Retro: Siemens C45 – první céčko bez antény

8

Nejpopulárnější řadou německého Siemense byla bezpochyby ta céčková. Na sklonku roku 2001 přišel čas na nástupce velmi oblíbeného modelu C35i. A tak jsme se dočkali novinky C45, jejíž hlavní inovací byla integrovaná anténa a důraz na obrázky. Pamatujete si na modro-černé vajíčko?

Dva týdny uplynuly jako voda a máme tu opět pátek, který patří našemu seriálu Retro. Ve 24. díle jsme opět zalovili v nepřeberném množství Siemensů a vylovili jsme zástupce řady C. V předchozích dílech jsme již vzpomínali na Siemens C25 i legendární C35i. Tentokrát se podíváme na jejich nástupce. Dokázal navázat na úspěch především modelu C35i?

Krátké představení

Siemens C45 byl světu představen v září 2001, tedy bezmála před 12 lety. Hned od začátku měl před sebou nelehký úkol - navázat na skvělé prodejní úspěchy předchůdce C35i. Dispozice pro to měl slušné. Odstranil nežádoucí anténu a stal se tak prvním modelem této řady, který nabídl anténu integrovanou. Zmenšil také rozměry na 109 x 46 x 23 milimetrů. Tloušťka nicméně byla poměrně velká a celkově C45 působila jako baculaté vajíčko. K tomu přispívaly také oblé tvary. V ruce se nicméně držela pohodlně.

Retro: Siemens C45

Hmotnost klesla jen nepatrně na 107 gramů. Menším vylepšením prošla klávesnice, která již neměla pryžová tlačítka, nýbrž gumová. K ideálu bylo však hodně daleko a psaní nijak pohodlné nebylo. Inovace se dočkal displej, který malinko povyrostl a nabídl úhlopříčku zhruba 1,4 palce s rozlišením 101 x 64 pixelů. Maximálně dokázal zobrazit 5 řádků textu.

Oválné vajíčko bez antény - to je Siemens C45

Přepracováno bylo ovládání, které bylo na řadě 35 kritizováno. Přeci jen čtyři kontextová tlačítka se stále se měnícími funkcemi mnoho uživatelů děsila. Siemens jejich počet zredukoval na dvě a volná místa na pevno přiřadit směrovým šipkám. Na jednoduchost ovládání konkurenčních Nokií s tlačítkem NaviKey však ani řada 45 neměla.

Kritiku C45 sklidila za použitou baterii. Nízkou kapacitu 550 mAh by asi ještě uživatelé odpustili, nicméně použití typu NiMH, který trpěl paměťovým efektem, už nikoliv.

Za baculatý vzhled může větší tloušťka

Prostředí

Uživatelské prostředí z velké části vycházelo z předchozí řady 35. Těžilo jen z většího displeje a lehce bylo pozměněno ovládání, o čemž jsme si řekli již výše. Novinkou však byla možnost snadněji umisťovat loga na úvodní displej a podporovány byly rovněž obrázkové zprávy EMS. Při psaní zpráv jste se mohli spolehnout na odpočítávání napsaných znaků a slovník T9. Ten však byl počeštěn až později a první C45 češtinu neobsahovaly. Ještě více však mrzela absence paměti pro textové zprávy. Odkázáni jste byli jen velmi skromný prostor na SIM kartě. Poměrně nečekaného zhoršení se dočkal také telefonní seznam, který pojmul jen 50 čísel, přičemž starší model zvládl dvojnásobek.

Prostředí telefonu

Z organizačních a datových funkcí se mnoho nového neudálo. Nadále chyběl kalendář a zavděk jste museli vzít pouhými upomínkami. Více však mrzela absence GPRS. Na Wap jste se tudíž dostali jen přes vytáčené spojení CSD. V tomto ohledu tedy C45 zklamal. Především všechny, kteří byli namlsáni modelem C35i, který byl mnohem inovativnější.

Klávesnice nepatřila k nejpohodlnějším

Změny se udály na poli zábavy. Počet her se zredukoval ze čtyř na tři a navíc došlo ke kompletní obměně herních titulů. Zmizel například i oblíbený 3D Labyrint. Naopak se objevuje první Stack Attack, Balloon Shooter a také tahová bojovka BattleMail. Zde je ale nutné zmínit, že ačkoliv se Siemens snažil, jeho herní tituly zdaleka nedosahovaly kvalit například konkurenční Nokie.

Závěr

Přiblížili jsme se závěru 24. dílu seriálu Retro. Zbývá tedy informace, která uzavře nejen dnešní vzpomínání, ale i životní pouť C45. Již na začátku jsme si řekli, že do prodeje model vstoupil na sklonku roku 2001 za zhruba 6 500 Kč. Naposledy jste jej jako nový mohli zakoupit na jaře 2003, kdy se doprodával za zhruba 3 500 Kč. Na další vzpomínání se seriálem Retro se můžete těšit opět za čtrnáct dní. Na jaký telefon asi dojde? Své tipy můžete psát pod článkem do diskuze.

Technické parametry Siemens C45

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 46 × 23 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,4" (101 × 64 px)
Fotoaparát0 Mpx,
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor550 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2001, 6 500 Kč
Diskuze ke článku
A-P-H
Sony Ericsson k750i :) legendární telefon
EINEX
Osobně znám jen jedoho člověka, co C45 používal, nebyl to moc rozšířený model, krom lepšího displeje a integrované antény nepřinesl moc novinek, spíš ubíral.. jak bylo zmíněno, zejména absence 3D bludiště, adresář atd.. C55 taky nic moc, inovativní byla až C65 (a taky úspěšná)
Jakub
Můj úplně první telefon.. Nijak mi k srdci nepřirostl, měl gumová tlačítka na kterých se dost špatně psalo. Ale vypadal moc pěkně!
Logout
Pryž a guma jedno jest! Předpokládám, že v článku má být správě, že jde o plastová nikoliv pryžová tlačítka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze