Windows 8 okupují už 10% trhu, legendární XP drží více než čtvrtinu

17

Legendárnímu operačnímu systému od Microsoftu Windows XP již zvoní hrana a v dubnu letošního roku bude ukončena jeho podpora. Je tak zcela pochopitelné, že mnoho uživatelů přechází na modernější operační systém, kupříkladu na Windows 8, ale i na Windows 7.

8. duben 2014 bude pro systém Windows poměrně (r)evoluční, protože Microsoft chystá ukončit podporu jeho nejpopulárnějšího systému, tím jsou samozřejmě Windows XP. Tento systém je tu s námi bez mála 13 let a byl postaven na základech 15 let starých Windows 2000, které však tak populární nebyly.

Systém Windows XP dostal i 3 velké opravné balíčky zvané Service Pack, avšak ani to nesníží zranitelnost systému, která je už i nyní poměrně vysoká a v dubnu se to jen zhorší. Nástupcem Windows XP byl Windows Vista, který však nebyl příliš populární, jelikož měl poměrně vysoké nároky na hardware a ani stabilita nebyla nejlepší.

Tak šel čas

Dalším z řady byl Windows 7, který se svojí popularitou může rovnat Windows XP a v tržím podílu je dokonce překonává. Navíc se jedná o modernější verzi Windows Vista, která nemá takové nároky na hardware a jádro je taktéž stabilnější.

Nyní tu však máme Windows 8, potažmo Windows 8.1, které stále stojí na základech Windows Vista, akorát jsou hodně předělané. Jsou ještě méně náročné než Windows 7, ale nejpodstatnější změnou je odstranění nabídky Start. Tlačítko Start se vrátilo později v rámci upgradu Windows 8.1.

Doba si žádá změnu, ale uživatelé ne

Díky tomu, že Windows XP čeká jistá smrt, tak mnoho uživatelů přechází na novější verze operačního systému Windows. Jedná se převážně o verze 7 a 8, případně 8.1, přičemž první vlna upgradů proběhla již při uvedení Windows 8 na trh, díky snížené ceně upgradů.

Podíly jednotlivých verzí systému Windows

Windows XP nyní okupují 27,84 % trhu a jejich podíl stále klesá. Novější Windows 7 si drží 49,26 % a momentálně mají na trhu s Windows téměř neohrozitelnou pozici, protože jejich podíl stále roste, i když pomalu, ale roste. Nejnovější Windows 8 a 8.1 si dohromady drží 10,15 % trhu a jejich podíl stále roste především na úkor Windows XP a Windows Vista, v listopadu roku 2013 byl podíl 9,3 %.

Zdroje: neowin.net, techcrunch.com

Diskuze ke článku
No jasně
Měl jsem teď poslední dobou samý problémy s Win7, tak sem to přeinstaloval na XPéčko a jsem nejšťastnější člověk v celý galaxii! XP sou nesmrtelný!
jaroslavii@seznam.cz
Ja mam w7 a jsem s nimi spokojen.XP bych uz nechtel,ponevadz se zahlcuji a nejsou tak stabilni jako w7.asi lepsi jsou w8.1 a kdyby microsoft dal hned do w8 moznost prepnuti start nabidky,sli by vice na dracku.8.1 jsou dobre,vymenit je za XP je na miste.Je to na vas.
rumik
Jedu na win 7 od bety a nemám důvod měnit. Jednou do roka udělám reinstal a jedou jak víno. XP byly na svou dobu perfektní sám jsem je také léta používal ale win 7 jedou lépe. Na XP se tu a tam něco hryzlo, to u win 7 neznám. Win 8 jsem ještě ani nezkoušel, oproti win 7 tam neni nic proč bych na ně musel přecházet, zatim.
OMG
No ja bych svuj win 7 nevimenil za nic ,akurat teraz rozmišlam ze si kupim win 7 ultimate :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze