Revoluční Windows 8 přicházejí: podívejte se, jak vypadají

Dnes začala v Anaheim Convention Center konference pro vývojáře, zaměřená na představení nového operačního systému Windows 8. Trvat bude do konce týdne, a Microsoft bude vývojářům prezentovat možnosti a výhody tohoto nového operačního systému, který má šanci být opravdu tím přelomovým.

Vysoký výkon, malé nároky a podpora ARM

Dlouhá léta jsme byli svědky toho, že každá nová verze operačního systému MS Windows znamenala i upgrade vašeho počítače. Trend se však obrací, a s nástupem Windows 7 už není výkonný hardware podmínkou, v tomto trendu pokračují i nově představené Windows 8. Jelikož jsou určené nejen pro stolní počítače a notebooky, ale i pro tablety, mají hardwarové nároky rozumně nízké. Pro spuštění systému si vystačíte s méně než 300 MB RAM, pro standardní běh systému, včetně aplikací, vám bude stačit přístroj s 1 GB RAM, 1,6 GHz procesorem, a minimálním rozlišením displeje 1024 x 600 bodů.

Windows 8 s novým prostředím Metro

Windows 8 už nebudou vázané na x86 platformu, hlavně kvůli tabletům poběží i na platformě ARM. Vývojáři budou mít na výběr, zdali aplikace budou tvořit v multiplatformním prostředí, kdy budou spustitelné na x86 a ARM platformě, nebo budou vázané jen na x86 platformu. Důležitý je fakt, že všechny aplikace, co běží na Windows 7, poběží nativně i na Windows 8.

Revoluce v prostředí: přivítejte (znovu) Metro UI

Zásadní změnou je prostředí Metro se svým nezaměnitelným designem, které už známe z telefonů s Windows Phone 7. Je vytvořeno tak, aby se pohodlně ovládalo jak na dotykových displejích tabletů, tak i na desktopech a noteboocích. Základní obrazovka je ve formě dlaždic, v nichž se zobrazují textové a grafické informace z příslušných aplikací. Aplikace jsou graficky uzpůsobeny tak, že tento Metro design respektují. Bude však samozřejmě možné přepnout Windows 8 i do klasického zobrazení se vzhledem, který známe z Windows 7. Uživatelé tabletů však ale nebudou mít k přepnutí prakticky důvod.

Nové typy klávesnic pro tablety a nový webový prohlížeč

Vývojáři budou moci prodávat aplikace ve Windows Store, což je obdoba „obchodů“ s aplikacemi, jak je známe z Androidu (Market), iOS (AppStore) a dalších. Uživatelé už nebudou muset stahovat programy a hry různě z internetu, vše budou mít pohromadě. Snad to bude fungovat tak, že aplikaci, kterou si zakoupíte například na tabletu, budete moci legálně používat i na notebooku, či stolním PC. Vše ale bude záviset na licenčních podmínkách.

Správce úloh bude mít možnost suspendovat (uspávat) aplikace, které zrovna nepoběží na obrazovce, čímž bude dostupných více systémových prostředků pro aplikaci aktuálně běžící. Ještě není zcela jisté, kolik variant systému (Home, Professional, Ultimate) Windows 8 bude. Počítá se i s cloud aplikacemi, které budou využívat online úložiště SkyDrive. To bude patrně pro určité typy souborů (dokumenty, obrázky) neomezené, dnes je limitováno velikostí 25 GB. Počítače, tablety a telefony s Windows přihlášení k jednomu účtu navíc budou propojeny mezi sebou. Pokud si na jednom zařízení změníte fotku u vašeho účtu, může se automaticky ihned synchronizovat do ostatních zařízení.

Mnoho novinek pod novou střechou

V systému bude integrován antivirový software a systém bude možné jednoduše vrátit do „továrního nastavení“, už žádné složité a zdlouhavé reinstalace. Vylepšena je integrace aplikací mezi sebou, například při procházení fotek se vám zobrazí vaše fotky z Facebooku, Flickru i pevného disku. Pro hry bude připraven Direct X 11.

Při použití více monitorů bude možné použít jedno velké pozadí, jehož část se na každém z monitorů zobrazí. O mnoho zajímavější ale je, že každý z těchto monitorů bude moci mít svoji vlastní nástrojovou lištu (nebo chcete-li task bar).

Webový prohlížeč Internet Explorer bude přítomen ve verzi 10 a bude mít podporu multi-touch. Zajímavě vypadá softwarová klávesnice, která půjde přepnout buď do režimu psaní „všemi deseti“, nebo „pouze palci“, kdy se softwarové klávesy zobrazí jen v dolních rozích displeje. Přepracován je i starý známý průzkumník souborů.

To, co Microsoft dnes představil, nevypadá vůbec špatně. Škoda, že s tím nepřišel už před několika lety, trh s tablety tím mohl být úplně někde jinde. Stávající Windows 7 v tabletech jdou špatně ovládat, nejsou pro ně přizpůsobené a pro tablety s Androidem či iOS nepředstavují momentálně žádnou konkurenci. S příchodem Windows 8 se to ale změní a Microsoft s tímto novým operačním systémem má velkou šanci uspět.

Windows 8 jsou opravdu úsporná...

Pro začínající, či méně náročné uživatele bude jednotné rozhraní Metro snadno pochopitelné a použitelné, protože bude vypadat prakticky stejně na mobilu, tabletu nebo stolním PC. Windows 8 tak přinese nepochybně i větší zájem uživatelů o komunikátory s Windows Phone 7, které se momentálně prodávají docela bídně. Uživatel, který si zvykne na Metro ve stolních Windows či na tabletu, si rád koupí komunikátor s Windows Phone 7, nebude se muset učit nic nového, protože už se s prostředím sžil na svém počítači. Proč by si měl kupovat telefon s jiným, konkurenčním prostředím a jiným ovládáním?

Vývojáři dostali tablet s Windows 8

Konference se celkem účastní na 5000 vývojářů a každý z nich dostak vlastní vývojářský tablet s developer preview verzí Windows 8 v konfiguraci Core-i5 / 4 GB RAM / 64 GB SSD. Tato developer preview verze bude od 14.9.2011 veřejně ke stažení na adrese http//dev.windows.com. Preview verze nebude prozatím podporovat ARM procesory. Jakmile ji v redakci vyzkoušíme, přineseme vám opět nové poznatky a informace.

Diskuze ke článku
AvantGuard
týjo to je teda pěkné...uplna novinka design...to radši zůstanu u W7 a rovnou si můžu pořídit nějakej HTC s WindowsMobile...tenhle Wind se mi teda vůbec nelíbí...je takovej moc tabletovej
Viliam Valent
Celkom zaujímavé, som zvedavý ako bude kombinácia metra a klasického prostredia fungovať, rozhodne sa ale na to teším, konečne od MS výrazný posun od zaužívanej klasiky. Metro má rozhodne niečo do seba, je jednoduché a prehľadné. Ja som rozhodne za.
Albert

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze