Srovnání roamingové nabídky u T-Mobile, O2 a Vodafone: volání a zprávy

2

První prázdninový den tohoto roku už máme za sebou, letní dovolené a výlety do zahraničí však teprve začínají. Operátoři se museli podřídit nařízení EU a od 1. července snížit ceny za roamingové služby. My se v rámci několika dílů podíváme, jaká nabídka kterého operátora je nejvýhodnější. Seriál začneme srovnáním základních služeb u tří největších operátorů.

Nepřehlédněte:

Letní dovolené se kvapem blíží, nebude tak od věci srovnat si jednu z důležitých věcí, tedy roamingové ceny. Od 1. června byly operátoři „donuceni“ k poklesu roamingových cen v Evropské unii, i když vzhledem k předchozím letem pouze k mírnému, ceny v ostatních zemích (alespoň za základní služby typu volání, SMS a MMS) zůstaly zhruba srovnatelné. Hned na úvod našeho srovnání je také vhodné zmínit, že na rozdíl od některých virtuálních operátorů se naše „velká trojka“ držela dosti při zemi a všechny ceny tak téměř vždy kopírují ty dle nařízení, na nějaké razantnější zlevňování tak můžeme (alespoň prozatím) zapomenout.

Kdo nabídne nejvýhodnější roamingové ceny?

Srovnání velikánů

Pro co největší přehlednost a informovanost rozdělíme naše srovnání do třech samostatných dílů, v dnešním, tedy prvním díle, se podíváme na ceny základních služeb (volání, SMS a MMS) u našich tří největších operátorů, tedy u T-Mobile, O2 a Vodafone. V krátkosti si také vysvětlíme možnost Odděleného roamingu.

Ve druhém díle se detailněji zaměříme na srovnání datových přenosů, které v zahraničí u naší velké trojky můžete využít a náš krátký seriál završíme komplexním srovnáním roamingové nabídky u našich největších virtuálních operátorů. Dost už ale bylo teorie, pojďme se společně pustit do prvního roamingového srovnání.

T-Mobile: štěstí přeje připraveným

Jak již víme, podle nařízení Evropské unie museli všichni operátoři od 1. července zlevnit v rámci EU všechny svoje služby, tedy volání, SMS, MMS a data. T-Mobile na rozdíl od Vodafone a O2 nečekal do posledního dne a svoji obměněnou a zlevněnou roamingovou nabídku představil již v polovině měsíce června. Z tohoto důvodu jeho cenami začneme.

T-Mobile

Nejdříve si srovnáme ceny za základní služby v Zóně 1, to v případě T-Mobile zahrnuje všechny evropské země včetně Norska, Lichtenštejnska, Islandu a Andorry. Jak si můžete povšimnout, slevy se drží těsně pod hranicí, kterou Evropská unie nařídila. Nejvýrazněji zlevnil datový roaming, a to více než o polovinu, na ten se však zaměříme v našem dalším srovnání.

Zóna 1 Ceny od 15. 6. 2014
Odchozí hovory 6,29 Kč
Příchozí hovory 1,66 Kč
SMS 1,98 Kč
MMS 6,63 Kč

Ceny v tabulkách jsou samozřejmě včetně DPH, příchozí hovory se v Zóně 1 účtují po vteřinách (tarifikace je tedy 1+1), u odchozích hovorů se účtuje prvních 30 vteřin a poté opět po vteřinách (tarifikace je tedy 30+1). Ceny v Evropské unii samozřejmě nejsou vším, proto naše další kroky povedou k cenám roamingu mimo ni. Zde se žádné velké změny neodehrály, ceny jsou tak stále velmi vysoké.

Služby Zóna 2 * Zóna 3 **
Odchozí hovory 35 Kč 69 Kč
Příchozí hovory 18 Kč 49 Kč
SMS 9,60 Kč 14,60 Kč
MMS 16,60 Kč 21,60 Kč

(Zóna 2 *: zbytek Evropy, USA, Kanada, Rusko, Čína, Izrael, Egypt, Palestina, Hongkong Zóna 3 **: zbytek světa + provoz v letadlech a lodích)

Ve 2. a 3. zóně se příchozí i odchozí hovory účtují po minutách (tarifikace 60+60). Dodáme, že volání z lodí (jedná se o velké lodě, trajekty atd.) se účtuje jako volání v 3. zóně. Při cestě na Kypr se může stát, že se váš telefon přihlásí do sítě, která již nepatří do zóny EU a ceny za služby v roamingu se budou řídit zónou 2.

O2: na čas

Po vzoru T-Mobile si u O2 srovnáme ceny za základní služby v Zóně 1, to v případě O2 zahrnuje všechny evropské země včetně Norska, Lichtenštejnska, Islandu a San Marina. I zde si můžeme povšimnout „slev dle regulí“, slevy se drží těsně pod hranicí, kterou Evropská unie nařídila.

Zóna 1 Ceny od 1. 7. 2014
Odchozí hovory 6,30 Kč
Příchozí hovory 1,65 Kč
SMS 1,95 Kč
MMS 6,60 Kč

O2 má však nadále v nabídce roamingový tarif Volání bez hranic, zde je jednotná cena 3,90 Kč za minutu hovoru (odchozí i příchozí), tak také za SMS. V EU se navíc neplatí žádný sestavovací poplatek (ten je jinak 50 Kč, respektive 80 Kč v závislosti na zóně) a tak se tato možnost vyplatí především těm, kteří ze zahraničí často volají. Tento tarif je nutné si aktivovat manuálně.

O2

Samozřejmě se zaměříme také na provoz v jiných zónách jinde ve světě. V tomto ohledu je na tom O2 většinou hůře, než T-Mobile, existují však i výjimky, například cena MMS je v Zóně 2 i 3 za 9,60 Kč, zatímco u T-Mobile je cena o mnoho vyšší (Zóna 1: 16,60 Kč, Zóna 2: 21,60 Kč).

Služby Zóna 2 * Zóna 3 **
Odchozí hovory 42,35 Kč 66,55 Kč
Příchozí hovory 24,20 Kč 54,45 Kč
SMS 12,10 Kč 12,10 Kč
MMS 9,60 Kč 9,60 Kč

(Zóna 2 *: Albánie, Andorra, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Faerské ostrovy, Guernsey, Jersey, Kosovo, Makedonie, Man, Moldavsko, Monako, Severní Kypr (Turecko), Srbsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina Zóna 3 **: zbytek světa + provoz v letadlech a lodích

Vodafone: haléře nepřekvapí

Jako poslední je na řadě Vodafone, i u něj si nejdříve ukážeme ceny za základní služby v Zóně 1, to v případě Vodafone zahrnuje všechny evropské země včetně Švýcarska. Příchozí SMS jsou zdarma. Při volání s tarifem Vodafone World Roaming z Evropské unie (Zóny 1) do zemí mimo Evropskou unii (mimo Zónu 1), zůstává cena beze změny, tedy 7,47 Kč. Tarif Vodafone World Roaming je určen především pro zákazníky, kteří volají a píší méně a datové připojení využívají minimálně.

Zóna 1 Ceny od 15. 6. 2014
Odchozí hovor 6,30
Příchozí hovor 1,66
SMS 1,99
MMS 6,63

Poznámka: Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Pro zákazníky cestující do EU a Švýcarska je nejvhodnější tarif Vodafone Roaming na den, zde zákazník zaplatí jednorázový denní poplatek (po dobu letních prázdnin platí sleva 30 Kč) 69 Kč, a od té chvíle má k dispozici volné minuty a SMS do všech sítí tak, jako kdyby byl doma.

Vodafone

V případě, že má daný zákazník aktivovaný některý z neomezených tarifů, volá a SMSkuje neomezeně a navíc surfují až do výše 100 MB za den. Příchozí hovory a SMS jsou v rámci tarifu Roaming na den zdarma. Tento tarif mohou využít zákazníci, kteří používají Red tarify, Tarif na míru, Férový tarif či tarif Start. Tarif Red Premium již roaming v zóně 1 zahrnuje.

Zákazníci využívající tarif Vodafone World Roaming v rámci EU budou o změně cen informováni prostřednictvím SMS. Ceny v ostatních zónách zůstávají nezměněné, přesto se na ně společně podíváme.

Služby Zóna 2 * Zóna 3 **
Odchozí hovory 30,52 Kč 61 Kč
Příchozí hovory 17,81 Kč 35,59 Kč
SMS 9,68 Kč 14,52 Kč
MMS 11,50 Kč 11,50 Kč

Poskytování odděleného roamingu

Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 531/2012 má zákazník od 1. 7. 2014 možnost využít služeb jiného poskytovatele pro zajištění regulovaných roamingových služeb, odděleně od domácích a neregulovaných roamingových služeb, bez nutnosti změnit své telefonní číslo nebo SIM kartu – tzv. oddělený prodej roamingových služeb. Tuto možnost samozřejmě nabízí všichni naši operátoři, tedy mimo Vodafone, T-Mobile a O2 také operátoři virtuální. Jako první nám však tento pojem „představilo“ O2.

Roaming

Celé to zní velice hezky, zákazník si může zvolit jiného operátora, kterému pak bude platit za jeho služby. Bohužel, v současné době je seznam „spřátelených subjektů“ nulový, a proto bude tato služba dobře využitelná až někdy v budoucnu. V každém případě se jedná o zajímavou novinku ve světě roamingových služeb.

Zhodnocení

Jak náš první díl zakončit? Ceny opravdu spadly pod hranici, kterou Evropská unie nařídila. Ceny v Zóně 1 u naší „velké trojky“ za základní služby (volání + SMS + MMS) však z celkového hlediska spadly spíše lehce, větší slevy nabídnou někteří z virtuálních operátorů, například SazkaMobil. Stejně tak se větších změn/slev dočkaly ceny za datový roaming, a to už hovoříme o situaci napříč všemi operátory, zde padly ceny o více než polovinu. Datovému roamingu u T-Mobile, O2 a Vodafone se budeme věnovat hned v následujícím dílu našeho roamingového srovnání.

Zdroje: o2.cz, t-mobile.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
jirka
S tím VDF Roamingem na den bych neriskoval volat neomezeně, mají fikaný podmínky. Po zkušenostech s VDF doporučuji na hranicích vyndat simku a koupit si místní.

"Více informací o Vodafone Roamingu na den:
Nelze čerpat neomezené jednotky z balíčků pro volání/ SMS do sítě Vodafone".
Jokeer
Roaming by se měl v první řadě zakázat a zrušit. Pokud můžete používejte Skype, Viber a jim podobné programy k telefonování zadarmo a nekrmte naše operátory. Na Google Play jsou také zajímavé aplikace, které nabízejí ceny nesrovnatelně nižší než od našich operátorů, například aplikace WiCall a další :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze