Samsung Galaxy Note 3 Neo: první dojmy z obřího lenocha

72

Stále pro vás testujeme nové a nové zajímavé smartphony a tentokrát se u nás v redakci usadil nový Samsung Galaxy Note 3 Neo, mladší a slabší sourozenec „velkého” Galaxy Notu 3. Sdílí společně design a některé zajímavé funkce, Samsung však ořezal výbavu a cenu. Co od nového Galaxy Note 3 Neo můžeme očekávat?

Oficiální snímky Samsung Galaxy Note 3 Neo

Segment velkých smartphonů alias tabletofonů je stále velmi populární, a tak není divu, že se mnoho výrobců snaží ukousnout si z tohoto koláče svůj podíl. Jedním z nejúspěšnějších zařízení v této kategorii je špičkový Samsung Galaxy Note 3 se skvělým dotykovým stylusem S Pen, který byl ještě donedávna vlajkovou lodí korejského výrobce. Není tak divu, že výrobce se rozhodl připravit dostupnější modifikaci pojmenovanou jako Samsung Galaxy Note 3 Neo, která s „větším” sourozencem sdílí mnoho prvků, ale kvůli nižší ceně také bylo nutné udělat několik výraznějších zásahů do výbavy.

Konstrukce a displej

Začneme například konstrukcí, na které je vcelku výrazně vidět snaha ušetřit. Pokud jsme o Galaxy Note 3 řekli, že působí lacině, u Galaxy Note 3 Neo musíme říct, že působí jako maketa. Skoro nás překvapilo, že se skutečně rozsvítil displej, protože ten pocit byl velmi silný. Například na rámečku kolem telefonu, který by měl imitovat kov, je značné množství kazů. Nekvalitním dojmem působí také zadní kryt, který imituje kůži. Ze Samsungu Galaxy Note 3 Neo máte skutečně pocit, že v ruce držíte maketu.

K samotné konstrukci však větších výhrad nemáme. Je pevná, nikde nic nevrže, a tak zamrzí opravdu hlavně použité materiály. Samotné rozměry oproti Galaxy Note 3 trochu poklesly, Note 3 Neo měří 148,4 × 77,4 × 8,6 mm, přesto se však jedná o skutečně velký telefon. Tedy spíše tabletofon. A není divu, do těla se musí vejít rozměrný 5,5" Super AMOLED displej s HD rozlišením. Na takto velkou úhlopříčku se toto rozlišení již může zdát trochu malé, displej není ani zdaleka tak ostrý, jak jsme dnes od ostatních zařízení v této kategorii zvyklí. Jeho zobrazovací schopnosti jsou však celkově dobré, takže s displejem v celkovém měřítku nemáme vážnější problém.

Hardware a baterie

Za co si ovšem Samsung Galaxy Note 3 Neo odnáší velkou kritiku je jeho výkon. Samsung osadil svůj Note 3 Neo šestijádrovým procesorem o taktu 1,7 GHz, kterému sekundují 2 GB RAM. Rozhodně se však nejedná o žádného rychlíka a ve spojení s prostředím TouchWiz od Samsungu se dostavují dlouhé odezvy, pomalé spouštění aplikací a v neposlední řadě zasekávání. Bohužel pomalé reakce jsou vidět i s jiným launcherem, takže nemůžeme všechnu vinu házet zrovna na TouchWiz. Výkon je skutečně nejslabším článkem jinak vcelku zajímavého přístroje.

Pokud se podíváme na uživatelské prostředí, tak se jedná o klasický TouchWiz, který najdeme i u modelu Galaxy Note 3. Několik obrazovek, na které můžete umisťovat zástupce aplikací a widgety, je doplněno o funkci rozdělení obrazovky na dvě poloviny, takže na každou půlku si můžete umístit jednu z aplikací. Notifikační lišta krom notifikací zobrazuje také rychlá nastavení, díky kterým můžete ovládat základní funkce telefonu jako je Wi-Fi, data, Bluetooth a podobně.

Slabší hardware však může mít i své výhody. Note 3 Neo je totiž osazen baterií s kapacitou 3 100 mAh. Kombinace baterie s vysokou kapacitou a slabšího hardwaru má za následek jedno – špičkovou výdrž na nabití! A slovem špičkovou opravdu máme na mysli špičkovou. V našem standardizovaném testu výdrže baterie při streamování HD videa se Note 3 Neo dostal na hodnotu 10 hodin a 18 minut. To samé platí o výdrži v běžném provozu, jelikož Note 3 Neo prakticky za den nemůžete utahat. Note 3 Neo se tak řadí ke smartphonům s vůbec nejdelší výdrží v našem katalogu. Svůj vzor v podobě Galaxy Note 3 dokonce porazil o téměř 2 hodiny.

S Pen a fotoaparát

Pochvala směřuje samozřejmě také ke známému dotykovému peru S Pen, které funguje přesně tak, jak jsme u zařízení z řady Note zvyklí. Ovládání je přesné a perfektně citlivé, na displeji si díky S Pen můžete pohodlně kreslit, psát poznámky nebo ručně zadávat text a podobně. Nechybí ani funkční tlačítko, kterým vyvoláváte další funkce S Pen.

Stylus S Pen a 8Mpx fotoaparát

V oblasti fotografických schopností spadá Note 3 Neo do klasického průměru. Samsung novinku osadil 8Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením, který podává za dobrého osvětlení vcelku slušné výsledky. Fotografiím však chybí více detailů a větší dynamický rozsah. Celkově však snímky nejsou vůbec špatné.

Svou výbavou Samsung Galaxy Note 3 Neo velmi připomíná předloňský Galaxy Note 2. Máme zde stejný displej, fotoaparát, baterii, paměť a mnoho dalších parametrů. Výraznější změny jsou pouze v oblasti designu a konstrukce. Samsung Galaxy Note Neo 3 to však se svou cenou atakující hranici 10 000 Kč nebude mít vůbec snadné. Jeho hlavními zbraněmi jsou výdrž baterie a stylus S Pen. Bude to na konkurenci stačit? To se dozvíte již zanedlouho v naší plnohodnotné recenzi. Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se nového Samsung Galaxy Note 3 Neo, ptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 3 Neo

Kompletní specifikace
Konstrukce148,4 × 77,4 × 8,6 mm, 162,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 6×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2014, ?
Diskuze ke článku
Peter
zdravim kdy udelate video rezenzi na tento telefon???
Saskie
Android už nechci ani vidět. Měla jsem velice dobrý android mobil (Samsung Galaxy Note II LTE) a jsem ráda, že jsem se ho zbavila. Stále problémy co se týče zálohování bez rootu, instalace všech aplikací (přes 700ks) a pak i při 2GB RAMce se to někdy sekalo.

Přešla jsem na WP8.1., chtěla jsem něco jednoduchého, něco co se neseká stále, nemrzne, nejsou nutné restarty a podobně, a tak jsem si koupila zánovní HTC 8X. Jsem spokojena a měnit za android již nechci.

Hezký den.
Maroš
1. V texte uvádzate, že Neo prehrávalo skoro o 2 hodiny dlhšie ako Note 3. Len škoda, že rozdiel je v tom, že Note prehrávalo FullHD. Najbližšie skúste s rovnakými parametrami
2. HD vám príde málo, FullHD dobré - ale rozlíšenie medzi tým nie je, čiže buď jedno alebo druhé, a na zachovanie nižšej ceny sa muselo použiť HD.
3. Kedy bola Note 3 vlajkovou loďou? Myslel som, že to je výsada rady S
4. Nevie sa, aké SoC Samsung zvolil? Lebo mi to pripadá, že po tom čo píšete, má hardware slabší ako S4 Mini.
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Jak moc hnusný (hrubý) ten display je ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze