BlackBerry PlayBook OS 2.0: přehled novinek a vylepšení

Kanadská společnosti RIM konečně uvolnila finální verzi nového operačního systému pro svůj tablet BlackBerry PlayBook. Nová verze s názvem BlackBerry PlayBook OS 2.0 přináší především nativní PIM aplikace, to však není všechno. BlackBerry PlayBook OS 2.0 je prakticky nový systém.

O novém BlackBerry PlayBook OS 2.0 jsme vás již několikrát informovali, naposledy jste si mohli prohlédnout tento systém v našem videu z konference DevCon Europe 2012. Tenkrát se jednalo stále o testovací verzi, během února byly naplánovány ještě další 3, avšak 21. února se konečně majitelé tohoto tabletu dočkali.

BlackBerry PlayBook s OS 2.0 - oficiální fotografie

RIM začal uvolňovat nový operační systém pro všechny přístroje na trhu a dnes by tak měly být aktuální verze BlackBerry PlayBook OS 2.0 nainstalované snad na všech zařízeních. Máme naplánováno ukázat vám na videu všechny nové funkce tohoto operačního systému, nyní si však pouze některé z nich popíšeme.

TIP! Recenze BlackBerry Playbook – Ta největší ostružina

Tou největší novinkou jsou samozřejmě PIM aplikace. Chybějící integrovaný emailový klient, aplikace kontaktů a kalendář byly funkce, které se stávaly hlavní zbraní všech kritiků tohoto tabletu. Tato situace se však nyní mění a email, kontakty a kalendář nyní můžete používat i bez handheldu BlackBerry a aplikace BlackBerry Bridge.

Emailový klient, přepínání mezi účty a přidání účtu

Nový emailový klient je velmi propracovaný. Nastavit si můžete téměř jakýkoliv emailový účet POP a IMAP, usnadněné je vytváření schránek MS Exchange, Hotmail a Gmail. Následně můžete naplno pracovat s vaším emailovým účtem. V levém sloupci můžete filtrovat jednotlivé schránky, v dalším vidíte jednotlivé emaily, jejichž obsah si můžete přečíst v posledním sloupci. Rozložení při čtení je velmi pohodlné, umožňuje mít skvělý přehled o všech emailech v jednotlivých schránkách.

Procházení složek, hledání a nový email

Kromě emailů se však do aplikace Zprávy integrují také služby Facebook, Twitter a LinkedIn. Účty se zobrazí společně s emailovými schránkami, můžete v nich však pracovat jen se zprávami.

Kontakty

Další novou aplikací, která úzce souvisí s emailovým klientem, je aplikace Kontakty. Již podle názvu je jasné, že se jedná o klasický adresář, kde si můžete uchovávat informace o vašich kontaktech. Rozložení je podobné jako u emailu, v levém sloupci vidíte jednotlivé kontakty, v pravém pak detail vybraného kontaktu. Ke kontaktu si můžete samozřejmě přidat spousty detailů, nejlepší řešení je však nejspíš bezdrátová synchronizace. Využít můžete buď Exchange nebo CardDAV.

Osobně se mi však z PIM aplikací nejvíce líbí kalendář. Je propracovaný skutečně skvěle a na trhu dnes není žádné zařízení, které by mělo podobně vyřešený kalendář. Popsat tento komplexní systém plánování je velice složité, v textovém popisu se tedy omezím pouze na základní charakteristiku a podrobnější pohled vám nabídneme ve videu.

Kalendář - měsíc den, progam a lidé

Kalendář v PlayBook je totiž velmi úzce provázán s lidmi a celkově se systémem PlayBooku. Nabízí standardně rozložení pro měsíc a týden, denní zobrazení se vždy ukáže po kliknutí na daný den. V měsíčním rozložení se vám ukazují čísla dnů tučným písmem podle toho, jak moc nabitý ten či onen den máte. Po rozkliknutí konkrétního dne se vám v pravém sloupci ukáže podrobnější náhled dne rozdělený do 3 záložek.

Kalendář - týden, program a lidé

V nich si můžete zobrazit konkrétní den jako klasickou časovou osu, program nebo si můžete nechat zobrazit seznam lidí, se kterými se máte v daný den sejít. Každého účastníka si následně můžete zobrazit zvlášť a zobrazit si detail jeho karty v adresáři. Zde pak můžete vidět také informace z jeho Facebook profilu, z Twitteru nebo LinkedIn a můžete se tak na schůzku třeba trochu připravit i na základě těchto informací.

Kalendář - nová událost a nastavení

V týdenním zobrazení pak vidíte celý týden rozdělený do sloupců, přičemž si můžete každý sloupec zobrazit jako náhled konkrétního dne stejně jako v měsíčním zobrazení. Kalendář se samozřejmě dokáže synchronizovat s MS Exchange, ale můžete jej synchronizovat také s kalendářem ve formátu CalDAV. Nechybí ani možnost nastavit si více kalendářů, jejich rozdělení podle barev či různá nastavení jako je výchozí zobrazení, připomenutí a podobně.

Aplikace PrintToGo je uživatelsky velmi příjemná

Další novou funkcí je také funkce PrintToGo. Bohužel se nejedná o možnost tisku z tabletu do tiskárny, RIM na to šel totiž obráceně. Své dokumenty, grafy a další materiály si můžete "vytisknout" přímo do PlayBooku. V počítači si pouze nainstalujete software PrintToGo, který následně simuluje standardní tiskárnu. Dokument pak jednoduše pošlete "vytisknout" na tiskárnu PrintToGo a ten se přeformátuje do formátu PDF a bezdrátově se nahraje do vašeho PlayBooku. V PlayBooku následně můžete dokumenty přehledně třídit v aplikaci do jednotlivých složek a vše tak máte stále po ruce.

Tím však samozřejmě novinky nekončí, podíváme se na ně však podrobně ve slibovaném videu. Uvidíte například vylepšený kancelářský balík Documents To Go nebo nové funkce aplikace BlackBerry Bridge 2.0, díky které můžete PlayBook ovládat z vašeho telefonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze