Uniklé screenshoty ukazují uživatelské prostředí BlackBerry 10

2

Ačkoliv RIM již představil nový operační systém BlackBerry 10, skutečný vzhled uživatelského prostředí byl stále prakticky neznámý. Na internet však unikly první screenshoty nového OS, které ukazují velice zajímavé UI operačního systému BlackBerry 10 s prvky MeeGo, ale i Windows Phone.

Na internet se pomalu dostávají první střípky informací o vzhledu nového operačního systému BlackBerry 10, který RIM představil na letošní konferenci BlackBerry World 2012. Níže si můžete prohlédnou domovskou obrazovku nového systému postaveného na jádře QNX. Pokud se podíváte na screenshoty možná vám to něco připomene. Podobně řešenou domovskou obrazovku má totiž také Nokia N9 a operační systém MeeGo.

TIP! BlackBerry 10 Dev Alpha v redakci: podrobné představení na videu

Domovská obrazovka je podobná operačnímu systému MeeGo

Gesty přecházíte mezi třemi hlavními obrazovkami. První obrazovka zobrazuje samotnou matici ikonek jednotlivých aplikací. Druhá obrazovka zobrazuje náhledy aktuálně běžících aplikací. Poslední obrazovka pak slouží pro rychlý přístup do složky zpráv, kde se integrují oznámení z emailových schránek, SMS, BBM a podobně. Zkrátka stejná složka Zprávy, jakou známe z našich ostružinek.

Recenzi Nokie N9 si můžete přečíst zde. Její ovládání a vůbec celý systém MeeGo se nám velice líbil a pokud se BlackBerry 10 co se ovládání týče vydá podobnou cestou, je rozhodně na co se těšit. Dle našeho názoru Nokia udělala obrovskou chybu tím, že MeeGo odpískala. Windows Phone se totiž stále nedokáže prosadit i přes masivní marketing a Nokii dokonce hrozí žaloba ze strany investorů, že Windows Phone nepřinesl očekávaný obrat finanční situace finského výrobce.

Zamykací obrazovka

Na dalších snímcích vidíte údajně zamčenou obrazovku systému BlackBerry 10. Zde můžeme naopak vidět prvky podobné Windows Phone. Vzhled zamčené obrazovky je velmi podobný, všimněme si položky kalendáře, hodin nebo stylu odemčení - vytažení obrazovky nahoru. Zároveň si všaka můžete všimnout unikátního zobrazení notifikace pomocí naklánění telefonu. Princip je snadný. Zařízení leží vypnuté na stole ve chvíli, kdy se objeví notifikace. Po uchopení přístroje do ruky se automaticky zobrazí o jakou notifikaci se jedná. Nakloněním zařízení se zobrazí od koho notifikace přišla. Nakonec se výraznějším nakloněním zobrazí samotný náhled, například emailu. Zajímavá funkce, že?

TIP! BlackBerry 10 Dev Alpha v redakci: podrobné představení na videu

Vypadá to, že BlackBerry 10 se nadechuje k velkému nástupu na trh. První modely přijdou na podzim letošního roku a nabídnou zatím pouze dotykový displej. Po novém roce však dorazí i modely s QWERTY klávesnicí, na které pravděpodobně čeká většina uživatelů BlackBerry. My se na to rozhodně těšíme. A co vy?

Zdroje: crave.cnet.co, crackberry.com

Diskuze ke článku
Oldřich Mládek
Já se těším víc než moc, jen to čekání je ubíjející a tolik nástrah kolem.
14mirko
Celkom to ujde aj ked mne osobne sa to dost podoba i na android i na symbian. Trebars ta spodna a horna lista je cisty symbian zase tie ikonky cisty android a aby som nezabol ta zamikacia obrazovka mi pride tiez uplne ako symbian belle. Ale zase neviem si predstavit zeby prisli s niecim co tu este nebolo lebo mam pocit ze tu uz bolo vsetko a najskôr asi beru tie najlepsie veci z oboch systemov. Osobne to môže byť zaujímavý systém ešte ku tomu nejaky pekny dotykovy mobil s dobrym foťakom a môže to byť uplne iné blackberry. :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze