Retro: Siemens S10 – barevný displej z roku 1998

8

Barevné displeje dnes neodmyslitelně patří do každého mobilního telefonu bez ohledu na cenu. Jejich rozmach začal zhruba před 12 lety, avšak mnohem dříve jsme zaznamenali pokus od německého Siemensu. Ten s barevnými displeji koketoval již na sklonu 20. století a my se na takový pokus podíváme na manažerském modelu S10.

Siemens S10

Po delší době se vracíme opět hluboko do mobilní minulosti, tentokrát dokonce o celých 18 let. Letos plnoletý Siemens S10 byl světu oficiálně představen v roce 1998 a jednalo se v podstatě o vrcholný model nabídky německého výrobce. Mnozí si jistě vzpomenou, že řada S byla vždy vyhrazen manažerským zástupcům. Pojďme se nyní podívat, co mohl špičkový telefon z minulého století nabídnout.

Krátké představení

Vzhled telefon nebyl ještě ničím, co bychom již z dálky obdivovali. Je zde jasně patrné ovlivnění staršími modely z poloviny 90. let. Překvapí také rozměry telefonu, který byl spíše protáhlý, výška činila 147 milimetrů, a naopak úzký se šířkou 46 milimetrů. Tloušťka zařízení se vyšplhala na 25 milimetrů, nicméně s ohledem na tehdy použitou baterii, to nebylo nijak moc. Považte sami. V Siemensu S10 byla nasazena Li-Ion baterie s kapacitou 1 800 mAh, díky čemuž se Siemens mohl pochlubit nadprůměrnou výdrží. Hmotnost mobilu se dostala na citelných 185 gramů a bylo jasně cítit, že se její větší část soustředí na baterii.

TIP! Retro: Siemens C25 - zakladatel úspěchu řady C

Retro: Siemens S10

Přejděme k tomu nejdůležitějšímu, tedy k displeji. Nebyl nijak zásadně velký, ale přesto ve své době zaujal zřejmě úplně všechny. Byl grafický a nabízel rozlišení 97 × 54 pixelů, přičemž dokázal zobrazit až 6 řádků textu. Jeho trumfem však byla schopnost zobrazit čtyři různé barvy – černou, modrou, zelenou a červenou. Ano, šlo pouze o čtyři barvy a srovnání ani s nejhoršími novodobými barevnými displeji není možné, nicméně šlo o originalitu, která se cení. Barevný displej byl využíván v prostředí ke zvýraznění různých položek. Bohužel vše nové mívá i své nevýhody. Nasazení barevného displeje se negativně podepsalo na čitelnosti displeje. Ostré úhly či sluníčko činily značné problémy.

Manažerský telefon musel nabídnout pohodlnou klávesnici, a to se německému výrobci podařilo splnit. Nasadil plastovou klávesnici, která byla dokonce lesklá. Jednotlivé klávesy měly dostatečné rozestupy a tiskly se jistě. Kromě alfanumerické části zde byla také část funkční kláves. Tu tvořily nezbytné kontextové klávesy, jejichž aktuální funkce byla zobrazena ve spodním řádku na displeji. Nezbytný červený a zelený telefonek nepřekvapí, stejně tak u Siemensu klávesa pro přímý vstup do telefonního seznamu. Extra tlačítko bylo určeno také pro vstup do hlavního menu.

Další tlačítka jste mohli objevit na levém boku. Šlo o menší a poměrně nenápadné tlačítko, které spouštělo hlasový záznamník. O něco výše se nacházel posuvník, který měl na starost regulaci hlasitosti.

Výbava

V roce 1998 byly telefony stále určeny spíše jen na telefonování a posílání SMS zpráv, obojí Siemens S10 samozřejmě zvládal. Dokonce uživateli poskytl paměť pro 50 telefonních čísel a vy jste se tak nemuseli spoléhat pouze na prostor na SIM kartě, který skutečně nijak velký nebyl. Z dnešního pohledu velmi chudou výbavu můžeme doložit i například absencí vibrací. Funkcí, která stojí za zmínku, je již zmíněný diktafon, který dokázal zaznamenat až 20vteřinový záznam. Vaše myšlenky jste tak mohli ihned uložit pro pozdější přehrání.

Nepřehlédněte: Retro: Siemens S55 – býval nejlepší

Závěr

Siemens S10 patřil ve své době k vůbec těm nejlépe vybaveným mobilním telefonům a jeho cena může dokazovat, že dnes telefony nejsou nijak přehnaně drahé. I před 18 lety jste totiž museli vynaložit nemalou částku, navíc s ohledem na tehdejší platové podmínky podstatně vyšší. Německý Siemens si za model S10 účtoval zhruba 21 000 Kč.

Technické parametry Siemens S10

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 46 × 25 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 1,3" (97 × 54 px)
Fotoaparát0 Mpx
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 21 000 Kč
Diskuze ke článku
Kamil
Ten jsem měl, hlavní nevýhoda byla poměrně často se vylamující anténa, lepil jsem to několikrát.
Michal
Take jsem mel :) A taky vysunovací verzi. Myslím SL, ale už si presne nepamatuju. Po těchto "pilach" jsem sel do SE T68i za nektrestanskych 20k
xsx
Tak tento mobil jsem používal do roku 2000 a pak ho nahradil Siemens S25 s WAPem nekompatibilním s českými operatory.Následně firma udělala krok zpět a začala i vrcholové modely"S" obsazovat klasickými LCD - S35.
Mirek
Barvy byly u Siemensu tři, ne čtyři - modrá, zelená a červená.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze