Roaming v rámci EU se nakonec minimálně do roku 2018 nezruší

8

Roaming je často skloňovaným slovem nejen v období různých prázdnin, ale často je slyšen také v Evropském parlamentu, který jej chtěl ke konci letošního roku zcela zrušit. Bohužel s tím nesouhlasí členské státy Unie a zrušení roamingu v rámci EU se odkládá minimálně o tři roky. Dočkat bychom se měli alespoň opětovného snížení cen v nejbližších letech.

Evropská unie

První náznaky o zrušení roamingu se objevily již v květnu 2013, kdy se o něm zmínila tehdejší eurokomisařka Neelie Kroesová. Následně byl téhož roku evropskou komisí předložen návrh „propojeného kontinentu“, který mě za cíl sjednotit operátorské trhy ve všech zemí EU. Jinými slovy tedy zrušit poplatky za roaming. Evropská komise tento návrh schválila a ten postoupil k Evropskému parlamentu. I ten jej schválil, stalo se tak již loni v dubnu. Poté již bylo vše pouze na členských státech, který návrh prozkoumají. Za předpokladu, že by nenastaly problémy, měl být roaming zrušen ke konci roku 2015.

Eurokomisařka Neelie Kroes se zasazovala o zrušení roamingu ke konci roku 2015

Jenže problémy nastaly, neboť členské státy se postavily proti rozhodnutí Evropského parlamentu a požadují odložení celého návrhu. Guy Verhofstadt, předseda evropských liberálů a bývalý belgický premiér, označil rozhodnutí států za naprosto skandální a všem členským státům, které hlasovaly proti návrhu vzkázal, že by se měly stydět.

Guy Verhofstadt
Předseda evropských liberálů, Guy Verhofstadt označil odmítnutí zrušení roamingu za skandální

Evropský parlament zrušení prosazoval zejména z důvodu oživení trhu a tím pádem zvýšení využívání ze strany spotřebitelů. Prozatím se daří prosadit jen postupné snižování poplatků, poslední proběhlo loni v červenci. Operátoři se úplnému zrušení poplatků brání a argumentují tím, že je nutno do cen promítnout poplatky na pokrytí nákladů při využívání infrastruktury u cizích operátorů. Proti tomuto tvrzení však lze mnohdy poukázat na fakt, že mnoho operátorů má své sítě hned v několika členských státech. Příkladem může být Vodafone, Orange, T-Mobile či Telefónica.

Mapa členských států Evropské unie, kterých by se zrušení roamingu týkalo

Členské státy, které hlasovaly proti zrušení roamingu v tuto chvíli, navrhují mnohem levnější roaming, než doposud. Ten by měl obsahovat alespoň základní poplatky za volání, textové zprávy a data v zahraničí, ale již žádné další dodatečné poplatky. Zároveň členské státy dodaly, že by se situace mohla znovu přezkoumat v roce 2018 a to s cílem postupného zrušení roamingu.

Zdroje: wired.co

Diskuze ke článku
Mário Pliska
Mário Pliska
No uz jsem se lekl, ze by to bylo tak jednoduchy :DDD
Michelin
Hmm lobby od operatoru je hodne vysoko :))
Míša
Huráááá-jupíííí-vivááát!!!
ČTU čeká další tučné období, zase naši úředníci budou ve vatě. My si pouze zase malinko připlatíme.
xyz
Mohli jste napsat ktere zeme byly proti

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze