde nechybělo hraní her, sledování videí, surfování internetem či poslech hudby, se mi podařilo vyždímat baterii až za nějakých 10 hodin, což je vzhledem k podobně laděné konkurenci velmi nadprůměrné. V případě střídmějšího používání, kontrolování emailů, sociálních sítí a občasné návštěvy internetu, nemá tablet problém vydržet kolem dvou dnů, což je rozhodně skvělá zpráva pro ty, kterým záleží na dlouhém provozu. Díky našim standardizovaný testům jsme zjistili, že na internetu dokážete bez přestávky vydržet i jedenáct hodin, a to když každou minutu přes Wi-Fi načtete novou náhodnou stránku mobilenet.cz při nastaveném středním jasu, streamování HD videa v rozlišení 720p a se středním jasem a hlasitostí ve sluchátkách pak unaví baterii za necelých 9 hodin.

V nastavení máte k dispozici několik možností šetření, jako je úprava jasu displeje nebo zkrácení doby, po které se displej automaticky vypne, nic z toho ale nemá opravdu velký dopad na výslednou výdrž, displej navíc potřebuje maximální jas, jelikož není moc světlý. I přesto na mě Ativ Tab zapůsobil velmi dobře a v případě, že si k němu dokoupíte dokovací klávesnici, se bude jednat o zařízení s dlouhou životností na baterii, které dokáže obstojně nahradit nejeden netbook.

Zvuk: hudební labužník

Ativ Tab disponuje dvojicí stereo reproduktorů, kterou si vizuálně půjčil od kolegů z rodiny Galaxy Tab, kvalitativně jsou však někde jinde. S překvapením jsem zjistil, že repráčky nabízí velmi kvalitní poslech, kde nechybí jasné výšky, jednotlivé tóny a řádně hluboké a dunivé basy. Potěší i velká hlasitost bez zkreslení a šumu, pro dostačující poslech v pokoji jsem potřeboval pozvednout hlasitost sotva na polovinu. Díky umístění repráčků na přední straně navíc zvuk putuje rovnou na uživatele, což je rozhodně skvělý nápad oproti konkurenci, která často reproduktor umisťuje dozadu, kde jej překrývají ruce nebo nohy.

Reproduktory jsou umístěny vepředu, konektor pro sluchátka nahoře

Samozřejmě nechybí konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek, které nabídnou ještě o něco bohatší zvukovou paletu. Pokud však s tabletem nehodláte cestovat, bohatě vám budou stačit reproduktory. Ty totiž patří mezi jedny z nejlepších na trhu.

Displej: slušný průměr

Desetipalcový displej Ativu disponuje rozlišením 1366 x 768 pixelů s hustotou 155 bodů na palec, což se dá označit za dnešní průměr. Jemnost rozhodně nepatří mezi špičku, pokud však nehodláte zkoumat detaily z milimetrové blízkosti, je displej dostatečně jemný. Displej navíc nabízí velmi věrohodné podání barev, a i když se nemůže rovnat AMOLED displejům, špatný rozhodně není. Jak už jsem poznamenal dříve, displej není extrémně světlý a pro dobrý přehled je třeba nastavit jas na maximum. Na druhou stranu displej využívá technologii PLS LCD a je velmi dobře čitelný z ostrých úhlů a na přímém slunečním světle. Pokud se tedy dokážete přenést přes průměrné rozlišení a slabší ostrost, rozhodně budete spokojeni.

Displej je dostatečně jasný a kontrastní, rastr je však občas vidět

Uživatelské prostředí a výkon: dvě v jednom

Dlouhou dobu jsme měli k dispozici pouze dva smysluplné operační systému na tabletu. Buď jsme si pořídili iPad, nebo jeden z mnoha verzí Androidu, vyhovující našim představám. Samsung Ativ přichází poprvé s novou cestou, kterou se můžeme ubírat a netřeba dodávat, že se jedná o závan čerstvého vánku. Ativ Tab běží na speciální verzi operačního systému Windows 8 zvané RT, která je určena pro architekturu procesorů ARM (ty, které běží v mobilech a tabletech). Zjednodušeně to znamená, že systém zvládá vše, co jeho plnohodnotný kolega s Windows 8 (včetně přepnutí do klasicé pracovní plochy, spuštění Microsoft Office a mnohé další), dokáže však spouštět pouze aplikace vytvořené speciálně pro něj. To v zásadě znamená, že si na něj nenainstalujete žádný program, na který jste zvyklí z domácího počítače či notebooku, vše musíte stahovat skrze Windows Store, který je v současné době velmi skromný. Jedná se o jeden z největších nedostatků současných Windows RT modelů, o tom však až později.

Klasická plocha, nastavení a nabídka Start

K dispozici jsou dvě rozdílná prostředí, každé z nichž nabízí své vlastní výhody. Prvním je standardní plocha systému Windows, kterou známe z počítačů. Nechybí lišta, ikonky, složky, Ovládací panely, zkrátka tradiční seznam prvků. Toto prostředí nejlépe slouží k hlubšímu nastavení vašeho tabletu a skvěle funguje jako správce úloh a souborů. Díky průzkumníku se lehce a jednoduše manipuluje se soubory a složkami, okna si můžete dát vedle sebe a uspořádat si veškeré soubory v tabletu intuitivním způsobem. To je rozhodně oproti krkolomným správcům u konkurence s Androidem velká výhoda. Tablety s jinými systémy ani zdaleka neposkytnou takové možnosti práce se soubory nebo pracovní funkce obecně. Samozřejmostí je schopnost vytvářet složky a zaplňovat plochu zástupci, stejně jako nastavit tapetu, barevnou paletu systému a několik dalších maličkostí, to vše je ale spíše na oko. Jelikož nelze instalovat plnohodnotné programy, nic moc jiného na ploše ani neprovedete. Prostředí navíc není ideálně optimalizované pro ovládání prsty. Disponuje totiž velkým množstvím malých tlačítek a nabídek, jejichž trefa vyžaduje cvik a lidé s většími prsty budou mít problémy. Vše lze sice v ovládacích panelech zvětšit, ani tak ale vše nebude ideální. Časem se tak stejně vydáte do dotykového prostředí Metro. Tedy, bývalého Metra. Nyní se mu říká Modern UI.

Ovládací panely, explorer a přizpůsobení

Tady už je jasně vidět zaměření na dotykové ovládání. Uživatel je přivítán klasickými čtverečky a obdélníky, které známe z Windows Phone, a které tvoří souvislou mřížku aplikací. Minimalistický design rozhodně příjemně osvěží, pohyb v menu je navíc velmi rychlé a svižný. Množství ikon patří do živé kategorie. Proužek kontaktů tak bude neustále promítat fotografie vašich přátel a nové události z Facebooku, Twitteru a dalších sociálních sítí, proužek galerie ukazuje slideshow uložených fotografií a emailový proužek přetáčí předměty nových emailů. Díky tomu vypadá prostředí velmi živě a aktivně, nic není jen statické a mrtvé. Dlouhým přidržením není problém s vybraným čtverečkem manipulovat, změnit jeho velikost či jej zcela odstranit z nabídky. Nejdůležitějším faktem však je, že je ovládání velmi pohodlné a po určité době budete častěji používat právě toto prostředí, zatímco do plochy zavítáte jen pro pokročilejší práci se soubory.

Nabídka Start, nastavení pozadí a seznam aplikací

Windows RT nabízí velmi intuitivní dodatečné nabídky, zobrazované rozličnými gesty. Švihem z horního či dolního okraje vyvoláte vždy lištu s možnostmi u dané aplikace, v případě zobrazení základní nabídky Start slouží pro zobrazení kompletní nabídky všech aplikací v abecedním pořadí. Speciální švih z levé strany displeje vyvolá lištu naposledy spuštěných aplikací, mezi kterými můžete bleskurychle přepínat. V případě, že chcete skákat mezi dvěma aplikacemi nebo všemi posledními aplikacemi, lze tak učinit jednoduchým gestem z pravé strany, pro přepínání poslouží také tlačítko Windows pod displejem. Nakonec švih z pravé strany displeje vyvolá hlavní nabídkovou lištu. Tam kromě možností vyhledávání a sdílení naleznete další virtuální tlačítko Windows, seznam veškerých připojených zařízení, možnost okamžitého sdílení obsahu a především Nastavení. Toto tlačítko je obzvlášť důležité, jelikož reaguje na aplikaci, kterou máte právě otevřenou a nabízí dodatečné funkce a nabídky, podobně, jak to dělá tlačítko Menu v systému Android. Díky tomu nemusíte chodit do jednotlivých nastavení aplikací a přerušovat své brouzdání, vše máte v mžiku dostupné v pravé liště. Také zde máte přístup k rychlému nastavení, jako je Wi-Fi, hlasitost, jas displeje a několik dalších prvků.

Notifikační lišta a kopírování souborů na ploše

Také toto prostředí lze minimalisticky vizuálně upravit, změnit barevnou paletu či přidat jedno z pozadí. Obrázek lze změnit také obrazovce zamčení, kde také naleznete aktuální čas, datum a informaci o baterii a signálu Wi-Fi. Jelikož mluvíme o systému Windows, k dispozici máte také rychlé přepínání mezi účty, díky čemuž může jeden tablet využívat více lidí. V horní pravé části stačí jen vybrat svůj profil a přepnout, veškerá data, soubory a nastavení pak budou přizpůsobeny danému uživateli.

Velmi návykové je pokročilé vyhledávání z pravé lišty. Vyhledávat lze nejen mezi aplikacemi, ale také v aplikacích. Ať jste kdekoliv v protředí, můžete vyhledat slovo „Brno“ a ze seznamu aplikací vybrat Mapy, ve kterých chcete, aby se výraz vyhledal. Rázem se otevře aplikace mapy a zobrazí se město Brno. Rychlé, nápadité a šikovné. Konkurence nic takového nemá. Další užitečnou možností je opět z pravé lišty vždy aktuálně sdílet na sociální sítě, e-mailem i dalšími způsoby obsah momentálně zobrazený v aplikaci. Velmi rychle tak lze určitou zprávu ze CNN sdílet e-mailem příteli. Sdílení si navíc pamatuje poslední kontakty a způsoby sdílení, které vám příště nabídne přednostně. Pokud tedy s určitým přítelem často sdílíte každé ráno zprávy ze CNN, bude to o to rychlejší.

Ativ Tab nemá nejmenší problém ukočírovat většinu činností, které na něm budete provádět. V útrobách schovává výkonný dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus s taktem 1,51 GHz a grafický čip Adreno 305, což podporuje 2 GB operační paměti. Vzhledem k menší náročnosti systému jde o skvělou kombinaci, díky které jsem za celou dobu používání nenarazil na jediný zádrhel a zpomalení. Rychlost systému je opravdu ukázková, což je příjemný rozdíl oproti mnohdy trhanému Androidu, který mají mnozí výrobci problém dobře optimalizovat pro jakž takž plynulý běh. Hardware vystačí i na většinu videoher a problém mu nedělá ani film ve FullHD rozlišení. V online obchodě bohužel zatím nejsou nějaké skutečně náročné aplikace či hry, které by mohly tablet zplna otestovat. To ale nemění nic na faktu, že s rychlostí reakcí nebudete mít nejmenší problém.

Online televize, hra a přehrávač videí

Fotoaparát a video: tablet se vším všudy

Ativ Tab přichází s 5 Mpx fotoaparátem, kterému nechybí autofokus a přisvětlovací LED dioda. Specifikace jsou to pro tablet zcela standardní a výsledná kvalita fotografií tomu odpovídá. Snímky jsou relativně dobré, s dobrým podáním barev i dostatečnou ostrostí, z průměru ale nevybočují. V dobře osvětlených exteriérech se tabletu daří nejlépe. Jakmile přejdete to tmavšího či zcela nočního prostředí, fotoaparát má tendenci obraz lehce rozmazávat. To samé se dá říci i o makro snímcích, které jsou sice v nastavení přítomné, avšak výsledek je takřka vždy rozmazaný. Kromě nastavení zaostření a makro snímku je k dispozici také vyvážení bílé, expozice či pár obrazových efektů. Nic z toho však v základu přítomno není, po spuštění musíte stáhnout dodatečný update pro aplikaci fotoaparátu, a až poté se funkce zpřístupní. K dispozici je také přední kamerka s rozlišením 1,9 Mpx pro pořádání videohovorů, na které kvalita postačí.

Prostředí fotoaparátu a nastavení

Zkušební fotografie

Tablet ve svém základu zvládal také video ve FullHD kvalitě, po nejnovější aktualizaci však v nastavení zůstává pouze možnost 720p videa. Microsoft nejspíše snížil maximální rozlišení z důvodu některých nespokojených ohlasů na internetu, které tvrdily, že se při natáčení videa v rozlišení 1080p seká zvuk a zaostává za obrazem. My už jsme to bohužel vyzkoušet nestihli. Kvalita videa je jinak opět průměrná, ostrost občas pokulhává a rychle se pohybující objekty nejsou vykreslovány dostatečně kvalitně. Ativ Tab tak nenabízí na poli focení nic nového, ale ani nic vyloženě hrozného a opět potvrzuje pravidlo tabletů a fotografování. Sáhněte raději po chytrém telefonu, tablet se pro tyto účely nehodí.

Samsung ATIV Tab (testovací video) – 720p, exteriér

Multimédia: velký potenciál s chudým obchodem

Multimédia patří mezi jedny z nejdůležitějších aspektů moderních tabletů a Samsung si je toho náležitě vědom. Ativ Tab se snaží zaplnit všechny oblasti, především kvůli nedostatku použivatelných aplikací však zatím nestíhá za konkurencí. Nebudeme však předbíhat, minimálně hudbu a filmy zvládá s přehledem. Hudební přehrávač nabízí jednoduchý minimalistický design a klasické rozdělení na alba, seznamy, skladby a umělce. Jednotlivá alba se pak rozevírají jako složky v popředí, zatímco ovládací panel s dodatečnými prvky se vždy rozevře zdola. Je to vcelku jednoduchý koncept, který zbytečně neruší grafickými prvky a reklamou. Potěší dálkové ovládání z jakéhokoliv místa v systému, které se objeví vždy, když upravíte hlasitost. Bohužel chybí nějaké podrobnější nastavení nebo ekvalizér, to však lze rychle změnit stažením alternativního přehrávače.

Hudební přehrávač a jeho prostředí

Graficky naprosto totožně působí také videopřehrávač, který naštěstí s přehledem zvládá většinu formátů a kodeků včetně DivX a XviD. Aplikace bezproblémově přehrával několik AVI a MPEG filmů a jediný problém měla zdá se pouze s formátem MKV. I přes průměrný displej nabízí tablet pěkný filmový zážitek a díky dostatečně hlasitým reproduktorům si užijete také hudební klipy. Tablet disponuje interním úložištěm o velikosti 32 GB (s volným místem 23 GB) a pokud je vám to málo, můžete využít jak slotu pro paměťové karty microSD, tak plnohodnotného USB portu, kam jednoduše připojíte externí disk. Multimediální potenciál má tedy tablet obrovský, teď jej jen využít. Pokud prahnete po lepším vizuálním zážitku, není problém tablet prostřednictvím HDMI portu připojit k televizi.

YouTube klient a videopřehrávač

Pravděpodobně nejslabším článkem celého tabletu však bude základní nabídka aplikací a především velmi chudá nabídka v obchodě Windows Store. Ten sice čítá už desítky tisíc aplikací, ale jen desítky z nich nesou zvučná jména a jsou opravdu kvalitní. Nové Windows jsou ale jen na začátku a aplikací bude přibývat v následujících měsících poměrně velké množství, a doufejme, že kvalitních. Kromě dvou základních přehrávačů v nabídce tabletu naleznete galerii fotografií, která dokáže šikovně zobrazit vaše fotografie z Facebooku, Flickru, SkyDrive nebo jiných počítačů připojených vzdáleně přes SkyDrivve, čtečku elektronických knih, editor fotografií a především herní hub Xbox, kde kromě her a veškerých informací o nich můžete sledovat svůj profil a komunikovat s přáteli. Xbox navíc nabízí také hudební a filmovou knihovnu, kde lze kupovat či přímo streamovat hudební skladby, filmy a seriály. Tato možnost bohužel zatím v ČR aktivní není.

Windows Store

Pokud v základu nenajdete aplikaci, bez které nemůžete fungovat, k službám je online obchod Store. Bohužel jeho nabídka, jak jsme už psali výše, velmi strádá absencí množství praktických a využitelných aplikací, které jinak známe z Androidu či iOS. Zcela chybí nativní klient YouTube, Facebook či Twitter a videoherní knihovna se teprve začíná plnit. Pokud budete chvíli hledat, rozhodně dokážete najít alternativy k většině známých aplikací, jejich struktura však stále není precizně odladěna a už na první pohled citelně chybí větší množství výběru. Rozšiřování obchodu s aplikacemi by tedy mělo být prvním místem, kterému Microsoft věnuje velkou pozornost.

E-mail: jeden za všechny

Na rozdíl od Androidu má Windows RT jen jednu všestrannou e-mailovou aplikaci, která odvádí svou práci na výbornou. Nabízí totiž přehledné a jednoduché prostředí, rozdělené na tři vrstvy – menu, emaily a hlavní stránku. Uživatel tak nemusí neustále přepínat a má veškeré prvky ihned pod palcem. Pravá strana zobrazuje veškerý obsah včetně náhledů a příloh, klient navíc využívá podpory HTML5. Přechod mezi účty obstarává pravá vysouvací lišta, kde si můžete v mžiku nastavit všemožné účty, od Hotmailu, Yahoo, GMailu, Outlooku až po své vlastní.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Psaní na klávesnici samotné je velmi pohodlné, klávesy reagují rychle a jsou dostatečně prostorné. Dobře je vymyšleno i přepínání mezi písmeny a znaky s čísly. Jediným menším nedostatkem je samotné rozložení virtuální klávesnice. Ta totiž naležato zabírá téměř polovinu displeje v případě dlouhých textů má uživatel jen velmi malý přehled o okolním textu. Vyplnit kolonku či napsat rychlý email lze bez potíží, jakmile ale začnete psát delší text, přehlednost se vytrácí. Nechybí možnost rozdělit klávesy na dvě strany pro pohodlnější psaní palci, to však celkovou plochu nijak nezmenšuje. Naštěstí se na to dá zvyknout.

Organizační funkce: pracovitý gigant

Jednou z nejpovedenějších vlastností tabletu je jeho pracovní zaměření. Opomenu-li aplikace pro sledování akcií a nejnovějších zpráv ze světa prostřednictvím vyhledávače Bing či velmi propracovaný widget počasí, je to především oficiální kancelářský balíček Microsoft Office, což je eso, kterým se nemůže pochlubit Android ani iOS. K mání je klasický seznam editorů Word, Excel, PowerPoint a OneNote, které odvádí totožnou práci s jejich kolegy s Windowsy pro procesory x86 a x64 (Windows 8, 7 a další). Všechny editory se spouští skrze klasickou plochu a pokud používáte některý z nich na domácím počítači, budete se v uživatelském prostředí cítit jako doma. Je sice velmi pochybné, že bude někdo psát dlouhé články na virtuální klávesnici, jelikož i tady nechybí problém s nedostatkem prostoru kolem, pokud si však obstaráte dokovací klávesnici, může Ativ Tab co se týče kancelářské práce slušně nahradit jakýkoliv notebook. To se o tabletech s Androidem ani iOS zdaleka tvrdit nedá.

Kancelářský balíček Microsoft Office

Velmi se povedl také komunikační hub Lidé, který v sobě kombinuje seznam kontaktů a sociální sítě. Tablet postrádá sítě 3G, takže si z něj stejně nezavoláte, z informačního hlediska ale seznam kontaktů odvádí skvělou práci. Hned zkraje si totiž nastavíte všechny vaše účty z Facebooku, Twitteru, Outlooku, Linkedln či Googlu, hub pak spojí všechny kontakty do jednoho přehledného spisu a dokonce vám rovná všemožné novinky a oznámení ze sociálních sítí, abyste nemuseli chodit do externí aplikace (ne, že by se hodně nabízelo). I přes nedostatek oficiálních sociálních aplikací tak tento hub zvládá naprosto všechny požadavky, které uživatel může na aplikaci podobného rázu mít. Je jednoduchý, přehledný a plný uživatelných informací. Můžete aktualizovat svůj status na sociálníh sítích, přijímat notifikace, zobrazit zeď Facebooku, komentovat, likeovat a podobně. Jako dodatek je tu přítomna také aplikace zprávy, která slouží pro integrovaný Facebook chat a další služby, stejně jako oficiální aplikace od Samsungu s názvem ChatON.

Sociální hub a kontakty

Nakonec nemohu nezmínit hned dvojici cloudových služeb, SkyDrive a Box, které jsou předinstalovány už v základu. Uživatelé, kteří hodně nahrávají své soubory do cloudu, tedy budou mít radost.

GPS: něco na cesty

Trojici lokalizačních služeb z Androidu jen tak něco nepřemůže a Windows RT v této oblasti lehce zaostává. K dispozici je vám vlastně jen aplikace Bing Mapy, která poslouží jako pomocník při hledání adresy či orientaci v cizím městě. Kromě informační hodnoty dokážou mapy také bodově vytyčit trasu z požadovaného bodu do cíle, na hlasovou navigaci však zapomeňte. Nechybí možnost přepnutí z turistické vrstvy na satelitní, případně najít požadovanou adresu, ve srovnání s konkurenčním softwarem se však jedná o velmi jednoduchou službu. Navíc se mapy načítají velmi pomalu a než se vám zaostří požadovaná oblast, nějakých 10 vteřin to potrvá. Z Windows Store si lze ale mimo jiné stáhnout klienta pro Google Mapy, které nabídnou více možností.

Bing mapy

Výhodným dodatkem může být aplikace Cestování, která nabízí nejen množství informací a detailů o jednotlivých městech, ale dokáže pomoci také s vyhledáváním dopravních spojení a hotelů, což se hodí a alespoň částečně nahrazuje službu Místa z Google Maps.

Aplikace Cestování a akcie

Internet a datová výbava: schopný průzkumník

Internetový prohlížeč je tu stejně jako prostředí přítomen hned ve dvou verzích. Nemusíte mít strach, že jde o Internet Explorer, ten je tu totiž velmi rychlý a intuitivní a dokáže se směle rovnat s konkurencí. Dotyková verze ze startovní nabídky je klasickým prohlížečem, který známe z tabletů. Stránky zabírají celý displej, reagují rychle a celé prostředí je velmi dobře ovladatelné dotykem. Po přejetí prstem po dolním a horním okraji se zobrazí lišta s adresou a několika prvky, jako jsou záložky, nastavení či šipka zpět. Naopak horní část je věnována otevřeným kartám a možnosti přidat další, nebo rychle smazat aktuální. Celkově jde o velmi svižný surfovací zážitek, stránky se načítají rychle a o něco více času tablet potřebuje snad jen na velké náročné weby. Internetový prohlížeč je také jedna z oblastí, kde lze vidět hrubší rastr kvůli malé ostrosti displeje, který jinak odvádí dobrou práci. Pokud však nehodláte extrémně přibližovat text, neměli byste na podobný problém narážet často. V této verzi nezobrazí Internet Explorer Flash, Silverlight a další doplňkové služby. Ale to nevadí, protože….

Internet Explorer v prostředí Modern UI

Druhá verze prohlížeče se totiž otevírá na klasické ploše a nabízí mnohem více možností a funkcí. Pokud tedy chcete opravdu plnohodnotný surfovací zážitek včetně detailního nastavení, plug-inů, Flashe podobně, je tento prohlížeč oproti konkurenci na tabletech dále. Jde o tradiční Internet Explorer se vším, co k tomu patří. V horní části okna se nachází adresa a všechny ovládací prvky, také nastavení se otevírá v samostatném okně. Především jde ale o široké možnosti přizpůsobení a nastavení, které nabízí standardní verze prohlížeče, se kterou se konkurence prostě nemůže rovnat. Nechybí ani Flash, i když je omezen pouze na některé stránky, povolené Microsoftem. Samozřejmostí je podpora HTML5, takže prohlížeč nemá problém zobrazovat a přehrávat například videa z YouTube nebo různých televizních stanic přímo ve stránce. Celkově lze surfovací zážitek na Ativu označit za velmi uspokojující a pohodlný, ale především mnohostranný.

Internet Explorer na ploše

K dispozici je bohužel pouze připojení skrze Wi-Fi, 3G verze tabletu není a těžko říci, zda vůbec bude. Jinak však tabletu nechybí nic podstatného včetně Bluetooth 4.0, technologie NFC pro bezdrátovou komunikaci s jinými zařízeními a jak jsem zmínil již dříve, plnohodnotný USB port.

Závěr

Začíná nám mnohem bohatší éra tabletů a k tradiční dvojici Android / iPad se konečně přidává další konkurent, který je v mnohém schopnější. Samsung Ativ Tab je bezesporu špičkovým zařízením, které je především velmi neokoukaným zážitkem pro všechny, komu už zelený robůtek či lesklý iOS lezou krkem. Opravdu závažných problémů navíc není tolik, aby příliš odrazovaly od koupě, je ale nemožné nad nimi přimhouřit oči.

Tak především, Ativ Tab láká stylovým designem a perfektní konstrukcí, i když využívá pouze plastů. Dokáže se pochlubit jednou z nejlepších baterií na trhu, což je extrémně důležitou oblastí u přenosných zařízení. Navíc nemá nejmenší problém s úložným prostorem, jelikož základní úložiště doplňuje o paměťové karty i možnost zapojení externích disků skrze klasický USB port, což často konkurence může jen závidět.

Z pracovního a sociálního hlediska nabízí tablet vše podstatné, navíc dokáže zaujmout plnohodnotným kancelářským balíčkem Office a bohatými možnostmi připojení, ať už kabelem, nebo vzduchem. Závěrem nelze nezmínit rychlý a intuitivní operační systém, který sice teprve začíná svou cestu, avšak už nyní je značně konkurenceschopný.

Bohužel se najde několik nedostatků, které nelze přehlédnout. Hned zkraje většinu uživatelů praští do očí cena, která je příliš vysoká. Za částku pohybující se kolem 17 tisíc korun, očekáváme dokonalý tablet s FullHD displejem a zároveň softwarem napěchovaný výrobek, kterým Ativ Tab prostě není. I když bychom dokázali prominout o něco horší displej a operační systém, který stále potřebuje spousty práce (především tradiční plocha a její dotyková použitelnost), stále není všem problémům konec.

Jedním z nejzásadnějších nedostatků je vedle ceny především velmi chudý výběr aplikací, který se nemůže rovnat statisícům možností z Androidu či iOS. Bohatý výběr softwaru je jednou z nejdůležitějších vlastností většiny multimediálních zařízení a jde o naprosto základní složku jejich ekosystému, kterou Ativ Tab zatím postrádá. Tento neduh však opraví pouze čas.

Celkově nás Samsung Ativ Tab velmi příjemně překvapil. Jedná se bezesporu o velmi povedený tablet, který láká jak prvotřídním hardwarem, tak novým systémem a kvalitním vzhledem. Problém je v tom, že to samé nabízí i Microsoft Surface, avšak za podstatně nižší cenu. Výběr je tedy na vás.

Konkurence na trhu

Pochopitelnou alternativou modelu Ativ Tab je jeho výkonnější kolega Ativ Smart PC, který uživateli nabídne rychlejší procesor, o kousek větší displej, 8 Mpx fotoaparát a především plnohodnotnou verzi operačního systému Windows 8, který smazává mnohé problémy levnějšího brášky a nabízí více možností. Cena se však v tomto případě zvedá ještě o řádný kus výše a překonává hranici 20 tisíc korun. Navíc rozměry a hmotnost už jsou někde jinde.

Zleva Samsung Ativ Smart PC, Microsoft Surface a iPad 4

Mnohem lepším výběrem je model Surface RT ze stáje Microsoftu. Ten totiž přináší totožný displej a Windows 8 RT, avšak láká čtyřjádrovou Tegrou 3, 2 GB operační paměti a mnohem nižší cenou. Nabízí však pouze dvě kamerky s rozlišením 0,9 Mpx.

Samozřejmě tu pořád nechybí více klasická konkurence s Androidem a iOS. Jasnou volbou je tedy iPad 4, který nabízí Retina displej, dvoujádrový procesor, 1 GB RAM, 5 Mpx fotoaparát a oblíbený iOS 6. Je navíc stále o pár tisíc levnější.

Zleva Transformer Pad Infinity a Nexus 10

Nebyla by to však konkurence bez Androidu. Slušnou alternativou k novému Ativu je tak hybridní Asus Transformer Pad Infinity s dokovací klávesnicí, FullHD displejem, čtyřjádrovým procesorem a 8 Mpx fotoaparátem. Cenově je navíc Samsungu značně podobný. Nakonec musím zmínit také nový Google Nexus 10, který naláká bezkonkurenčním displejem, ale také dvoujádrovým procesorem, 2 GB RAM, 5 Mpx fotoaparátem a nejnovější verzí operačního systému Android.

samsung-ativ-tab
Klady
  • výborná výdrž baterie
  • plnohodnotný kancelářský balíček Office
  • rychlý a svižný systém
  • dostatečné interní úložiště
  • výkonný hardware
  • povedený design, příznivé rozměry a hmotnost
  • Dobré propojení se sociálními sítěmi
  • velmi kvalitní reproduktory
  • plnohodnotný USB port a přítomnost HDMI
  • NFC
Zápory
  • klasická plocha hůře ovladatelná dotykem
  • Chudá nabídka online obchodu
  • Nižší rozlišení displeje
  • extrémně vysoká cena
  • Horší mapové a navigační aplikace
Diskuze ke článku
camilo
super recenzia, sam pouzivam w8 na x220t, a metro je na dotykovy disp ako stvorene len mne osobne chybaju niekde hodiny - dost divne ze tam dali aplikaciu lide/people kde mozemmat rozne social networks a obycajne hodiny ktore by ukazovali cas si musi clovek doinstalovat, presny stav baterie mi tiez chyba ci uz wo win8 metro alebo na RT... ale zatial spokojnost, decor8 pre win8 doplnil v najnovsej verzii konecne hodiny do metra...
Tohtori Latvala
Tak to je vymazlena masinka,ale ty prachy!!!!!Boze.O tech 7 tisic dolu bych o nem vazne uvazoval :-)
m
tak ta cena je nehorazna kym nebude cena okolo od tych 300 eur predavat sa to vo velkom podla mna nebude
Jakub
Window se mi v tabletu líbí víc jako android, stabilita a rychlost je vážně pěkná, tento samsung je hodně povedená věcička ale co ho zabíjí je ta přemrštěná cena.. Proč jsou tablety s windows tak hrozně předražené? Ví to někdo? Dělají to výrobci microsoftu na truc nebo co?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze