BlackBerry Playbook
recenze

BlackBerry Playbook

Ta největší ostružina
16

Ještě stále přemýšlíte jaký tablet si koupit? My vám v dnešní recenzi představíme jednoho z nejžhavějších adeptů na titul „tablet roku“. Jedná se o tablet kanadského výrobce Research In Motion, který přináší dvoujádrový procesor, 7“ displej a především zcela nový operační systém BlackBerry Tablet OS. Představujeme vám BlackBerry Playbook, největší ostružinu.

BlackBerry Playbook - oficiální fotografie

Obsah balení:

  • Tablet BlackBerry Playbook
  • Neoprenové pouzdro pro tablet
  • Nabíječku s microUSB konektorem
  • microUSB kabel k počítači
  • brožurky a návody

Technické parametry BlackBerry PlayBook

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 194 × 10 mm, 425 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 456), , video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry PlayBook OS
Akumulátor5 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, ?

BlackBerry Playbook – videopohled

Design a konstrukce: malý, ale šikovný

Tablet BlackBerry Playbook je designově velmi jednoduchý a elegantní. Celé tělo je kompletně černé, na zádech doplněné o stříbrnou ostružinu, logo značky BlackBerry. V jednoduchosti je krása - Playbook se tohoto motta drží a je nutno říct, že je na něm opravdu něco pravdy.

Konstrukce Playbooku je velice jednoduchá a zároveň precizní. Nikde se nic nehýbe, nic nevrže, ani se neprohýbá. Také nikde nenalezneme žádné šroubky, vše je schováno pod černým krytem. Na těle převládá plast, který tvoří celou zadní část tabletu. Díky povrchové úpravě Soft Touch tablet dobře drží v ruce a nehrozí tak vyklouznutí. Displej je kryt skleněným digitizérem a kolem displeje nalezneme i slabý kovový rámeček, který zpevňuje celou konstrukci.

Playbook disponuje dotykovou obrazovkou o úhlopříčce 7 palců, což znamená, že se řadí mezi menší tablety po bok HTC Flyer nebo původního Samsungu Galaxy Tab se stejnou úhlopříčkou displeje. Celkové rozměry tabletu jsou 130 x 194 x 10 mm, hmotnost se zastavila na hodnotě 425 gramů. Playbook je tedy nejen malý, ale také velmi lehký, což je vzhledem k použitým materiálům (nechybí kov ani sklo), velmi příjemná vlastnost. I když Playbook nemá stejně velký displej jako například iPad 2, disponuje téměř stejným rozlišením 1024 x 600 pixelů. Podle toho si můžeme také všimnout, že displej má praktický poměr stran 16:9.

Displej zabírá valnou část přední strany tabletu. Doplňuje ho však ještě čočka 3,2Mpx kamery nad ním společně se stavovou diodou. Pod displejem se nachází logo BlackBerry a na stranách nalezneme dvojici stereo reproduktorů. Na zadní straně kromě stříbrné ostružiny nalezneme pouze čočku 5Mpx fotoaparátu.

Playbook disponuje dvojicí kvalitních stereo reproduktorů

Levá a pravá strana je naprosto čistá. Je to hlavně kvůli tomu, že Playbook je navržen pro držení na šířku a tak na stranách nepřekáží žádná tlačítka. Ta se všechna vměstnala na horní hranu. Nalezneme tam tlačítko pro vypínání/zapínání tabletu doplněné o trojici tlačítek určené pro ovládání hlasitosti a multimediálního přehrávače. Stiskem tlačítka + a – navíc můžete vytvářet screenshoty obrazovky. Dále je na horní straně přítomen ještě 3,5mm jack konektor a dokonce dvě zdířky stereo mikrofonu. Malou kritiku si zaslouží vypínací tlačítko, neboť jeho mačkání dělá mnoha uživatelům problémy. Po několika dnech si však člověk na tužší tlačítko zvykne a stisk nedělá takové problémy jako ze začátku. Ostatní tři tlačítka jsou však naprosto v pořádku.

Vypínací tlačítko dělá některým uživatelům problémy, stereo reproduktory naopak fungují skvěle

Na spodní hraně se usadily všechny potřebné konektory. Nalezneme zde postupně microHDMI konektor, microUSB a jako poslední je přítomen speciální 3pin konektor, kterým můžete k Playbooku připojit speciální nabíječku a je využíván také při používání dokovací stanice. Kabel drží v konektoru pomocí magnetu a vy tak šetříte své microUSB před opotřebováním.

Baterie a výdrž: slušná kapacita, lepší výdrž

V Playbooku nalezneme baterii s kapacitou 5300 mAh, což je slušná dávka energie. Playbook s ní dokáže vydržet více než 7 hodin přehrávání videa uloženém v paměti nebo cca 5 hodin při přehrávání Flash videa z internetu přes Wi-Fi. Pravidelně s Playbookem cestuji a když se mám večer nebo druhý den vracet, zvykl jsem si nechávat nabíječku doma.

Abyste mohli rychle nabít takto velkou baterii, naleznete v krabici s Playbookem nabíječku, která dodává 1,8 ampér. Můžete ho samozřejmě nabíjet i jakoukoliv jinou microUSB nabíječkou, doba nabíjení se však rapidně prodlouží. S originální nabíječkou se doba nabíjení pohybuje kolem 3 hodin.

Reproduktor a zvukový výstup: stereo je stereo

Milým překvapením u Playbooku je přítomnost stereo reproduktorů. Ty nalezneme po stranách displeje a jejich zvuk je velmi dobrý, trochu slabší je však při reprodukci basů. Tento nedostatek však nenaleznete u 3,5mm zvukového výstupu. Zde nemohu zvuku nic vytknout. Co zatím Playbooku velmi chybí je přítomnost ekvalizéru. Pravděpodobně by se s ním dala odstranit i slabší reprodukce basů z reproduktorů.

na zádech přístroje se nachází 5Mpx fotoaparát

Displej a ovládání: perfektní ovládání pomocí gest

Displej Playbooku má rozlišení 1024 x 600 pixelů a úhlopříčku 7“. Nejedná se o žádný speciální typ displeje, je to klasické TFT LCD. Ovšem zas tak klasické není. Jeho zobrazovací schopnosti jsou velice dobré. Jistě na tom má svůj podíl jemnost displeje, ale velmi mne překvapila například čitelnost na slunci, která je opravdu dobrá. Samozřejmě v rámci možností, neboť displej je lesklý.

Dotyková vrstva je reaguje okamžitě a přesně, za což může především velmi jemná síť vodičů digitizéru. Zatímco například u LG Optimus 2X, který měl mimochodem opravdu dobře citlivý displej, byly vodiče hodně patrné a na slunci občas i vadily, u Playbooku musíte opravdu hodně zaostřit abyste je viděli a stejně je neuvidíte jasně.

Pro někoho může být samozřejmě displej Playbooku moc malý. To je čistě věc osobních preferencí, proto je zdaleka nejlepší si každý kus vyzkoušet a hlavně si říct, co od tabletu očekávám. Pokud chcete doma pouze konzumovat obsah, pak je jistě větší displej lepší. Ale proti tomu se menší tablet drží lépe v ruce, lépe se na něm píše a v neposlední řadě se s ním také lépe cestuje. Ale jak již jsem řekl – toto je opravdu čistě o osobních preferencích.

BlackBerry Playbook má dotykový rámeček kolem displeje

Ovládání Playbooku je naprosto unikátní. Vše je totiž spojeno především s gesty a k ovládání nejsou potřebná žádná tlačítka. Kolem displeje je totiž rámeček, který je také dotykový a právě on je využíván pro všechna možná gesta. Jednoduše jezdíte prstem po displeji a tablet dělá přesně to, co chcete. Testoval jsem iPady, Samsung Galaxy Tab a další podobná zařízení a musím říct, že toto ovládání je pro tablet zdaleka nejzajímavější a nejpohodlnější.

BlackBerry PlayBook gesta

Gesta fungují napříč celým systémem a tak není problém kdykoliv využít některé z nich. Zde je seznam gest, která Playbook nabízí:

  • minimalizování aplikace, otevření menu – gesto od spodního okraje nahoru
  • vstup do nastavení, otevření menu aplikace – gesto od horního okraje dolů
  • přepínání mezi spuštěnými aplikacemi – gesto od levého nebo pravého okraje do opačné strany
  • otevření klávesnice – gesto z levého dolního roku nahoru
  • zobrazení informační lišty – gesto od horního rohu dolů
  • odemčení displeje – gesto z jednoho okraje k druhému

Takto napsané se to může zdát složité, ale doporučuji shlédnout videopohled na Playbook a uvidíte, že vše je velmi jednouché a intuitivní.

Operační systém a uživatelské prostředí: QNX, POSIX, gesta atd.

Celý tablet je poháněn dvoujádrovým procesorem TI OMAP 4430 s frekvencí 1 GHz na každém jádru. Doplňuje ho celkem 1 GB paměti RAM a o dostatek místa pro data se stará flash paměť 16, 32 nebo 64 GB. Čeho si u Playbooku rozhodně všimnete, je zahřívání v případě větší zátěže. Nejedná se v žádném případě o nějaké extrémní hodnoty, ale dotykem poznáte, že se na zadní straně v místě ostružinky tablet hřeje. Naštěstí je to vyřešené dobře, neboť při držení tabletu na šířku do tohoto místa rukou nedosáhnete.

Operační systém v BlackBerry Playbook je zcela nový produkt vyvíjený speciálně pro tento tablet a podobná zařízení. Pro RIM jej vyvinula společnost QNX, která se svým operačním systémem QNX Neutrino sklidila mnoho úspěchů.

QNX software systems

Základem nového OS nazvaného BlackBerry® Tablet OS je linuxové jádro operačního systému QNX Neutrino. RIM na začátku letošního roku koupil společnost QNX a s ní i zmíněný OS – QNX Neutrino. Ten se pyšní mnoha skvělými vlastnostmi. Nabízí například plnohodnotný multitasking, který je podpořen přítomností více jader procesoru. K této skutečnosti přispívá také patent QNX na tzv.Adaptive Partitioning, což je algoritmus pro přizpůsobivé rozdělování činnosti procesů na jednotlivá jádra procesoru. Dále nabízí podporu SMP, OpenGL, BlackBerry 6, WebKit, Adobe Flash, Java a Adobe Mobile AIR.

QNX Neutrino je postaven na rozhraní POSIX (Portable Operating System Interface), což je přenositelné rozhraní pro operační systémy vycházející ze systému Unix. Díky tomu je převádění aplikací z jednoho typu Unixu na druhý, klidně i mezi různými platformami, mnohdy dokonce snazší než mezi různými verzemi Microsoft Windows (např. z 9x na NT).

Operační systém od QNX také disponuje vysokou spolehlivostí a také silným zabezpečením. To jsou jistě jedny z hlavních důvodů, proč je tento OS pro RIM tak zajímavý, neboť bezpečnost je pro kanadskou společnost vyrábějící BlackBerry® velmi zásadní.

Samotný operační systém se stále vyvíjí a tak se bohužel nevyhnete občasnému pádu aplikace, ale z osobní zkušenosti musím říct, že se to stává velmi zřídka. Díky vývoji se však s každým updatem OS stále zlepšuje a tak se očekávají nejen nové funkce, ale také zlepšení těch stávajících. Bohužel stále probíhající vývoj OS je asi největší slabinou Playbooku. Ale každý nový OS potřebuje čas, nejinak tomu bylo u Androidu, iOS nebo nyní u Windows Phone 7.

Uživatelské prostředí BlackBerry Tablet OS bylo naopak vyvíjeno s pomocí společnosti TAT. I tuto firmu koupil minulý rok RIM a to především díky jejich specializaci na tvorbu designu uživatelských prostředí. Rozhodně to byl velmi dobrý krok, neboť prostředí Playbooku je velice povedené a skvěle se s ním pracuje. Jelikož však není Playbook zatím oficiálně rozšířen mimo USA, nalezneme v něm pouze angličtinu. V posledním updatu však přibyly jazyky jako je němčina, francouzština nebo španělština a jelikož RIM myslí i na češtinu, tak i té bychom se měli u Playbooku dočkat.

Nastavení HDMI, Zvuku a nastavení multitaskingu

Na domovské obrazovce nalezneme lištu s ikonkami aplikací, která po vytažení nabídne pohled na různé záložky aplikací. Nalezneme zde záložku All (vše), Favourites (oblíbené), Media (média), Games (hry) a nakonec BlackBerry Bridge. Funkci BlackBerry Bridge se budeme věnovat později. Ikonky můžete libovolně uspořádat, umisťovat je do záložek a jednoduše jejich smazáním i odinstalovat aplikace. Záložky by v budoucnu měly být i editovatelné, tudíž si pravděpodobně budete moci vytvořit i vlastní složky.

Na hlavní obrazovce dále nalezneme informační lištu, kde se zobrazují nejen notifikace, ale také další informace jako je například aktivní Bluetooth, stav baterie, ikonka pro vstup do nastavení, síla Wi-Fi, ikonka pro uzamčení rotace displeje, aktivní spojení HDMI a další. Pro informační ikonky je vyhrazena pravá půlka lišty, levá je vyhrazena pro notifikační ikonky. Pokud je ikonek moc, dají se posouvat.

Pod ikonkou baterie se skrývají tlačítka pro vypnutí, uspání nebo restart Playbooku

Pomocí informačních ikonek můžete také zrychlit práci s tabletem. Dostanete se například rychle k nastavení Bluetooth, Wi-Fi nebo ovládat přehrávač, po kliknutí na ikonku baterie pak uvidíte nejen na kolik procent je baterie nabitá, ale můžete odtud rychle ovládat i jas displeje nebo tablet vypnout, zamknout nebo restartovat. Zejména možnost zamykání přijde jistě vhod, neboť si mnoho uživatelů stěžuje na špatnou dostupnost vypínacího tlačítka, respektive je obtížné ho zmáčknout a chce to trochu cviku.

Aplikaci ukončíte "zahozením" okna nahoru

Na závěr si ještě řekněme něco o multitaskingu Playbooku. Při minimalizování aplikace pomocí gesta, se zobrazí uprostřed obrazovky náhled aplikace. Respektive se nemusí jednat pouze o náhled. V nastavení můžete určit, zda mají aplikace na pozadí běžet dál, nebo se mají pozastavit. Pokud nastavíte, aby aplikace na pozadí běžela, pak se nejedná o pouhý náhled, ale o skutečně běžící aplikaci. Otestovat si to můžete například u přehrávání videa nebo při spuštění fotoaparátu. Při nastavení pozastavení aplikace se video stopne a fotoaparát zobrazí černou obrazovku. Kolotoč s běžícími aplikacemi pak velmi připomíná prostředí WebOS.

BlackBerry Bridge: smartphone je můj bratr

Funkce BlackBerry Bridge je pravděpodobně jedním z největších lákadel, především pro majitele telefonů BlackBerry a zároveň největším problémem pro ty, kteří ostružinový telefon nevlastní. Pomocí BlackBerry Bridge můžete sdílet data mezi Playbookem a telefonem BlackBerry – bezdrátově, pomocí Bluetooth.

Sdílet můžete emaily, kontakty, BlackBerry Messenger, kalendář, poznámky, úkoly nebo dokonce soubory a internet. Samozřejmostí je plnohodnotná správa všech těchto dat, takže v Playbooku můžete upravovat a psát emaily, přidávat kontakty nebo spravovat kalendáře. Můžetezkrátka dělat vše, co byste jinak dělali ve vašem BlackBerry. Přitom ale BlackBerry může ležet na stole klidně pěkný kousek od vás.

Veškerá data se do Playbooku přenášejí přes Bluetooth a velmi mne překvapila celková rychlost práce s emaily, kalendářem a podobně. V Playbooku se žádná data neukládají, po odpojení Bluetooth se data smažou a jsou tedy stále pouze ve vašem BlackBerry. Pokud tedy nemáte neustále připojený telefon skrze Bluetooth k Playbooku, nelze v něm pracovat s kontakty, e-mailem, kalendářem ani dalšími funkcemi a využití Playbooku jako pracovního nástroje je tak například nejen v letadle, kde není dovoleno mít zapnuté bezdrátové funkce, značně problematické. Nutnost mít neustále připojené Bluetooth je pro obě zařízení nevýhodná i z hlediska vyšší spotřeby energie, i když za hodinu surfování přes Bluetooth mi na telefonu BlackBerry ubylo 10 % baterie.

BlackBerry PlayBook – BlackBerry Bridge

Zábava a multimédia: výkon a jistota

Ačkoliv je Playbook prezentován jako profesionální tablet, nenechá se zahanbit ani v oblasti zábavy a multimédií. Přímo v Playbooku nalezete mnoho užitečných i zábavných aplikací.

Need for Speed: Undercover

Z her je v Playbooku předinstalována hra Need for Speed: Undercover od společnosti Electronic Arts, kterou jsme mohli vidět na mnoha prezentacích tohoto tabletu. Nabízí mnoho zábavy na dlouhé chvíle, a pokud by vás přece jen tato hra omrzela, naleznete v Playbooku také jednu klasiku – Tetris.

Prohlížeč BlackBerry Playbook je jedním z nejlepších v mobilním světě

Jednou z hlavních deviz Playbooku je internetový prohlížeč. Ten se skutečně povedl a pravděpodobně v něm strávíte opravdu mnoho času. Dost možná vás i donutí odložit netbook, protože je velice rychlý a výkonný. Nedělá mu problém flash, HTML 5 ani Javascript a vlastně jediná věc, která mi u něj chybí, je možnost stahování Java Appletů (například pro internetové bankovnictví). Často ho používám například při přehrávání filmů a seriálů z internetu.

Horní lišta prohlížeče umožňuje rychlý přístup k záložkám, můžete odtud rychle přidat stránku buď do záložek anebo jejího zástupce uložit v podobě ikony přímo na domovskou obrazovku. Po vysunutí lišty pomocí gesta se zobrazí seznam všech otevřených oken prohlížeče s náhledem stránek, můžete otvírat nové stránky nebo aktivovat nastavení prohlížeče a správce stahování. Povedená je historie, kde je přehledně vidět, kdy a jaké stránky jste prohlíželi včetně jejich náhledů.

Hudební přehrávač je povedený, ale chybí mu ekvalizér

Hudební přehrávač je u Playbooku velmi pohodlný. Má na to vliv nejen velikost displeje, ale také celé UI přehrávače. Třídí skladby podle skladeb, interpretů, alb, žánrů nebo playlistů a umožňuje playlistů i vytvářet. Nechybí ani obrázky alb, které musí být samozřejmě uvnitř složky s albem. Přehrajete si v něm skladby ve formátu mp3, AAC i WMA. Přehrávači však bohužel chybí ekvalizér, což je velký nedostatek.

Videopřehrávač je velice jednoduchý. Podporuje formáty mpeg4, DivX, h.264 a WMV. Díky dostatečnému výkonu nedělá Playbooku ani přehrávání videí ve FullHD rozlišení. Bohužel však nepodporuje titulky, v obchodě BlackBerry App World však již můžete stáhnout přehrávač, který zvládne pracovat s titulky ve formátu srt. Jeho rozhraní nabízí 3 obrazovky se seznamem všech videí, nahraných videí a stažených videí. Při přehrávání videa se na obrazovce zobrazují nejen ovládací prvky a posuvník, ale také název videa, ikonka pro minimalizování a potom speciální ikonka pro zapnutí Presenter mode.

Videopřehrávač je jednoduchý, ale svou funkci plní dobře

Tento mód je přímou demonstrací plnohodnotného multitaskingu Playbooku. Presenter mode spočívá v tom, že po připojení Playbooku k televizoru přes HDMI rozhraní můžete pustit video, spustit Presenter mode a následně dělat na Playbooku cokoliv jiného. Na televizoru se však bude nadále zobrazovat přehrávané video. Tento mód lze aktivovat i při klasických powerpoint prezentacích. Prezentace tak může běžet a vy si mezitím na Playbooku můžete číst poznámky.

V Playbooku nechybí ani aplikace pro YouTube videa. I když můžete plnohodnotnou stránku YouTube prohlížet skrz prohlížeč, rozhodně má i tato aplikace smysl. Je opravdu povedená a prohlížení videí v této aplikaci je rychlé a pohodlné. Pro přehrání HD videí na YT si však budete muset otevřít prohlížeč v Playbooku.

Pokud máte zálibu ve čtení, tak vás jistě potěší přítomnost aplikace Kobo Books, bohužel v obchodě Kobo chybí české tituly, takže se budete muset spokojit s anglickými. Nakupovat hudbu můžete v aplikace Music Store, ze které není problém nakupovat i u nás a je spravována službou 7digital. Podcasty můžete sledovat v aplikaci Podcasts, kde však opět naleznete hlavně anglické zdroje. Zajímavé filmy z celého světa si shlédnete v aplikaci NFB. Nechybí ani mapy v podobě aplikace Bing Maps. Podpora Bing map v ČR je však žalostná a ani samotná aplikace rozhodně není z nejpohodlnějších.

Obchod Music Store nabízí tisíce skladeb k zakoupení

V Playbooku také nalezneme obdobu aplikace Facetime, tedy aplikace pro videohovory. Jmenuje se jednoduše Video Chat. Umožňuje uživatelům BlackBerry Playbook telefonovat mezi sebou buď s videem, nebo pouze se zvukem. Kvalita je přímo závislána kvalitě připojení k Wi-Fi a pokud mají obě strany rychlé připojení, pak je obraz opravdu kvalitní. Velmi mne překvapilo, jak často aplikaci používám a rád bych se tímto omluvil Facetime, který jsem ze začátku odsuzoval. Komu se to však rozhodně nelíbí, jsou nejspíše naši mobilní operátoři.

Všechny aplikace, které jsem zmínil, jsou v Playbooku předinstalované. Jestliže vás ale omrzí, pak není nic snazšího než zapnout obchod s aplikacemi Blackberry App World, kde můžete stáhnout tisíce aplikací určených právě pro BlackBerry Playbook. Každým dnem tisíce aplikací přibývá a s potěšením musím říct, že je vidět práce vývojářů. V App Worldu však stále chybí spousta aplikací, které můžeme využívat na jiných platformách. Jedná se především o IM aplikace, kvalitní mapy nebo propracovanější hry, ke kterým výkonný hw přímo vybízí. Na druhou stranu pokud nevyžadujete žádné cool vychytávky, tak v App Worldu najdete i dost užitečných aplikací. Osobně jsem si oblíbil například RSS čtečku glimpse. A ještě jednu věc musím zmínit – opravdu velká část aplikací je zdarma.

V obchodě s aplikacemi BlackBerry App World naleznete opravdu velkou část aplikací zdarma

Jistě se ptáte, jak je to s aplikacemi pro Android, o kterých se v souvislosti s Playbookem tak žhavě diskutovalo. Inu tato funkce je potvrzená, není však známo, kdy by se měla tato funkce dostavit. Předpokládáme, že se také objeví během léta, kdy je očekáván hlavní update BlackBerry Tablet OS.

TIP! Jak běží Android aplikace na Playbooku se můžete podívat zde.

Fotoaparát: kde je autofocus?

Jistě zajímavou vlastností Playbooku je také fotoaparát. Playbook má celkem dva fotoaparáty. Na zadní straně se nachází čočka s rozlišením 5 Mpx, nad displejem pak druhá s rozlišením 3,2 Mpx. Přední kamerka nalezne využití především při videohovorech, ovšem lze mezi nimi volně přepínat. To samé platí i u fotoaparátu – také můžete fotit přední i zadní kamerkou.

Nastavení fotoaparátu je bohužel velmi chudé

Co bohužel u fotoaparátu chybí, je autofocus. I když byl mnohokrát ve specifikacích zmiňovaný, nikde v prostředí o něm není ani videu ani slechu. Pokud tedy autofocus je přítomen (nijak se zatím ostření neprojevuje), bude jeho podpora přidána v některém z updatů OS. I nastavení fotoaparátu je velmi chudé – módy auto, sport a whiteboard opravdu nestačí. Dalším nastavením je již pouze poměr stran (4:3 a 16:9) a možnost stabilizace obrazu.



Ukázkové fotografie BlackBerry Playbook

Díky svému výkonu dokáže Playbook nejen přehrávat video ve FullHD rozlišení, ale umí jej i nahrávat. A to dokonce oběma kamerami, jak přední tak zadní. Kvalita videa je celkem dobrá, ovšem opět nečekejte žádné podrobné nastavení. K dispozici jsou stejné možnosti jako u fotoaparátu. Doufejme tak, že se v některé z příštích aktualizací objeví i novinky ve fotoaparátu.

Klávesnice a organizační funkce: pohodlné psaní

Klávesnice jasně těží z velkého displeje a jinak tomu u tabletů ani být nemůže. Při držení tabletu na výšku je psaní oběma palci velmi rychlé, tlačítka jsou dostatečně velká a rozestupy mezi nimi eliminují většinu překlepů. Při držení na šířku je velikost jednoznačné plus, neboť můžete celou klávesnici pokrýt oběma palci a není nutné držet tablet v jedné ruce a druhou psát, jako například u iPadu a dalších větších tabletů.

Klávesnice lze pohodlně používat jak v poloze na výšku tak i na šířku

Co se týče organizačních funkcí, tak zde Playbook zatím napůl ztrácí a napůl vede. Velmi nepříjemná je absence interního emailového klienta nebo kalendáře, stejně jako úkolů nebo poznámkového bloku. Uživatelé zařízení BlackBerry sice mohou využívat BlackBerry Bridge, ale ostatní uživatelé této funkce využít nemohou. RIM naštěstí tyto nedostatky odstraní během léta, kdy by měl vyjít velký update právě s těmito funkcemi. Prozatím jsou v Playbooku předem nastavené rychlé záložky pro Gmail, Yahoo, Hotmail a AOL, které vás pošlou do webového rozhraní emailu skrze prohlížeč. Je to použitelné, ale nečekejte například notifikace.

Perfektně vybavený je však Playbook v rámci kancelářských aplikací. Nalezneme v něm kompletní kancelářský balík Documents To Go a čtečku PDF Adobe Reader. Díky tomu, že RIM koupil společnost DataViz, vývojáře populárních DocsToGo, tak nyní v Playbooku naleznete aplikace Word To Go (dokumenty .doc a .docx), Sheet To Go (tabulky .xls) a Slideshow To Go (prezentace .ppt).

Aplikace Word To Go umožňuje velmi pohodlnou editaci dokumentů .doc a .docx

Word To Go dokáže pracovat se soubory .doc a .docx, přičemž je umí nejen otvírat, ale také editovat. Nové soubory vytváří ve formátu .doc. Nabízí vcelku rozsáhlé možnosti formátování textu od zarovnání, nastavení fontu a barev, tučnost, kurzívu, odsazování a umí pracovat i se záložkami.

Sheet To Go pracuje s formátem .xls a nabízí prakticky totožné formátování textu jako Word To Go, rozšířené o možnosti formátování jednotlivých buněk. Můžete tak nastavovat zda je v buňce číslo, datum, procenta, čas nebo měna a každou z těchto položek ještě můžete ještě zvlášť upravovat. Nechybí ani práce s jednotlivými listy a samozřejmě práce se vzorci. Trochu zamrzí přítomnost zkratek pro vzorce, vše tak musíte psát ručně.

Adobe Reader zase umožňuje pohodlně otevírat a prohlížet PDF soubory. V Playbooku dokonce nechybí ani možnost připojit se k firemní VPN. Z organizačních funkcí dále zmíním povedenou kalkulačku, která nabízí klasický a vědecký mód, převodník jednotek a ještě jednu funkci, kterou jsem bohužel nepochopil. Jako poslední zmíním záznam zvukových poznámek a musím vyzdvihnout opravdu skvělou kvalitu záznamu zvuku. Zásluhu na tom mají zejména stereo mikrofony.

Kalkulačka nabízí celkem 4 módy

Datové funkce a konektivita: zatím jen Wi-Fi

BlackBerry Playbook je zatím prodáván pouze ve Wi-Fi verzi. To ale neznamená, že se k internetu může připojit pouze skrze Wi-Fi. Na internet se můžete připojit celkem třemi způsoby:

  • Síť Wi-Fi - tento způsob myslím není potřeba popisovat. Zkrátka připojíte Playbook k Wi-Fi sítí a surfujete. Jen ještě doplním, že po prvním zapnutí Playbooku je potřeba být v oblasti pokryté Wi-Fi signálem, neboť se musíte přihlásit pomocí BlackBerry ID. Playbook se umí připojit k Wi-Fi na frekvenci 2,4 i 5 GHz.
  • Bluetooth tethering - pomocí tetheringu můžete sdílet data do Playbooku prakticky z jakéhokoliv zařízení pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Poté můžete standardně využívat všechny služby závislé na internetu až na jednu věc - BlackBerry App World v Playbooku vyžaduje aktivní Wi-Fi připojení. Pro tethering je potřeba mít standardní internetový tarif u operátora - BIS nestačí, je to stejné jako u tetheringu k počítači.
  • BlackBerry Bridge - toto je poslední způsob jak být na Playbooku online. Pomocí aplikace BlackBerry Bridge sdílíte data z vašeho smartphonu BlackBerry jako jsou emaily, poznámky nebo BBM, ale má i vlastní prohlížeč. A právě tento prohlížeč dokáže surfovat přes BIS, takže nepotřebujete žádný další tarif. Sice se nepřipojíte s žádnou jinou aplikací, ale předpokládám, že v budoucnosti se objeví i aplikace, které dokáží pracovat s připojením přes BB Bridge.

Záznamník zvuku zaznamenává zvuk skrze stereo mikrofony

Verze s 3G a 4G modulem vyjdou ještě letošní léto. Budou podporovat LTE, WiMax a HSPA+. Další bezdrátové technologie zastupuje Bluetooth 2.1, přes které můžete připojit k tabletu nejen telefon, ale také bezdrátovou klávesnici a dokonce i myš. Bohužel zatím chybí profil A2DP pro bezdrátový přenos stereo hudby, ale i tento profil je naplánován v letním updatu.

Nastavení Bluetooth, BlackBerry Bridge a tethering

Playbooku nechybí ani GPS čip, který nalezne využití především u map. Dále je přítomný akcelerometr, 6-osý gyroskop, a také digitální kompas. Konektivitu doplňuje microUSB konektor a microHDMI konektor.

Závěr a zhodnocení: rostoucí perla

BlackBerry Playbook je jasně jeden z nejpovedenějších tabletů, které můžete na trhu nalézt. Jeho velkou předností je kvalitní konstrukce, vysoký výkon a především zcela nový operační systém. Ve spojení s povedeným uživatelským prostředím se nám tu rodí opravdová perla mezi 7“ tablety. Uživatelé telefonů BlackBerry budou jistě nadšeni z funkce BlackBerry Bridge.

Pravděpodobně největším nedostatkem Playbooku je ještě celá řada funkcí, které mu chybí. Můžeme vyjmenovat například chybějící emailový klient, který je jistě velkým nedostatkem hlavně pro uživatele nevlastnící BlackBerry. Dále je to například chybějící file manager, kalendář, nemožnost posílat soubory přes Bluetooth, chudá nastavení jinak perspektivního fotoaparátu nebo stále ještě malý, i když každým dnem se rozšiřující, počet aplikací v BlackBerry App World.

Ve výsledku však musím říct, že jsem s Playbookem zatím zdaleka nejspokojenější a věřím, že bude mít velký úspěch. Víme totiž, že velká část zmíněných nedostatků bude letos v létě odstraněna. Především operační systém od společnosti QNX je dnes mnohými označován jako nejlepší mobilní OS na světě. Tak uvidíme, jak s tímto OS RIM naloží.

TIP! Přečtěte si naší recenzi Recenze Samsung Galaxy Tab: recenze příjemného společníka

HTC Flyer a Samsung Galaxy Tab - toho času jediní konkurenti Playbooku

A kdo je hlavním rivalem BlackBerry Playbook? Je to určitě HTC Flyer, který se před nedávnem začal prodávat a jehož recenze vyjde na mobilenet.cz již za pár dnů. Při jeho testování nás opravdu fascinuje dotyková tužka k Flyeru, ale naopak tablet zklamal výkonem a prostředím. Dalším konkurentem je starší Samsung Galaxy Tab, který je však dnes téměř zbytečné kupovat.

Diskuze ke článku
Jirka
Že by konečně kvalitní tablet a dokonce za rozumnou cenu.
Radim
Kdysi jsem měl Blackberry telefon, na tu dobu to bylo slušné zařízení. Problém kanadské Nokie (RIM) je ovšem ekosystém. Když si uvědomíte, že u iPadu můžete synchronizovat obsah až s 10 dalšími zařízeními, tak má iOS velkou výhodu. Cenově je na tom Playbook stejně jako iPad, takže jedinou výhodu, kterou vidím je rozměr. Mám Amazon Kindle a vejde se mi pohodlně do kapsy u kalhot. Playbook je zhruba stejně velký, takže vzít si ho do parku bude jednodušší, než sebou tahat iPad, který se mi do kapsy nevejde.
Lada
Nevíte, prosím, jak se zobrazují na PlayBooku české znaky, které na BB telefonu standardně mám třeba v kontaktech a kalendáři?
Radek
Největší problém v užívání Playbooku vidím v několika drobnostech které mě berou chuť ho dále používat.
1. Při posouvání webových stránek kde jsou po pravé straně flashové banery (často reklamy) pravým palcem přístroj nepozná ať dělám co dělám, že jde o pohyb (posuv) a né dotek. Takže stále otvírám reklamy a surfování se stává né odpočinkovým a pohodovým, ale místem kde jsem pořád ve střehu čeho se dotýkám.
2. Funkce Bridge (práce s daty spárovaného telefonu BB) je nepoužitelná v procházení webovek. Fak jen v nouzi. Dnes jsem nenačelt google mapy ani po 5 min abych kolegovi ukázal uloženou trasu v mapach. Možná jen chyba prohlížeče který má se stránkou problémy. (Tak mi to ukázal na svém iPhone :-( ). Vůbec nepoužitelné je procházení fotek v telefonu. Načtení galerie z mobilu trvá věčnost a nereaguje.
3. Dále má přístroj problém se zoomováním stránek (google mapy) prsty. Gesto musím provést velice opatrně a jasně. Opět se to stává utrpením.
Mám Pbook asi týden a zatím mám nervy ok.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze