Dočkáme se do roku 2015 konce roamingu v EU?

4

Jednotný telekomunikační trh v Evropské unii by mohl začít fungovat do roku 2015. Prohlásila to eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová, která je připravená prosadit tuto myšlenku do konce svého funkčního období, které vyprší právě za rok a půl. V celé Evropské unii byste tak volali i smskovali za domácí ceny.

"Jen si to představte, telekomunikační trh bez hranic a bez fragmentace. To je priorita zbytku mého mandátu," poznamenala Kroesová, která dále uvedla, že Komise brzy předloží návrhy na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu.

Jednotné evropské číslo, které by mohlo být součástí návrhu, by způsobilo, že poplatky za roaming by se staly rázem zastaralými. Další návrhy zahrnují také vytvoření jednotného telekomunikačního regulátora, který by nahradil současných 27 národních regulátorů. Komise chce rovněž zlepšit využívání spektra pro širokopásmové a mobilní aplikace.

Evropský telekomunikační průmysl této myšlence vyjádřil podporu v naději, že tak Evropa znovuzíská konkurenční výhodu nad USA a asijskou společností. Sami některé telekomunikační společnosti uznávají, že současná roztříštěnost trhu ztěžuje operátorům rozvoj nových služeb. Pro srovnání, zatímco v USA funguje šest mobilních operátorů a Čína má tři, tak v Evropské unii funguje 1200 pevných operátorů a více než sto mobilních operátorů.

Zdroje: euobserver.com

Diskuze ke článku
hanes
Pěkná myšlenka, ale je to další zásah do suverenity států
Durus
V jednote je sila... Suverena a jednotna europa. Priznam sa ze doteraz som nepochopil preco je roaming tak drahy. Ine kontinenty su omnoho vacie a tuto otazku uz maju davno vyriesenu...
radim
Konečně nebudu potřebovat mobil pro dvě SIM a koupím si iPhone.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze