Souboj prohlížečů BlackBerry 10, iOS 6 a Windows Phone 8

11

BlackBerry 10 je nový operační systém vyvinutý společností RIM, který se bude na začátku roku 2013 snažit probojovat na přední příčky v souboji operačních systémů. Jedná se o kompletně nový operační systém a nový je také internetový prohlížeč, který nabízí opravdu úctyhodný výkon. Obstál také v souboji proti iOS6 a WP8?

Na prvním videu proti sobě stojí BlackBerry 10 Dev Alpha B s operačním systémem BlackBerry 10 (verze 10.0.9.1675) a HTC 8X s operačním systémem Windows Phone 8. Oba přístroje jsou připojené na stejnou Wi-Fi a načítají dvě webové stránky přičemž druhá z nich je obsahově velmi náročná. Kdo se stal vítězem jistě poznáte z níže uvedeného videa.

V druhém souboji se do ringu staví opět BlackBerry 10 Dev Alpha B, tentokrát ovšem ještě se starší verzí operačního systému BlackBerry 10 (verze 10.0.9.1103), a nejnovější Apple iPhone 5 s operačním systémem iOS 6. Tento souboj je však trochu "nefér", protože testované přístroje neměly k dispozici stejnou Wi-Fi (respektive iPhone se nedokázal připojit k vytvořenému hotspotu), a tak model BlackBerry 10 Dev Alpha B využil vytvořeného Wi-Fi Hotspotu (3G) a iPhone 5 stahoval data rovnou přes 3G síť. Přesto však BlackBerry 10 dokázalo zobrazit stránku rychleji, ačkoliv kompletní načítání stránky dokončil dříve iPhone 5. Z tohoto testu si tak nelze udělat jasný obrázek o tom, kdo je vítězem.

Nejen z těchto testů je vidět, že internetový prohlížeč očekávaného operačního systému BlackBerry 10 je opravdu silnou stránkou nové platformy. Přihlédneme-li k tomu, že testované zařízení je teprve testovací kus, tak se zdá, že se máme skutečně na co těšit. Zatímco dřívějším verzí operačního systému BlackBerry (5, 6, 7 a 7.1) byl prohlížeč vždy spíše vytýkán, BlackBerry 10 nenechává nic náhodě a pouští se do souboje opravdu naplno.

TIP! Zjistěte více informací o operačním systému BlackBerry 10.

O tom, že internetový prohlížeč BlackBerry 10 myslí také na budoucnost, si můžeme udělat obrázek také podle výsledků na stránkách html5test.com, které se staly jakýmsi etalonem pro porovnávání podpory technologie HTML 5. BlackBerry 10 má v současnosti jediného konkurenta a to (zatím zcela neznámý) operační systém Tizen 2 od Samsungu. Oba tyto systémy, jak BB10 tak Tizen 2, za sebou nechaly dokonce i desktopové prohlížeče. Blýská se HTML 5 na lepší časy?

Zdroje: thegadgetmasters.com, n4bb.com

Diskuze ke článku
Jiri
nechapu, proc sem davate takovy nesmyslny test, ktery ma naprosto nulovou vypovidaci hodnotu :(
Durus
Vypoveda to o tom, ze sa mame na co tesit. Ja mam BB a uz teraz som s nim nesmierne spokojny a BB 10 bude skratka velky hit. Prasiatko je plne, nemozem sa dockat.
JaroB
Ako neviem aké stránky to nechával načítavať ale ak by mi takto pomaly načítavalo stránku tak smart vyhodím von oknom. :/ Toto je rýchlosť??? Takúto pomalosť hlavne u toho testu s WP som ešte nezažil. A cez wifi :/
vinky
Teda koukal jsem na tento srovnávací test a zároveň zkoušel tohle načítání stránek se svým iPhone 4S.
Vsadím se, že nemám tak rychlou wifi, která je použita na záběrech a přesto moje 4Sko porazil pouze iPhone 5 a to o nějakou vteřinku. Takže jsem dál spokojeným majitelem 4S.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze