RIM představil svou novou platformu BlackBerry 10

2

RIM právě dnes v Orlandu na Floridě zahájil konferenci BlackBerry World 2012. CEO společnosti, Thorsten Heins, hned při úvodní keynote představil nový operační systém BlackBerry 10 včetně prvních ukázek tohoto systému. Vývojáři nakonec dostanou zařízení BlackBerry 10 Dev Alpha - prototyp zařízení s BlackBerry 10.

BlackBerry World 2012, největší ostružinová akce roku, právě odstartovala v Orlandu na Floridě. Na této akci je očekáváno především podrobné představení nového operačního systému BlackBerry 10, který bude v příštích letech hlavním pilířem všech činností Research In Motion. Při úvodní keynote vystoupil nový CEO společnosti, Thorsten Heins. Zmínil například, že operační systém BlackBerry 7 je přesně zacílen na požadovaný okruh uživatelů. BlackBerry 10 však tento okruh ještě rozšíří. Při této příležitosti jsme se dočkali také vůbec první krátké prohlídky nového operačního systému BlackBerry 10.

Z videa si můžete všimnout, že zde není vyobrazeno žádné konkrétní zařízení. Finální hardware bude odhalen až ve třetím kvartálu letošního roku. Nyní však vývojáři získají možnost osahat si prostředí operačního systému BlackBerry 10 na prototypu BlackBerry 10 Dev Alpha. Jedná se prakticky o zmenšeninu tabletu BlackBerry PlayBook, přičemž z PlayBooku vychází i samotné uživatelské prostředí. Je nutno zmínit, že BlackBerry 10 Dev Alpha nezobrazuje finální podobu hardwaru ani softwaru budoucích zařízení BlackBerry, proto neplýtvejte komentáři na jeho UI nebo design. Je to skutečně zařízení určené pouze pro vývoj aplikací.

BlackBerry 10 Dev Alpha

Samotný operační systém BlackBerry 10 vychází ze systému, který nalezneme v tabletu BlackBerry PlayBook. Je založen na UNIXovém jádře QNX, které se vyznačuje především vysokým výkonem, stabilitou a podporuje veškeré standardy POSIX. BlackBerry 10 přijde také společně s novým vývojářským nástrojem Cascades, za kterým stojí společnosti TAT. Ta se specializuje na tvorbu uživatelských prostředí a také Cascades jsou do značné míry určené pro to, aby uživatelská prostředí nejrůznějších aplikací byla co nejpřívětivější.

BlackBerry 10 Dev Alpha je skutečně zmenšenou kopií tabletu PlayBook

Pomáhat v tom bude především spousta předdefinovaných chování nejrůznějších prvků - animace, nejrůznější struktury, snadná obsluha medií a podobně. Cascades se zkrátka snaží, aby vývojáři měli méně práce s otravným "bastlením" kódu a mohli se více věnovat samotné funkčnosti aplikace a rozvíjení jejího potenciálu. Pokud vás vývoj pomocí Cascades zajímá více, podívejte se na oficiální vývojářský blog www.devblog.blackberry.com.

BlackBerry 10 Dev Alpha v porovnání se Samsungem Galaxy Nexus a Apple iPhone 4S

Kromě samotných telefonů se však hovořilo ještě o jedné věci. RIM totiž plánuje využít systém BlackBerry 10 nejen v telefonech a tabletech, ale také v dalších oblastech jako je například automobilový průmysl. Již na letošním MWC v Barceloně představil automobil Porsche, který byl vybaven tablety BlackBerry PlayBook, které mezi sebou vzájemně komunikovaly a vytvářely tak vlastně centrální počítač celého automobilu. V této oblasti však rozhodně nebude systém BlackBerry 10 nováčkem - systémy na bázi QNX se již dlouhou dobu používají například v leteckém průmyslu, v lékařství a podobně. Zkrátka všude tam, kde je potřeba stabilita a vysoký výkon.

Zdroje: crackberry.com

Diskuze ke článku
hezo
no neviem ci je toto moc dobry napad... vyzera to ako dalsi android na trhu ...
R1S0
ked sledujem dnesne os,tak je mi tulo,ze sa nepresadil web os.
k videu-paci sa mi to nekonkretne zariadenie,uplne bez nicoho,cisty kus HW. len by to chcelo vsetky otvory presunut na dolnu hranu a parada...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze